Jámbor Eszter: Hercegnők és vitézek

Emlékszel az 5 utazós tornacsukára? Tudod, akikkel bejárhattad a Balaton-felvidék legklasszabb kirándulóhelyeit a Tihanyi Levendula Háztól, az Ingóköveken át a Tapolcai-tavasbarlangokig. Jöhet az újabb kirándulás? Nos, az 5 vidám tornacsuka ezúttal a hercegnők és vitézek nyomába ered. Magyarország legszebb várai – Eger, Gödöllő, Gyula, Nagyvázsony, Visegrád – vértre, azaz kanara fel!

Az 5 tornacsuka útinaplója – Hercegnők és vitézek

 

Szerző: Jámbor Eszter

Illusztrátor: Bősze Anita

Kiadó: magánkiadás (2019)

ISBN: 978-615-812-690-8

Korosztály: 3-6

 

Hogy kicsoda az öt tornacsuka? Még nem ismeritek? Hadd mutassam be őket, szépen sorban! A tornacsukák az előszobában laknak, a nagy cipősszekrényben. A Lila anyáé, a Kék apáé a Zöldet a nagyfiú hordja, a Narancsot a kisebb és a Rózsát, azaz a rózsaszínt, a kislány koptatja.

Na, ki mit tud Egerről? Az iskolások már kicsit többet, igaz? Tarts az 5 tornacsukával, és nemcsak az Egri Vár történetével, és a várlakók mindennapjaival ismerkedhetsz meg, de Dobó István, és a egri nők hőstetteivel is. Ki ne olvasta volna az Egri csillagokat? Azt tudtad, hogy a könyv szerzőjének, Gárdonyi Gézánk a sírja is itt nyugszik? „Csak a teste“ – vajon miért áll ez a síremlékén? De Egerben nemcsak a Vármúzeumot, hanem a föld alatti pincerendszert – város a város alatt – is mindenképp meg kell látogatnia az arra járóknak. Sőt, érdemes egy kis időt szánniuk a Csillagászati múzeumra is – derül ki a könyvből.

A Gödöllői Királyi Kastély igazi paradicsom a kis hercegnőknek. Itt megtudhatják, ki is volt Sissy valójában, hogyan élt, és milyen pompa vette körül. Kézzel fogható történelem: a látogatás során megismerkedhetnek a korabeli használati tárgyakkal és a szokásokkal is. Nagyszerű célpont, sok-sok érdekesség és ámulatba ejtő látnivalók várják itt az utazót. Apropó, lennél abban a korban gyerek?

Na és amikor Gyulán jársz, mit néznél meg a városban a legszívesebben? A várhoz lenne leginkább kedved, esetleg ejtőznél a híres fürdőben, vagy egy kis nyalánkságra vágysz? Mi lenne, ha bevállalnád mindegyiket? Ebben a részben a tornacsukákkal bebarangolhatjuk a kastélyt szobáról szobára. Kiderül, milyen volt itt szolgákkal és inasokkal körülvéve az élet, és hogy mi mindenért felelt egy komorna. Megtekintheted egy igazi úrnő illatszereit, ruháit és hétköznapi tárgyait is. Tudod, mit jelent valójában a villásreggeli? Na és, hogy milyen volt az úri gyerekek élete? Csupa önfeledt játék, és pompa, vagy azért voltak ennek a létnek árnyoldalai is?

Érdekel, hogy mi mindent láttak Nagyvázsonyban a kirándulós ötök? Te is kíváncsi vagy a híres Kinizsi-várra? Tudod, ki volt a törökverő Kinizsi Pál, és miről híres? Láttál már igazi páncélinget, kardot, címereket? Tudod, hogy mire szolgáltak a lőrések, a gyilokjáró, vagy az áristom? De mindezek felett: te laknál 5 emelet magasban, egy szűk lakótoronyban? Az attól függ, ugye? Ezekre és még annyi minden másra is fény derül Nagyvázsonyban – hívja fel a figyelmünket a könyv. Az utazó család ráadásul pont az ország születésnapján, augusztus 20-án kerített sort erre a várlátogatásra, így egy pompás várjátéknak, lovas-felvonulásnak és egy pazar esti tűzijátéknak is részesei lehettek.

Az 5 tornacsuka végezetül Visegrádra látogatott el. De nem ám csak a Fellegvárral ismerkedtek meg, hanem belekóstoltak a környék kirándulóhelyeibe, nevezetességeibe is. Kövesd a példájukat, látogass el Visegrádra, gyönyörködj a pazar Duna-panorámában, nézd meg a vadász-kiállítást, fegyvertárlatot, próbáld ki a kalodát… Ha pedig mindezzel megvoltál, pecázd ki az ebédedet, ahogy tették a színes tornacsukák is! Bon appétit!

Utazni a családdal, közös élményeket szerezni nagyszerű dolog. Jámbor Eszter útinaplója szuper lehetőséget kínál arra, hogy kedvet kapjunk, felkészüljünk a következő kirándulásunkra a gyerekekkel. Nem túloz, nem szépít, a kirándulásokat úgy mutatja be, ahogy azok egy hétköznapi családdal, valóban megtörténnek. A mesekönyvben a látnivalók és történelmi tudnivalók mellett számos kulisszatitkot is megismerhetünk, sőt a könyv jónéhány praktikus tanáccsal (parkolás, mit, hogyan, mikor érdemes felkeresni stb.) is ellát minket. 5 tornacsuka útinaplója – Hercegnők és vitézek: mutatjuk a könyv belapozóját is!

Az 5 tornacsuka útinaplója mesekönyv, útikalauz, és foglalkoztató egyben: szeretjük a fejezetekhez kapcsolódó játékos feladványokat és túra-értékelőket (mint a nagyok: hány csillagot adnál neki?) is, valamint hogy a saját élmények, rajzok, fényképek is helyet kapnak a könyvben. Te hány helyszínt pipáltál már ki?

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Bástyák, koronázások, páncéling és titkokat rejtő pincejáratok? Mesélve, játszva is meg lehet nyitni a gyerekek előtt egy olyan világot, ahol miközben élményeket szereznek, észrevétlenül tudással is gazdagodnak. Az 5 tornacsuka mesés útikönyvei családi barangolásra hívnak. Történései úgy vezetik be a gyerekeket a történelem és honismeret érdekességeibe, hogy útra kelve már értően, a látottak iránti kíváncsisággal fedezik fel – akár e kötettel a kezükben – magyar várainkat, kastélyainkat. Szórakozva ismerkednek meg nemcsak az adott nevezetességgel, várossal, hanem megtanulják értékelni és megőrizni hazánk egyéb kincseit is. Hogy aztán felnőve saját gyermekeik lábára is felhúzzák majd a színes tornacsukákat és tovább meséljék történeteiket… Békefi Anna – az Unicef bajnoka

Az esti meseolvasás nálunk egy szép lezárása a napnak. Amikor Eszter könyvét olvastuk, kíváncsiságot is igaz izgatottságot láttam a gyerekek szemében. Közben pedig éreztem azt a bizonyos AHÁ-t, vagyis, hogy más is akkor van jelen igazán gyermekei életében, amikor együtt csavarog velük. Te is légy jelen nemcsak a gyermeked életében, de magadban is! Ez a könyv segít neked ebben. Dayfly Kriszti, Édesanya-lelkesítő

Az 5 tornacsuka ezúttal a hercegnők és vitézek világába vezeti el ifjú olvasóit, először a képzelet szárnyán, majd – remélhetőleg – színes tornacsukába bújva a valóságban is. Tartsatok velünk, kalandra fel!

Az 5 tornacsuka útinaplója első részében a Balaton-felvidék kirándulóhelyeivel ismerkedhetsz meg. Erről és további családi utazós gyerekkönyvekről bővebben is olvashatsz ebben a bejegyzésünkben. Ajánljuk továbbá Csapody Kinga Utazik a család-sorozatát is, nézd meg az Irány a Vértes és a Gerecse! illetve az Irány a Dunakanyar! belapozóit! Érdekelhet még Takács Viktória: Busó mese című könyve.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató