Nyári könyvmerítés 3. rész – Nagyovis válogatás

Folytatjuk a nyár eleji könyvpremierek bemutatását, és ezúttal a nagyovis korosztálynak válogattunk olvasnivalót. Cikksorozatunk első részében a legkisebbeknek, majd a kisóvodásoknak ajánlottunk olvasnivalót, de érdemes a korábbi, kicsiknek és nagyobbaknak szóló összeállításainkat is átböngészned a tökéletes kötetért. Jöjjön hát a legújabb nagyovis válogatás – kellemes szemezgetést!

Félsz a sötétben? A sötét jobban fél tőled!

 

Szerző: Vegas Peter

Illusztrátor: Benjamin Chaud

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-804-7

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mindenki fél valamitől. Van, aki a pókoktól vagy a mennydörgéstől, lehet, hogy te pedig éppen a sötéttől. De vajon a sötét nem fél tőled? Dehogynem! Ismerkedjetek meg a sötéttel, aki a könyv végére már nem is tűnik olyan félelmetesnek. Sőt! Valójában egész aranyos. Vigyázzatok, nehogy megijesszétek!

Ajánljuk még Sandra Grimm: Ne félj! Bátor mesék, valamint Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős című mesekönyvét is.

Kricckracc kapitány és a gránátalmák

 

Szerző: Simon Réka Zsuzsanna 

Illusztrátor: Orosz Annabella

Kiadó: Gutenberg Books (2021)

ISBN: 978-606-900-122-6

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A mélységes kék Blüpp-tenger közepén, a hegyes-völgyes Gránátalma-sziget partjainál nevesincs vitorlás horgonyoz. Árbóckosarában egy kis kandúr szunyókál, míg fedélzetén, karosszékében Kricckracc kapitány a tegnapelőtti újságot olvassa. Szomszédságukban Borsika néni, egykori vadvízi hajóskapitány lakóhajója ringatózik. Reggeli nyugalmuk azonban illékony: mindjárt felbukkan Kávé, Borsika néni macskája valami halaszthatatlan tennivalóval, behajózik az öbölbe az óvodás kisfiú, Tas és nagypapája, megjelenik motorcsónakján Vámpárávám néni és unokája, Veronika. Különös kalóztámadás áldozatául esnek, vagy épp egy kisördög névnapját ünneplik meg, miközben megmentenek egy gyermekkönyvtárat. Simon Réka Zsuzsanna játékos és szórakoztató mesehőseit Orosz Annabella meghitten mókás és magával ragadó színvilágú illusztrációi keltik életre. Gránátalmi kalandozásaikban tartsatok ti is velük!

A szerzőtől ajánljuk még a Bojta színre lép című mesekötetet.

Balatoni böngésző

 

Szerző: Pikler Éva

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-437-788-7

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

4 új helyszín és rengeteg keresnivaló – itt a kibővített és felújított Balatoni böngésző, Pikler Éva fergetegesen humoros rajzaival! A Balaton partján igazi nyári vihar tombolt éjszaka, és a táborozó gyerekek holmijait messzire fújta a szél. Utazd velük körbe a Balatont, segíts nekik megkeresni az elveszett tárgyaikat, illetve az összes oldalon felbukkanó szalmakalapot meg a gördeszkázó kismalacot!
Merre járunk és mit látunk közben? Balatonfüred – Tihany – Balaton-átúszás – Siófok – Völgyhíd – Balatonboglár – Fonyód – vitorlásverseny – Kis-Balaton – Keszthely – Sümeg – Tapolca – Szigliget – Badacsony – Salföld – Hegyestű

A lapozók szerelmeseinek ajánljuk továbbá Dudás Gergely: Mackó virágos böngészője, valamint Keress, találj, mesélj! böngészőcsalád Erdei nagy böngésző című kötetet is.

Az 5 tornacsuka útinaplója – Itt-hon Ott-hon

 

Szerző: Jámbor Eszter

Illusztrátor: Bősze Anita

Kiadó: magánkiadás (2021)

ISBN: 978-615-812-693-9

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az 5 tornacsuka ezúttal csillagtúrára indul. Bár minden kirándulásnál átlépik az országhatárt, mégis mindenhol otthon érzik magukat. Hogy lehet ez? Megtudhatjátok az 5 tornacsuka legújabb mesés útikönyvéből! Tartsatok velünk, kalandra fel! Dr. Kádár Annamária mesepszichológus, író ajánlásával

Az 5 tornacsuka útinaplója-sorozatban már megjelent: Az 5 tornacsuka útinaplójaAz 5 tornacsuka útinaplója – Hercegnők és vitézek

TIPP: Böngészd át a legjobb utazós gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat!

Tokaj-Hegyalja gyerekeknek

 

Szerző: Rozgonyi Sarolta, Tóth Eszter

Kiadó: KultúrAktív Egyesület (2021)

ISBN: 978-615-814-287-8

Korosztály: 4-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tokaj-Hegyalja a legendák és csodák földje, ahol óriások harcából hegy nő, amelyen aztán boszorkányok járják táncukat. Ahol a varázserejű föld arany vesszőt terem, és tündér könnye nektárt fakaszt, ahol tekervényes pincerendszerek mélyén érlelik a világhíres aszút. Ahol fenséges kastélyok, évszázados épületek mesélnek a kíváncsi utazónak… És ahol még az is megtörténhet, hogy Szeles, a gólya és Berkec, a béka elválaszthatatlan barátok lesznek, és együtt járják a vidéket Sátortól Sátorig. A kiadvány Tokaj-Hegyalja felfedezésére hívja a gyerekeket, miközben játékos és interaktív módon mutatja be a térség természeti és kulturális értékeit.

Érdekelhet még: Ronkó Erzsébet – Herbót Erzsébet: Ürge Aladár és barátai: ViperameseÜrge Aladár és barátai: Ürgeélet

Hová, hová, kis rókák?

 

Szerző: Dr. Kulcsár Dezső

Kiadó: Könyv Guru (2021)

ISBN: 978-615-615-347-0

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha képzeletben csatlakozunk mesehőseinkhez, a három világjáró kis rókához, akkor velük együtt élhetjük át csodás kalandjaikat. Miközben a leghidegebb tájaktól a sivatagokig rengeteg tájat bejárunk kis barátainkkal, megtudhatjuk, milyen jó érzés segíteni a bajbajutottakon, felfedezni a világot, barátokra szert tenni, de találkozunk a pénzfelhasználás nehézségeivel, a képmutató “jócselekedéssel”, a kalandos bűnüldözéssel és a hétköznapi gonosz elleni harccal is. Minden történetben felbukkan ugyanakkor a csodatevő manó is, aki a felmerülő nehéz helyzetekben mindig kis rókáink segítségére siet. Arra tanítja őket és bennünket, hogy mindig megtaláljuk a megoldást, ha mi is segítünk magunkon, illetve hogy ezüsttallérjaink akkor nem fogynak el, ha másoknak is adunk belőlük.

Ajánljuk továbbá Kiss Judit Ágnes Babaróka-sorozatát is. Ismerkedj meg a Babaróka ajándékaBabaróka kertjeBabaróka esti meséi és a Babaróka kistestvére című kötetekkel.

Bori és az elátkozott tizenhármas

 

Szerző: Julia Boehme

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-941-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori igazán nem babonás. Pedig a színjátszó kör meghallgatása éppen péntek tizenharmadikára esik, amin Anna annyira izgul, hogy lassacskán mindenkit megőrjít. Bori ennek ellenére meg van győződve arról, hogy minden simán megy majd. Viszont ezután egymást érik a különös események. Lehet, hogy a tizenhármas szám mégiscsak balszerencsét hoz?

Ismerd meg ezt is: Bori közlekedik 

Nyulacska huszonöt meséje

 

Szerző: Predrag Stepanovic

Illusztrátor: Szabó Nyulász Melinda

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-830-9

Korosztály: 4-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lázár Ervin egyetlen műfordítása igazán mesés irodalmi csemege. A huszonöt rövid, hol humoros, hol izgalmas vagy épp megható történet főszereplője, Nyulacska mindannyiunk számára ismerős lehet. Születése pillanatától kezdve olyan kalandokba keveredik ugyanis, amelyek bármilyen kölyökkel megeshetnek, akár embergyerek, akár kisnyuszi az illető. Bambihoz és Vukhoz hasonlóan fokozatosan fedezi fel a világot maga körül – a kényelmes nyúlüregtől a tágas mezőn és a veszélyekkel teli erdőn át egészen a közeli faluig. Ahogy a szemünk láttára felcseperedik, megtanul húsvéti tojást festeni, csatangolásai közben barátokra tesz szert, sőt velük együtt bátran szembeszáll a ravaszdi rókával meg a kistestvéreire támadó karvalyokkal. S ki tudja, talán egy szép napon még a szerelem is rátalál!
Predrag Stepanović, a Magyarországon élő kiváló szerb író bájos és szerethető meseregénye ezúttal Szabó Nyulász Melinda rajzaival jelenik meg.

Érdekelhet még Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben, illetve Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija című kötetek is.

Bandi farkas történetei

 

Szerző: E.M. Miller

Illusztrátor: Helinda Mao

Kiadó: Book Dreams Kft. (2021)

ISBN: 978-615-615-598-6

Korosztály: 4-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Illusztrált mesekönyv kifestővel. A Kerekerdő lakói öt varázslatos, picit tanítójellegű meséken keresztül vezetik be a gyerekeket abba, hogy mit szabad, vagy mit nem, hogyan viselkedjünk, milyen érzés, ha kiközösítenek, mit tehetünk,ha betegek leszünk. Némely mesében dallamos, fülbemászó kis versikék is szerepelnek, amik könnyen tanulhatók. Hogy örömtelibb legyen az olvasás nemcsak a szülőknek, hanem a gyerekeknek is, a történeteket Helinda Mao gyönyörű illusztrációi teszik még izgalmasabbá, illetve a könyvhöz színező is társul.

Makettek 3D-ben – Készíts dinoszauruszokat!

 

Szerző: Ronny Cazzola

Kiadó: Geopen Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-516-063-1

Korosztály: 4-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Makettek 3D-ben. Állítsd össze az öt szórakoztató dinoszauruszfigurát, és tudd meg, mi tette egyedivé ezeket az állatokat! A rémisztő Tyrannosaurus rex, a villámgyors Velociraptor, a páncélos Triceratops, a nagy testű Stegotaurus és a hatalmas Diplodocus alig várja, hogy megismerd a titkait, és együtt játssz velük!

A Makettek 3D-ben-sorozatból még elérhető: Készíts unikornisokat!, Készülj az utazásra!

Böngészd át a legjobb dinoszauruszos gyerekkönyvekről és a dinós újdonságokról szóló összeállításunkat!

Óvd a bolygót – Papír

 

Szerzők: Paolo Mancini, Luca de Lesne

Illusztrátor: Frederica Fabbian

Kiadó: Geopen Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-516-066-2

Korosztály: 4+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Segítenünk kell a természetnek, és mi azt is tudjuk, hogyan! Ebben a könyvben kiderül, hogyan hasznosítsuk újra a papírhulladékot és hogyan mentsük meg az erdőket. Hogy mit kell tennünk? Csak ragadd meg a lehetőséget, és megkapod a választ! Csatlakozz a környezetvédők csapatához!

Olvasd el a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről és a zöld gyerekkönyves újdonságokról szóló összeállításunkat is!

Kukucskálj bele! – Mi az a vírus?

 

Szerző: Katie Daynes

Kiadó: Teknős Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-324-860-7

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hányféle vírus létezik? Hogyan védekezhetünk ellenük? Mire jó az oltás? Miért segít, ha kezet mosunk? Kukucskálj be a kis fülek alá, és megtudod a válaszokat! Ebben a könyvben a gyerekek a Covid-19-ről is sok hasznos információt találhatnak.

Érdekelhet még: Susan Schädlich: A baktériumok és a vírusok világaVibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?, az Eva Lohmann: Hanna és az elefántnyi távolság – A koronavírusról gyerekeknek, valamint az Elizabeth Jenner, Kate Wilson, Nia Roberts: Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek (illusztrátor: Axel Scheffler) című ismeretterjesztő kötetek is. 

Folytasd a böngészést a kisovisok és a legkisebbek nyári újdonságaival!

További óvodás könyvújdonságokat találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben, valamint ide és ide kattintva is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!