Ürge Aladár és barátai: Ürgeélet

Természetrajz játékosan

Az Ürge Aladár és barátai mesesorozat második kötetében (első rész: Viperamese) egy újabb oltalom alatt élő védett faj, az ürge mutatkozik be. Az ismeretterjesztő sorozat a magyar puszta élővilágát szeretné közelebb hozni a gyerekekhez, és a korosztálynak megfelelően vidám, érdekes és szórakoztató történetekkel várja őket. Küldetése, hogy játszva ismertesse meg a kisiskolásokkal és az ovisokkal hazánk különleges élővilágát, de zászlajára tűzte a természetvédelmi kérdéseket is. Ürgeélet – jöjjenek a puszta kulisszatitkai, íme az összefoglaló!

Ürgeélet – Ürge Aladár egy éve

 

Szerző: Ronkó Erzsébet

Illusztrátor: Burka Beáta

Kiadó: Agiosz Oktató Központ (2020)

ISBN: 978-615-009-297-3

Korosztály: 3-6

 

 

Az Ürgeélet sok színes érdekességet tartogat a kis rágcsálókról a gyerekeknek. Megtudhatják többek között, hogy milyen a felépítésük, és hogy az életmódjukból kifolyólag miért olyan előnyös ez. Hol élnek, kik az ellenségeik, hogyan rejtőzködnek, kivel-mivel osztoznak a föld alatti járatrendszerükben. Kiderül, hogyan táplálkoznak, mi minden van az étlapjukon, de az is, hogy hogyan hozzák világra és nevelik kicsinyeiket.

A könyvben közelebbről megismerkedhetünk Gőte Gedeonnal és egy Ásóbékával is, de színes ízelítőt kapunk a magyar puszta egyéb fajairól is. Felbukkannak többek között a pacsirták, a gyurgyalagok, a verebek és a szarkák, megjelennek a szöcskék, a sáskák, a pocok és a viperák, de még egy legelésző marhacsorda is. De az Ürgeéletben képviselik magukat a főbb ellenségeik – a görény, a hermelin, a róka, a sas és a sólyom – is. Apropó, tudtad, hogy az ürgék fütyülnek is?

A könyvből az is kiderül, hogy – szemben a télire gyűjtögető Hörcsög Henivel – az ürge téli álmot alszik. Vajon hogyan vészelik át ezek a kis rágcsálók a hideget? De az Ürgeélet kitér arra a szomorú tényre is, hogy ha nem vigyázunk rájuk, akkor ezt az egykor népes családot a kipusztulás fenyegetheti. Vajon miért üldözték ennyire őket az emberek?

Az Ürgeélet a kedves verses-mesés történet mellett minden oldalpáron “okosságos táblákat”, azaz további érdekességeket, magyarázatokat is tartogat a kis olvasóknak. A könyv végén pedig a már megszokott Gondolkodó, azaz játékos feladatok, visszakérdező kérdések, színezők is találhatók. Az Ürgeélet puha borítós kivitelben, Burka Beáta kedves, élethű rajzaival és vidám, tartalmas, történettel várja a gyerekeket. Nézd csak!

Ismerkedj meg az Ürge Aladár és barátai-sorozat Viperamese című kötetével is!

A sorozatban még várható: Darutánc – Daru Dani, a mókás táncos, Gólyanász – Gólya Jóska, a hűséges társ, Kopogtatók – A földikutyák titkos élete, Denevérélet – Elemér, aki nem szív vért, Sáskazene – Sáska Sári, a sisakos, Szegfűszépség – Diantina, a homok szépe, Túzokdürgés – A puszták óriása

Érdekelhetnek még a Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albuma, valamint Charlotte Guillain Talpam alatt a föld és Fejem felett az égbolt címmel megjelent látványos ismeretterjesztő kötetei is. Ismerd meg Az állatvilág utazói és az Állatvilág zenészei című képeskönyveket is!

TIPP: Wojciech Graajkowski: Fák

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!