savannah backpage denver shemale escorts listcrawler chicago il bronx transexual mcallen call girls backpage west pa call girls okc

Első könyvtáram: verses, mesés és fejlesztő babalapozók (2. rész)

Folytatódik a tipegős-válogatás! Korábbi bejegyzésünkben csokorba szedtük a legjobb és legújabb interaktív lapozókat. Az ablakos és ujjvezetős slágerek után, most jöjjenek a verses, mesés és a szókincsfejlesztő interaktív kötetek. Az összeállításnál ezúttal is figyeltünk arra, hogy olyan, több kötetes lapozócsaládok kerüljenek bele, amelyeknek az elmúlt évben is volt könyvpremiere. 

 

Ringató lapozók – Cifra Palota

 

Szerző: Gróh Ilona

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-437-085-7

Korosztály: 0-3

 

 

Gróh Ilona, a Ringató mozgalom elindítója és vezetője egy gyönyörű lapozósorozatban hozza el a kicsiknek a legnépszerűbb magyar népdalokat. A Ringató-könyvek egyszerre szórakoztatják és fejlesztik a bölcsődés korosztályt, hiszen édesanyjuk megnyugtató dúdolását, énekét össze is kapcsolhatják az illusztrációval. Az elbűvölő, harmóniát árasztó rajzok Szmonidesz Hajnalka illusztrációi és olyan szépek, hogy bármelyiket szívesen kitenné az ember a falára. A könyvek jól eltalált, pasztell színvilága ugyanakkor segíti a nyugodt kikapcsolódást, közös ellazulást is. Minden oldalpár egy-egy jelenetet ábrázol, amelyekről a szöveg értelmezésén túl is tovább lehet beszélgetni. Olyan gyerekközeli motívumokat is tartalmaznak, mint például papírhajó, apró hóember, zsiráf (Kicsi vagyok én) vagy gyerekbunker (akarom mondani Cifra palota). A sorozat minden kötete két dalt tartalmaz, ebbe a részbe a címadó Cifra palota mellett a Hej, Vargáné kezdetű dal került. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ringató-könyvek legkisebbeknek szóló sorozatában Gróh Ilona válogat a legnépszerűbb énekekből. Ebben a lapozóban a Cifra palota és a Hopp, Juliska kezdetű dalt Szimonidesz Hajnalka varázslatos rajzai kísérik.

A Ringató-lapozók legújabb, 2018. év végén megjelent kötetei: Hull a szilva a fáról, Este van már nyolc óra. További részek: A part alatt, Megfogtam egy szúnyogot, Én elmentem a vásárba 

 

Julia Donaldson: Az öt csúfság

 

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-415-5

Korosztály: 2-5

 

A kortárs gyerekirodalom egyik legsikeresebb szerzőpárosa 2018. őszén egy vadiúj mesével jelentkezett itthon. Az öt csúfság verses lapozó ezúttal a vadregényes Afrikába, az állatvilág paradicsomába röpíti el a gyerekeket.  

„Afrikában a nap felkúszott az égre, 

Fénylett az oroszlán fenséges sörénye,

Kecses volt a kudu, az orrszarvú délceg,

Hogy a flamingókról már ne is beszéljek!

Leopárd és zebra: két csodaszép állat.

Mennyi gyönyörűség – vagy ez csak a látszat?“

De hiszen nemcsak a délceg és kecses állatok laknak ott! Ott él a ronda gnú, a rusnya hiéna, a rút füles keselyű, az ocsmány varacskos disznó és a csúf marabu is… szerzőktől megszokott viccesen megejtő történetben nemcsak az derül ki, melyek a szavanna legrútabbnak tartott állatai, de arra is rávilágítja a gyerekeket, hogy valójában minden élőlény csodálatos, egyedi és gyönyörű. A mindig ritmusos, pörgős és csattanós fordítást ezúttal is Papp Gábor Zsigmondnak köszönhetjük. Mint a legtöbb Julia Donaldson és Axel Scheffler mesekönyvnél, ez is egy nagyon élvezetes, kacarászva skandálható lapozó, amit a zseniális illusztrációk tesznek megunhatatlanná. Extraként a könyv végén még az is kiderül, hogy melyik az öreg kontinens öt óriása, öt aprósága, melyik a félénk ötös és persze az öt csúfsága. Na, te melyikkel találkoznál?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hű, de csúnya vagyok! Förtelmes, belátom! A legcsúnyább állat vagyok a világon!” Hogy mi a közös a gnúban, a foltos hiénában, a füles keselyűben, a varacskos disznóban és a marabuban? Ők az öt csúfság, akit senki sem szeret. Vagy mégis? Kiderül Julia Donald-son szokásosan vicces meséjéből!

A Julia Donaldson – Axel Scheffler szerzőpárostól még megjelent: A majom mamája, A Graffaló, Graffaló kölyök, A legcsinosabb óriás, Boszi seprűnyélen, Bot Benő, Zog, a sárkány, Zog és a repülő doktorok, A zsúfolt házikó, A madárijesztők esküvője, Macskazene, A banditapatkány, Szökjünk meg az óriásoktól valamint a Tölgyerdő meséi-sorozat (Mackó levelei, A róka zoknija, Nyuszi álmos, Malacbújócska)

A legkisebbek kedvenc meséi – Szeretlek kisegérkém

 

Szerző: Katja Reider

Illusztrátor: Sebastein Braun

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-888-6

Korosztály: 1-3

 

Kis lapozó, csurig töltve szeretettel. Nagyon kedves és szépen rajzolt mesekönyv, az illusztráció már szinte olyan hatást kelt, mintha egy rajzfilmből vették volna. A fő történet ábrázolása mellett minden oldalon vannak apró, kedves részletek is, olyanok, amiket imádnak a kisgyerekek. Hernyó a levél alatt, csiga, gomba, méhecske, katica – nagyszerű apropó egy kis böngészésre is. A történetben egérmama és kisegérke kirándulni indulnak. Útjuk során megannyi szépséget megcsodálnak, hallanak madáréneket, kóstolnak édes málnát, és ez mind-mind jó alkalom a kisegérnek arra, hogy bebiztosítsa magát, hogy anyukája mennyire szereti őt, szebbnek és édesebbnek látja mindennél. Aztán egyszer csak egy vihar szakítja meg barangolásukat, és egérmamának a hátán kell hazavinnie kimerült egérkéjét. Otthon törölgeti, rendbe rakja, gondozza, ápolgatja őt. A könyv végére minden újra a régi kerékvágásba kerül.  Milyen nagyszerű közös napjuk is volt!

A történetnek íve van, a gondtalan kirándulást megszakítja a borús viharfelhő, amit szerencsés hazaérkezésük és a megnyugvás követ. Ezt a könyvet könnyű a szívünkbe zárnunk. Kiváló beszélgetős mese, igazi ölelgetős-puszilgatós történettel. Nagyszerű lehetőség arra, hogy mi is újra és újra megerősítsük a kicsinkben, hogy mindennél jobban szeretjük.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legkisebbek kedvenc meséi a Scolar új sorozata, melyben a tipegő apróságok legfontosabb problémáit járja körül a szerzőpáros – a történeteket a bájos illusztrációk teszik igazán szerethetővé. Egérmama és a kisegér együtt fedezik fel a világot: hallgatják a madarak énekét, leülnek a pihe-puha pázsitra. Aztán egyszer csak fekete felhők gyűlnek az égre… Kiderül, hogy mama még a vihart is szereti! De nem jobban, mint a kisegeret, mert őt szereti a világon a legjobban.

A sorozat másik kötete: Megvigasztallak, kismedvémHasonló mesekönyvként ajánljuk továbbá a Te vagy a mindenem! című lapozót is.

 

Klasszikusok kicsiknek – Csipkerózsika

 

Átdolgozta: Anna Milbourne

Illusztrátor: Karl James Mountford

Kiadó: Central Médiacsoport (2018)

ISBN: 978-963-341-258-9

Korosztály: 2-5

 

 

Finom kidolgozása miatt már az ügyesebb praclik gondozásába ajánljuk a Klasszikusok kicsiknek lapozósorozatot. Gyönyörű, kreatív lapozó, amely varázslatos mesevilágával ejti ámulatba kis olvasóit. Az oldalakon szinte megelevenednek a történetek, paloták, királylányok, erdők sötétje… A sorozatnak eddig három kötete jelent meg: Piroska és a farkas, Hamupipőke, és 2018-ban a Csipkerózsika. Az eredeti történeteket Anna Milbourne dolgozta át. Beszéljen magáért a belapozó!

Gyerekkorunk alapmeséi ma már kicsit más megítélés alá esnek. Egyre kevesebb apróság ismeri ezeket, habár még mindig az általános műveltség szerves része. Sok minden utal vissza rá, többször találkozom velük gyerekfejtörőkben, vagy jó példa erre az egyik mai slágermese, a Shrek Saga is, amit igazán élvezni csak klasszikus meseismerettel lehet. Ha szeretnénk, hogy a kicsi megismerje az alapokat, ha szempont a mesés illusztráció is, és még mindig a lapozó formátum a nyerő, akkor a Klasszikusok kicsiknek csodás választás lehet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lapozd végig ezt a varázslatos könyvet, hogy megtudd, vajon megtalálja-e Hamupipőke az ő tökéletes hercegét!

 

Pipp és Polli

 

Szerző, illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-416-2

Korosztály: 1-3

 

 

 

Vigyázat, ragályos! A Pipp és Polli a népszerű illusztrátor, Axel Scheffler  önálló bölcsis sorozata, amelyben elsősorban a zseniális illusztrációé, na meg a két annyira nagyon szerethető figuráé a főszerep. A szöveg a korosztálynak megfelelően nyúlfarknyi. A sorozatban egér és nyúl, két jó barát, sok megejtő kalandon vesznek részt, és bármi is történik velük, a helyzetet mindig feloldja a kölcsönös törődés és az elnéző szeretet. A mesékből kiderül, hogy a humor és a nevetés minden helyzeten átlendíthet minket. Az imádni valóan nagy szemű Pipp és Pollival már több könyvben is találkozhattunk. Van olyan rész, amiről dumálhatunk (A kis tócsa, Hol az alvókám), van amelyiktől borzonghatunk (Kék szörny), van amelyikkel szórakozhatunk (Az új barát, A szuper roller, a Piros lufi, Hurrá, havazik!). A legújabb rész A karácsonyfa, ami két év kihagyás után, 2018. őszén jelent meg a könyvesboltokban. Színes, vidám, kemény lapos, strapabíró lapozó, amit nemcsak az ünnepek alkalmával érdemes elővenni. A történet karácsony reggelén kezdődik. Pipp és Polli közösen beszerzik a fát, otthon cserépbe teszik, mézeskalácsot sütnek, fát díszítenének… de miért fogyatkoznak a sütidíszek, a cukorbotok és még a csokiharangok is?!? Vajon ki lehet a ludas? És miért fáj Pipp hasa…? Bárhogyan is, a barátság mint mindenen, ezen is átlendíti őket, pláne egy kis hógolyó csata! És egy kis ésszerű leleményességgel még a csupasz fenyőfa problémáját is könnyedén orvosolják. Hiszen minden megoldható. A könyv végén pedig az is kiderül, hogy mi mindent kaptak karácsonyra!

Van aki elsőre, van aki csak második látásra, de nem lehet nem beleszeretni Axel Scheffler egyedi stílusába, a kedves gülüszemes mesékbe. Kattints ide és olvasd el az illusztrátor-zseniről szóló bejegyzésünket is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a karácsony! Pipp és Polli feldíszíti a karácsonyfát, tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot… De jaj, hová tűntek a díszek? És miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! De szép lett a karácsonyfa!

A népszerű illusztrátortól februárban várható új kötetek: Csizmás kandúr, A három kívánság, A három kismalac, A dzsungelzenekar, Egy nap a farmon

 

Fejlesztő lapozók

A legnépszerűbb verses és mesés lapozók után jöjjenek a kemény lapos fejlesztő babalapozók. Cikkünk első részében már csokorba szedtük a legjobb ablakos, ujjvezetős és tilitolis interaktív könyveket, most pedig nézzünk három szókincs-gyarapító sorozatot.

 

Kisvakond és a formák

 

Szerzők: Zdenek Miler – Romhányi Ágnes

Kiadó:  Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-022-8

Korosztály: 1-3

 

 

 

Mindenki Kisvakondjával már kemény lapos, fejlesztő lapozókban is találkozhatunk. Az interaktív sorozatban a formák mellett a színekkel, számokkal és állatokkal is megismerkedhetnek a gyerekek. A Kisvakond és a formák a legalapvetőbb alakzatok fogalmába vezeti be a kicsiket. Megtanulhatják, hogy milyen a kör, ovális, négyzet, rombusz, háromszög, téglalap, hullám, egyenes, csepp vagy a spirál. Minden oldalon más formáé a főszerep – ezt az oldalak felső sarkában külön jelzik is. Több, különálló, kedvesen humoros rajzokkal szemléltetik, hogy melyik alakzattal hogyan találkozhatnak a mindennapokban. A könyv arra kéri a gyerekeket, hogy találják meg, mutogassák végig, hogy hol találhatók az adott formák a rajzokon. Mindegyikhez egy versike is dukál, ami játékosan próbálja elmagyarázni a jellemzőiket.

S ha rálépünk valamilyen kerekre? Szétlapítjuk – lesz belőle ovális. Ilyen forma a tojás is, s keressük még tovább is!

A sorozat bája, hogy gyerekkorunk kultikus mesefigurája miatt a képi világa kicsit retróba hajlik, ennek ellenére kivitelében és tartalmában is ízig-vérig megállja a helyét a mai gyerekeknél is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A formák birodalmába kalauzolja el óvodás korú közönségét ez a színes, verses lapozó.

A sorozat további kötetei: Kisvakond az állatkertben, Kisvakond és a színek, Kisvakond és a számok, Kisvakond és az állatkák

 

Első képeskönyvem – Az első szavaim

 

Kiadó: Kolibri Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-334-6

Korosztály: 1-2

 

 

 

 

Az Első szavaim egy sokrétű fejlesztő lapozó. Nagyobb méretű kemény lapos könyv, témakörönként (Otthon, A kertben, Játékok, Öltözzünk fel!, Járművek, Állatok, A tanyán, Jó éjszakát!) rendszerezett és nagyon kedves illusztrációkkal. A lapozó tipográfiája a korosztálynak megfelelően letisztult, szellős elrendezéssel, ami nem nyomaszt, nem terhel, ugyanakkor élénk színeket használ, hogy fenntartsa az érdeklődést. A képek egyszerűek és könnyen dekódolhatóak – szék, cica, ház, nap, autó, repülő, méhecske – tehát tényleg azok a szavak és kifejezések találhatóak benne, amiket a gyerekek elsőként megtanulnak és szeretnek. A könyvet lapozgatva boldogan mutatnak rá és memorizálják a szavakat. Nemcsak fejleszt, de a sikerélményen keresztül erősíti a kicsik önbizalmát is. Emellett a szövegértés, megfigyelőkészség, célirányos keresés, a böngészés élvezetét is kínálja, amiben a lapok alján található egyszerű játékos kérdések is segítenek. Annyira alapos, és annyira az első szavakra fókuszál, hogy könnyedén az egyik fő kedvencévé válhat a kis csöppségnek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ennek a gazdag képeskönyvnek a segítségével a gyerekek megannyi új szót ismerhetnek meg az őket körülvevő világból. A lapok alján szereplő egyszerű és játékos kérdések játszva segítik a számok tanulását, a színek felismerését, a célirányos keresést és a szókincs bővülését. A gyerekek így játékosan szereznek új ismereteket, miközben gyakorolják a szövegértést, és a megfigyelőkészségük is fejlődik.

A sorozatban még megjelent: Állatok

Hasonló élményt nyújthat a Első felfedezéseim – Larousse-enciklopédia kicsiknek, ami a mi egyik legtöbbet lapozgatott babakönyvünk volt. Kislányom naponta többször is elővette és rutinszerűen végigment kedvenc dolgain, fogalmain, és minden alkalommal újabb érdekességeket fedezett fel. Nagy méretű lexikon, téphetetlen lapokkal: ide kattintva bővebben is olvashatsz róla!

 

Első táskakönyvem – Az állatok

 

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-335-3

Korosztály: 1-3

 

 

 

Mit is mondjak, elég nehéz megállni, hogy ne lóbálják és trappoljanak a táskakönyvükkel a szobában körbe-körbe. Már ez is micsoda jó móka! Van ám büszkeség: Ez az első táskakönyvem! Igen, táska. Van nekem ilyen! Íme egy újabb kedves fejlesztő lapozó, amelyben a vidám rajzok és ismerős alakzatok bővíthetik az ismereteket. A különféle tematikákkal – Erdőben, Kertben, Házban, Vízparton, Tanyán – oldalpáronként ismerkedhetnek meg a gyerekek, és az átlátható, szép, színes oldalak beszélgetésre ösztönzik őket. Ahogy az Első szavak-sorozatnál, itt is serkentik az interakciót az oldalak alján található kérdésekkel. Mutasd meg a katicabogarat/csigát! Mit eszik a nyúl? Milyen színű a teknős? Babakönyvnél elvárás, hogy találkozhassunk a fő kedvencekkel is: béka, cica, nyuszi, méhecske, katica, bagoly, maci, irány a könyv, sorakozó! A vidám, de nem éles színek figyelemfelkeltőek, mégsem zavaróak a szemnek. Finom részlet, hogy az oldalak háttere is mindig más mintázatú: pöttyös, csíkos, kockás, rombuszos, virágos, így a formákat is megmutathatjuk a kicsiknek. Ez a könyv az első kedvencek egyike lehet, amit mindig élvezettel vehet majd elő a kíváncsi felfedező.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a lapozó telis-tele van állatokkal. Segítségével a gyerekek játszva tanulhatják meg az első szavakat, eközben az oldalak alján szereplő kérdéseken is törhetik a fejüket, és a megfigyelőkészségük is fejlődik. A praktikus fogantyúnál fogva pedig a könyvecskét bárhová könnyedén magukkal vihetik.

A sorozatban megjelent még: Első táskakönyvem – Járművek

Bejegyzésünk kétrészes, az első fejezetet, a legjobb – ablakos, ujjvezetős, tilitolis stb. – interaktív lapozókkal erre a linkre kattintva olvashatod. A legkisebbeknek ajánljuk továbbá a legjobb elalvást segítő, szobatisztaságra nevelő és óvodára felkészítő írásainkat is. Ha pedig a legnépszerűbb magyar mesesorozatokat keresed, kattints erre a bejegyzésre.

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.