Újdonságok 10-14 éveseknek (11. rész): tizenéves könyvválogatás

Őszi könyvválogatásunk utolsó részében ismét a 10-14 éveseknek szemezgettünk az újdonságokból. Korábbi bejegyzéseinkben már bemutattuk a legizgalmasabb kisiskolás, óvodás és bölcsis könyvbemutatókat, sőt az ismeretterjesztő kötetekből is hoztunk egy csokorra valót.  Folytatódjon az őszi könyveső, íme a legérdekesebb 10-14 éveseknek szóló könyvújdonságok!

A Pál utcai fiúk – Rajongói kézikönyv

 

Szerző: Mészöly Ágnes

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-923-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján? Molnár Ferenc világhírű ifjúsági regényét minden magyar gyerek olvasta – vagy el fogja olvasni. Mészöly Ágnes remek stílusban megírt, rajzos-képes kézikönyvéből megismerhetjük a regény elő- és utótörténetét, az események történelmi és társadalmi háttérét, valamint legfontosabb helyszíneit: a grundot, a Füvészkertet, és persze a korabeli Józsefvárost. A kötetben számos szórakoztató és tanulságos teszt is található, amelyekből kiderítheted, hogy te vajon melyik csapatba tartoznál, okosabb vagy-e, mint egy korabeli ötödikes, és vajon mit tettél volna az egyes szereplők helyében? Rajongóknak (is) kötelező!

Első ÉNtérKÉPem

 

SzerzőkHorváth Ria – Ságodi-Sturm Hajni

Kiadó:  magánkiadás (2021)

ISBN: 978-615-011-769-0

Korosztály: 10-15

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A felnőtteknek szóló önfejlesztő könyveknek se szeri, se száma, de a tinédzserek miért nem kapnak a hétköznapokban is hasznosítható segítséget? Pedig ha van olyan korszak, amikor önmagunk megismerése, az érzelmek kezelése, és a megfelelő szemléletmód kialakítása fontos, az a kamaszkor. Most végre megjelent a kiskamaszoknak szóló Első ÉNtérKÉPem könyv, ami éppen ebben segít a 10-15 éves korosztálynak. 100 oldalnyi tartalom, tele stratégiákkal, feladatokkal, tippekkel, amelyet több tucatnyi kamasz tesztelt. A könyvet és egy tollat kézbe véve már az első oldalakon indul a kaland: bevált praktikákkal és rávezető kérdésekkel kirajzolódik az ÉNTÉRKÉP: GPS tiniknek egy boldogabb élethez! Mivel a mai fiatalok szeretik, ha az információ érdekes és könnyen érthető, a rövid leírásokat szellemes illusztrációk teszik még élvezhetőbbé. A kiadvány 16 éves kortól ajánlott nagytestvére, Az ÉNtérKÉPem kötet segítségével elkészítheted a térKÉPed kiterjesztett verzióját, amelyben több témát és mélyebben feldolgozva találsz. Mindkét könyvet szívesen ajánljuk szülőknek, osztályfőnököknek, coachoknak, mentálhigiénés szakembereknek is, és mindenkinek, aki kamaszokkal dolgozik vagy él. További információ, beleolvasó és video is várja az érdeklődőket az https://enterkepem.hu oldalon

Ne legyél béka!

 

Szerző: Kai Lüftner

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-437-706-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy béka, akinek küldetése van! “Hope vagyok, zöld levelibéka. Csak éppen nem zöld, hanem kék! A nevem azt jelenti, “remény”, és jobb, ha tudod, hogy sosem adom fel. Amíg a fajtársaim békésen brekegnek a tóparton, és a legyeket kapkodják, én beatboxolással ütöm el az időt, és keresem a választ az élet nagy kérdéseire.”
Amikor Hope egy halott környezetvédőt talál a tó vizében, egyértelmű, hogy nyomozásba kezd. A felfedezés arra készteti, hogy átugorja a saját árnyékát, és a kétlábúak világába merészkedjen. Nem is sejti, hogy ezzel mennyire felforgatja a saját és a mocsárrét lakóinak életét.

Szandra és a csajok 6. – Csá!

 

Szerző: Balázsy Panna

Kiadó:  (2021)

ISBN: 978-963-584-038-0

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Szandra és a csajok hatodik, és úgy tűnik, utolsó (!) részében a nyolcadikosok új osztálytársat kapnak, akiről meglepő dolgok derülnek ki. Szandra rábukkan Dédi emlékkönyvére és úgy dönt, mielőtt gimis lesz, begyűjti a legszebb emlékeket a barátaitól, családtagjaitól. A sok kedves emlék felidézése közben vészesen közeledik a felvételi és a ballagás is, ahol Szandra legnagyobb meglepetésére mégis elérzékenyül.

A Szandra és a csajok-sorozat további részei: Szandra és a csajok 5. – Családfa, Szandra és a csajok 4. – Csokiszuflé, Szandra és a csajok 3. – Csendháborítás, Szandra és a csajok 2. – Cserediák, Szandra és a csajok 1. – Csini ?!

Matykó király a lakatlan szigeten

 

Szerző: Janusz Korczak

Illusztrátor: Marianna Oklejak

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-782-1

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Móra Könyvkiadó gondozásában most először jelenik meg magyar nyelven a legendás lengyel ifjúsági szerző, pedagógus és orvos, Janusz Korczak 1923-ban írt remekműve. A történet a hazánkban már évtizedek óta népszerű I. Matykó király című regény folytatása. Kis hősünket, a gyermekként uralkodóvá lett félárva Matykót egy lakatlan szigetre száműzik, ahol meglepő kalandok sorozatát éli át, miközben alaposan elgondolkodik sorsáról, emlékeiről, cselekedeteiről. A korábbi kötetben Matykó a környezetét, a hatalmat próbálta átformálni – itt, a lakatlan szigeten viszont önmagára összpontosít, a saját helyére a világban. “Ki vagyok én? Melyik Matykó az igazi?” – töpreng és szemlélődik, miközben hitelesen átéli az örömöket és a szomorúságot, a száműzetés nehézségeit és a lelki harmóniát. Korczak regénye, melyet immár több mint harminc nyelvre lefordítottak, egyaránt szól az iskolásokhoz és a felnőttekhez, hiszen egyetlen célt szolgál: felmutatni az életünket irányító törvényeket és valódi értékeket. Matykó tudja, mire van szükségük a gyerekeknek.

A sorozatban még elérhető: I. Matykó király – Világmegváltás kezdő királyoknak

Újra támad a banda! – A mágikus detektívbőrönd nyomában 2.

 

Szerző: Cally Stronk

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-357-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

EGY IKERPÁR, KÉT BAJKEVERŐ ÉS KALAND MINDEN MENNYISÉGBEN! Petra és Patrik kincsként őrzik “új” varázsbőröndjüket. Ám a gengszterduó is mindent megtesz azért, hogy elorozza tőlük a bőröndöt. Még az állatrablástól sem riadnak vissza. A gyerekek azonban felkészültek minden eshetőségre…

A sorozatban még elérhető: Kezdődjék a hajsza! – A mágikus detektívbőrönd nyomában 1.

Egy leheletnyi boszorkányság

 

Szerző: Michelle Harrison

Kiadó:  Alexandra Könyvesház (2021)

ISBN: 978-963-582-085-6

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A családi átok megtörése után a Widdershin nővérek elhagyhatják börtönüket, Hollókő szigetét. Ám a testvéreknek különleges érzékük van a kalandok megtalálásához, így amikor egy titokzatos lány érkezik Zsivány Zsebbe, újabb bonyodalomba keverednek. Kisvártatva Charlie-nak nyoma vész, Betty és Fliss ádáz kalózokkal, kísértetjárta hajóronccsal és egy leheletnyi boszorkánysággal megspékelt útja pedig egy rejtélyes szigetre vezet. Ki rabolhatta el a nővérüket, és vajon megtalálják, mielőtt túl késő lenne?

A szerzőtől még elérhető: Egy csipetnyi mágia

Amari és a sötét erők

 

Szerző: B. B. Alston

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-265-3

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amari nem adta fel a hitet, hogy eltűnt bátyja, Quinton életben van. Még akkor sem amikor a rendőrség az ellenkezőjét állította, vagy amikor szembeszállt a társaival, akik azzal piszkálták, hogy sosem tér vissza. Ezért amikor egy ketyegő táskát talál a szekrényében, ami egy ajánlást rejt egy nyári táborhoz, amit a Természetfeletti Ügyek Irodája szervez, biztos abban, hogy ez a titkos szervezet vezeti majd el Qiontinhoz. Már ha képes elfogadni egy varázslók, tündérek, földön kívüliek és egyéb természetfeletti lények lakta világ gondolatát. Olyan gyerekekkel kell versenyeznie, akik egész életükben ismerték ezt a varázslatos világot. Bármennyire is próbálkozik beilleszkedni, a többiek kétkedve és gyanakodva néznek Amarira, különösen miután természetfeletti képességéről kiderül, hogy illegálisan erős. Egy gonosz varázsló fenyegeti a természetfeletti világot, osztálytársai pedig benne látják az ellenséget, így Amari nagyon egyedül érzi magát. De ha nem tart ki, és nem állja ki a próbákat, talán sosem sikerül kiderítenie, mi történt Quintonnal.

A kis gonosz könyv

 

Szerző: Magnus Myst

Kiadó: Alexandra Könyvesház  (2021)

ISBN: 978-963-582-106-8

Korosztály: 12+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Félelem, rettegés… és rengeteg nevetés vár rád, hiszen a kis Gonosz Könyv nem tréfál! Vagy mégis? A kis Gonosz Könyvnek van egy hatalmas álma: szeretne igazi Gonosz Könyv lenni, pontosan olyan, mint a nagyok. Ehhez pedig az Olvasók segítségére lenne szüksége – mint kísérleti nyúlra -, hogy a helyes… vagyis a gonosz útra lépjen! Azt hiszed, viccel? Egyáltalán nem! Azt akarja, hogy mindenki rettegjen tőle! Börtönbe zár, ha nem vigyázol! Aztán kuksolhatsz a sötétben! ÖRÖKKÉ! Hacsak… túl nem jársz az eszén. Képes vagy rá? A kis Gonosz Könyv számos ravasz fejtörőt, valamint egyszerre rémisztő és mulatságos történetet tartogat az olvasók számára, melyekkel még a könyvektől irtózó gézengúzokat is magával ragadja. Hiszen csak az ő segítségükkel lehetséges visszatalálni a helyes sorrendre A kis Gonosz Könyv összekuszált lapjain, és fényt deríteni a gonoszság titkára.

Ne nyisd ki! Mágikus!

 

Szerző: Charlotte Habersack

Kiadó:  Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-288-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Ne nyisd ki!” – olvasható a Nemóhoz került titokzatos küldeményen.
Nemo természetesen kinyitja a csomagot… Ding- dong, újabb küldemény érkezett!
Vajon ezúttal mi lehet benne? Hűha! Egy Csillám névre hallgató egyszarvú.
Böfög és pukizik… És a legjobb: valóra váltja a kívánságokat! Nemo, Oda és Fred alig hiszik el, hogy ilyen szerencse érte őket. Most végre valóra válthatják az álmaikat! Sőt nemcsak ők, hanem Boring összes többi lakója is… Csodás fejlemények – vagy talán mégsem?

A Ne nyisd ki! sorozatból még elérheted: Ne nyisd ki – Harap!, Ne nyisd ki – Tüzes!, Ne nyisd ki! – Szomjas, Ne nyisd ki – Taknyos!

Fake! – Minden, amit tudnod kell az álhírekről, az átverésekről és az összeesküvés-elméletekről

 

Szerző: Annemarie Bon

Illusztrátor: 10-14

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-019-6

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudtad, hogy bizonyos lottózókban gyakrabban nyernek az emberek? Hogy 2010-ben egy csodapolip megjósolta a focimeccsek eredményét? Hogy a NASA titokban állatkísérleteket folytat a Marson? Vagy talán mégsem? Ezek persze nagyon meredek állítások, de nem mindig ilyen könnyű felismerni az álhíreket. Az elmúlt pár évben megsokszorozódott a ránk ömlő információk mennyisége. Nap mint nap olvashatunk, hallhatunk rémes és borzongató híreket, hihetetlen tényeket, elképesztő felfedezéseket. Nagyon nehéz eldönteni, hogy minek és kinek higgyünk – hiszen mindenhez nem érthet az ember! De elsajátíthatunk olyan gondolkodási formákat, amelyek segítenek megállapítani, hogy mi a hír és álhír, a tudomány és az áltudomány, a babona és a valódi összefüggés. A könyv rengeteg nyelvi és képi humorral, sok-sok példával és vicces kvízkérdésekkel járja körbe ezt a nagyon is komoly témát, és bemutatja a tudományos gondolkodás alapjait gyerekeknek (de felnőtteknek is!). Szól a fake newsról, az összeesküvés-elméletekről, az érvelési hibákról és a sarlatánságról – mert tények igenis léteznek.

Csak egy srác és a bitang hősök – Kid Normal-sorozat 2. rész

 

Szerzők: Greg James, Chris Smith

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-230-1

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem minden hősnek van szuperereje. Nem hiszed? Pedig Murph Cooper az élőpélda. Bár nincs szuperképessége, mióta ő lett a Szuper Zérók vezetője, egy csomó rosszfiút elkaptak már. De hamarosan sokkal nehezebb lesz hősnek lenni… Egy messzi-messzi, szigorúan titkos börtönben a világ legrettegettebb szupergonosza megtöri harminc éve tartó némaságát. És hogy mik az első szavai? ”Hozzátok ide Murph Coopert!”

A sorozat első része: Csak egy srác

Testünk kívül-belül – Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

 

Szerző: Adam Key

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-029-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gondolsz-e néha arra, hogyan működik a tested? Az emberi test fantasztikus, bámulatos és… mi tagadás, eléggé durva. A tiéd. Az enyém. A matektanárodé csak igazán. Ez a könyv választ ad az összes fontos kérdésekre, például: Árt-e a fikaevés? Életedből mennyit töltesz a vécén? Hogyhogy bődületes lények laknak a szempilláinkban? (Bocs!!) Dőlj hátra, lazulj el, húzz gumikesztyűt, hadd vezesselek végig belső szerveid kakiban és hányadékban gazdag útjain! Üdvözöllek a Testünk kívül-belül anatómiai kalauzban! Az Egyesült Királyság tényirodalmi bestseller-szerzőjének szenzációsan mulatságos első gyerekkönyve.

Érdekelhet még: Egyszer volt… Az emberi test titkainak enciklopédiája

Mágikus állatok iskolája 11. – Vad erdőben

 

Szerző: Margit Auer

Kiadó: Babilon Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-294-675-7

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A MÁGIKUS ÁLLATOK ISKOLÁJA ifjúsági regénysorozatból a világon már 5,5 millió példány kelt el. Az Amazon “Fantasy és kalandregény gyerekeknek” kategóriában az első 10 helyből 6 helyet a Mágikus állatok iskolája sorozat kötetei foglalnak el. Megérkezett a 11-dik kötet! Miss Cornfield erdei iskolába viszi az osztályt. A gyerekek vidáman készítik az állatetetőt és sütik a kenyeret, ám jókedvükre árny vetül. Elisa szerint valami átsuhant az erdőn, és valaki leskelődik utánuk. Leander tanácskozni hívja a mágikus állatokat…

A sorozat korábbi részei: Mágikus állatok iskolája 1., Mágikus állatok iskolája 2. – Rejtélyes gödrök, Mágikus állatok iskolája 5. – Torta vagy bukta, Mágikus állatok iskolája 6. A nagy csobbanás, Mágikus állatok iskolája 7. Hová lett Mr. M?, Mágikus állatok iskolája 8. – Totál bezúgva, Mágikus állatok iskolája – Végre vakáció! – Ida és Rabbat, Mágikus állatok iskolája – Végre vakáció – Silas és Rick, Mágikus állatok iskolája – Behavazva, Mágikus állatok iskolája 9. – Kővé válva, Mágikus állatok iskolája 10. – Odavagyunk!, Mágikus állatok iskolája – Kinyomoztuk! 1. – Levélrejtély, Mágikus állatok iskolája – Kinyomoztuk! 2. – Papucstolvajok, Mágikus állatok iskolája – A kísértetfolyosó, Mágikus állatok iskolája 4. – Hű, de durva!, Mágikus állatok iskolája – Titkos küldetés – Nagy rejtvénykönyv

Szökés cilinderből

 

Szerző: Kline Adam, Brian Taylor

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-484-8

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A nyulak és macskák jóvoltából a világon mindenki megtapasztal szerencsét és balszerencsét egyaránt. A legtöbb ember azonban még csak észre sem veszi ezeket a lényeket. Cecil Bean legalábbis biztos soha nem vette észre a gonosztevő macskát, Millikint, aki minden sarkon ott leselkedett rá, de az odaadó nyulat, Leeket sem, aki mindig Cecil közelében volt. Legalábbis addig, amíg Millikin ki nem forral egy hátborzongatóan gonosz tervet, hogy eltünteti Leeket egy varázsló kalapjában. Így Cecil segítség nélkül marad, szegény Leek pedig egy olyan világba kerül, ahonnan még soha egyetlen nyúl sem jutott ki. Leek és Cecil mindent megtesznek, hogy visszataláljanak egymáshoz – még ha ez azt is jelenti, hogy az ellenség elsöprő túlerejével és más, leküzdhetetlennek tűnő akadályokkal kell bátran szembenézniük. Ahhoz, hogy kiszabaduljanak Cilinderből, Leeknek át kell hajóznia a Nagy Tintán, át kell kelnie az Ősi Gonoszság Dzsungelén, a Rosszhírű Barlangokon, és be kell lépnie minden balszerencse szívébe: a fekete macskák erődjébe. Eközben Cecil maga is felkerekedik, hogy megtalálja az álnok és keményszívű bűvészt, akinek a trükkjei fenekestül felforgatták a fiúcska életét. Izgalmas kalandra készülj, ha Adam Kline, a díjnyertes forgatókönyvíró pörgősen szórakoztató regényét olvasod! A könyvet Brian Taylor gyönyörű, színes illusztrációi teszik még gazdagabbá. Az Oscar-díjra is jelölt Mark Osborne rendezésében (Kung Fu Panda, A kis herceg) hamarosan bemutatják a könyvből készült filmet.

A titkos cipészműhely – Lili és a varázscipők 1.

 

Szerző: Usch Luhn

Kiadó:  Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-410-3

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tina a költözés után másra sem vágyik, mint hogy befogadják: az új osztályába és az iskolai focicsapatba. Szerencsére megismerkedik Lilivel, aki varázscipőket készít, és Monsieur Archibalddal, az előkelő származású francia kis sárkánnyal, akik megígérik, hogy segítenek valóra váltani az álmát. Ám váratlanul felbukkan a rémisztő denevér-nő és titokzatos kémgömbje, és kiderül, hogy Lilire, a nagybátyjára és a cipészműhelyre komoly veszély leselkedik… A varázscipők bátorságot öntenek beléd, önbizalmat adnak, és erőt. Ha segítségre van szükséged, előbb-utóbb biztosan te is rálelsz a titkos cipészműhelyre… Ne habozz! Lépj be! Hidd el, megéri!

A sorozatban még elérhető: A szerencsebakancs – Lili és a varázscipők 2.

Sherlock, Lupin és Én 17. – Karácsonyi bűntény

 

Szerző: Irenem Adler

Kiadó:  Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-041-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Közeledik a karácsony, és nincs is annál szebb ajándék, mint ha az ember az angol vidéken töltheti az ünnepet egy bájos fogadóban. De amikor a sűrű hóesésben egy vendég elhagyja a fogadót, Sherlock Holmes pedig titkos járatot fedez fel a pincében, Mila gyanakodni kezd, hogy ez a festői hely valami sötét titkot rejt. Szenteste azután váratlanul meghal az egyik vendég, és Milának mindent be kell vetnie, amit a barátaitól tanult, hogy megfejtse a rejtélyt.

A Sherlock, Lupin és Én eddig megjelent részei: Sherlock, Lupin és én 16. – Az álarc titka, Sherlock, Lupin és én 15. – A cilinderes férfi rejtélye,Sherlock, Lupin és én 14. – Anasztázia nyomában, Sherlock, Lupin és én 13. – A nagy végjáték, Sherlock, Lupin és én 12. – A búcsú hajója, Sherlock, Lupin és én 11. – Az ármány kikötője, Sherlock, Lupin & Én 10. – A bűn fejedelme, Sherlock, Lupin és én 9. – Rókavadászat gyilkossággal, Sherlock, Lupin és én 8.- Szfinx a Hyde Parkban, Sherlock, Lupin és én 7. – A Kobra bosszúja, Sherlock, Lupin és én 6. – A Szajna árnyai, Sherlock, Lupin és Én 5. – A fehér kastély, Sherlock, Lupin és Én 4. – A katedrális árnyéka, Sherlock, Lupin és Én 3. – A skarlátvörös rózsa rejtélye, Sherlock, Lupin és Én 2.- Utolsó felvonás az operában, Sherlock, Lupin és Én 1. – A fekete dáma, Sherlock, Lupin és én – Öt karácsonyi rejtély

Hírvivő

 

Szerző: Lois Lowry

Kiadó:  Animus Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-324-873-7

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Matty hat éve, fékezhetetlen, vadóc kölyökként érkezett Faluba, s azóta egy vak öregember neveli, akit különleges képességei miatt Látónak neveznek. Matty immár a felnőttkor küszöbén áll, s hamarosan megkapja igazi nevét, ami reményei szerint a Hírvivő lesz. Ám Faluban, ebben a különös, boldogság szigetének tűnő kis világban valami baljós változás veszi kezdetét. Az emberek, akik eddig szívesen fogadták a hozzájuk menekülő idegeneket, ellenségesen kezdenek gondolni a külső világból, az Erdőn túlról érkezőkre. Mivel Matty az egyetlen, akit a titokzatos Erdő mindig baj nélkül keresztülenged, neki kell elvinnie a hírt az Erdőn túli közösségeknek, hogy Falu határát hamarosan lezárják. De van még egy kötelezettsége: át kell juttatnia Erdőn Kirát, nevelőapja lányát, ameddig még lehet…

LOKI – A csínytevő sorsa

 

Szerző: Mackenzi Lee

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-437-667-5

Korosztály: 12-16

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A KÉRDÉS, MELY ÉVSZÁZADOK ÓTA MÉRGEZ MINKET: VAJON KÉPESEK VAGYUNK MEGVÁLTOZTATNI A SORSUNKAT? Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki elkerülhetetlenül gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. Amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik. Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba, Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában.

Bébicsőszök Klubja 7-8. – Claudia és Undok Janine – Stacey és a fiú

 

Szerző: Ann M. Martin

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-561-708-1

Korosztály: 12+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Claudia nővérét, Janine-t túlságosan lefoglalja, hogy mindig ő legyen a legokosabb, ezért nem marad ideje kedvesnek lenni… De szerencsére Claudiának ezen a nyáron nem sok időt kell Janine-nel töltenie, mivel a Bébicsőszök Klubjával egy új játszócsoportot indítanak. Ez pedig rengeteg mókát jelent! A nagymamájának azonban agyvérzése lesz, így minden terv felborul. Janine pedig egyáltalán nem segítőkész. Stacey és Mary Anne két hetet töltenek New Jersey tengerpartján, ahol a Pike család gyerekeire vigyáznak.

Tenger Városban minden csodás: van itt egy mesés ház a vízparton, egy sétány, rengeteg napsütés, homokos part… és a leghelyesebb fiú, akit Stacey valaha látott! Mary Anne szerint Stacey-nek nem kéne Scott után loholnia, inkább a Pike gyerekekre kéne koncentrálnia, de Stacey szerelmes. Amíg Stacey-nek minden idejét felemészti, hogy ürügyeket keresve a helyes vízimentő körül legyeskedjen, addig Mary Anne-nek kell két bébiszitter munkáját is elvégeznie, és neki ez egyáltalán nem tetszik!

A sorozatban elérheted: Bébicsőszök klubja 1-2. – Kristy hatalmas ötlete – Claudia és a fantomhívások, Bébicsőszök Klubja 3-4. – Az igazság Stacey-ről – Mary Anne, a nap hőse, Bébicsőszök Klubja 5-6. Dawn és a szörnyű hármas, Kristy nagy napja, Bébicsőszök Klubja 7-8. – Claudia és Undok Janine – Stacey és a fiú

Leleményes lelencek

 

Szerző: Hana Tooke

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-273-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

1880 őszén öt kisbabát hagynak szokatlan körülmények között egy árvaházban. Ők Lotta, Egbert, Fenna, Sem and Milou. Gondozónőjük rosszindulatú és utálatos, a jó barátok azonban tisztában vannak azzal, hogy az egyediségükben van az erejük – így elhatározzák, hogy mindenképpen együtt maradnak. Amikor egy gonosz férfi megpróbálja a hatalmába keríteni őket, a gyerekek menekülőre fogják, Amsterdam befagyott csatornáit használva egérútként. Számtalan kalandba keverednek, s közben rájönnek, hogy igazi otthonuk és családjuk talán már közelebb van, mint gondolnák.

Hamarosan látjuk egymást!

 

Szerző: Hilary McKay

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-018-2

Korosztály: 12+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Clarry és a bátyja, Peter a nagyszüleik cornwalli házában töltik a nyarakat ellenállhatatlan unokatestvérük, Rupert társaságában. Csakhogy megszokott életükre hamarosan egy szörnyű háború árnyéka vetül – és amikor Rupert beáll katonának és kimegy a frontra, Clarry úgy érzi, hogy a pacsirtadaltól hangos nyarak örökre véget értek. De túléli-e a család ezt a rettenetes háborút? A Costa “év gyerekkönyve” díj nyertese 2008-ban.

Arthur király és a kerekasztal lovagjai

 

Szerző: Roger Lancelyn Greeen

Kiadó: Casparus Kiadó (2021)

ISBN: 978-615-583-519-3

Korosztály: 9+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Avalon lakói, a tündérek három ajándékkal áldották meg Arthurt, ezek pedig: hogy mind közül ő legyen a legkitűnőbb lovag; hogy ő legyen a legnagyobb király, aki ezen az országon valaha is uralkodik; és hogy sokáig éljen, tovább, mint bármelyik halandó ember.” Legenda kel életre, amikor a fiatal Arthur találkozik Merlinnel és kihúzza a kőbe zárt kardot, bizonyítékául annak, hogy égi hatalmak akarják őt királlyá tenni. Az ifjú uralkodó a harcok dúlta földből az áldások országát hozza létre, és maga köré gyűjti a legnemesebb, legbátrabb lovagokat, hogy társai legyenek a Kerekasztalnál mint birodalma békéjének és igazságosságának fenntartói. Roger Lancelyn Green klasszikusa gyönyörű irodalmisággal tárja elénk Arthur és a Kerekasztal lovagjainak szívdobogtató történeteit jóról és rosszról, lovagi erényekről és bátor kiállásról, szerelemről és harcról, varázslatról és szentségről. Uralkodásának tetőpontján Arthur udvarában megjelenik maga a Szent Grál is, amelyhez “nem földi erővel juthatsz el, hanem csakis a szív tisztaságával.” A kötet magyar fordítása Abrudán Katalin műfordító igényes munkája. 9-99 éves korig minden korosztálynak szívből ajánljuk.

A cikk folytatásáért – benne további izgalmas tizenéves olvasnivalókért – katt erre a linkre!

Kisiskolás újdonságokat ebben és ebben a cikkben találsz! Az óvodások könyvújdonságait pedig itt és itt és itt találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!