Ürge Aladár és barátai: Viperamese

Természetrajz játékosan

Természetrajz játékosan. Az Ürge Aladár és barátai ismeretterjesztő mesesorozat egy nagyszerű, hiánypótló kezdeményezés kíváncsi kisgyerekeknek. Az egy bábelőadás sikereiből kinőtt könyvcsalád környezetünket, az itt élő állatok életmódját és viselkedését mutatja be az óvodás- és kisiskoláskorú gyerekeknek, emellett hiteles képet nyújt az aktuális természetvédelmi problémákról is. A sorozat első részében a fokozottan védett rákosi viperával ismerkedhetünk meg – íme a Viperamese!

Viperamese

 

Szerző: Ronkó Erzsébet – Herbót Erzsébet

Illusztrátor: Burka Beáta

Kiadó: Agiosz Oktató Központ (2019)

ISBN: 978-615-007-012-4

Korosztály: 3-6

 

 

A Viperamese egyszerre tanítja és szórakoztatja a gyerekeket. A tudnivalókat a korosztály életkori sajátosságainak megfelelően, játékosan adja át a kis természetbúvároknak. A történetet verses-mesés formában ismerhetik meg, de külön kiemelve (kis táblák) további hasznos tudnivalók, magyarázatok is várják őket a könyvben. Idegenvezetőjük egy bölcs és barátságos rágcsáló, nevezetesen Ürge Aladár, aki mindent elmesél a magyar puszta élővilágáról, amit a kicsiknek tudni érdemes.

Szervusztok szomszédok! Aladár vagyok! Éleseket füttyentettem! Bedugult a fületek? Kibújhattok az ürgelyukon, a komisz róka elkullogott.

Látjátok fiatalok, mindig ébernek kell lenni, állandóan az ellenséget kell lesni.

Szerencsére vannak barátaink is a réten. Jé, az egyik itt kúszik éppen.

Szeretném, ha megismernétek a rákosi vipera népet!

Várjatok egy kicsit! Integetek éppen.

Peti, Ürge Aladár fűben csúszós barátja egy rákosi vipera, aki nagyon szeretné, ha óvnák, szeretnék és nem félnének tőle. Ahogy ő mondja, a mérete mindössze egy fél méternyi zsinór, és ártalmatlan az emberekre. A könyvből kiderül többek között a kinézete, felépítése, habitusa és a többi főbb jellemzői is. Kitér arra is, hogy hazánkban a hüllőket a kígyók mellett a gyíkok és a mocsári teknősök képviselik, és oltalom alatt állnak valamennyien.

Megismerkedhetnek a szarupikkely fogalmával és a hüllő-lét fontosabb jellemzőivel is. Többek között kiderül, mivel táplálkoznak, hogyan vadásznak, hol élnek, hogyan rejtőzködnek, mik az ellenségeik. Sőt, a mese végére meg tudják majd egymástól különböztetni a rákosi és a keresztes viperát is!

A rákosi vipera Európa legveszélytelenebb hüllője, amit a kipusztulás fenyeget. Ennek egyik oka, hogy az emberek nem ismerik és sokszor rosszul ítélik meg. A könyv arra buzdít, hogy ismerkedjünk meg vele közelebbről, ne féljünk tőlük, inkább csak szemléljük és óvjuk őket. 

A könyv végén „Gondolkodó“ – játékos feladatok, visszakérdező kérdések, színezők is várják a gyerekeket. A Viperamese puha borítós kivitelben, kedves, humoros, ugyanakkor élethű illusztrációval élvezhetik a természetbúvár gyerekek (illusztrátor: Burka Beáta). Mutatjuk közelebbről is!

A Viperamese egy érdekes, informatív és kedves ismeretterjesztő mesekötet, amelyből a gyerekek játszva ismerkedhetnek meg a magyar puszta élővilágával. Ismerkedj meg az Ürge Aladár és barátai-sorozat Ürgeélet című kötetével is!

A sorozatban még várható: Darutánc – Daru Dani, a mókás táncos, Gólyanász – Gólya Jóska, a hűséges társ, Kopogtatók – A földikutyák titkos élete, Denevérélet – Elemér, aki nem szív vért, Sáskazene – Sáska Sári, a sisakos, Szegfűszépség – Diantina, a homok szépe, Túzokdürgés – A puszták óriása

Kis természetbúvároknak ajánljuk továbbá Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albumát, valamint Charlotte Guillain Talpam alatt a föld és Fejem felett az égbolt címmel megjelent látványos ismeretterjesztő köteteket is. Ajánljuk továbbá Charlotte Milner: A vizek világa és a Méhek világa című ismeretterjesztő gyerekkönyveket is!

A legjobb zöld gyerekkönyveket ebben és ebben a bejegyzésünkben találod, de zöld újdonságokból innen is szemezgethetsz.

TIPP: Matt Whyman: Our Planet – Bolygónk csodái

Figyelmedbe ajánljuk a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is. Ajánljuk továbbá az Ismerd meg az éjszakai állatok hangját! című interaktív ismeretterjesztő könyvet, amely az állathangok mellett a kiterjesztett valóság élményét is nyújtja a gyerekeknek.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató