Legjobb mesekönyvek iskolakezdéshez

Küszöbön a szeptember. Az ország fele iskolakezdési lázban ég. Vannak a régi motorosok, és vannak az oviból elballagott újak. Számukra igazán különleges ez a nyár. Mostanra már mindenki tudja, melyik suliba fog járni, talán már meg is leste kívülről. Tudják, lesznek-e ott barátok az oviból, és bíznak benne, hogy a tanító néni is ugyanolyan kedves lesz majd, mint a drága óvónők. Várakozással telik a nyár, hiszen az iskola gondolata már minden gyerek kobakjában ott motoszkál. Lassan be kell szerezni a tanszereket is. Az első iskolatáskáját senki nem felejti el. Ha tehetnék, biztosan sokan azzal is aludnának. Ki-be lehet pakolni a színes ceruzákat a húúú, de kafa tolltartóba, és újra és újra át lehet rendezni a tanszereket. Az iskolakezdésre kicsit a gyerekszoba is átalakul, bekerül egy nagy-nagy íróasztal, amitől aztán minden igazi nagylányos/fiús lesz otthon is. Hát igen, nincs mese, egy-kettő felnőnek!  

Ismerkedjünk a sulival: mesekönyvek iskolakezdéshez

Ez az összeállítás a kisiskolásoknak szól, kisiskolásokról. Kedves, sulikezdős gyerektörténetek arról, hogy kinek, hogyan ment az iskolakezdés. Hogyan várták és készültek fel rá, milyenek voltak az első csetlő-botló napok, és hogyan sikerült végül a beilleszkedés. A mesék közben a gyerekek nemcsak megbarátkozhatnak az iskola gondolatával, hanem megismerkedhetnek az iskolai élettel is. Ugyanakkor arra a nagyon fontos kérdésre is választ kaphatnak, hogy a tanulás „mirejó“. Mi mindent lehet megtanulni és melyik ismeretet mire használhatják majd az életben. Sőt, az egyik legfontosabbról is megbizonyosodhatnak: hogy barátokra ott is számíthatnak majd. Összeállításunk első felében iskolakezdéses mesékből szemléztünk, a végére pedig néhány képes könyv is bekerült, benne a legpraktikusabb sulis ismeretekkel. 

Iskolások kézikönyve

 

Szerző: Finy Petra

Illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-154-3

Korosztály: 5-8

 

Aki szerette az Ovi-ügyet, Finy Petra kisiskolásoknak szóló útmutatóját is imádni fogja. Az Iskolások kézikönyve bájos humorral veszi végig az iskolakezdés buktatóit. A történetet az akkor még óvodás kislány meséli el. A gyerekek szemszögéből, azok egyszerű, okos és frappáns nyelvezetével és gondolatvilágán keresztül ismerhetjük meg a suli-ügyet.

A történet a dolog legelején kezdődik, akkor, amikor a főszereplőnk még nem is tudja mit kezdjen az iskola gondolatával. Aztán megkapja a gyönyörű iskolatáskáját, amit le sem akar venni többet, majd beszerzik a többi izgalmas tanszert is és beindul a büszke várakozás. Lassan eltelik a nyár és eljön a sulikezdés. Bár a kis hősünk először kicsit meg van szeppenve az új környezetben, a tanító néni mosolya és a sok barátságos osztálytárs láttán hamar feloldódik és rájön, hogy nagyon is szeret iskolába járni. Az Iskolások kézikönyve minden sulis-ügyre kitér. A gyerekek megtudhatják, hogy mire számítsanak majd az iskolában, milyenek a fiúk és a lányok, mi mindent lehet megtanulni, milyenek az órák, sőt, hogy a szorgalmas tanulóknak jutalommatrica is jár. De főként, hogy minden, amit ott tanulnak, észrevétlenül beköltözik majd az életükbe is. Mert az életben nagy szükség van a betűkre, akár azt is eltudják majd olvasni anyának, melyik buszmegállónál kell leszállnunk, és a számokra, hogy azt is tudják, hányas buszra szálljanak fel, vagy hogy mennyibe kerül az a ruha, ami megtetszik az üzletben. De kiderül, hogy a rajzóra, a testnevelés, a környezet ugyanilyen hasznos lesz majd. Bizony, jó dolog ám ilyen komoly, felnőtt dolgokat tanulni, de a kisiskolás főhős szerint azért az is nagyon jó, hogy a gyerekek otthon, a szülőknek továbbra is gyerekek maradnak.

Az Iskolások kézikönyve fiús kiadásban is megjelent. A különbség csak a főszereplőben, rajzokban és a fiús-lányos részek átírásában van. Nagyon kedves mesekönyv, a gyerekek egyszerű, érthető nyelvezetével és rengeteg humorral.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így jártam. Legszívesebben beültem volna a lányom mellé a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be mellé (el sem fértem volna rendesen), de úgy éreztem, lenne néhány gondolat, melyet szívesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak. Legnagyobb örömömre a könyvet Pásztohy Panka színes és derűs képei díszítik, melyek nemcsak az iskolát mutatják be részletesen, de gyöngéd humoruk segít az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is. Sok szeretettel: Finy Petra

A szerzőtől ajánljuk továbbá az Óvodások kézikönyve című, hasonlóan kedves és humoros mesekönyvet is, ami az óvodai beilleszkedésről szól.

Már iskolás vagyok

 

Szerző: Janikovszky Éva

Illusztrátor: Réber László

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-415-797-7

Korosztály: 5-8

 

Janikovszky Éva szívünkbe zárt óvodásai elballagnak és iskolába készülnek. Azaz van egy probléma: Pöszke évvesztes. Igaz, Danival együtt kezdtek óvodába járni, most mégis el kell válniuk egy időre. Daninak vegyes érzései vannak az iskolával kapcsolatban. Egyrészt nagyon büszke, hogy ő már ilyen nagy fiú és iskolába jár, másrészt sajnálja is, hogy el kell válnia az óvodától. Na és hiába kérdezgetik, nem is tudja, hogy szeret-e járni iskolába. Mert van, ami tetszik neki, és van, ami meg nagyon nem. Na és a Pöszke…! Pöszke nem büszke rá, és nem is osztozik az örömében, sőt. Hallani sem akar az iskoláról.

Janikovszky Éva a tőle megszokott humorral átszőve meséli el, hogyan sikerül végül az elutasító Pöszkének lassan az iskola felé kinyílnia, amiben nagy szerepe van Daninak és a 6. születésnapi meglepetésnek is. A közös „mirejó“ játékukkal pedig kiderülnek azok a dolgok is, hogy miért hasznos az, amit az iskolában tanulnak a gyerekek, vagy hogy mire jók a különböző iskolai tanszerek. Sőt, a könyv után már mindenki tisztában lesz vele, mik azok a hosszú egynemű mássalhangzók, ahogy a könyv végén fény derül arra is, mi Pöszke igazi neve. A Már iskolás vagyok mesekönyvében ismét elmerülhetünk Janikovszky Éva megszokott bájos humorral átszőtt mesevilágába. Aki a Már óvodás vagyok könyvet olvasta, annak ez a rész is kötelező.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mióta Dani iskolás lett, a felnőtteket egyetlen dolog érdekli, és folyton meg is kérdezik tőle: “Aztán szeretsz-e iskolába járni?” Dani persze nem tudja a választ, mert amikor a tanítónéni megdicséri a szép füzetéért, akkor szeret, amikor rászól, mert óra alatt beleharapott az uzsonnájába, akkor nem szeret. Egyedül az évvesztes Pöszke nem kíváncsi arra, milyen az iskola. Ő úgy döntött, óvodás marad, mert úgyis óvó néni akar lenni, és azt az óvodában tanulja meg az ember. Dani iskolatáskát ajándékoz neki a hatodik születésnapjára, és Pöszke egyből tudni akarja, miért jó számolni és írni… Janikovszky Éva humoros történetéből megismerhetjük, milyen érzésekkel búcsúznak a gyerekek az óvodától, és átélhetjük az iskoláskor csetlő-botló első lépéseit. A Réber László színes rajzaival illusztrált kötetnek minden iskolakezdő gyerek polcán ott a helye.

Első nap az iskolában

Szerző: Érsek Rózsa

Illusztrátor: Paulovkin Boglárka

Kiadó: Scolar Kiadó (2014)

ISBN: 978-963-244-796-4

Korosztály: 6-8

 

Az első nap az iskolában különlegessége, hogy a szerző maga is pedagógus, és saját tapasztalatai alapján állította össze ezt a könyvet. A könyv végig veszi az iskolakezdést aszerint, hogy milyen dolgok érdekelhetik, foglalkoztathatják a gyerekeket a sulival kapcsolatban. Orsi és anyukája először megvásárolják a tanszereket és elsétálnak az iskola felé, megnézni, milyen lesz. Aztán az események sorra következnek: elmennek az évnyitóra, megismerik a tantermet, a tanítónénit, és a teljes iskolai életet. A képes könyv csak egy-két mondattal kommentálja az illusztráción látottakat, a többit a közös beszélgetésre bízza. Rendszerint egy gondolatindító kérdést tesz fel, amivel elindulhat a beszélgetés. Nemcsak fejleszti a fogalmazókészséget, hanem ezzel a módszerrel az is felszínre kerülhet, mi érdekli, mitől tart, mi foglalkoztatja a gyerekeket az iskolával kapcsolatban. A könyvvel lehetőség kínálkozik mindezek átbeszélésére.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az első nap az iskolában játékos formában járul hozzá ahhoz, hogy szorongás és félelem helyett gyermekeink boldogan és örömmel menjenek iskolába. A pedagógus szerző saját tapasztalatai alapján állította össze a könyvet, hogy megkönnyítse a gyermekek beilleszkedését az iskolai környezetbe. Paulovkin Boglárka bájos illusztrációi az iskolakezdés legfontosabb pillanatait mutatják be, alkalmat adva arra, hogy szülők és gyermekek közösen beszélgetve készüljenek erre a fontos eseményre. A beszélgetés során szinte észrevétlenül fejlődik a gyermekek beszédkészsége és szókincse, aminek majd az iskolában is nagy hasznát veszik.

Nyomás a suliba!

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Mészely Ilka

Kiadó: Pozsonyi pagony (2015)

ISBN: 978-963-410-200-7

Korosztály: 5-8

 

Vadadi Adrienn főhőse ezúttal az óvodából épp elballagó Misi, az Alma utca 22-ből. A nyomás a suliba! a nagy szívvel és fantáziával megáldott Misi és kis barátai történetét meséli el, az óvoda elhagyásától, a várakozással teli nyári kalandokon és az első bátortalan iskolai napokon át a teljes beilleszkedésig. A kalandokat Misi szemszögéből ismerhetjük meg. Főszereplők, a még óvodás Piros, Misi titkos szerelme, Kamilla, na és a Marosi testvérek. Nagyon bájos bandázós gyerektörténet, ami a fentiektől eltérően nem direktben az iskolakezdésre fókuszál. Ugyan bele van szőve a történetbe és időrendben is azon a szálon fut, de ebben a könyvben a kalandok és a barátság központibb szerepet kapnak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Misi egész nyáron Naninál nyaralt Balatonon. Még szerencse, hogy a barátai, Kamilla és a Marosiék mind meglátogatták, így nem unatkozott, miközben várta az iskolát. Mert Misi szeptembertől elsős lett, és most már egy iskolába jár az összes házbeli gyerekkel! Kivéve persze Pirost, aki hiába még csak ovis, nagyon jó barát.
De hogy találja meg a helyét Misi az iskolában? Megmaradnak-e a régi barátságok? Utaznak-e még együtt a tandemen és játszanak közösen az udvaron? Mert az igaz, hogy Misinek kicsit élénk a fantáziája, de nagyon is helyén van a szíve, és a legfontosabbak a barátai: az Alma utcás banda!

Bori iskolába megy

 

Szerző: Liane Schneider

Illusztrátor: Eva Wenzel-Bürger

Kiadó: Manó Könyvek (2015)

ISBN: 599-903-392-826-7

Korosztály: 4-7

 

 

Ez az iskolakezdésről szóló füzet a Barátnőm, Bori sorozatban jelent meg, és akik szeretik a kedves kislány történeteit, erre is biztosan fogékonyak lesznek. A sztori elején Bori még óvodába jár, és nem is tudja, mit gondoljon az iskoláról. Aztán, amikor elmennek beiratkozni, találkozik a szimpatikus tanítónénivel és látja a sok vidám iskolás gyereket, elkezd tetszeni neki az iskola gondolata. Annál is inkább, mert annyi szép új dolgot, táskát, tolltartót, ceruzákat, stb. kap. Ebben a részben Bori iskolakezdését egészen az első iskolás napig követhetjük nyomon. Közben kiderül, hogy a barátnőjével egy osztályba kerül-e, és azt is megtudhatjuk, hogyan lett egyre boldogabb, hogy végre ő is járhat iskolába. Kisméretű, színes, könnyen átlátható, irkafűzött füzet. További Bori-könyvről még az óvodára felkészítő cikkünkben írtunk.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Végre elérkezett a nap: Bori iskolába megy! De míg egy óvodásból igazi iskolás lesz, még annyi izgalmas dolog vár rá, és rengeteg új holmira is szüksége van. Vajon teljesül Bori minden vágya? Kitől fog iskolatáskát kapni? Egy osztályba fognak járni Julcsival? Te mit gondolsz?

Mi fán terem az iskolai élet?

Végezetül beválogattunk néhány hasznos képeskönyvet is, amelyekkel a gyerekek betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen az élet az iskolában.

Mit? Miért? Hogyan? Iskolás leszek

Szakkönyvsorozat óvodáskortól

 

Szerző és illusztrátor: Doris Rübel

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-835-0

Korosztály: 4-7

 

 

A Mit, miért, hogyan? sorozat iskolás albuma számos praktikus információt tartalmaz az iskolakezdéssel kapcsolatban. Megtudhatjuk, mi mindenre van szüksége a gyerekeknek a suliban, hogyan válasszanak jól tolltartót, vagy iskolatáskát. Mi történik az első tanítási napon, milyen az osztályterem, a szünet vagy hogyan zajlik az osztálykirándulás. A történetek és az ötletes kihajtható fülek segítségével megtudhatják, hogy mennyi mindent megtanulhatnak majd az iskolapadban, de átbeszélhetjük velük az iskolai szokásokat is, például, hogy miért kell fegyelmezetten viselkedni és miért fontos a szabályok betartása. Nagyobb méretű, kemény lapos könyv, a sorozattól már megszokott kiadványok igényességével, érdekes és szórakoztató ablakokkal.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Képeskönyvünk titkos ablakait kihajtva rengeteg meglepetésben lesz részük a mindenre kíváncsi apróságoknak.

Mi micsoda Junior: Iskolás leszek!

 

Szerző: Birgit Bondarenko

Illusztrátor: Ursula Harper, László Zsuzsi

Kiadó: Tessloff és Babilon Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-294-357-2

Korosztály: 4-7

 

 

A Tessloff Babilon Kiadó gondozásában megjelent Iskolás leszek! az előző kiadványhoz hasonlóan, egy nagy méretű, színes ismeretterjesztő album, kihajtható fülekkel. Nagy vonalakban ugyanazokat a fontosabb témaköröket is veszi végig, onnan, hogy ki mehet már iskolába, mi mindent kell beszerezni, milyen az első nap, hogy néz ki az osztályterem, és mi mindent tanulhatnak ott a gyerekek. Ez a könyv viszont talán egy kicsit átláthatóbb, az illusztrációk szellősebb elhelyezkedése miatt. Amivel pedig többet ad, azok a Nézd csak! gondolkodtató feladványai, a Tudtad? különleges tudnivalói és a Találd ki! fülecskék, furfangos iskolás rejtvényei. Ilyen feladvány például, amikor meg kell számolni, hány lufi van a képen, vagy megkeresni egy ikerpárt a csoportban, de van, hogy ki kell választani, hogy melyik tízórai egészséges és melyik nem stb.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Izgalmas időszak kezdődik Sári és Oli életében: szeptembertől iskolába fognak járni! Részletes és színes illusztrációk, a gyerekek nyelvén megfogalmazott szakszerű magyarázatok, a kukucskálók mögött játékos feladványok várják a kis olvasókat.

A két Iskolás leszek könyvet azoknak a 4-7 éveseknek ajánljuk, akik az iskolai élet praktikus, gyakorlati oldalával szeretnének megismerkedni.

A fenti felsoroláson túl ajánljuk figyelmedbe a legjobb ábécéskönyveket összefoglaló írásunkat, valamint Háy János parádés meseábécéjét is! Akár a sulihoz, akár csak egy kis agytornához keresel foglalkoztató könyveket, érdemes átböngészned a különböző foglalkoztatókat összefoglaló cikkeinket, amelyeket utazáshoz, nyaraláshoz, vagy iskolára felkészítéshez ajánlottunk.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató