Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?

Hasznos, okosságos, vicces és szórakoztató. A meseíró biológus, Vibók Ildi (Szeretnék egy aranyhalat!) legújabb könyvében szellemesen és világosan mutatja be a gyerekeknek az immunrendszerünk és a védőoltások szerepét és természetét. Íme A szupercsapat ajánló!

A szupercsapat – Mire jó az oltás?

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Mayer Tamás

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-702-6

Korosztály: 6-10

 

 

A szuritól minden kisgyerek fél, különösen akkor, ha nem értik pontosan, miért is kell farkasszemet nézniük azzal az ijesztő tűvel. Segíthet feloldni a félelmüket, ha megértik, mi is annak a szúrásnak a szerepe, és miért van szüksége rá a védekezéshez a szervezetének. Emma királykisasszony is tart az oltásoktól, karakánul el is dönti, hogy őt aztán ne szurkálja senki se. Anyukája nem erőlteti a dolgot, és megegyeznek abban, hogy csak akkor kap szurit, ha ő is szeretné.

Inkább legyen úgy, hogy amíg nem akarod, addig nem lesz, jó? – mosolygott most már Sári királyné, és Emma beleegyezően bólintott. Végül is ez ugyanaz, nem?

Csakhogy neki kell ezt megbeszélnie az orvossal, hiszen ez a dolog a védőoltásokkal csakis az ő ügye. Emma rááll az alkura, és meglátogatja Dokit a Tudomnyok Házában. Az udvari gyerekdoki menő kutatóprofesszor is egyben, és csak annyit kér tőle, hogy mielőtt végképp elvetné a dolgot, lapozzák fel együtt a varázskönyvét, és ismerkedjen meg az immunrendszerével.

A kislány megtudja, hogy szupercsapata 6 immunsejtből áll. Mindegyik kész egyéniség, és mindegyiknek más fontosságos feladata van a szervezetében. Elkapni, befalni, eltüntetni! ez a jelszavuk. Ott van például Zaba a neutrofil és Gömböc, a faló sejt, akik mindketten, nos igen, a falásért felelnek.

Egész nap szúrós szemekkel szuggerálom, hol bukkan föl az ellenség, és amikor végre megvan – vigyorodott el Gömböc -, akkor halkan odalopódzkodok, rajtaütök, foglyul ejtem, és felfalom. Rajongok a szakmámért!

Aztán ott van Ragacs, a B sejt, aki fegyverkezik, azaz antitestet termel a rosszban sántikáló kórokozók ellen, és a kis asszisztense, Apród, azaz a B-sejt segítő T-sejtVili, az ölő T-sejt, a betolakodó kórokozók kiirtásáért felel. Bonszáj, a dendritikus sejt pedig bacikra és vírusokra vadászik: fülön csípi, felfalja, majd magára ragasztva reklámozza a többieknek az ellenséget.

Figyelem, Figyelem! A legfrissebb híreink következnek! Ellenség a láthatáron! Így néz ki! Ha ilyen alakkal találkozol, ne kíméld! Üsd, vágd, nem apád!

Emmát lenyűgözték a kis testőrei, de azért nem adta egykönnyen magát. Hiszen ha a védelmi rendszere valóban ennyire kúl, akkor mi értelme beoltania magát? A könyv második részéből ez is kiderül. Megtudjuk, hogy bármennyire is csodálatosan működik az immunrendszerünk, néha a testőrségnek is szüksége lehet támogatásra. Előfordulhat, hogy akkora a túlerő, olyan erős a támadás, hogy nem győzik, nem elég erősek ahhoz, hogy segítség nélkül legyőzzék a betolakodó ellenséget. Ilyenkor bizony nekik is elkél a muníció és a segítség.

Emma megismerkedik a kórokozók fajtáival és természetükkel is. Megtudja, hogy nemcsak körülvesznek minket, de milliónyit cipelünk magunkkal (kívül és belül is!). Szerencsére a legtöbbjük teljesen ártalmatlan – sőt vannak kifejezetten hasznos bacik is – de sajnos akadnak bőven olyanok, amelyek nagyon megbetegíthetik az embereket. De semmi vész, mert ha odafigyelünk és támogatjuk az immunrendszerünket, nem kell tartanunk tőlük különösebben.

Te bebaciztál Emma?

A könyv felhívja a gyerekek figyelmét arra is, hogy milyen sokféleképpen juthatnak be a szervezetükbe a kórokozók. Alapos kézmosás, ugye? Ceruzavég-rágicsálás, körömrágás, horzsolások, zsepi nélkül tüsszentés… Na ugye, hogy ugye? Végezetül Emma az oltások szerepével és funkciójával ismerkedik meg. Kiderül, milyen elven működnek, és hogyan készítik fel az immunrendszerünket a vakcinák a védekezésre. Nézd csak, mi minden került már Emma oltási könyvébe! Ugye szerinted is megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe?

A szupercsapat egy vidám, olvasmányos és informatív kötet, amely nemcsak szórakoztatja a gyerekeket, de segít legyűrniük a védőoltásokkal kapcsolatos ellenérzéseiket is. Vibók Ildi legújabb gyerekkönyvét Mayer Tamás imádnivaló illusztrációival élvezhetjük. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Emma királykisasszony nem fél semmitől. Semmitől, csak az ol-tás-tól. Úgyhogy el is dönti, ő bizony nem akar oltást kapni, és ezt anyukája engedélyével közli is tudós háziorvosával. Doki nem erőszakoskodik, csak előveszi csodafegyverét: a varázskönyvet, ami megmutatja, milyen jó fej testőrség dolgozik éjjel-nappal azon, hogy legyőzze az Emmát támadó ádáz vírusokat és bacikat. Ám sajnos néha ők sem elég erősek, és ilyenkor jól jön nekik egy kis segítség, némi előképzettség és edzés. Na, itt jönnek képbe a védőoltások… és végül Emma is rájön, hogy megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe.

A szerzőtől ajánljuk még a Szeretnék egy aranyhalat! című humoros ismeretterjesztő mesekönyvét.

Érdekelhet még Egyszer volt… Az emberi test titkainak enciklopédiája című ismeretterjesztő kötet is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

87%

Informatív, olvasmányos és szórakoztató.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény