Susan Schädlich: A baktériumok és a vírusok világa

Minden, amit a baktériumokról, a vírusokról, köztük a koronavírusról, illetve az ellenük való védekezésről tudni kell

Az elmúlt időszakban a baktériumok és a vírusok mikroszkopikus világa a mindennapjaink fókuszába került. Láthatatlan szomszédaink mindenhol jelen vannak, és manapság különösen fontossá vált, hogy természetüket a gyermekeinkkel is minél jobban megismertessük. Ebben segítségünkre lehetnek az erről szóló ismeretterjesztő kötetek, ahogy A baktériumok és a vírusok világa című könyvújdonság is.

A baktériumok és a vírusok világa – Minden, amit a baktériumokról, a vírusokról, köztük a koronavírusról, illetve az ellenük való védekezésről tudni kell

 

Szerző: Susan Schädlich

Illusztrátor: Katharina J. Haines

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-290-1

Korosztály: 8+

 

 

A Susan Schadlich – Katherina J. Haines szerzőpáros könyve szakértők bevonásával készült és világos, érthető módon foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a gyerekeknek. A baktériumok és a vírusok világa egy kisebb, praktikus méretű kézikönyv, amit fontos, hasznos és érdekes ismeretekkel töltöttek meg. A kórokozók főbb jellemzőit és a velük szembeni védekezési módokat lényegre törően, tényszerűen és szakszerűen mutatja be a gyerekeknek. A könyvben jól tagolt, és könnyedén befogadható szöveg várja őket, amit számos szemléltető illusztráció is kísér. A komoly tudásanyagot játékos figurákkal, egyszerű, színes ábrákkal teszi könnyen megjegyezhetővé, de a sok extra érdekesség is fenntarthatja az érdeklődést.

Csupán a mutatóujjunk hegyén 100 000 apró élőlény tanyázik.

A könyvből megtudhatjuk, hogy a kórokozók az életünk részei és mindenfelé fellelhetők. Megnézhetjük a vírusokat és a baktériumokat többezres nagyítás alatt, láthatjuk, hogy mi a különbség közöttük, hogyan épülnek fel, milyen gyorsan szaporodnak, hogyan védekeznek és mitől olyan ellenállóak. Gondoltad volna, hogy 10 baktériumból 10 óra alatt 10 millió újabb baktérium lesz? De kiderül az is, hogy egyesek miért lehetnek fontosak, míg mások miért okoznak akkora kárt, ha jelen vannak a szervezetünkben. A könyv hasonlóan részletesen mutatja be a vírusok felépítését és természetüket. Elmagyarázza többek között, hogy miért olyan hatásos és fontos a szappan használata az ellenük való védekezésben. 

A könyvben tanulmányozhatjuk még, hogy hogyan kerülnek a vírusok a sejtjeinkbe, és melyek a szervezetünk védekező mechanizmusai ellenük. Megtudhatjuk, ebben milyen funkciója van a testünket borító bőrfelületnek, és mi történik, ha bőrünkön rés, azaz seb keletkezik. Kiderül, hogyan fertőződhetünk meg, és szó esik a közvetlen érintkezésről és a cseppfertőzésről is. Részletezi, hogy mi történik velünk, ha a kórokozók bejutottak a szervezetünkbe, ahol kitér a nyirokcsomók – mint ellenőrző pontok – a fehérvérsejtek – mint biztonsági őrök – és az azokat termelő csontvelő működésére is. De mesél a láz fontos jelző szerepéről is.

Minden csepp vérünk 80000 és 200 000 közötti fehérvérsejtet tartalmaz!

Szervezetünk csodálatos védekező mechanizmusát lépésről lépésre bemutatja a könyv a gyerekeknek, az első észleléstől a memóriasejtek felbukkanásáig.

A szerző elmagyarázza azt is, mik azok az antibiotikumok és hogyan lépnek fel az agresszív kórokozók ellen, ha az immunrendszerünk védekezőképessége legyengül. De olvashatunk még az oltások felfedezéséről és a működési elvükről is, ahol kiderül, hogyan járulnak hozzá, hogy a betegségekkel szemben ellenállóbbak legyünk. A könyv kitér arra is, hogy hogyan keletkeznek újabb és újabb kórokozók és miként járhatják be olyan rövid idő alatt a bolygót. A könyvben szó esik a koronavírusról is, majd végig veszi, hogy hogyan védhetjük meg magunkat a leghatékonyabban a vírusokkal szemben. Lapozz bele!

A baktériumok és a vírusok világa érdekesen, világosan magyarázza el a gyerekeknek amit a kórokozókról és az ellenük való védekezésről tudniuk érdemes. Tények, érdekességek, háttér információk és számtalan hasznos tipp várja a könyvben őket. Kisiskolás kortól ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Csupán a mutatóujjunk hegyén százezer apró élőlény tanyázik. Egy teáskanálnyi földben 1 billió mikroba van. Csak úgy nyüzsögnek körülöttünk a láthatatlan parányi lények! A koronavírus a feje tetejére állította a világot. De mit is takar az a szó, hogy vírus? Miért jó ellenszer a kézmosás? Mi történik a szervezetünkben, amikor oltást kapunk? Vannak vajon jó mikrobák is? Ebben a könyvben tények, háttérinformációk és hasznos tippek egyaránt szerepelnek, valamint a segítségével bepillanthatunk azoknak a láthatatlan lényeknek a világába, amelyek évmilliárdokkal ezelőtt a Földön minden élet kezdetét jelentették: azaz a baktériumok és vírusok világába.

Ajánljuk továbbá Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?, az Eva Lohmann: Hanna és az elefántnyi távolság – A koronavírusról gyerekeknek, valamint az Elizabeth Jenner, Kate Wilson, Nia Roberts: Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek (illusztrátor: Axel Scheffler) című ismeretterjesztő köteteket is. 

Érdekelhet még Egyszer volt… Az emberi test titkainak enciklopédiája, valamint az Aina Bestard: Mit rejt az emberi test? című ismeretterjesztők is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!