Első könyvtáram: interaktív lapozók a legkisebbeknek (1. rész)

Ha már túl vagytok az első – szájjal is olvasható, rágható, kis kezek és lábacskák között bravúrosan forgatható, csörgő-zörgő, hajtogatható, mókás puha és szupi vízálló babakönyveken, lassan ideje lesz új kihívások elé nézni. Végre elérkezett az igazi nagybetűs kedvencek, a színes, vidám lapozók ideje. A kemény lapos, strapabíró könyvecskék 1-től akár 3-4 éves korig is uralkodhatnak a gyerekszobákban. Vannak közöttük boldogan skandálható verses és mesés, vannak interaktív ujjvezetős, tilitolis, kihajtható ablakos könyvecskék, hangot kiadósak, kacagni és böngészni valók, fejlesztők és szimplán szórakoztatók. Kicsit nehéz eligazodni a kínálatban? Íme egy összeállítás a legújabbakból! Cikkünk kétrészes, az első fejezetbe elsősorban az interaktív babakönyvek, a másodikba a verses-mesés, valamint további fejlesztő lapozók kerültek. Kezdjük hát a toplistát!

Interaktív lapozók

Az interaktív lapozók közé olyan babakönyveket sorolunk, amelyek valamilyen aktivitásra ösztönzik a kicsiket. Ilyenek a tologatható füles, ablak nyitogatós, tapogatható, ujjvezetős, vagy akár a szótanulós-fejlesztő babakönyvek is. Mindegyik típusra hoztunk példát. Olyan népszerű könyvekből válogattunk, amelyek sorozatban is elérhetőek, és az elmúlt egy évben is találkozhattunk új kiadásukkal.

 

Játékos szavak – A boltban

 

Szerző: Stella Bagott

Kiadó: Central Médiacsoport (2018)

ISBN: 978-863-341-253-4

Korosztály: 1-3

 

 

 

Az összeállítást egy ujjvezetős lapozósorozattal, a Játékos szavakkal kezdjük. A sorozat a kislányom egyik megunhatatlan babakori kedvence volt. Egyike azoknak a vidám és mókás könyveknek, amelyikbe mindig csillogó szemekkel vetette bele magát. Élénk, vidám színkavalkád, rengeteg tapogatni és felfedeznivalóval. Telis-tele a kicsik első kedvenc figuráival, ismerős részletekkel, állatokkal, tárgyakkal. Az öröm és sikerélmény garantált! Mi is itt gyakoroltuk az első szavakat, a kislányom mindig nagyon felvidult és boldog magabiztossággal mutatta meg, ha felismerte vagy megtalálta azt, amit keresett. Imádta, hogy a kis felfedező ujjacskáit be tudja dugni a könyv kivágott részeibe, végig tudja vezetni a mélyedésekben vagy húzni a vonalakon. A sorozat már korábban is bekerült a legjobb ujjvezető lapozós válogatásunkba, mostanáig négy része – Állatok, Farmon, A boltban és nemrég A tested – jelent meg.

A Boltban című résszel a vásárlás izgalmát idézhetik fel a gyerekek. A könyv minden oldalpárja más üzletet, más vásárlási szituációt mutat be, természetesen az arra leginkább jellemző kellékekkel. A cukrászdában naná, hogy találhatunk szülinapi tortát is, a játékboltban autó, dinó, labda és rakéta is van, nyilván. A zöldségesnél is az elsők között dekódolható fő kedvencek – alma, banán, dinnye, eper és ananász – sorakoznak a polcokon. Ismert csemegék, alapformák, zacskó, üveg, kosár pedig a közértben. De ismerős szituációkból sincs hiány: De uncsiii, menjünk mááár, miért válogat anya olyan hosszú ideig?!?  Vagy: Juhéj, mozgólépcsőőőő!!! Eszembe jut, amit a kislányom mond a mai napig ilyenkor: mégeccer!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A szép színes képek csak úgy vonzzák a kisgyerekek tekintetét – így igazi élmény lesz felfedezniük a játékbolt, a cukrászda és sok más üzlet izgalmas világát!

Nézd meg a legújabb rész, a Játékos szavak – A tested belapozóját is!

 

Kukucs-könyvek – Hová bújtál, kiselefánt?

 

Szerző: Sam Tamplin

Kiadó: Centrál Médiacsoport (2018)

ISBN: 978-963-341-268-8

Korosztály: 1-3

 

 

 

Ebben a Kukucs-Könyvek sorozatban eddig két rész, a Hová bújtál, kisróka? és a Hová bújtál, kiselefánt? jelentek meg, mindkettő 2018-as kötet. Szépen illusztrált, elbűvölő lapozó, amiben a nyugtató, pasztell színek dominálnak. Kézreálló, kisméretű, gyönyörűen kidolgozott könyvecske, puha és jó tapintású, ami egy babakönyvnél igen előnyös tulajdonság – mi tagadás, mi szeretjük nagyon. Ebben a részben az elefántot egy kíváncsi kismajom keresi, és mi is nagyszerűeket mókázhatunk és hüledezhetünk vele, miközben közösen kutatunk az ormányos után. A kivágott ablakok ugyanis mindig egy elefánt-részletre hajaznak (Látom a füledet, tappancsodat, kunkori farkadat, stb.), de amikor lapozunk, kiderül, hogy ott egy másik állat, ráadásul egy tuti nyerő példány – csiga, krokodil, zsiráf, tukán, lajhár, papagáj – bukkan fel. Mindeközben kacagnak, oda-vissza forgatnak, vonalakat vezetnek, mozaikokat raknak össze és kombinálnak is a kíváncsi apróságok. Nagyon szuper kukucskálni és mókázni való lapozó, amely a szórakoztatás mellett fejleszti is a gyerekeket.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kíváncsi majom sehol sem találja a kiselefántot. Kukucskálj be a szép színes oldalak mögé, és segíts neki megkeresni! Közben talán még új barátokat is találtok…

 

Kihajtható füles, ablakos lapozók

Az egyik legelterjedtebb interaktív lapozók, a kihajtató ablakos könyvek. Ezek azok a színes, lapozgatós, általában strapabíró gyerekkönyvek, ahol a kicsik a kis füleket felhajtva, mindenféle érdekességre bukkanhatnak. Íme belőlük egy válogatás.

 

Húzd, told, forgasd! – Kukucs, itt a repülőtér

 

Illusztrátor: Rebecca Finn

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-314-8

Korosztály: 1-3

 

 

 

Nahát micsoda pompás lapozó! Nagyon egyben van és azonnal játékra hívja a gyerekeket. Interaktív könyv a javából, lehet húzni, tolni sőt forgatni is! Rögtön a címlapon pörgethetünk egy kereket, amitől újabb és újabb repülők szállnak fel egymás után a levegőbe. A lapozó ezután végigvezeti a gyerekeket a repülőterek kulisszatitkain, a bőröndök felvételétől (itt a futószalag mozog bőröndöstől) a gépek irányításán át a csomagok rakodásáig is (kutyus a bőröndök között utazik). Tobzódnak a fiús élvezetek, naná, hogy mozgatható a mozgólépcső! Az interaktív megoldások mellett különböző kérdések is motiválják a gyerekeket: Látod az oroszlánt a repülőn? Nézd, egy kutyus! Hány gép száll az égen? A jó hangulatot pedig a kis pattogó-rímes versikék is garantálják:

„Itt van a táskám, csúsztasd be! Repcsik szállnak fel meg le.“

És ami még nagyon menő, hogy az utolsó oldalon a manőverezést is kipróbálhatják a gyerekek egy utasszállítóval! Ez egy olyan kemény lapos könyv, amit jó kézben tartani és amin látszik, hogy sokáig ellenáll majd a fiús igénybevételnek. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nyüzsgő reptér, rengeteg ember; told be a kart, vagy húzd ki, tekerd el! Mozgasd, csúsztasd hátra-előre; indul a járat, szállj repülőre! A Kukucs-könyvek kellően nagyok és strapabírók ahhoz, hogy állják a kíváncsiskodó ujjacskák rohamát! Kinyitható, tologatható és húzogatható részeik szórakoztató elfoglaltságot kínálnak a kicsiknek, a ritmusos versek pedig többszöri, közös mondókázásra csábítanak. A Kukucs, itt a repülőtér minden lapja izgalmat tartogat, hiszen a reptéren és a felhők között is folyamatosan jönnek-mennek a gépek.

A sorozatban megjelent még: Kukucs, itt a karácsony, Kukucs, itt a játszóház, Kukucs, itt a kert

Első ablakos képes szótáram – Járművek

 

Illusztrátor: Martina Badstuber

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-855-8

Korosztály: 1-2

 

 

Kézre álló cukiság, apróságok picuri képes szótára. Ez egy újabb nagyon szép és igényes kivitelű, vidám lapozó. Minden oldalpárja egy izgalmas szituációt ábrázol, ami játékosan ösztönzi a gyerekeket a beszélgetésekre. A kedves rajzos figurák letisztult, fehér háttéren jelennek meg, így könnyebben tudnak a kicsik a lényegre fókuszálni. Bébilexikon a javából, amely az alapeszközök mellett olyan masinákat is bemutat, mint például a lakóautó, utcaseprő gép, egykerekű, ejtőernyő, léghajó, de még egy papírrepülő is. Ja, és egy ufó. A kiskötet oldalpáronként tematizálva veszi számba a főbb közlekedési eszközöket: kiderül melyek az építkezés, a víz, a levegő, egy vidéki út vagy egy forgalmas város főbb járművei, mi történik dugóban, vagy karambol esetén. A kinyitható ablakok segítségével a kicsik megnézhetik, hogyan ürít a kukásautó, hogyan dolgozik a markoló, vagy hogyan működik egy kotrógép. De a sok beszélgetni és böngészni való közlekedési eszköz mellett kedves apróságok is megjelennek az oldalakon, egyik helyen cica, vakondok vagy egérke, máshol egy babakocsi nyújt újabb felfedezni való örömet. Na és milyen reklámszöveget húz a repülőgép…?

I ♥ MAMA 

Az Első ablakos képes szótáram egy olyan lapozócsalád, amely biztosan sok örömet okoz majd kis tulajdonosainak. A Járművek mellett még az Állatok című része elérhető.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A városban a dugóban állnak az autók, a földeken a traktor dolgozik, és ki ül a rendőrautóban? A Ravensburger Első ablakos képes szótáram sorozatának tagjai a témához tartozó legfontosabb kifejezéseket gyűjtik össze, és mókás rajzokkal ábrázolják őket hol hétköznapi, hol vicces, sőt olykor meghökkentő helyzetekben.
A könyvek különlegessége, hogy titkos ablakokat rejtenek, melyek fedelét felnyitva a kisgyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat.

 

Első ablakos könyvem – Mit csinálnak a járművek?

 

Szerző: Susanne Gernhauser

Illusztrátor: Dominik Rupp

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-886-2

Korosztály: 2-5

 

Az Első ablakos könyvem-sorozatot két éves kortól ajánlják a kis felfedezőknek. A kemény lapos, kinyitható füles könyveket a kedves rajzok és kevésbé harsány színek jellemzik. A Mit csinálnak a járművek? rész a legnépszerűbb közlekedési eszközök műhelytitkaiba kalauzolja el a gyerekeket. Ebben a lapozóban minden kisfiú toplistás kedvencei felsorakoznak: tűzoltótól repülőkön át a lánctalpas markolókig. Bejárhatják az erdő és a gazdaság, a repülőtér, a buszpályaudvar, az építkezés, a kikötő vagy akár a vonatállomás helyszíneit is. Megnézhetik, hogyan zajlik egy rendőri intézkedés karambol esetén, hogyan dolgozik a kukásautó vagy akár egy mozgóárus a piacon. Terepen láthatják kedvenc gépjárművüket – megszemlélhetik, hogy hogyan működnek, látják a folyamatot. Minden oldalpár egy szituációt, egy történetet mesél el, amit szövegesen is elmesélnek a képek mellett. Ezt egészíthetik ki a gyerekek az ablakok felhajtásával, na meg egy kis fantáziával. Ha kíváncsi vagy rá közelebbről is, kattints tovább, és nézd meg a könyv belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Izgalmas járművek mindenütt akadnak: a városban, a szántóföldeken, a repülőtéren, sőt még az erdőben is. A kihajtható fülek segítségével a legkisebbek is felfedezhetik, merre járnak és mi mindent tudnak ezek a járművek.

A sorozatban megjelent még: Mit csinálnak az állatok? Mi történik az építkezésen? Mi történik a gazdaságban?

 

Nézd meg, miért jó aludni!

 

Szerző: Katie Daynes

Illusztrátor: Marta Álvarez Miguéns

Kiadó: Centrál Médiacsoport (2018)

ISBN: 978-963-341-275-6

Korosztály: 3-5

 

 

A népszerű Nézd meg! sorozatról már több írásunkban is beszámoltunk. Igen kedvelt, szép és igényes ismeretterjesztő lapozócsaládról van szó, amelyben az érdekes tudnivalók átadásáról kedves, szerethető illusztrációk és ötletes kihajtók gondoskodnak. Szintén kemény lapos kivitelben készült, de a már kicsit finomabb megoldásai miatt három év felett ajánlják. Mi a sorozat korábbi köteteit – Nézd meg az állatkertet! Nézd meg milyen a kert! stb. – két éves kor előtt kezdtük, és habár a (ma már celluxon függő) gorilla karja, pillangó szárnya valóban megszenvedte a lelkes praclikat, így is megérte, mert a kislányom egyszerűen imádta a sorozatot. A színek, a rajzok, a részletek, a kukucskálók és a kedvenc, tipikusan korai szavas böngésznivalók miatt. A sorozat ismeretterjesztő kötetei – Nézd meg, mi az a baci! Nézd meg, mik azok a csillagok! stb. – valóban lehet a második lépcsőfoka a találkozásnak, mert ezek a részek már valamivel komplettebb ismeretanyagot tartalmaznak.

A Nézd meg, miért jó aludni! rész finom célzás, tipikus átbeszélgetős könyv a sosem álmos, semmiről lemaradni nem akaró apróságokkal arról, hogy miért is jó aludni. Álomszerű lapozó az álomról: részletgazdag mégis könnyen átlátható, jól tagolt tartalom, ami kitér az alvás minden témakörére. Megtudhatjuk például, hogy mi történik amikor alszunk? Alszik-e mindenki? Mik azok az álmok? Ki, mi hogyan alszikEgyszerűen és érthetően mondja el a tudnivalókat, látványos illusztrációi és a szemléltető felnyitható fülek segítik a megértést. Imádom ezekben a könyvekben, hogy mindig találok bennük én is érdekességeket, pl. hogy a sirályok repülés közben is tudnak aludni, vagy hogy a zsiráf csak szundít, az űrhajós kiköti, a hód hínárba tekeri magát alvás közben. Na ugye, hogy ugye? 

KIADÓ SZINOPSZISA

Mi történik, miközben alszunk? Miért kell egyáltalán aludnunk? És mik azok az álmok? Hajtsd ki a füleket, és megtudod a válaszokat!

A Nézd meg! tipikus gyerekpolcok kedvence-sorozat, bármelyik rész is érdekel minket. A gyerekek ezzel észrevétlenül memorizálnak mindent és a megértés által nyitottabbak is lehetnek a dolgokra (pl. alvás, kézmosás stb.).

A sorozatban eddig megjelent: Nézd meg, milyen egy farm! Nézd meg az állatkertet! Nézd meg, milyen egy kert! Nézd meg, mi történik éjszaka! Nézd meg, hol laknak az állatok! Nézd meg, mik azok a csillagok! Nézd meg, mi az a baci! Mi az a kaki? 

A sorozat négy év felettieknek a Kukucskálj be a fülek mögé! címen fut tovább: Mitől esik az eső? Hogyan nőnek a virágok? Hogy születik a kisbaba?, Milyen a tested?

A Nézd meg! sorozat korábbi köteteiről ebben a bejegyzésünkben írtunk. A linkekre kattintva megnézheted a Nézd meg, mik azok a csillagok! vagy a Nézd meg, mi az a baci! kötetek belapozóját is!

 

Egyéb interaktív lapozók

De nemcsak az ujjvezetős és ablakos lapozók hívják interakcióba a gyerekeket. A könyvesboltok polcain nagyon sok más, játékos és fejlesztő lapozóval is találkozhatunk. Az összeállítást egy pajkos tilitolis könyvvel kezdjük, majd egy kedvesen rendhagyó lapozóval folytatjuk.

 

Kukucs-könyvek – Gyere elő kisegér!

 

Szerző: Anna Taube

Illusztrátor: Antja Flad

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-533-6

Korosztály: 1-2

Ezt az apró Kukucs Könyvek sorozatot minden picur könnyedén felfedezheti, ugyanis mindössze 5×5 inch, azaz 13×13 cm a mérete. Az interaktív könyvek tilitolis változata, amikor a részek húzogatásával formálódik a történet. Kisgyerekek nagy kedvence, tilitolis könyvapróság, kedves rajzokkal és vidám kihúzható fülekkel. A gyere elő kisegér! részben a nagyon édes Mici cica keresi Cincogót a kisegeret. De nem ám főétkezésre, vagy uzsonnára, dehogyis, csak bújócskáznak! A mókás lapozóban minden fül mögött rejtőzik valaki, és amikor „Megvagy!“ kihúzzuk a fület, kiderül, hogy ki lapul mögötte. Találunk kutyust, nyuszti, tengerimalacot, teknőst, halacskát…, de egérkét egyet sem. Vagy mégis? Hiszen ha a cica nem is, mi a már kint lévő fülek hátoldalán láthatjuk, hogy kuncog a kisegér a cicán. Ahogy mi is. De azért a könyv végére sikerrel jár: Megvagy! Most te leszel a hunyó, Cincogó!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kukucs! Itt bújtál el? Gyere elő, kisegér! Vidám könyvecske kihúzható fülekkel.

A sorozatban még megjelent: Éhes vagyok! Ki kopog? Mi mozog? Ki rágcsál?

 

Első interaktív könyvem: Fújd meg!

 

Szerző: Sabine Cuno

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-890-9

Korosztály: 1-3

 

 

 

Egy rendhagyó lapozósorozat, amely játékosan hívja interakcióba kicsi olvasót. Mókás interaktív mesekönyv, ahol a gyerekek segíthetnek a gondterhelt állatkákon. Meg lehet csikizni a szomorú kisrókát, hogy a jó kedve visszatérjen, megvakargatni a sün fájós hasiját, ráfújni a pórul járt mókus lábára, hogy ne fájjon szegénykének… A kis méretű lapozó strapabíró kivitele biztosítja, hogy ellenálljon a lelkesebb interakcióknak is. Szép kidolgozású, nagyon kedvesen illusztrált könyvecske, ami biztosan a szívéhez nő a gyerekeknek. A lapozócsalád másik részében (Fújd meg és tépd le!) egy ragtapasszal láthatják el a gyerekek a bajba jutott állatkák sebeit.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Jaj, a kis mókus megütötte a lábát. Rá tudsz fújni? És meg tudod csikizni a kis rókát, hogy visszatérjen a jókedve? Egy mókás interaktív könyv, amelynek lapozgatása közben a gyerekek segíthetnek az állatokon.

Bejegyzésünk a legújabb fejlesztő és verses-mesés lapozókkal folytatódik, kattints a második részért!

Ajánljuk továbbá a legjobb verses lapozókról szóló írásunkat és a legjobb óvodás mesekönyvsorozatokról szóló cikkünket is. Ha aktuális, ajánljuk figyelmedbe a legjobb szobatisztaságra nevelő könyveket, és ide kattintva bele is nézhetsz a népszerűbb Bilikönyvbe. Ha küszöbön az óvoda, ebben és ebben a bejegyzésünkben érdemes elolvasnod, hogy melyek a legjobb óvodára felkészítő mesekönyvek. Ha pedig altatáshoz keresel könyveket, rengeteg ötletet találsz az elalvást segítő mesékről szóló írásunk első és második részében.

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.