Raptor, T-Rex és a többiek: dinoszauruszos gyerekkönyvek (2. rész)

Korábbi bejegyzésünkben már csokorba szedtük a legjobb dinoszauruszos gyerekkönyveket, amelyben olyan időtálló kötetek is szerepelnek, mint a Gyerek dinoszaurusz és ősállat enciklopédia vagy a A tudás enciklopédiája – Dinoszauruszok képes lexikonok. Ezt a összeállítást egészítjük ki most újabb, a Föld rejtélyes őskoráról szóló ismeretterjesztő könyvremekekkel. Íme a legmenőbb dinoszauruszos gyerekkönyvek: kezdődjön az időutazás!

A dinoszauruszok csodás világa – Milyen volt az élet 200 millió évvel ezelőtt?

 

Szerzők: Consilio Delgado 

Illusztrátor: José Delicado

Kiadó: Napraforgó (2015)

ISBN: 978-963-445-677-3

Korosztály: 7-10

 

 

Hogy milyen volt a világ 200 millió évvel ezelőtt? Erről, és sok más érdekességről olvashatnak a kisiskolások a Dinoszauruszok csodás világa című ismeretterjesztőben. Az album időrendben veszi végig a különböző korok – triász, jura és kréta időszak – legjellemzőbb őslényeit. Rengeteg izgalmas tény, és szuper rajzok segítségével feltárulnak főbb jellemzőik, életmódjuk, szokásaik és sok más, meglepő érdekesség a dinoszauruszokról.

A rövid, világos magyarázatok és figyelemfelkeltő ábrák segítenek a gyerekeknek elképzelni, hogy milyenek is voltak az őslények valójában. Többek között kiderül, mekkorák voltak (összehasonlítja egy felnőtt ember méretével), mivel táplálkoztak, milyen életmódot folytattak, hogyan és hol éltek valójában. Spirálfűzésének köszönhetően könnyen és sokszor forgatható, órákig tanulmányozható album, amely igazán nagy, impozáns méretének köszönhetően a polcok igazi dísze lehet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Több millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok uralták a Földet. Ebben a kötetben több száz adat és illusztráció segítségével fedezheti fel az olvasó ezt a csodás világot, a dinók életmódját, táplálkozási szokásait, testméretét, élőhelyét, és sok minden mást is.

A sorozat két legújabb kötete: A ragadozók csodás világa, A furcsa állatok csodás világa

Dinoszauruszok – Mit Miért? Hogyan? Profi tudás

 

Szerző: Stefan Greschik

Illusztráció: Franziska Lorenz, Jochen Stuhrmann

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-840-4

Korosztály: 7-10

 

 

A Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás ismeretterjesztő szakkönyvsorozat a 8-12 éves gyerekek számára tartogat izgalmas felfedeznivalókat. Rendkívül informatív, gazdagon illusztrált album, amellyel a kisiskolásoknak csupa szórakozás lehet a tanulás. A könyvet a látványos fotók, a vicces rajzok, a sok meglepő tény és érdekesség mellett egyszerű “csináld magad” kísérletek, szakértőkkel készített interjúk, valamint kihajtható “felfedezőoldalak” is gazdagítják.

A gyerekek többek között olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint, hogy miért viselt páncélt a Stegosaurus, vagy pajzsot a Tricerotropsz. Hogyan éltek a “szuperóriások”, és milyen módszerrel vadásztak a “törpék”? A Dinoszauruszok egy nagyméretű, spirálfűzött, látványos, informatív album, amely sok-sok érdekességet és világos magyarázatokat tartogat a mindig kíváncsi kiskamaszok számára.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás sorozatának e kötete a dinoszauruszok világába kalauzolja a gyerekeket. Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad: Mikor jelentek meg az első dinoszauruszok? Ki fedezte fel a „szörnyűséges gyíkok”-at? Mi tette a Tyrannosaurust olyan félelmetessé? Hogyan tanultak meg a dinoszauruszok repülni? Mi volt a csontháború? Melyik őshüllőt nevezték el egy négyéves kislányról?

A sorozat további kötetei: Testünk, Lovak, A világűr, A világ csodái, Földünk, Az ókori Róma, Macskák

Dinoszauruszok – Mit? Miért? Hogyan?

 

Szerző: Angela Weinhold

Kiadó: Scolar Kiadó (2011)

ISBN: 978-963-244-268-6

Korosztály: 4-7

 

 

 

A Mit? Miért? Hogyan? ismeretterjesztő gyerekkönyvsorozat a 4-7 évesek számára is tartogat böngészni való érdekességeket. A Dinoszauruszok című album kedves illusztrációkkal, és a gyerekek életkorának megfelelő, könnyen érthető tényekkel ad választ az őket foglalkoztató kérdésekre. Minden egyes oldal egy új, izgalmas témakört jár körül. Kiderül, hogy a dinók mikor éltek, és kik is voltak valójában. Megtudhatják, milyen volt a világ a dinók idejében, mit ettek, hogyan vadásztak és védekeztek. Miért nőttek nagyra és egyesek miért maradtak picikék…

Színes, részletgazdag, izgalmas ismeretterjesztő album, amely igazán komolyan veszi a kis felfedezőket. Nagyméretű, praktikus spirálfűzött kivitelben készült.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Mit? Miért? Hogyan? sorozat 18. kötete a dinoszauruszok világába kalauzolja az óvodásokat és a kisiskolásokat, akik megtudhatják, hogyan néztek ki a dinoszauruszok, mikor, hol és hogyan éltek, mivel táplálkoztak, hogyan védekeztek. Azt is felfedezhetik, hogy a dinoszauruszok milyen repülő és vízi hüllőkkel együtt élve uralták a Földet. Továbbá megtudhatják, mik azok a fosszíliák és hogyan vizsgálják a tudósok az ősmaradványokat. A már hazánkban is közkedvelt Ravensburger-játékok közé tartozó képes szakkönyvsorozat kedves illusztrációkkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal ad választ a rengeteg kérdésre. Minden egyes oldal új témakört jár körül, melyek részletgazdagságában a felnőttek segíthetnek eligazodni, akár egy-egy óvodai vagy kisiskolás foglalkozás keretében. A sorozat nyomdai kivitelezése egyedülállóan magas színvonalú. Fő különlegessége, hogy minden könyv közel 50 titkos ablakot rejt, melyek fedelét felnyitva a gyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat.

A kötethez kapcsolódóan a Mit? Miért? Hogyan? Dinoszauruszok foglalkoztató is matricákkal és kivágható figurákkal! is kapható! A népszerű ismeretterjesztő-sorozat további kötetei: Az építkezésen, A mi óvodánk, A tanyán, Időjárásunk, Közlekedj okosan!, Az óra és az idő, Az autók, A számok felfedezése, Fedezd fel a tested!, A világűr felfedezése, Teherautók, markológépek és traktorok, Állatok és kicsinyeik, Lovak és pónik, Hogyan működik? Technika az otthonunkban, A tűzoltók, A cirkusz, A vonatok, A kalózok, Honnan jön a kisbaba?, A rovarok, A lovagvár, Fedezd fel az érzékszerveid!, A foci, Az állatkertben, Földünk, Háziállatok, Veszélyes állatok, A gyerekorvosnál, Felfedezés és kísérletezés, Mit eszünk?, A balett, Gépek a gazdaságban, Mi történik a kórházban?, Repülővel utazunk, Karácsony, Bálnák és delfinek, A vikingek, Indiánok, Fedezd fel az erdőt!, Fedezd fel a hajókat!, Hercegnők, A rómaiak, Fedezd fel az óriásjárműveket!, Fedezd fel a hegyeket! 

A dinoszauruszok félelmetes világa

 

Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-575-557-6

Korosztály: 6+

 

 

 

Könyv és játék egyben! A dinoszauruszok félelmetes világa az őslények legizgalmasabb fajaival és azok főbb jellemzőivel ismerteti meg a gyerekeket. A gyönyörűen kivitelezett, impozáns könyv röviden, tömören, lényegre törően tálalja a legfontosabb tudnivalókat – hogyan és mikor éltek, mi volt a főbb jellemzőjük, mekkorák voltak, mivel táplálkoztak, stb. – de a hab a tortán, azaz a könyv igazi különlegessége, csak ezután következik! A gyerekek legnagyobb örömére ugyanis, mindegyik őslény kiemelhető a könyv ötletes, stancolt kivágásának köszönhetően. Így, mire az album végére érnek, egy mesés őspark is előtűnik majd nekik a könyvben! Nézd meg a belapozóját, és kiderül, hogyan!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg a Földön valaha élt legnagyobb állatokat!
A legnagyobb növényevők, a legvérengzőbb ragadozó dinoszauruszok, a repülő dinók számos fajának titkai tárulnak fel a bolygót évmilliókon át uraló lények fosszilis lábnyomainak, tojásainak, fészkeinek és fogainak vizsgálatával.

A sorozatban még újdonság Raoul France: Az állatok csodálatos világa

Kérdések és válaszok a dinoszauruszokról

 

Szerző: Katie Daynes

Illusztrátor: Marie-Eve Tremblay

Kiadó: Cenral Médiacsoport (2019)

ISBN: 978-963-341-292-3

Korosztály: 3+

 

A népszerű Kukkants bele! sorozat égisze alatt jelent meg a kisiskolások vidám és informatív dinós kézikönyve. A Kérdések és válaszok a dinoszauruszokról mindenre kitér, amit a kicsiknek a témában tudni érdemes. Kemény lapos kivitelben, nagy méretben kapható, és több mint 60 kihajtható füllel várja a dinókutató gyerekeket. Ismeretterjesztő album a javából, telis-tele érdekességekkel, izgalmas ablakokkal, egyszerű, rövid, könnyen értelmezhető válaszokkal. Szerethető, humoros rajzok, izgalmas kérdések, és sok-sok érdekesség várja a könyvben a gyerekeket. Bővebb beszámolóért kattints erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudtak repülni a dinoszauruszok? Miért volt büdös a T. rex szája? Melyik dinónak volt a legtöbb szarva? Ilyen és sok más izgalmas kérdésre is választ kaphatsz a kötetből – csak be kell kukkantanod a fülek alá!

A sorozatban már megjelent: Kérdések és válaszok az állatokról, Kérdések és válaszok az időről, Kérdések és válaszok a világűrről. Ez utóbbiról bővebben is olvashatsz a Csillagászat gyerekeknek: top 10 könyv a világűrről című bejegyzésünkben is. Katie Daynes további köteteibe is belenézhetsz: Hogyan beszélnek az állatok? Nézd meg, miért jó aludni, Nézd meg, mik azok a csillagok! 

101 dolog, amit jó, ha tudsz a dinoszauruszokról

 

Szerző: Niko Domínquez

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-483-037-5

Korosztály: 5-10

 

 

Dinós gyorstalpaló. A 101 dolog, amit jó ha tudsz a dinoszauruszokról  a legégetőbb kérdésekre ad rövid, lényegre törő válaszokat. 101, mindenkit foglalkoztató kérdés, izgalmas válaszok, szuper illusztrációk és lebilincselő tények várják itt a kis dinószakértőket. Megtudhatják többek között, hogy kik voltak a dinoszauruszok elődei, és milyenek voltak az első dinoszauruszok. Hogyan hódították meg a földet és a levegőt, milyen volt a fénykoruk és hogyan, miért tűntek el bolygónkról az őslények. A sorozattól megszokottan kisebb terjedelemre, és puhaborítós kivitelre számítsunk: nézd meg a belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A dinoszauruszok csodás világa régóta megmozgatja az emberek képzeletét. Az első csontok napvilágra kerülése óta folyamatosan születnek az elméletek ezekről a lenyűgöző állatokról. Ebben a kötetben 101 érdekes tényt gyűjtöttünk össze Földünk korai lakóiról, így az olvasók sokkal közelebb kerülhetnek ehhez a rég letűnt világhoz.

A sorozatból még elérhető: 101 dolog, amit jó ha tudsz az emberi testről, 101 dolog, amit jó ha tudsz a varázslatos lényekről, 101 dolog, amit jó ha tudsz az ókori tudományról, 101 dolog, amit jó ha tudsz az állatokról, 101 dolog, amit jó ha tudsz a versenypályákról, 101 dolog, amit jó ha tudsz a lovakról, 101 dolog, amit jó ha tudsz a harcosokról, 101 dolog, amit jó ha tudsz a találmányokról, 101 dolog, amit jó ha tudsz a tudomány történetéről, 101 dolog, amit jó ha tudsz a fociról, 101 dolog, amit jó ha tudsz a tudósokról, 101 dolog, amit jó ha tudsz a vonatokról

Mi Micsoda – Ősi hüllők birodalma – Dinoszauruszok

 

Szerző: Manfred Baur

Kiadó: Tessloff és Babilon (2017)

ISBN: 978-963-294-293-3

Korosztály: 6-12

 

 

A Mi Micsoda sorozat a tudomány, a technika és a természet világába vezeti be a gyerekeket. és a kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt tartogat izgalmas olvasnivalót. Az ismeretanyag pontosságáról szaklektorok, az érthető és olvasmányos átadásról pedig nagyszerű szerkesztők gondoskodnak minden kötetben.

A Mi Micsoda Dinoszauruszok látványos és valósághű képekkel és izgalmas érdekességekkel várja a kisiskolásokat. Az album végigveszi az őstörténeti korszakok uralkodó fajait – földön, vízen és levegőben. A gyerekek megismerkedhetnek a legismertebb őslények főbb jellemzőivel, szokásaival és különleges tulajdonságaival. Kiderül mekkorák voltak, mit ettek, hogyan szaporodtak, hol és hogyan éltek. Milyen túlélési technikát alkalmaztak, hogyan vadásztak és védekeztek. Mindezek mellett az is kiderül, hogy kik voltak az első dinóvadászok, hogyan kerültek a őslények maradványai a múzeumokba, és milyen formában élnek ma is közöttünk a leszármazottaik. Látványos, részletgazdag, informatív ismeretterjesztő album, 48 oldalon, kemény kötésben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sok millió évvel azelőtt, hogy az ember megjelent a Földön, a dinoszauruszok súlyos léptei alatt rengett a talaj. Az égen repülő őshüllők köröztek, miközben a világtengerekben a félelmetes fogazatú, nagy testű Plesiosaurusok indultak zsákmányra vadászni. Milyen gyorsan futott a Tyrannosaurus rex? Mért volt okos és megfontolt a Triceratops? Milyen lehetett a Bakony sárkánya az iharkúti leletek tanúsága szerint?

A sorozatból érdekelhet még: Hüllők és kétéltűek – Gekkók, békák, varánuszok, Bálnák és delfinek, Ásványok és kőzetek, Rovarok, A repülés, Az emberi test. Mi? Micsoda? Olvasó: Bolygók, Természet, Vulkánok, Méhek, Erdők, Időjárás

Mi Micsoda Junior – A dinók világa

 

 

Szerző: Bärbel Oftring

Kiadó: Tessloff és Babilon (2019)

ISBN: 978-963-294-524-8

Korosztály: 5-7

 

A Mi Micsoda Junior a népszerű ismeretterjesztő könyvsorozat nagyovisoknak szóló, interaktív családtagja. A dinók világa a korosztálynak megfelelően egyszerű, világos és lényegre törő információkat és kedves illusztrációkat tartogat a kis felfedezőnek. A megdöbbentő tények és sok izgalmas érdekesség mellett az ötletesen stancolt, kinyitható ablakok garantálják a kicsiknek a felfedezés örömét. A dinók világában egyszerű, de szakszerű szövegek, részletes és színes képek, rejtvények és interaktív elemek várják őket.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mik azok az őshüllők? Melyik dinoszaurusz volt a legnagyobb? Miért haltak ki a dinoszauruszok? Csináld velünk! – Találd ki, fejtsd meg, kísérletezz! Tudtad? – Izgalmas adalékok, extra tudás Nahát! – Rekordok és megdöbbentő tények Megkérdeztük – Különleges interjúk

A sorozatból érdekelhet még: Háziállatok, Tűzoltók, Állatkert, Rendőrség, A vasút, Otthonunk működése, A világűr, Az erdő, Az óra és az idő, Közlekedés, Focikönyv, A természet, Iskolás leszek

További ismeretterjesztőkért látogass el a legjobb dinoszauruszos gyerekkönyvekről szóló írásunkra!

Ha pedig az ismeretterjesztő albumok mellett dinós mesekönyveket is keresel, ajánljuk figyelmedbe Tony Wolf klasszikus mesesorozatát, és a Mesél az erdő a kis dinoszauruszról című mesekönyvet, valamint Berg Judit nagy sikerű Két kis dinó-sorozatát is, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Dinórajongó kicsiknek ajánljuk továbbá Várszegi Adél: Kihalni esélyes című verses mesekötetét is.

Ajánljuk továbbá a legjobb csillagászati gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat. Érdekelhet még Pavla Hanácková: Miért röhög a hiéna? című ismeretterjesztő kötete. Ajánljuk továbbá Caz Buckingham – Andrea Pinnington: Fedezd fel a környezeted! Élménygyűjtő albumát, valamint a szerzőpáros hangkiadós ismeretterjesztő sorozatát is, ahol a kiterjesztett valóság élményével is megismerkedhetnek a gyerekek. Nézz bele az Ismerd meg az éjszakai állatok hangját! című kötetbe!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.