Karácsonyi könyvtippek tizenévesek (6. rész)

Karácsonyi ajánlónkat a tizenévesek ajándékötleteivel zárjuk. Az ifjúsági könyvajánlónk első részét – köztük Bojti Anna, Leiner Laura és Vadadi Adrienn újdonságaival – ebben a bejegyzésünkben olvashattad már.

Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.

Vekerdy Tamás

Cikksorozatunk első és második részében az óvodásoknak, harmadik és a negyedik részben pedig a kisiskolásoknak szemezgettünk jobbnál jobb könyveket. Karácsonyi és télapós könyvújdonságokról pedig ebben és ebben a bejegyzésünkben írtunk. Nos, felkészültél a folytatásra?
A nap színe

 

Szerző: David Almond

Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-410-550-3

Korosztály: 12-16

 

 

Az Andersen-díjas szerző legújabb regénye egyetlen álomszerű nap történetén keresztül mutatja meg, hogyan búcsúzik el egy 15 éves fiú végleg a gyerekkorától. David Almond könyve egyszerű, letisztult, és mégis költői nyelven mesél a gyermekkor végéről. A szerző eddigi köteteivel számos díjat nyert, és könyveit több mint 40 nyelvre fordították már le, nem hibázhatunk, ha ezt a kötetet tesszük a fa alá.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Davie a zöld rágót rágja, összekeveri a szájában a lila maradékával. Annyira édes, annyira finom. A sokszínű fényre gondol, ami most a testében van, és tetszik neki a gondolat. Megy tovább. Fölfelé megy. Már tudja, hogy meg fogja írni ennek a napnak a történetét. Az lesz a címe, hogy Jimmy Killen halála vagy Hulla az építkezésen vagy Vér a zöld kockás ingen vagy A pitében lakó lélek. Vagy az is lehet, hogy valami másról ad majd neki címet, olyasmiről, ami történni fog, amiről még nem tudhatja, hogy mi lesz, amit a nap hátralévő része hoz.

A kaszabmanó

 

Szerző: Dér Adrienn

Illusztrátor: Búzási Viktória

Kiadó: Napkút Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-263-844-7

Korosztály: 7-12

 

 

A kaszabmanó egy élvezetes, lebilincselő kalandregény, amely egy varázsos mesevilágba repíti el kis olvasóit. Izgalmas, olvasmányos és letehetetlen! Olvasd el az ajánlónkat, és te is megtudod, miért!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul. Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában? Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik.

Viharok őrzője

 

Szerző: Catherine Doyle

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-531-2

Korosztály: 9-14

 

 

 

Fionn egy átlagos kiskamasz, aki nem rejteget különleges képességeket magában, nem kiemelkedően okos, és nem is tartja magát túl bátornak. Családja védelmében azonban fel kell vállalnia a sorsát, és Fionn az emlékek, a magány és megnemértettség háromszögében találja magát, amiből egy varázslat segítségével találja meg a kiutat. A regény nem csupán egy varázslatos utazás a misztikum világába, hanem csodálatos fejlődéstörténet is egy fiúról, aki megtanulja kezelni a gyászát, értékelni a családi kötelék fontosságát, és hinni önmagában. A Viharok őrzője egy összetett, misztikus kalandregény, mely büszkén viszi tovább Harry Potter örökségét. Catherine Doyle első könyve 2018-ban elnyerte a Brit Könyvkereskedők olvasói díját. 

A KIADÓ SZINOPSZISA
Fionn Boyle nővérével Arranmore távoli szigetén, nagyapjuknál tölti a nyári vakációt. Még soha nem járt itt, nagyapját, ezt a fura, titokzatos öregembert se ismerte azelőtt. A fiú hiába tudja, hogy vén tengeri matrózok leszármazottja – retteg a víztől. Nem érdeklik a kalandok, a hajótörések, sem a fáradhatatlan szél, ami időről időre végigsöpör a szigeten. De egy régi varázslat felbolydul a sziget rétegei alatt. Hatalmas vihar közeledik a tenger és az idők mélyéről, ugyanaz a vihar, ami tizenkét évvel ezelőtt elragadta Fionn apját is. Családja védelmében Fionn-nak fel kell vállalnia a sorsát, és szembeszállnia legnagyobb félelmével… Catherine Doyle első könyve 2018-ban elnyerte a Brit Könyvkereskedők olvasói díját. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Ezeket a könyveket jó olvasni!

Ismerj meg még több Abszolút Könyvet! Kattints ide Kate Scott: Óriás, és Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című ifjúsági könyvek ajánlóiért! 

Sherlock, Lupin és én – Anasztázia nyomában

 

Szerző: Irene Adler

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-710-1

Korosztály: 10-14

 

 

 

Az Anasztázia nyomában a népszerű Sherlock, Lupin és én sorozat legújabb kötete, és nagyszerű választás a kalandok és rejtélyek szerelmeseinek. A helyszín London, ahol Irene Adler, Sherlock Holmes és Arsene Lupin csaknem ötven év után újra találkoznak, hogy megmentsék Irene örökbefogadott lányát, Milát az ellenség karmaiból. Vajon sikerül a briliáns triónak újra összekovácsolódnia?

A KIADÓ SZINOPSZISA

London, 1919. Kisebb tömeg vesz részt doktor Watson temetésén. A nagy detektív segítőtársának búcsúztatásán jelen van Irene Adler is, aki csaknem ötven év után tért vissza Angliába, hogy megkeresse régi barátait. Csak az ő segítségükkel mentheti ki örökbefogadott lányát, Milát egy nagyhatalmú ellenség karmaiból. De képes lesz-e rávenni a tévedhetetlen, ám nehéz természetű Sherlock Holmest és Arsene Lupint, az elbűvölő, megbízhatatlan gazfickót, hogy támasszák fel a hajdani, csodálatos triót?

Az éjszakai vonat titka

 

Szerző: Sylvia Bishop

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-706-4

Korosztály: 10-14

 

 

 

Egy kicsi lány – egy NAGY kaland. Sylvia Bishop fordulatos és magával ragadó gyerekregényében Max egy izgalmas, nyomozós kalandba csöppen, miközben vonattal átszeli Európát. A vonaton ugyanis egyszerre minden utas gyanússá válik, amikor eltűnik egy nagyértékű gyémánt. A lány maga is nyomozásba kezd, de vajon valóban a vonaton kell keresnie a rejtély kulcsát? Az éjszakai vonat titka egy izgalmas és olvasmányos gyerekregény, ami sok-sok kalanddal és nyomozással várja az olvasókat.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor a tizenegy éves Maxot Isztambulba küldik, az idős Elodie nénihez, még nem sejti, hogy milyen izgalmas kalandban lesz része miközben vonattal átszeli Európát. Egy felbecsülhetetlen értékű gyémánt eltűnése miatt hirtelen minden utas gyanússá válik, és Max elhatározza, segít kinyomozni, ki lehetett a tettes. Vajon sikerül felfedni a tolvaj kilétét, mielőtt a lány elérné úti célját? Vagy a választ az otthonában kell keresnie?

Érdekelhet még: Tom Adams – Emily Hawkins: Discovery Expressz című kötete is.

Velem nem lehet járni

 

Szerző: Stefania Höfler

Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-410-465-0

Korosztály: 12-16

 

 

 

A Velem nem lehet járni egy igazán olvasmányos, megindító és elgondolkodtató történet egy szépen szövődő barátságról két teljesen különböző ember között. A könyv elnyerte a DIE ZEIT Év Ifjúsági- és Gyerekkönyve díját 2018-ban, és jelölték a Német Ifjúsági Könyvdíjra, amelynek ötös rövidlistáján is szerepelt. Elgondolkodtató, szép és letehetetlen!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Néha csak azon az egyetlen másodpercen múlik minden… Niko elég dagi, nem találja a helyét a kortársai között, és gyakran párhuzamos valóságokba képzeli magát. De amikor a szép és népszerű Serát egy másik fiú fogdossa, pontosan tudja, mit kell tennie, és megmenti a lányt. Sera ezek után táncra kéri Nikót az osztálykiránduláson, ami egyszerre őrült és izgalmas – mint minden, ami a következő pár nap alatt történik.
Talán a kaland egy barátság kezdete két teljesen különböző ember között, akik a döntő pillanatban mégis bátran átugorják saját árnyékukat.

Az Abszolút könyvek-sorozatból ajánljuk továbbá Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka és Visszhangország című köteteit is. 

Az önbizalom kódja lányoknak

 

Szerzők: Katty Kay, Claire Shipman

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-713-2

Korosztály: 10+

 

 

 

A lányok bármit elérhetnek. Csupán önbizalomra van szükségük – hirdeti Katty Kay és Claire Shipman könyve. A kötetben található rövid képregények, mókás listák, tesztfeladatok, valamint a tanulságos és motiváló történetek segítenek a lányoknak, hogy erősítsék önképüket és önbizalmukat. Az önbizalom kódja lányoknak felkerült a New York Times bestsellerlistájára – nagyszerű ajándék lehet minden tizenéves lánynak, de akár még felnőtt korban is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Előfordult már veled, hogy azt kívántad, bárcsak lenne bátorságod, hogy kipróbáld magad egy új sportban, vagy fellépj egy színdarabban, esetleg hogy létrehozz egy állatvédő klubot, amiről már régóta álmodozol? Lehet, hogy a te listádon egészen más vágyak szerepelnek. Ahhoz, hogy mindezt elérd, egyetlen dologra van szükséged, és ez az: Önbizalom. Erőt ad, hogy megvalósítsd mindazt, amit akarsz. A könyvben található rövid képregények, mókás listák, tesztek és igaz történetek abban segítenek, hogy megalkosd és használd a saját önbizalom-kódodat. Nemsokára olyan lány leszel, aki nem fél cselekedni, kockázatot vállalni és olyan nagy kalandokban részt venni, amiről korábban álmodozni sem mert volna. A könyv két szerzője, Katty Kay és Claire Shipman jó barátságban vannak, nyolc éve kezdtek el közösen könyveket írni. Katty a BBC News tudósítója. Claire, aki korábban tévériporter volt, most nyilvános beszédeket tart. Katty a férjével, négy gyerekével, két macskával és egy kutyával él, Claire a férjével, két gyerekével és sok-sok kutyával.

Ajánljuk továbbá Matthew Syed: Szuper vagy! című motivációs könyvét is, valamint Elene Favilli – Francesca Cavallo Esti mesék lázadó lányoknak című sikerkönyvét.

A tizenéveseknek szóló válogatásunk első részét itt tudod elolvasni. Böngészd át a kisiskolások könyvújdonságait is ezen és ezen a linken! A karácsonyi ovis összeállításunk első részét ebben a bejegyzésben, a folytatást pedig itt olvashatod el. Az Adventi válogatás című bejegyzésünkben a legújabb télapós és karácsonyi mesekönyvek közül is válogathatsz! Ha pedig a legkisebb korosztálynak keresel olvasnivalót, érdemes átolvasnod a 2019. legbájosabb lapozóiról szóló kétrészes összefoglalónkat is, ebben és ebben a cikkben.

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató