A kuflik és a szélposta. Ősz húrja zsong, jajong, busong…

Sszsssfuűűsshh! Sszhushhhűűűff!

Őszies, friss és ropogós. Kócos felhőkkel és viharos széllökésekkel megérkezett a kuflik-sorozat legszelesebb része, A kuflik és a szélposta. De ugyanez a süvöltő szél az őszt is meghozta az elhagyatott rétre. Mégpedig a kuflik nagy bánatára in medias res egy kiadós lombtalanítással. Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon – mélázott egy (mindig is) éppen arra járó repülő. Szemtelenség! métatlankodtak a kuflik. Jaj, hogy kik azok a kuflik? Illene bemutatnom őket? Azoknak, akik nem ismernék a csapatot, íme egy gyorstalpaló. (Ha ismered, ugorj a 2. pontra.)

Kufli-e vagy?

Van ugyanis valahol egy elhagyatott rét. Ezen a réten, annak is a legtakarosabb kupacán élnek a kuflik, heten: Zödön, Pofánka, Fityirc, Titusz, Hilda, Valér és Bélabá. Hogy is kell őket elképzelni pontosan? Hát valahogy így: 

Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova…

Meg így:

 

2. pont: A kuflik és a szélposta

 

Szerző, illusztrátor: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-400-1

Korosztály: 3-6

 

Szóval ott tartottunk, hogy szél járta át az elhagyatott rétet. De nem ám akármilyen, hanem az a levelet-tépős, karcos, hideg fajta, ami az őszt hozza magával kérlelhetetlenül. Nem lehet jobb belátásra bírni sehogy sem (vagy nem tudjuk, hogyan kell). Mindenesetre mindenki jobban teszi, ha rákészül. Orrbogyóteával vagy anélkül.

Úgy is kezdődik a könyv, hogy „sszsssfuűűsshh-sszhushhhűűűf“, ami szélül van, úgyhogy sajnos nem tudom lefordítani. Mindegy. A lényeg, hogy süvöltött és fújt a szél, bicskáznak és röpködnek a méltatlankodó kisebb puhatestűek és használati tárgyak az elhagyatott réten. A ruganyos testű, bukfencező, ugráló kuflik a helyükön maradnak, nekik más miatt főtt a fejük. Reggelre ugyanis csupaszok lettek a fák, s ami eddig fent himbálódzott, az most a földön hevert. Hilda, Pofánka és Fityirc nem hagyja annyiban, és nekiállnak visszavarrni a bokrok leveleit… de jaj! Varázsütésre ismét „sszsssfuűűsshh-sszhushhhűűűf“ és bakancs pördül, lámpáskuskac röppen, majonéz kinyomódik… a fák újra csupaszok, a levelek avarok, a felhők kócosak, nincs mit tenni. Talán ha levelet írnának a szeleknek… A kalaplefújósnak, a fűszál-táncoltatósnak, a frizura-kócolósnak, a mindenre-fütyülősnek, mindegyiknek. Szél hozott-szél visz el… vajon célt érnek? Apropó, az jelent valamit, hogy vröngy?

És amikor már azt hinnénk, hogy itt a vége, fuss el véle, akkor persze mint mindig, most is jön egy újabb mese. Ezúttal Bélabá távcsöve a címadó és egy icipici meglazult csavar a ludas. Történt ugyanis, hogy Bélabá észrevett a távolban valami érdekeset, és elővette öreg távcsövét, hogy jobban szemügyre vehesse. De „a manó rúgja meg!“ a távcső üvege kiesett, a rögzítócsavar (az a csavar!) eltűnt a fűben. Ám ilyen régi csavarok a csavarcserjén sem teremnek, ezért még szerencse, hogy éppen arra jár egy grabancos baflag és eligazítja őket csocsótányhoz, a mondjuk úgy, helyi ószereshez. De sajnos nem találnak sem a picnik, sfófnik, csavarok és zimmentyűk dobozában, de a tokmányok, peckek és flaknik között sem megfelelőt. Viszont találnak valami mást: egyszerre-nézőt. Egy olyan szerkentyűt, ami mindent – múlt, jelen, jövő – egyszerre mutat. Talán azt is, hogy hová tűnhetett az a icipici izé… 

Foxbooks-találós: vajon melyik oldalon tűnik fel a szerző magas homloka? A helyes megfejtők feliratkozhatnak hírlevelünkre!

Ha szeretnéd látni ezt a mesekönyvet közelebbről is, ide kattintva megnézheted belapozónkat!

A KIADÓ SZINOPSZISA

SSZSSSFUŰŰSSHH! SSZHUSHHHŰŰŰFF! Fű, de fúj a szél az elhagyatott réten! És hogy bosszankodnak a kuflik, hogy elviszi az összes levelet! Várjunk csak! Elviszi a leveleket? Hohó! Ezen akkor érdemes elgondolkodni, igaz? Egy másik napon Bélabá észrevesz a távolban valamit, ami olyan, mint egy… vagy nem is, inkább mint valami… Hogy igazából mi lehet, azt nem látja rendesen, de érdekesnek tűnik, az biztos! Elő is veszi a távcsövét, de sajnos kiesik és elgurul az üvege…
Főzz magadnak egy kanna orrbogyóteát, kuporodj a fotelba, és kísérd el a kuflikat ebbe a hűvös, szeles könyvbe!

A sorozat további kötetei: Egy kupac kufli, A kuflik és a nagy eső, Szerintem mindenki legyen kufli, Jó éjszakát kuflik, Kuflik a hóban, A kuflik és a mohamanyi, Kuflik a láthatatlan réten, A világ első kuflizenekara, Tengerre, kuflik!

A kuflik-sorozat bekerült a Foxbooks legjobb ovis mesesorozatai közé. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit írtunk róla, és melyik mesekönyv még TOP 10-es, a kattintás után megtudhatod. Szintén az óvodás korosztálynak ajánljuk a legnépszerűbb ovis mesekönyveket összefoglaló cikkünket, amiben többek között a Mesél az erdőről, Pettson és Finduszról, és a Marék Veronika mesél-sorozatról is olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

 Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

93%
Nagyon jó

Újabb remek kuflik-könyv. Aki szereti a sorozatot, ebben sem fog csalódni.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató