Cukiságbombák: 2019 legbájosabb babalapozói (1. rész)

A könyvesboltok legcukibb szegletében, a sárkányokon innen, de már az üveghegyeken túl, ott, a gyerekkönyv részleg belsejében találhatók a legszínesebb, és legédesebb mesekötetek, a bűbájos lapozók. Ezek a jellemzően kis méretű, kézreálló, játékos-verses könyvecskék minden kisgyerek arcára mosolyt varázsolnak. Kemény lapos, strapabíró kivitelben készülnek – sőt kakaóbiztosan, ha kell! Korábbi cikkeinkben sorra bemutattuk az idei újdonságokat, vannak köztük interaktív, és vannak verses kötetek, mesék és sorozatok egyaránt. Mostani bejegyzésünkben pedig az idei legjobbakból állítottunk össze egy csokorra valót. Cikkünk kétrészes, a folytatásért – na meg unikornisos, varázslámpás és űrbéli kalandokért – kattints erre a linkreBecsapódásra felkészülni, öveket bekapcsolni, zsepiket a magasba: íme a toplista, porondon a legbájosabb babalapozók!

Kisnyuszi aludni megy

Az ősz egyik újdonsága Jörg Mühle bájos interaktív lapozósorozata, amely kedves módon játékba invitálja az apróságokat. Kisnyuszi imádnivaló karaktere, a könyvek megnyugtató, pasztelles színvilága, az ismerős élethelyzetek (fürdés, alvás, bibi), és a vidám mesék garantáltan elbűvölik az apróságokat. Ráadásul ők maguk is a történetek részesei lesznek. A sorozat egyelőre két kötettel – Kisnyuszi aludni megy, Kisnyuszi fürödni megy – debütált a könyvesboltokban.

 

Szerző: Jörg Mühle

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-498-8

Korosztály: 1-3

 

 

A Kisnyuszi aludni megy részben vége van a napnak, Nyuszinak hamarosan ágyba kell bújnia. Gyere, segíts neki! Már megfürdött, a fogát is megmosta, kérd meg, hogy vegye fel a pizsamáját! Köszi! Készítsd elő az ágyát, terítsd ki a párnácskáját, vakargasd meg a fülecskéjét, simizd meg a hátát, és takargasd be jó alaposan. Ügyes vagy! Ugye a jóéjt pusziról sem feledkezel el? A Kisnyuszi aludni megy mesekönyvet már egyéves kortól ajánljuk, ízelítőnek nézd meg a belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt az este, ideje lefeküdni, de Kisnyuszinak még nem megy egyedül.
Segítenél neki, hogy mihamarabb ágyba bújjon?

A sorozat másik kötetét a linkre kattintva tudod megnézni: Kisnyuszi fürödni megy

Érdekelhet még a legjobb elalvást segítő mesekönyvekről szóló írásunk is! További nyuszis mesekönyvekről olvashatsz még a Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben, Katja Reider: Nyuszicsalád a pácban, Nyuszicsakád aludni megy bejegyzésekben.

Kukucs-könyvek – Hova bújtál, kis rénszarvas?

A Kukucs-könyvek interaktív, ujjvezetős lapozói az egyik legkedveltebb könyvecskék közé tartoznak a kisgyerekek körében. Igényes kivitelű, szépen illusztrált, elbűvölő lapozók, jellemzően nyugtató, pasztelles színvilággal,  és sok-sok huncut kreatív megoldással. A Kukucs-könyvek kötetei kis méretüknek köszönhetően praktikusan elférnek az apró kezecskékben, könnyen forgatható és felfedezhető, de legfőképpen hosszan és vidáman böngészhető cukiságbombák.

 

Szerző: Sam Taplin

Kiadó: Teknős Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-324-514-9

Korosztály: 1-3

 

 

 

A Hova bújtál, kis rénszarvas? már a tél hangulatát hozza el a gyerekeknek. Ebben a részben szállingóznak a gyönyörű hópelyhek, az erdei állatok – mókus, medve és madárkák – mind a tél érkezését ünneplik, de a kis rénszarvast sehol nem találják. Hova bújtál, kis rénszarvas? Talán a hópelyhek, a domb, vagy a bokor mögött lennél? Amott az agancsod, a fényes orrod vagy a farkincád kandikál? Segíts megkeresni! A könyv lapozgatása közben nemcsak nagyszerűen szórakozhatnak és kacaghatnak a gyerekek, hanem felfedezhetik a stancolt megoldásokat, vonalakat vezethetnek, mozaikokat rakhatnak össze és kombinálhatnak is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A madarak aggódnak, mert sehol sem találják a kis rénszarvast. Kukucskálj be a szép színes oldalak mögé, és segíts nekik megkeresni! Közben talán még új barátokat is találtok…

A sorozat további kötetei: Hova bújtál, kisróka?, Hova bújtál, kis elefánt? Hova bújtál, kisnyuszi? Hova bújtál kis unikornis?

Mesék Barnabásnak – Tóbiás éhes

A népszerű gyerekkönyv-illusztrátor, Agócs Írisz könyvsorozata is idén mutatkozott be a könyvesboltokban. A kemény lapos, kis méretű, színes könyvecskék a kicsik által kedvelt és ismerős helyzetekről – játék, alvás, evés – mesélnek könnyed, vidám történeteket. Ráadásul minden részhez egy új, ennivaló mesehős is dukál! A kötetek harmonikus színvilága, tündéri rajzai és a rövid, bájos történetek egészen biztosan elbűvölik az apróságokat. A Mesék Barnabásnak-sorozat két résszel – Mia nem álmos, Masa és az eső – debütált idén nyáron, amikhez ősszel csatlakozott a Tóbiás nem éhes kötet.

 

Szerző: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-546-6

Korosztály: 1-3

 

 

A Tóbiás nem éhes részben a nyuszinak korog a gyomra, valamit nagyon, de nagyon ennie kell. Első gondolata a csokoládé, de nem, nem, legutóbb megevett egy egész táblát, és megfájdult a hasija. A müzli és joghurt reggel elfogyott, és talán a csokitorta sem a legjobb megoldás… De várjunk csak, milyen finom illat szállingózik ki a konyhából? A rövid, kedves mesekönyv nemcsak szórakoztatja a gyerekeket, hanem gyakorolhatjuk velük a kedvenc ételeik, zöldségeik, gyümölcseik neveit is. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tóbiás nagyon éhes, de nem tudja eldönteni, mit egyen. Kekszet? Csokit? Joghurtot? De nehéz a választás! Ismerjétek meg Agócs Írisz új könyvsorozatát – egész biztosan a kicsik nagy kedvence lesz!

Mesék Barnabásnak-sorozatban még elérhető: Mia nem álmos, Mása és az eső

Agócs Írisz illusztrációjával találkozhatsz még többek között Berg Judit: Sári a Vadasparkban, Berg Judit: Maszat űrhajózik, Maszat a repülőn kötetekben is.

Pindur-sorozat – Már nem vagyok pelenkás!

A következő könyvújdonságok szintén toplistás helyet foglalhatnak el a kicsik körében. Ez az interaktív lapozócsalád ugyanis nemcsak az ötletes kihajtható fülek, és az forgatható, húzható, tolható megoldások miatt főnyeremény, hanem mindezek felett a prímet maguk a témák viszik. A Pindur-kötetek középpontjába ugyanis olyan, ebben az életkorban népszerű tematikák kerültek, mint a cumizás elengedése, a szobatisztaság, a kedvencünk elvesztése, vagy a sötéttől való félelem. A lapozók segíthetnek a gyerekeknek megérteni, átbeszélni és kézzelfoghatóvá tenni a félelmeiket, és megerősíthetik őket a rájuk váró, nagy lépések megtételében.

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-526-5

Korosztály: 1-3

 

 

 

 

A Már nem vagyok pelenkás! részben Pindur egy különleges ajándékot kap: egy szép piros bilit! A szülei elmagyarázzák neki, hogy már nagyfiú, ezért a pelust ideje lenne elhagynia. Persze nem megy ez annyira könnyen, előfordulhatnak még kisebb balesetek. Megesik, hogy a kiscicus belefeledkezik a játékba, és van, hogy a segítségedet kéri, hogy vezesd gyorsan a bilihez, de Pindur egyre ügyesebb lesz, és anya és apa nagyon büszkék rá! A kedves, szépen illusztrált mesekönyv segíthet a gyerekeknek megbarátkozni a szobatisztaság gondolatával – kukkants bele!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pindur ma reggel ajándékot kapott a szüleitől. Egy szép piros bilit. Vajon elég ügyes lesz? Sikerül időben odaérnie, és belepisilnie? A kedves, színes rajzokkal illusztrált történet segít a gyerekeknek megbarátkozni a szobatisztaság gondolatával. A mesélést a kihajtható fülek és a csúsztatható elemek teszik még izgalmasabbá.

A sorozat további részei: Szörnyek pedig nincsenek, A cumimat akarom!, Hová tűntél, Pepi?

Ajánljuk továbbá a legjobb szobatisztaságra nevelő mesekönyvekről szóló írásunkat is!

Pofánka és a szőrmöncök

Mert a kuflizást nem lehet elég korán elkezdeni! Dániel András se nem kifli se nem kupac kuflijai töretlenül dübörögnek – és már bepattogtak a legkisebbek szobáiba is. Nem is akárhogy!

 

Szerző: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-545-9

Korosztály: 1-3

 

 

A Pofánka és a szőrmöncök az ősz egyik újdonsága, és nemcsak szórakoztatja, hanem kedves történetével a színek világába is bevezeti a kicsiket. A lapozóban Pofánka a Nyárköszöntő ünnepre készül, és virágot szedni indul az elhagyatott rétre. Ott találkozik három bánatos szőrmönccel, akik az esti buli miatt szomorúak: biztos mindenki szép színes ruhákban megy, az ő bundájuk pedig olyan uncsi szürke… Segítesz Pofánkának vidám színekre mázolni őket? Egyikük piros szeretne lenni, mint a vadmálna, a másiknak a citromlepke sárga színe tetszik a legjobban, de van, amelyik olyan ragyogó kék szeretne lenni, mint az ég… Mire a könyv végére érünk, minden szőrmönc a legkedvesebb színében pompázik, a te segítségeddel. Együtt pedig pont olyan nagyszerűen festenek majd, mint a szivárvány! Dániel András lapozójában a kedves és vicces karakterek, a bájos történetek, és a színek felfedezése egyaránt elbűvölhetik a kicsiket – a sikerélmény és a kacagás garantált!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kuflizást nem lehet elég korán kezdeni! Most a legkisebbeket hívogatjuk az elhagyatott rétre. Segítsetek Pofánkának kiszínezni a szomorkodó szürke szőrmöncöket!

Ismerd meg Dániel András népszerű kuflik-sorozatát közelebbről is, kattints a  Kuflik a föld alatt, A kuflik és a pofavágóverseny és A kuflik és a szélposta belapozójára!

Lenge Mini – Lengemesék számokban

A tanulás és a felfedezés örömét hozza el a legkisebbeknek egy másik sikersorozat, a Lengemesék kicsiknek készült változata is. A Lenge Mini lapozócsalád szintén idén jelent meg a könyvesboltokban, rögtön három izgalmas kötettel. 

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Teknős Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-324-155-4

Korosztály: 1-3

 

 

A legkisebbeknek szóló sorozatban a Lengemesék utánozhatatlan hangulata, és Timkó Bíbor varázsos illusztrációi köszönnek vissza az oldalakról. A rövid, egyszerű szöveg rávezeti a kicsiket, hogy milyen jelenet zajlik a képen, és egyszerű feladványokat is ad a kis olvasóinak. A Lengemesék számokban részben 1-10-ig, minden számnak egy gyönyörű oldalpár dukál, ami több megszámolni való részletet is rejt. Mert vigyázat, a feladatok becsapósak, ebben a lapozóban nem minden olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnád! Teszel egy próbát?

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Lenge Mini-sorozat kötetei a Lengemeséket szerető családok legkisebbjeinek szólnak. Ismerkedj egy kicsit a számokkal! Számold meg, melyik oldalon hányat látsz a Lengemesék szereplői közül! Visszafelé is meg tudod számolni őket?

A Lenge Mini-sorozat további kötetei: A Lengemesék állatai, Lengemesék színekben

Olvasd el a Lengemesék-sorozatról írt összefoglalónkat is, vagy nézd meg a következő belapozókat: Tavasz a Nádtengeren, Nádtengeri nyár, Ősz a Nádtengeren, Nádtenger télen, Nádtengeri rejtélyek, Lengekalendárium

Kukucs Könyvek – Mi mozog?

A Kukucs Könyvek vidám, színes történetei, bűbájos rajzai, gyerekkedvenc szereplői és apró kivitele miatt rabolja el a gyerekszíveket. Az interaktív könyvek tilitolis változatai, amikor a részek húzogatásával formálódik a történet. A népszerű sorozat a legkisebbek nagy örömére idén több új kötettel – Mi száguld itt? Mi dolgozik itt? Ki kopog? Mi mozog? Ki rágcsál?  Ki van itt? Ki lakik itt? – is bővült.

 

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 599-903-393-104-5

Korosztály: 1-3

 

 

 

 

A Mi mozog? rész egy újabb édes könyvapróság (mindössze 13×13 cm!), amely a sorozattól megszokottan színes, vidám rajzokkal, kihúzható meglepi fülekkel, és kedves történetével bűvöli el a kicsiket. Vajon ki sürög-forog az erdőben? Segítesz kideríteni?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kukucs! Ki sürög-forog az erdőben? Told el az ujjaddal a kis képeket, és megtudod! Miközben a lapozó bájos rajzait nézegetve nagyokat kacagnak a legkisebbek azon, hogyan bújócskáznak az állatok, észrevétlenül fejlesztjük a finommotorikájukat is.

A cikk folytatásárt és további nagyszerű lapozókért, kattints tovább erre a linkre, ahol újabb imádnivaló mesehősök várják türelmetlenül a bemutatkozást.

Hasonlóan mókás babalapozókat találsz ebben a bejegyzésünkben is! További fejlesztő lapozókért böngészd át az interaktív, valamint a verses-mesés és fejlesztő lapozókról szóló írásunkat is! A legújabb vidám lapozókról szóló összeállításunkat ebben a bejegyzésünkben olvashatod.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató