A nagy állatkerti fogmosás

Sok fontos dolgot kell szülőként tudatosítanunk gyermekeink számára már kiskoruktól kezdve, hogy aztán ezekre az alapokra építkezhessenek a továbbiakban. Ilyenek lehetnek bizonyos társadalmi normák vagy akár a legalapvetőbb, mindennapi tevékenységek is, mint például a fogmosás. Lényeges, hogy már egészen kicsi korukban barátságot kössenek a gyerekek a fogkefével, mert az bizony egy életen át ott lesz velük a mindennapjaikban. A helyes szájápolás pedig lehet jó móka is, egyáltalán nem kell, hogy kényszerként vagy ijesztő rémként lebegjen a szemük előtt. Ma már léteznek fogkefék a kedvenc mesehőseikkel, és nagyon jó ízű, vicces csomagolású fogkrémek is. De vannak olyan mesekönyvek is, amelyek aranyos történetükön keresztül próbálják megszerettetni a gyerekekkel a fogmosást. Most egy vadonatúj kiadványt szeretnénk bemutatni, egy nagyméretű, gyönyörűen illusztrált meséskönyvet. A nagy állatkerti fogmosás vidám, humoros története ugyanis pompás lehetőség arra, hogy meghozza a gyerekek kedvét a mindennapi szájápoláshoz. Nem mellesleg nagyszerű móka egyben!

 

A nagy állatkerti fogmosás

 

Szerző: Günther Jakobs

Illusztrátor: Sophie Schoenwald

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-595-4

Korosztály: 3-6

 

 

Günther Jakobs meséskönyvében adott egy állatkert és annak felelősségteljes igazgatója Dr. Száy Lehel úr (a név nagyon találó), aki igencsak szívén viseli intézményének sikeres létét. Az egyik friss tavaszi reggelen azonban, amint büszkén szemlélte létesítményét, két furcsa dolog tűnt fel neki. Valami nagyon kellemetlen szag ütötte meg szaglószervét és ezzel együtt észlelte azt is, hogy állatkertje teljesen kiürűlt. Nemhogy látogatókat nem vélt felfedezni, de még saját, szeretett bentlakói is elbujdostak kifutóik mélyére. Nem igazán tudta ezt mire vélni, de gyanús volt, hogy a kettő összefüggésben lehet. Az egyetlen lakó, akinél most is nagy volt a sürgés-forgás, Menta Márton, a kis sündisznó volt. Az apró tüskés állatka elárulta az igazgatónak, hogy bizony társai, Lajhár Józsi felbujtására, úgy amblokk felhagytak a fogmosással. Száy Lehel úr rövid gondolkodás után egy fantasztikus tervvel rukkolt elő – mert hát, ez az állapot, valljuk be, tarthatatlan – és terve megvalósításához Mártonnak kulcsszerepet szánt. 

Másnapra Óriási Állatkerti Fogmosónapot írtak ki Dr. Száy Lehel igazgató és segédje Menta Márton közreműködésével. De ahogy az várható volt, a jelentkezők nem képeztek torlódó sorokat. Így hát mit volt mit tenni, elindultak, hogy rögtönzött tervüket megvalósítsák, és szép tisztára suvickolják a bentlakók fogazatát. Első választásuk Nyakas Erzsi zsiráf-asszonyságra esett. Menta Márton hátára fogkrém került, az igazgató pedig a magasba emelte egy teleszkópos fogkefe tákolmánnyal, egészen Erzsi szájáig. Márton számára most lett csak világos, hogy ebben a nemes feladatban neki bizony a fogkefe szerepe jut. Az alapos tisztogatás után a zsiráfmama elégedetten nyugtázta, hogy mégsem olyan rossz ez a fogmosás-ügy. Ezután Sörényessy Leó, az oroszlán következett. S habár Márton igencsak megijedt a feladattól, hogy az állatok királyának szájába kell önszántából bemásznia, végül legyűrte félelmeit és ismét tökéletes munkát végzett. A furcsa fogkefének gyorsan híre ment az állatok között, és Ormányháti Tóni, az elefánt már önként jelentkezett egy kis szájápolásra. Hatalmas agyarait pillanatok alatt hófehérré varázsolták a kis süni tüskéi, egy kis paszta segítségével. Aztán, amikor Hangyás Tibi, a hangyász került sorra, kicsit elbizonytalanodtak fogmosásra specializálódott barátaink. Neki ugyanis egy darab fog sem helyezkedett el a szájában. Vagyis nem volt mit megmosni. De Menta Márton találékonysága gyorsan megmentette a helyzetet. Ha nincsenek fogak, hát megtisztítja hosszúorrú pajtásunk nyelvét! A kellemetlen szagokat ezzel is el tudták űzni szerencsére.

Márton egész álló nap fogakat takarított, suvickolt, tisztított. Megfordult nála a csüngőhasú malac, a gorilla, a zebra, az ázsiai tapír, sőt még a kobra is. Mind-mind nagy kedvvel várakoztak, hogy végre sorra kerülhessenek. Így hát az Óriási Állatkerti Fogmosónap bár nehezen indult, de végül igazán elérte célját. Utoljára pedig Vicsor Vili, a nagy fehér cápa került sorra a maga több mint háromszáz fogával. Márton elsőre kicsit megijedt az elé tornyosuló feladattól, de aztán ellentmondást nem ismerően dolgozott az óriási hal agyarain. Vili pedig amikor az utolsó tisztítandó fogához értek, egy nagyon különleges ajándékkal lepte meg kis cimboráját: a kis sün egy algára fűzött, cápafogból készült láncot kapott hatalmas barátjától. Amikor elkészültek, az igazgató összecsődítette az állatkert összes lakóját, hogy egy új, közös fotót készítsenek, amin mindenkinek virítanak a hófehér, frissen mosott fogai. Elefánt, oroszlán, zebra, tapír, krokodil, mind-mind büszkén mosolyogtak a kamerába. Na de mi lesz Menta Márton fogmosásával…?

Hát bizony, valahogy így zajlott az Óriási Állatkerti Fogmosónap kis barátainknál. Günther Jakobs meséje elragadó, könnyen olvasható és egyáltalán nem szájbarágós módon hívja fel a legkisebbek figyelmét a mindennapi fogápolás fontosságára. A mesekönyv sok humorral, barátságos, szerethető szereplőkkel és csodás illusztrációval megspékelve adja át a gyerekeknek mondanivalóját. Érdemes kipróbálni!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Valami bűzlik az állatkertben. Mert senki nem mos fogat! De az állatkert igazgatójának, dr. Száy Lehelnek máris van egy pompás terve. Vakmerő küldetésre küldi Menta Mártont, a sündisznót: egy kis fogkrém a tüskés hátra, és már kezdődhet is a nagy állatkerti akció! Márton sikálja és suvickolja, fényesíti és takarítja a sok fogat – nagyot, kicsit, hegyeset egyaránt. Ez élete eddigi legnagyobb kalandja. Üdítő történet a fogmosásról, amin sokat lehet nevetni és csodálkozni, de lehet akár utánozni is!

Ajánljuk továbbá a Hajmosás, fogmosáás című lapozókönyvet. Az állatvilág kedvelőinek pedig érdemes kattintaniuk a Miért röhög a hiéna? című ismeretterjesztő gyerekkönyvről, valamint a legjobb halas-könyvekről szóló írásunkra is. A természet szerelmeseinek ajánljuk továbbá a Fedezd fel a környezeted! című albumot, valamint Berg Judit Lengemesék-sorozatát és a legjobb dinoszauruszos könyvekről szóló összeállításunkat is.

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

83%

Jó humorú, aranyos meséskönyv, imádnivaló illusztrációkkal. Közvetlen és kedves módon közelít egy amúgy nagyon fontos témához.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény