Karácsonyi könyvtippek nagyóvodásoknak (2. rész)

Cikksorozatunk második részében folytatjuk az óvodás karácsonyi könyvválogatást. Az összeállításunkba továbbra is idei könyvújdonságok, népszerű mesesorozatok legújabb részei sorakoznak fel. Karácsonyi válogatásunk első részét, benne a 3-6 évesek toplistás kedvenceivel ezen a linken tudod átböngészni, ha pedig a legkisebb korosztálynak válogatnál, érdemes átolvasnod az év legbájosabb lapozóiról szóló kétrészes írásunkat is ebben és ebben a cikkben. Télapós könyvújdonságokért erre és erre a linkre érdemes kattintanod! A mesekönyvek bővebb ismertetőjét és belapozó videóját a kiemelt linkekre kattintva tudod elérni. Kellemes böngészést!

A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.

Bruno Bettelheim, gyerekpszochológus

Sárkányovi

 

Szerző: Czernák Eszter

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-491-9

Korosztály: 3-6

 

 

A Sárkányovi egy nagyon szerethető mesekönyv, ami bemutatja a gyereknek az óvodát, és átlendítheti őket az elő napok és a beilleszkedés nehézségein. Czernák Eszter bűbájos beszoktatós mesekönyvét ebben a bejegyzésben tudod közelebbről megismerni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok! Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?

A szerzőnőtől ajánljuk továbbá A világ legjobb játszótere című kötetet is.

Bezzeg Soma szívsajgása

 

Szerző: Csák-Nagy Krisztina

Illusztrátor: Ragányi Ágnes

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-503-9

Korosztály: 3-6

 

 

A Bezzeg Soma szívsajgása egy rendkívül szívderítő, különleges hangulatú és magával ragadó mesekötet, amiről itt írtunk bővebb ajánlót.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Azt kérdezed, merre van Pitypalattyfalva? Talán csak a mesében. De az is lehet, hogy a közeledben. Közelebb, mint gondolnád. Hogy milyenforma Bezzeg Soma? Azt hiszem, olyasforma, mint te. Olykor éppúgy búslakodik és sóhajtozik, máskor meg örül és ugrándozik. A szíve pedig hatalmas. Belefér egész Pitypalattyfalva az erdőkkel és a felhőkkel. No meg Szöszke Babka. Ismered Szöszke Babkát? Ő a legjobb barát. Aki mindig jókor jön, és sosem jön hiába. Aki mindig derűs. Aki nélkül a mentatea ízetlen. És akit még a Végevan is messze elkerül. Talán nem is teljesen ismeretlenek számodra…

Alma Magdi – Négy évszak a vadrózsa utcában

 

Szerző: Andreas H. Schmachtl

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-702-6

Korosztály: 5-8

 

 

 

A Négy évszak a Vadrózsa utcában mesekötet 34 elbűvölő történetet tartogat a gyerekeknek. Megnézheted a könyv belapozóját ezen a linken!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Akár ősz van, akár tavasz, nyár vagy tél: Alma Magdinak és barátainak minden nap újabb kalandokat tartogat. A bodzavirágfehér kisegér kincskereső utat és kirándulást szervez, titokban süteményversenyre készül, szellemekre vadászik. Egy napon pedig váratlan vendég érkezik hozzá… Jöhet vad őszi vihar, hullhat a hó: a lényeg, hogy Alma Magdi és barátai együtt legyenek, és vigyázzanak egymásra! Csodálatos történetek a Vadrózsa utcából

Zsiráf, és irány az ágy

 

Szerző: David Grossman

Illusztrátor: Henrike Wilson

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-496-4

Korosztály: 3-6

 

 

A Zsiráf, és irány az ágy! egy igazi összekacsintós apukás mesekönyv, amely 14 esti mesét tartalmaz, és mindegyik az elalvásról – vagy épp nem alvásról – álmokról, ébredésről – vagy épp nem ébredésről – szól. Olvasd el az összefoglalónkat!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Veled is előfordult, hogy szerettél volna levelet kapni, de senki sem írt? Hogy inkább átváltoztál volna mindenféle vadállattá lefekvés helyett? Vagy csak te értetted, amit a kistesód mondott, senki más? Még szerencse, hogy apa mindig segít megoldani az efféle problémákat: beszél az ismerős postással, úgy tesz, mintha egy zsiráfot találna a kádban, és megkér, hogy tolmácsolj, amikor a kistesód elrejti a slusszkulcsot. David Grossman, a legnagyobb kortárs izraeli író egy-egy csavarral mindig különlegessé varázsolja az apró-cseprő kalandokat. Igazi apás mesekönyv esti felolvasásra!

Ajánljuk továbbá Giles Andreae: A táncoló zsiráf című  bestseller mesekönyvét is!

Dorka és az elgurult gomb

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-455-1

Korosztály: 5-8

 

 

Harcos Bálint legújabb mesekönyvében álomhozó történetekkel varázsolja el a gyerekeket. A könyv három gyönyörű, elragadó és megindító mesét tartalmaz az elalvás misztikumáról, amelyeket Szimonidesz Hajnalka illusztrációi tesznek még igézőbbé. A Dorka és az elgurult gomb kötetről itt írtunk bővebben.

A KIADÓ SZINOPSZISA
Három klasszikus szépségű, nagyobb lélegzetű mese, mindhárom az elalvásról – illetve az el nem alvásról – szól. Dorka babáján el kell csavarni egy gombot, hogy lecsukódjék a szeme, ám egyik este eltűnik a gomb, a baba pedig nem tud elaludni. Elindulnak együtt az éjszakába, hogy megkeressék a gombot. A kisiskolás Mirkó legjobb barátja Tinta, a fülesbagoly. Amikor Mirkó alszik,Tinta fenn van – napközben viszontTintának van csukva a szeme. Mirkó nagyon vágyik rá, hogy egymás szemébe nézhessenek. Kinyitja-e végül Tinta a szemét? A harmadik történetben Ábel és Panni egy nyár végi éjszakán eltűnt állatkájuk után erednek. A titokzatos nyomok a padlásra vezetnek, ahová egy eddig sosem látott lyukon keresztül vezet az út… Költői szépségű, anderseni mélységű, jótékony mesék az éjszaka csodáiról – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Érdekelhet még Harcos Bálint: Petya és Tulipán című mesekönyv is.

Bernát, a mentőautó

 

Szerző: Mechler Anna

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-619-7

Korosztály: 3-6

 

 

A Kerék Mesék-sorozat legújabb részében Bernát, a mentőautó történeteivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Mechler Anna mesekönyve nemcsak szórakoztató, de rengeteg hasznos dolgot is megtanít a mentők munkájáról a gyerekeknek. Nézz bele ezen a linken!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Újabb közlekedési eszközzel bővült a Kerék Mesék-sorozat járműparkja: megérkezett Bernát, a mentőautó! Egy mentőjármű élete csupa kaland; hol baleseti sérülteket szállít, hol nehezen lélegző betegeket – olykor maga is életet ment, de elkísérhetjük a havas erdő szélére, az autópályára vagy a mentősofőrök versenyére is. Vajon milyen titkokat rejt a mentőállomás? És ki lehet az, aki néha, váratlanul megjelenik Bernát vezetőfülkéjében? A történetek nemcsak szórakoztatnak, de rengeteg hasznos dolgot megtanítanak a mentősök munkájáról. A tizenkét izgalmas mesét Mechler Anna írta, és Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre. Ajánljuk a villogós autók rajongóinak – nem fognak csalódni!

 A sorozat további részei: Bartoló, a markoló, Pedró, a tűzoltó, Tóbiás, a kukásautó, Zebulon, az autódarú, Jonathán, a kamion

Az orrszarvú és a madarak

 

Szerző: Majoros Nóra

Illusztrátor: Paulovkin Boglárka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-458-2

Korosztály: 4-8

 

 

Majoros Nóra mesekönyve egy nagyszerű világba repíti el a gyerekeket. Egy különleges hangulatú mesekönyv, két különleges történettel. Jó érzés elmerülni benne, jó érzés olvasni, jó érzés hallgatni. Az orrszarvú és a madarak a gyerekek kedvence, a könyvespolcok sokat forgatott kincse lehet. Ismerkedj meg vele közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy magányos orrszarvú vándorol a szavannán. A társai szép lassan elfogytak mellőle, még az is lehet, hogy ő az utolsó. Ezért barátot keres, aki hasonló hozzá. Kalandozásai közben társául szegődik két nyűvágó madár. Vajon együtt sikerül-e igazi barátot találniuk az orrszarvúnak? A sivatag peremén egy hazafelé igyekvő gólya kincsre lel. Vajon miért növekszik a szép kis gyöngy, és kié lehet? A gólya körül egyre több madár tűnik fel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Afrika varázslatos tájaira kalauzol a könyvben olvasható két mese, és közben az is kiderül, mennyit ér a madarak barátsága.

Mentsük meg Matildát!

 

Szerző: Oliver Scherz

Illusztrátor: Daniel Napp

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-515-2

Korosztály: 3-6

 

 

A mentsük meg Matildát! egy vicces és megható mesekönyv a plüssállatok és a gyerekek különleges barátságáról. Nézd meg a belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor Mocori Muki egyik reggel szokása szerint át akarja ölelni kis gazdáját, Matildát, döbbenten állapítja meg: a kislány eltűnt. Nincsen a szülei ágyában és a konyhában sem. Vad Wim, a nagy sörényű, gumicsizmás oroszlán, Bumli Bom, a kövérkés mackó és Muki, a hosszú karú kismajom biztosak benne: Matildát elrabolták. Azon nyomban leereszkednek egy hosszú kötélen a gyerekszoba ablakából, és bevetik magukat a nagyváros dzsungelébe, hogy megmentsék gazdájukat… Vicces és megható mese a plüssállatok és a gyerekek különleges barátságáról.

Oroszlán a karácsonyfa alatt

 

Szerző: Irmgard Kramer

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-509-081-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

Az oroszlán a karácsonyfa alatt egy különleges karácsonyi történet egy plüssoroszlánról, akinek csak egy vágya van, hogy megszeressék.

A KIADÓ SZINOPSZISA

December elsején, pontban éjfélkor a Mindenféle Csecsebecse Boltjában egy kis plüssoroszlán mászik elő egy ládából, és 24 napja van rá, hogy találjon valakit, aki megszereti – mert akkor örökké életben maradhat! Ricsi, a mogorva rockzenész veszi meg a plüssállatkát, és a kisoroszlán mindent megtesz azért, hogy megnyerje a szívét, azonban ez egyáltalán nem olyan egyszerű, és a karácsony vészesen közeleg. Egy egészen különleges karácsonyi történet 24 fejezetben, az egész családnak.

A tündérkeresztanya

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Szulyovszky Sarolta

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-479-7

Korosztály: 4-8

 

 

A tündérkeresztanya egy kislány és gondűző keresztanyja különleges, mély kapcsolatát mutatja be. Nagyszerű meséskönyv és segítő olvasmány egyben. Az elgondolkodtató történetek megmutatják a gyerekeknek, hogyan szemlélhetik másképp is a dolgokat, ha szükséges. Olvasd el a könyv ajánlóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az a baaaj….
… hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is! Még szerencse, hogy Keri, a varázslatos tündérkeresztanya csak pördül, fordul és dalolni kezd, és máris egy csapásra megoldja az összes gondot! Kiss Judit Ágnes, kortárs magyar költő és gyerekkönyvíró ezúttal Kiki és Keri kicsavart, de mégis logikus és őszinte beszélgetéseivel burkolja be az olvasót egy varázslatos és humoros mesevilágba.

Kiss Judit Ágnestől ajánljuk továbbá a Babaróka ajándéka és a Babaróka kertje című bűbájos meseköteteket is. Érdekelhet még Kőszegi-Arbeiter Anita: Csenge tündérkertje című mesekötet is.

Diótörő

 

Illusztrátor: An Leysen

Fordító: Soós Krisztina

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-509-031-0

Korosztály: 5+

 

 

An Leysen lélegzetelállító könyve a gyerekpolcok igazi ékessége lehet. Ez nemcsak a klasszikus karácsonyi történetnek, hanem a szerzőnő igéző rajzainak is köszönhető. Nézd meg a belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Marika és bátyja, Frici imádják a karácsonyt! Drosselmeier bácsi minden évben valami különleges karácsonyi ajándékot hoz nekik. Idén Marika egy fakatonát kap. Egy diótörőt. Frici szerint furcsán néz ki, de Marika csak a diótörő nagy, kedves szemét látja. Éjjel aztán rájön, hogy új barátja sokkal többre képes, mint csak diót törni. Régen bátor katona volt, aki beleszeretett egy igazi hercegnőbe… Ebben a csodálatos mesekönyvben An Leysen E. T. A. Hoffmann klasszikus karácsonyi meséjét, a Diótörőt öltözteti új köntösbe. A meleg hangulatú képek a rettenetes egérkirály és a varázslatosan szép Cukortündér álomvilágába repítenek minket.

An Leysen további 2019-es könyvújdonsága: Pöttöm Panna. Ajánljuk továbbá a Klasszikusok kicsiknek sorozat Diótörő című pop-up kötetét is.

Kis zenélő könyveim – Pepe az operában

 

Szerző: Magali Le Huche 

Kiadó: Geopen Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-572-497-8

Korosztály: 3-6

 

 

 

Ez a hangkiadós, interaktív mesekönyvsorozat a klasszikus zenék varázsos világával ismerteti meg a gyerekeket. A sorozatban még megjelent: Pepe és Vivaldi, Pepe és Mozart, Pepe és a zenekar

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pepe és Betty megnézi a párizsi operaházat, de hamar eltévednek ezen a varázslatos helyen. Viszont így alkalmuk nyílik belesni a színfalak mögé és gyönyörű zenéket hallgatni! Nyomd meg a gombot, és hallgasd a legnépszerűbb operaáriákat!
1 mese és 11 zenei részlet

A mackó és a zongora, a kutyus és a hegedű

 

Szerző: David Litchfield 

Kiadó: Álomgyár Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-592-983-0

Korosztály: 3-6

 

 

 

A mackó, a zongora, a kutyus és a hegedű megindító története a felfedezés öröméről és a valahová tartozás fontosságáról mesél a gyerekeknek egy varázslatosan illusztrált mesekötetben. Ide kattintva megnézheted a belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A díjnyertes A mackó és a zongora bájos és csodásan illusztrált legújabb történetében egy hegedűjátékos kutya és az ő emberbarátja mutatja meg a zene élményét, felfedezve azt, hogy túl a szomorúságon és a külön töltött időkön az igaz barátság örökké megmarad. A hegedűjátékos Hector és az ő kutyája, Hugo a legjobb barátok. Hugo Hector legnagyobb rajongója, és amikor Hector úgy dönt, hogy nyugdíjba vonul, Hugo titokban hegedülni tanul. Hamarosan egy híres zongorista medve meghívja Hugót a csupa állatokból alakított zenekarába, hogy együtt járják be a világot, és játsszanak a hatalmas közönség előtt – ez olyan lehetőség, amiről Hector mindig is csak álmodott. Vajon képes lesz Hector legyőzni a féltékenységét, és együtt tud örülni a barátjával? Ez a szívből jövő történet emlékeztet bennünket arra, mennyiféle siker létezik, miközben a zene és a barátság erejét ünnepli.

A Mackó és a zongoramesék-sorozatban már megjelent: A Mackó és a zongora. 

A nagy állatkerti fogmosás

 

Szerző: Günther Jakobs

Illusztrátor: Sophie Schoenwald

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-595-4

Korosztály: 3-6

 

 

A nagy állatkerti fogmosás egy kedves és kacagtató történet, amit Günther Jakobs nagyon szerethető illusztrációi tesznek még vidámabbá. Nem mellesleg közvetlen és kedves módon közelít egy amúgy nagyon fontos témához. Íme az összefoglalónk!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Valami bűzlik az állatkertben. Mert senki nem mos fogat! De az állatkert igazgatójának, dr. Száy Lehelnek máris van egy pompás terve. Vakmerő küldetésre küldi Menta Mártont, a sündisznót: egy kis fogkrém a tüskés hátra, és már kezdődhet is a nagy állatkerti akció! Márton sikálja és suvickolja, fényesíti és takarítja a sok fogat – nagyot, kicsit, hegyeset egyaránt. Ez élete eddigi legnagyobb kalandja. Üdítő történet a fogmosásról, amin sokat lehet nevetni és csodálkozni, de lehet akár utánozni is!

Hahó, királyfi! Merre vagy? (Interaktív mesekönyv)

 

Szerzők: Sylvie Misslin – Amandine Piu

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-028-3

Korosztály: 3-6

 

 

 

A Hahó, királyfi! Merre vagy? egy vidám, szórakoztató interaktív mesekönyv, az útválasztás izgalmával 3-6 éveseknek. Ismerkedj meg vele közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi lehet unalmasabb, mint üldögélni a hercegnői lakosztályban és a mesebeli királyfira várni? Nem sok minden. Rozi és Lujzi is már torkig van a várakozással, ezért útra kel. De merre induljanak, hogy a királyfi várához érjenek? Merre vezessen az útjuk? Az erdőn át vagy a patak mentén? Belépjenek a sötét barlangba, vagy másszanak fel a domb tetején emelkedő Sárkányvárhoz? Hallgassanak az ismeretlen vadászra, vagy kerüljék el a pókhálós titkos alagutat? A kis hercegnők útkeresése kalandokkal, veszélyekkel teli, és olykor zsákutcába vezet. Segíts nekik választani a számtalan lehetőség között, és dönts te, amikor ők tanácstalanok! Keressétek meg együtt a szép királyfit! Vagy a csúnyát. Vagy valami egészen mást…

Tízperces esti mesék

 

Kiadó: Teknős Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-324-676-4

Korosztály: 4-8

 

 

 

 

Ebben a mesekönyvben a legismertebb történetekkel – Hamupipőke, Csipkerózsika, Óz, a nagy varázsló, A Hőkirálynő, Diótörő, vagy Alice Csodaországban, stb. – találkozhatnak a gyerekek, könnyen érthető, rövidített átírásban. Egy szépen kidolgozott, tartalmas, nagyovis mesekönyv, amely nagyszerű választás lehet, ha szeretnénk a klasszikus mesék világába bevezetni a gyerekeket. Bővebben itt írtunk róla.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Milyen kalandhoz lenne kedved ma este? Megkeresnéd Dorothyval Ózt, a nagy varázslót? Vagy inkább Hamupipőkének segítenél eljutni a bálba? Esetleg Diótörő oldalán harcolnál a gonosz Egérkirály ellen? Tíz ismert történetet találsz ebben a kötetben, amik pont olyan hosszúak, hogy beleférjenek az esti meseidőbe. Sőt ha már elég nagy vagy, egyedül is elolvashatod őket.

A karácsonyi ovis válogatásunk első részét ebben a bejegyzésben olvashatod el. Böngészd át kisiskolásoknak szóló válogatásainkat is ezen és ezen a linken! Az Adventi válogatás című bejegyzésünkben pedig a legújabb télapós és karácsonyi mesekönyvek közül válogathatsz!

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató