Karácsonyi könyvtippek kisiskolásoknak (3. rész)

Karácsonyi könyvajánlóinkban a legkisebbektől egészen a tizenévesekig válogatunk olvasnivalót. Az első két részében a kis- és nagyóvodások 2019-es kedvenceiből szemezgettünk, és most a kisiskolások könyvajánlójával folytatjuk a beszámolót. 

Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.

Vekerdy Tamás

Cikkünk ezúttal is kétrészes, érdemes lesz tehát továbbkattintanod a folytatásra. Ha pedig karácsonyi és télapós könyvújdonságokat keresel, ezt és ezt a cikket lesz érdemes átböngészned. Reméljük sikerül megtalálnod a tökéletes fa alá valót! Ha kíváncsi vagy a könyvekről írt beszámolókra és videókra is, csak katt a kiemelt linkekre! 

Visszhangország

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Bíró Eszter

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-495-7

Korosztály: 7-10

 

 

Wéber Anikó Visszhangország című ifjúsági könyve egy nagyon élvezetes, fontos és letehetetlen olvasmány a valóság és a misztikum határán, amely érzékeny témát, az elhanyagoltság érzését, önmagunk megtalálását érinti. Bővebb beszámolónkat elolvashatod itt.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki: van a szobájában távcső, hogy nézhesse a csillagokat, a kertben madáretető, ahova szeretett madarainak szórhatja az eleséget. De egy nap Cinke eltűnik: valamit elvesztett, amit meg kell keresnie. Útja a titokzatos Visszhangországba, az elveszett dolgok földjére vezet, ahol különös emberekkel ismerkedik meg. Vajon aki belép Visszhangország földjére, azt örökre elfelejtik a másik világban lakók? Cinke és új barátja, Gréta, megpróbálják megmutatni a többieknek, hogy milyen fontos dolgokról feledkeztek meg, és közben maguk is megtalálják, amit elvesztettek, és ami láthatatlanná tette őket.

 

Wéber Anikótól ajánljuk továbbá a Cseresznyeliget titka című ifjúsági regényt is.

A lány, aki csillagász lett

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Bölecz Lilla

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-038-2

Korosztály: 6-10

 

 

A népszerű életrajzi mesekönyvsorozat olyan magyar hírességek életútját mutatja be a gyerekeknek, akik példát állíthatnak a jövő nemzedéke elé. A lány, aki csillagász lett a sorozat legújabb kötete, és az első magyar női csillagász életét és munkásságát meséli el. Ismerd meg Kertész Edina könyvét közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Élt egyszer egy kislány, aki a csillagokról álmodott. Folyton az égboltot fürkészte, és kedvenc mitológiai szereplőinek csillagképekbe vetített alakját kereste. A kislány, Balázs Júlia felnőve az első magyar női csillagász lett. Olyan munkát végzett és olyan felfedezést tett, amilyet korábban egy nőtől nem vártak el.
A Sváb-hegyen, távol a világ zajától, van egy csillagvizsgáló. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, mellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták. Ebben a csillagvizsgálóban élt egyszer egy tudós csillagász. Egy anya, aki nappal a földi feladatait látta el, de ahogy lement a nap, és feltűntek az éjszakai égen az első fények, visszatalált a gyerekkori álmaihoz.

A sorozat további kötetei: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

25 szelfi az Árpád-korból

 

Szerző: Lőrincz László

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes, Rátkai Kornél

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-386-5

Korosztály: 7-14

 

 

Lőrinc László rendhagyó kötetében szeretné az elődeinket közelebb hozni a mai 10-16 éves diákokhoz. Célja, hogy azok is kedvet kapjanak a történelmi alakok és a fontosabb események megismeréséhez, akik eddig kevésbé érdeklődtek a történelem iránt. A fejezetek valós eseményekről (és kulisszatitkokról) szólnak, csak kicsit másképp… Kattints a linkre a részletekért!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti. Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást. És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak -, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.

Rumini Tükör-szigeten

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Kálmán Anna

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-530-5

Korosztály: 6-12

 

 

November végén jelent meg az év egyik nagyon várt gyerekkönyve, a Rumini Tükör-szigeten! Berg Judit új, 6-12 éveseknek szóló regénye minden eddiginél izgalmasabb kalandokat tartogat a Szélkirálynő legénysége számára.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Elég a kalandokból! Amikor a Szélkirálynő legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és békésen fagyizgatva napoznak és úszkálnak, egészen biztosan úgy érzik, hogy most egy ideig végre nyugalom lesz körülöttük. De persze nem is lenne ez egy igazi Rumini-könyv, ha a számításaikat nem húzná keresztbe néhány ártalmatlannak tűnő, ám annál veszélyesebb higanyhidra, aminek a mérgétől Sajtos Rozi nemcsak gondolatolvasó lesz, de ha nem tesznek valamit sürgősen, az egész teste ezüstté fog válni… Állítólag az ellenszer egy bizonyos Tükör-szigeten található. Csakhogy a térképen jelölt helyen két egyforma sziget áll! Az egyik a másiknak tükörképe, és mindkettő nagyon veszélyes! De vajon melyik az igazi, és hol rejtőzik a gyógyszer? Minden titokra fény derül a Rumini kilencedik részéből, még arra is, mi rejtőzik a tükör mélyén!

A macska mondja meg! Mit egyél és mit ne

 

Szerző: Bíró Zsófia

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Boook Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-541-752-8

Korosztály: 6-12

 

 

A macska mondja meg! egy igazán szórakoztató, hasznos és szellemes meseregény, amely fontos témát, a fenntartható és tudatos táplálkozás fontosságát dolgozza fel. Bíró Zsófia könyvújdonsága egy szórakoztató, ugyanakkor informatív és hasznos meseregény nemcsak kisiskolásoknak. Bővebb ismertetőért kattints erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Azt hitted, a macskák nem látnak tovább a saját tonhalkonzervüknél? Pedig amikor az áruházak polcai kétes eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől roskadoznak, amikor a kisgazdik hasa fáj, a bőrük kiütéses, és nem ehetnek meg akármit, akkor már csak a macskák segíthetnek! Nagy tervvel telik meg a sok macskaagyacska: kerüljön egészséges étel a hasakba! Rettenetes Ivánka és csapata a mancsába veszi a dolgokat. Egy biomérnöknek újra lesz munkája, Ilka néninek házi cicája, a félelmetes Multi Mamának pedig érző szíve. Bíró Zsófia meseregénye nemcsak macskákkal van tele, hanem számos hasznos táplálkozási tudnivalóval is. Kiderül, mi a glutén, mi történik egy laborban, és jó-e, ami bió. A macska mondja meg! szórakoztatva segíti a tudatosabb, egészségesebb táplálkozást, hogy a gyerekeket később se etethessék meg bármivel. Összetevők: macskák, gyerekek, palacsinta, szupernagyi, szupermarket, biomérnök, humort szabályozó anyag (E210), fűszerek (szeretet, izgalom). Allergéninformáció: nagy mennyiségű macskaszőrt, nyomokban hasznos tudnivalókat és mozgalmas eseményeket tartalmaz. A termék tejet, tojást és zellert fel nem használó nyomdában készült. Minőségét a világ végezetéig megőrzi. Kinyitás után elolvasandó, a könyvespolcon örök időkig tárolható.

Gibbon és Makákó 2. – És akkor jött még egy!

 

Szerző: Várszegi Adél

Illusztrátor: Grela Alexandra

Kiadó: Csimota Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-564-942-4

Korosztály: 7-10

 

 

A 2019-es Hubby Év Gyerekkönyve Díj shortlist-jére került Gibbon és makákó története folytatódik! Ebben a részben gibbon és makákó eldöntik, hogy világgá mennek, de ahogy az lenni szokott, a dolgok egészen más fordulatot vesznek, mint ahogy eltervezték.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A makákó és a gibbon egy napon úgy határoznak, hogy világgá mennek. Teljes titokban, úgy hogy senkinek, de tényleg senkinek nem árulják el a tervüket, mégis amikor kilépnének az állatkert kapuján, a nyomukban ott lohol az egész állatsereglet. Így végül mégis maradnak, főleg, hogy a nagyorrú majom a segítségükre szorul, mert Malvin elveszett… Miért akar hirtelen mindenki segíteni, és mi köze lehet egy plüssnek a vérszomjas mosómedvékhez? El lehet-e szökni a világ legunalmasabb garázsvásárából? És egyáltalán, mit jelent az, hogy és akkor jött még egy?

A zöld macska és a titkos átjáró

 

Szerző: Ruff Orsolya

Illusztrátor: Megyeri Annamária

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-618-0

Korosztály: 6-10

 

 

Ruff Orsolya humoros és fordulatos kalandregényében újabb izgalmas rejtélyek várnak a gyerekekre. Vajon sikerül kifürkészniük a zöld macska titkát? Nézd meg a könyv belapozóját itt!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Különös dolgok történnek a városban: titokzatos alak lopakodik a régiségboltban, Virág nagymamájához betörtek, egy öreg sün tűnik fel a házban, két gyerek rejtőzik egy nagy, zöld ládában, és valaki eltömítette gesztenyével a nagyi autójának kipufogóját. Hogy kerül ide a Hét Domb vidékéről egy menyét, és sikerül-e Zizinek, a talpraesett macskának hazajutnia, hogy megmentse az erdőt? Ebben az újabb izgalmas kalandregényben felbukkan egy édesszájú hentes, egy vérmes nagymama, és Zizi és barátai addig nem nyugszanak, míg ki nem fürkészik az igazi zöld macska titkát.

A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

 

Szerző: Klaus Hagerup

Illusztrátor: Lisa Aisato 

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-509-002-0

Korosztály: 6-10

 

 

A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket egy gyönyörűen illusztrált, szívmelengető történet az olvasás varázsos világáról, a könyvek szeretetének erejéről az elmúlás gondolatáról, és egy hatalmas titokról. Nemcsak gyerekeknek. A könyv belapozójáért kattints ide.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod, mi történik a könyvekkel, amiket nem kölcsönöznek ki a könyvtárból? Ha senki sem olvassa őket többé, eltűnnek, és velük együtt azok is, akik a könyvekben élnek. Anna mentőakciót szervez…

A kisiskolás válogatásunk folytatását itt tudod elolvasni. A karácsonyi ovis válogatásunk első részét ebben a bejegyzésben, a másodikat pedig itt olvashatod el. A tizenéveseknek itt és itt böngészhetsz olvasnivalót. Az Adventi válogatás című bejegyzésünkben pedig a legújabb télapós és karácsonyi mesekönyvek közül válogathatsz! Ha pedig a legkisebb korosztálynak keresel olvasnivalót, érdemes átolvasnod a 2019. legbájosabb lapozóiról szóló kétrészes összefoglalónkat is, ebben és ebben a cikkben.

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató