Karácsonyi könyvtippek ovisoknak (1. rész)

Juhéj, itt a karácsony! Tudod már, mit teszel a fa alá? Egy jó könyv mindig tökéletes választás, amivel nemcsak örömet, de maradandó emlékeket is szerezhetünk a gyerekeknek. Kedvcsinálónak csokorba szedtük 2019. legizgalmasabb gyerekkönyveit. Cikksorozatunkban a legkisebbektől egészen a tizenévesekig találhatsz fa alá valót, sőt a legtöbbről könyvismertetőt és belapozó videót is találhatsz, ha tovább kattintasz a kiemelt linkre. Az év karácsonyi és télapós könyvújdonságait pedig átböngészheted ezen és ezen a linken!

A gyermekkornak két tündérvilága van: cselekvés síkján a játék, és szellemi síkon a mese.

Kádár Annamária, pszichológus

Első bejegyzésünkben az óvodásoké a főszerep. Cikkünk kétrészesre sikeredett, most a kisebbeknek, a folytatásban pedig a nagyovisoknak válogattunk olvasnivalót. Kellemes böngészést mindenkinek!

Óvodások kézikönyve

 

Szerző: Finy Petra

Illusztrátor: Rippl Renáta

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-641-8

Korosztály: 3-6

 

 

Az Óvodások kézikönyve egy vidám és rendkívül szórakoztató mesekönyv, amely lépésről lépésre bemutatja a gyerekeknek, hogy mire számíthatnak, ha majd átlépik az óvoda kapuját. Ismred meg Finy Petra bűbájos beszoktatós mesekönyvét ebben a bejegyzésünkben!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát. Az óvodások kézikönyve ilyesféle barátként működik. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van.

Ajánljuk továbbá a legjobb óvodára felkészítő mesekönyvekről szóló írásunkat is!

Apa szeret!

 

Szerző: Farkas Nóra

Illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-617-3

Korosztály: 3-6

 

 

Farkas Nóra hiánypótló kötete az apai szeretet különlegességéről szól. Az Apa szeret! egy bűbájos, melegszívű mesekönyv, amely nagyszerű olvasmány apukás esti meséhez, összebújásokhoz és beszélgetésekhez egyaránt. A könyv ajánlóját és belapozóját ebben a bejegyzésünkben tudod megnézni!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hányféleképpen mutatkozhat meg apa szeretete? Honnan tudhatja Pötyi, hogy az apukája akkor is gondol rá, ha épp nincsenek együtt? Vajon mi a közös a tőle kapott játéknyusziban, a hűtőben lapuló málnában és a délutáni labdázásában? Hogyan köti össze őket a mosolyuk, és miért olyan fontosak az együtt átélt pillanatok? Ebből a bájos rajzokkal illusztrált csodaszép történetből – amelyben Pötyi és az anyukája nyomozós játékba kezdenek, hogy felkutassák apa szeretetnyomait – minden kiderül. A kicsiket játékos feladatok és kitölthető oldalak is segítik abban, hogy megértsék, mitől különleges az apai szeretet.

Farkas Nórától ajánljuk még az Összeköt a szeretet című ovis-bölcsis beszoktatós mesekönyvet is.

Pitypang testvérei – Pitypang és Lili

 

Szerző, illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-547-3

Korosztály: 3-6

 

 

 

A Pitypang testvérei a sorozattól megszokott kedves, átbeszélgetős történetet tartogat a gyerekeknek, ami jó alkalmat kínálhat nekik arra is, hogy megbarátkozzanak a kistestvér gondolatával, és megértsék, hogy milyen változást hozhat életükben a családbővítés. A Pitypang és testvérei mesekönyvről bővebben itt olvashatsz!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lilinek hamarosan testvére érkezik! A kislány nagyon várja, hogy már játszhasson a kisbabával, de addig is ki kell deríteni: vajon egy menhelyről örökbefogadott kutyusnak is vannak testvérei? Tarts Pitypanggal és Lilivel legújabb kalandjuk során! 

A sorozatban már megjelent: Mentsük meg a kiskutyám!, Szeretem a kiskutyám!, Gyógyítsd meg a kiskutyám!, Pitypang születésnapja, Pitypang a zebrán, Pitypang segít

Sári a Vadasparkban

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-533-6

Korosztály: 2-5

 

A Berg-Agócs szerzőpáros idei meglepetése, hogy a népszerű Maszat-sorozatból ismert kislány, Sári önálló kötettel debütált a könyvesboltokban. A Sári a Vadasparkban mesekönyv két, a sorozattól megszokottan kedves, bájos történetet tartogat a kicsiknek. Ebben a bejegyzésünkben megismerkedhetsz velük közelebbről is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sárit és Pötyi babát már ismerhetitek a Maszat-sorozatból. Most mindketten egy új sorozat főszereplői! De Sárival nagyon sok érdekes dolog történik, amelyekről külön is szeretnénk mesélni nektek. Most például barátnőjével, Hédivel mindenféle állatokat rajzolnak. De milyen színű vajon a róka farka? Ehhez el kell menni a Vadasparkba! Hívjuk Maszatot is, és kiránduljunk együtt!

A szerzőpáros 2019-ben a közkedvelt Maszat-sorozat újdonságával is meglepte a gyerekeket. Ismerkedj meg a Maszat a repülőn résszel!

A kuflik és a máshogyoszkóp

 

Szerző, illusztrátor: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-528-2

Korosztály: 3-6

 

Dániel András legújabb mesekönyve a sorozattól megszokott szórakoztató kalandokkal, remek rajzokkal, humoros jelenetekkel, na meg újabb kacagtató részletekkel várja a gyerekeket. Ismerkedj meg  A kuflik és a máshogyoszkóp mesekönyvvel ezen a linken!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e, mi történik, ha azt mondod, hajjajjaj, aztán átrakod a lila gombodat a bal zsebedből a jobb zsebedbe? Képzeld, Fityirc sem tudta! Eszébe sem jutott, hogy egyáltalán bármi történne. Pedig pontosan így kell elővarázsolni a Máshogyoszkópot! Tessék? Hogy az mi? Azt a saját szemeddel kell látnod… Pofánka egy különösen vidám délelőttön páros passzolgatóst játszik Valérral. Amikor a gumófocit egy ráncos tokafa odújából visszaszerezve sietne vissza a barátjához, akkor jön rá valamire: egy tokafából sosem lehet ugyanoda visszajutni. Vagyis ugyanoda talán igen, de sosem ugyanakkor…

A kuflik-sorozat 2019-es újdonsága még: Kuflik a föld alatt,A kuflik és a pofavágóverseny – a linkekre kattintva megnézheted a belapozójukat és rövid ajánlót is olvashatsz róluk!

Kicsi Mimi iskolás lesz

Szerző: Tamás Zsuzsa

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-037-5

Korosztály: 3-6

 

A sorozat legújabb kötetében a már megszokott kedves rajzok, és melegszívű, bájos történetek várják a kis olvasókat. De Kicsi Mimi legújabb története nemcsak a sorozat rajongóinak, hanem minden óvodából iskolába lépő kisgyereknek remek olvasnivaló.  Bővebben itt írtunk róla!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kicsi Mimi azon mesehősök közé tartozik, akikkel múlik az idő. Épp elkezdte az óvodát, amikor megismertük, most pedig mint iskolás nagylánytól veszünk tőle búcsút. A sorozat hetedik kötetében először az óvodai búcsúztatóra, majd az iskolai évnyitóra készülhetünk együtt Mimivel. A mesék a már megszokott érzékenységgel mutatják be mind a búcsúzást, mind az izgalmakkal teli kezdeteket, és bizonyítják, az ünnepek nemcsak ajándékokról és szép ruhákról szólnak, hanem arról, mi van a szívünkben. Tamás Zsuzsa legújabb meséi nemcsak a Kicsi Mimi-rajongóknak nyújtanak segítséget, hanem minden, óvodából iskolába lépő kisgyereknek.

További iskolára felkészítő mesekönyveket találsz ebben a bejegyzésben. Ide kattintva pedig iskolás foglalkoztatók között böngészhetsz.

Ne félj! Bátor mesék

 

Szerző: Sandra Grimm

Illusztrátor: Katrin Oertel

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-527-5

Korosztály: 3-6

 

 

Sandra Grimm interaktív mesekönyve nemcsak szórakoztatja a gyerekeket, hanem segítséget nyújt a kisebbeknek abban is, hogyan merjenek bátrak lenni. A Ne félj! Bátor mesék kötetben kedves, tanulságos történetek, szellemes rajzok, mókás feladatok, és vidám fejlesztő játékok várják a gyerekeket. A könyv belapozóját itt tudod megnézni!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mindenki fél valamitől, bizony még Superman is. Ebből a mesekönyvből azonban kiderül, hogy a legijedősebbek is képesek leküzdeni a félelmet.
A kötet minden meséjéhez kapcsolódnak kérdések és szórakoztató feladatok, hogy könnyebben menjen a beszélgetés, és a rövid játékok segítségével feloldjuk a feszültséget. Sőt, apró barkácstippeket is találunk minden mese végén, amik az olvasott történetekhez kapcsolódva biztatják a gyerekeket a kreativitásuk kibontakoztatására és persze arra, hogy ne féljenek.

Ajánljuk továbbá Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős! című mesekönyvét is.

Mesél az erdő a kis dinoszauruszról

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-189-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

A Mesél az erdő a kis dinoszauruszról Tony Wolf  kultikus mesesorozatának a befejező kötete, aminek a belapozóját megtudod nézni, ha ide kattintasz. A nyolcrészes sorozatról írt bővebb összefoglalónkat pedig ide kattintva tudod elolvasni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A sorozat utolsó kötetében ismét találkozhatunk régi ismerőseinkkel, a törpékkel és az erdei állatokkal, akik ezúttal is rengeteg izgalmas kalandot élnek át. Új barátot is szereznek: ő Dinó, a kis dinoszaurusz, akit egy tündér varázsol közéjük…

Nézd meg a sorozat további részeinek a belapozóját is!  Mesél az erdő az állatokról, Mesél az erdő a törpékről, Mesél az erdő az óriásokról, Mesél az erdő a tündérekrőlMesél az erdő a manókról, Mesél az erdő a sárkányokról. Mesél az erdő a varázslókról

Ötperces esti mesék

 

Szerző: Sam Taplin

Kiadó: Teknős Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-324-677-1

Korosztály: 4-8

 

 

 

Az Ötperces esti mesék egy gazdagon illusztrált kötet 11 rövid, melegszívű történettel, Sam Taplin (Hova bújtál kis unikornis? Hova bújtál, kis rénszarvas?) tollából.  A mesék a korcsoportnak megfelelően könnyed, egyszerű, vidám történetek, ahol a szereplők minden esetben aranyos állatgyerkőcök. Az Ötperces esti mesék és Tízperces esti mesék című mesekötetekről írt összefoglalónkat erre a linkre kattintva éred el.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bújjatok össze lefekvés előtt a szüleitekkel, és hallgassátok meg Cimó, Folti és a többi kedves kis állat történeteit. Meglátjátok, élmény lesz megosztani egymással ezt a tizenegy kalandos mesét egy-egy hosszú nap végén!

Hasonlóan vidám, óvodás mesekönyvekért kattints erre a bejegyzésünkre is!

3-5-8 perces mesék hős lovagokról és bátor kalózlányokról

 

Szerző: Sandra Grimm – Barbara Korthues

Illusztrátor: Iris Hardt

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-507-7

Korosztály: 3-6

 

 

A népszerű, rövid történeteket tartogató 3-5-8 perces mesék-sorozat legújabb kötetében sellőkről, kalózokról, lovagokról és persze sárkányokról olvashatunk csupa kedves, szórakoztató és tanulságos mesét a gyerekeknek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

– Légyszi, még egy utolsót!
– Na, jó, egy rövidet…
Ismerős ez a párbeszéd az esti elalvás előtt? Akkor ezt a könyvet is nektek találták ki!
A népszerű 3-5-8 perces mesék legújabb kötetében csupa kedves, szórakoztató és tanulságos mesét találtok. Megtudhatjátok például, hogyan segített egy sellőlány a kalózfiúnak az arannyal teli láda keresésében, mi történik egy lovaggal, ha nagyot tüsszent egy sárkány, és mi a legnagyobb kincs a világon. A vidám kalandokat élvezettel hallgatja majd minden kislány és kisfiú, amikor eljön az alvás ideje.

A sorozatban már megjelent: 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra, 3-5-8 perces mesék elalváshoz és összebújáshoz, 3-5-8 perces mesék viccelődéshez és bolondozáshoz, 3-5-8 perces mesék szép álmokhoz, 3-5-8 perces mesék unikornisokról és sárkányokról

A 3-5-8 perces mesék unikornisokról és sárkányokról kötetről, valamint a legjobb unikornisos mesekönyvekről ebben a behójegyzésünkben olvashatsz.

A karácsonyi ovis válogatásunk második részét ebben a bejegyzésben olvashatod el. Böngészd át kisiskolásoknak szóló válogatásainkat is ezen és ezen a linken! Ajánljuk továbbá az Adventi válogatás című bejegyzésünket is, amelyben a legújabb télapós és karácsonyi mesekönyvek közül válogathatsz! Ha pedig a legkisebb korosztálynak keresel olvasnivalót, érdemes átolvasnod a 2019. legbájosabb lapozóiról szóló kétrészes összefoglalónkat is, ebben és ebben a cikkben.

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató