A méhek világa: Mi ez a felhajtás a méhek körül?

Na de most tényleg, mi ez a felhajtás a méhek körül? Miért ennyire fontosak, és miért kell segítenünk nekik? A válasz, és sok más mézédes érdekesség kiderül Charlotte Milner ragyogó ismeretterjesztő albumából. A méhek világa érthetően és lényegre törően magyarázza el, hogy milyen szerepet játszanak ezek a szorgos kis élőlények a bolygónk életében. Segít a gyerekeknek, hogy megbarátkozzanak, és máshogy tekintsenek a méhekre. Megértsék mennyire hasznosak, hogy miért vannak szorult helyzetben, és hogy mit tehetnek akár ők maguk is azért, hogy megőrizzük őket. Jöhet a méhecske gyorstalpaló?

 

A méhek világa

 

Szerző: Charlotte Milner

Kiadó: HVG Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-304-801-6

Korosztály: 5-12

 

Azt tudtad, hogy a méhek 100 millió éve jelentek meg a Földön, azaz régebben, mint egyes dinoszauruszok? Gondoltad volna, hogy megközelítőleg 20 000 fajuk létezik? Nem csoda, hogy az emberek már 13 000 éve imádják a mézet – még Tutanhamon fáraó sírjában is találtak mézescsuprokat! Eltudod képzelni, hogy egyetlen teáskanálnyi méz 12 méhecske egész életének a munkája? Egy üveg méz összehordásához pedig 88 500 kilométert kell repülniük? Azaz mintha másfélszer körbeutaznánk a Földet! Hihetetlen, ugye? 

Na de mi fán teremnek a méhek? A könyvből kiderül, hogy rengeteg fajuk él, és mind másmilyen. Vannak köztük óriások, vannak egészen aprócska törpék, akadnak dühös fajták, de még főző méhek is (persze nem konyhaművészek, inkább csak ügyes védekezők), mi pedig legtöbbször a háziméhekkel találkozhatunk. A könyvből megismerhetjük, miből áll egy méh család, hogyan élnek, miért pörögnek annyira, mit csinálnak egész nap. Megtudhatjuk, hogyan gyűjtik be a virágport, és hogy emellett milyen hasznos beporzó munkát is végeznek. A könyv elmagyarázza, a pollen, a nektár, a porzó és a bibe, a méz és a mézviasz fogalmát is. Kiderül, hogy a méheknek öt(!) szemük van, lábukon pedig praktikus pollenkosár. Csípnek, igaz, de csak ha veszélyt éreznek (és pszt, csak a nőstények!), és jól tudod, recés fullánkjuk miatt valóban belehalnak a csípésükbe. Na de a királynő, az nem! Hová is gondolnál… Azok akár öt évig is uralkodnak, míg a dolgozók csak negyven napig, a herék pedig csak pár hétig élnek. Érdekes, hogy a méhkirálynő naponta akár kétezer(!) petét is lerak. Ha belejön, akár 20 másodpercenként egyet. Nem semmi, igaz? Őfelsége dönti el, hogy egy petéből here (hím) vagy dolgozó (nőstény) méh lesz. A petéből lárva, báb majd méh fejlődik, egy kaptárban cirka 35 ezer. Nagyon összetartóak és fegyelmezettek, mindegyik pontosan tudja a maga feladatát. A dolgozók életük első szakaszában takarítók (méhsejteket), majd dajkaméhek lesznek (lárvákat táplálják), azután az építés, majd az őrzés, végül, ha már elég idősek (azaz legalább 22 napja élnek) a virágpor gyűjtése lesz a feladtuk. Habár beszélni nem tudnak, híres méhtáncukkal mégis szuperül kommunikálnak egymással. Így mesélik el a többieknek, hogy merre találtak szép, virágokban gazdag lelőhelyeket. Illatuk elárulja, milyet, táncuk pedig az irányt és távolságot. Egy risze erre, egy risze arra, néha egy kis rázás, aztán potrohcsavarás, és a többiek már indulhatnak is a beszerzésre. Te láttál már hasonlót?

Ne hagyjuk veszni a méheket, törődjünk velük, mert nagyon is fontosak számunkra!

A könyv amellett, hogy érdekes és szórakoztató, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a méhek nélkülözhetetlen hasznosságára. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit is jelent, és miért fontos a növények beporzása. Rávilágít arra is, hogy méhek nélkül az étrendünk is szegényes lenne. Az általunk elfogyasztott ételek harmada a növényeket beporozó rovaroknak köszönhető. A reggeliből hiányozna a kávé, a lekvár, a narancslé, mandula nélkül pedig sokkal íztelenebbek lennének a gabonapelyhek… Ha a méhek teljesen eltűnnének, elpusztulna minden. Üres lenne a konyhaszekrény. Nem lennének gyümölcsök, zöldségek, és megfogyatkoznának az azokat fogyasztó állatok is. Vannak természetes ellenségeik, nem is kevés, de a bajt nem ők, hanem elsősorban mi, emberek okozzuk. Felelős többek között a klímaváltozás, a szűkülő élettér, a rovarirtó szerek, a különböző betegségek is.

A méhek világa beszélgetésre sarkallja a szülőket és a gyerekeket. Megtanítja megbecsülni, és máshogy szemlélni a méheket. Lelkesít, tippeket és ötleteket ad arra is, hogy hogyan segíthetnek akár ők maguk is zümmögő barátainknak. A méhek világa egy szép és igényes ismeretterjesztő album, amely nagyszerű eszköz arra, hogy felhívja a jövő nemzedék figyelmét a méhek fontosságára.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi ez a felhajtás a méhek körül? Mit csinálnak egész nap? Miért ennyire fontosak számunkra? Miért kell segítenünk nekik? Mit tehetünk értük?

Olvasd el a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat is! Ajánljuk továbbá Piotr Socha: Méhek című lélegzetelállító képes albumát, valamint a Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő albumot. Ismerd meg Az állatvilág utazói és az Állatvilág zenészei című képeskönyveket is! Érdekelhet még az Egyszer volt… az emberi test titkainak enciklopédiája, a Mit érzel? Az érzelmek színes világa, és a 103 kísérlet című ismeretterjesztő kötetek is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

93%
Nagyon jó

A méhek világa egy szép és igényes ismeretterjesztő album, amely felhívja a gyerekek figyelmét a méhek hasznosságára és fontosságára. Hatéves kortól.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény