Karácsonyi könyvtippek óvodásoknak (2. rész)

Cikksorozatunk második részében folytatjuk az óvodásoknak szóló karácsonyi könyvötleteket. Az összeállításban továbbra is szempontunk volt, hogy az időtlen kedvencek mellett a könyvújdonságokat, népszerű sorozatok legújabb részeit szedjük csokorba. Cikkük első részét, benne a 3-6 évesek toplistás kedvenceivel ezen a linken tudod átböngészni, a bölcsiseknek szóló ajánlónkat pedig ide kattintva éred el. Ha pedig télapós könyvújdonságokat keresel, erre a bejegyzésre érdemes kattintanod.

A mese örök, mindegy, hogy mi a technikai körítés. Mindegy, hogy a gyerek számítógépezik, mert a kíváncsiság, ami gyerekké teszi, az megmarad.

Csukás István

 

Diótörő

 

Szerző: Buda Ferenc

Illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-349-055-6

Korosztály: 3+

 

 

Az ajánlót a Holnap Kiadó nagyszerű Mesék az operából-sorozatával kezdjük. Az igazi karácsonyi hangulathoz egy csipet Diótörő is hozzátartozik, ezért, habár nem ez a sorozat legújabb kötete, mi mégis bátran ajánljuk karácsonyra, akár eljutunk, akár nem idén decemberben az Operaházba. A Diótörőt – akárcsak a széria további részeit – nagyszerű szerzőpárosok alkották és nagyon igényes kivitelben, CD-melléklettel kapható mesekönyv, amely a gyerekpolcok igazi dísze lehet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Diótörő meg az Egérkirály csatározását és annak csodás, sőt helyenként hajmeresztő bonyodalmait E.T.A. Hoffmann német író vetette valaha papírra. Egy szép napon a kiváló orosz zeneszerző, Csajkovszkij – akinek képzeletét megmozgatta a mese – úgy döntött, hogy látható, hallható, sőt eltáncolható formában színpadra viszi az álmodozó kislány s a végül daliás Herceggé változó csúf kis Diótörő különös történetét. Az ő szépséges zenéje szárnyán azóta járja diadalútját a Diótörő szerte a világban, így nálunk, Magyarországon, a budapesti Operaházban is. A könyvben található CD-n Csajkovszkij balettjéből a Diótörő szvitet hallgathatjuk meg.

A sorozat legújabb része, A kékszakállú herceg vára idén októberben került a könyvesboltokba. A Mesék az operából-sorozat további kötetei: Téli rege, Szentivánéji álom, Péter és a farkas, Háry János, Hamupipőke, Egy kiállítás képei, Csipkerózsika, Az állatok farsangja, Varázsfuvola, A Tűzmadár, A hattyúk tava

 

A macskakirály születésnapja

 

Szerző, illusztrátor: Erwin Moser

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-572-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

A macskakirály születésnapja Erwin Moser legújabb mesekönyve, most novemberben jelent meg, egy igazi könyvújdonság. Ahogy a korábbi köteteket, ezt is a szerző nagyszerű rajzai, fantáziadús és humoros történetei teszik elbűvölővé. A főszereplő pedig ezúttal egy unott macskakirály. Ha még nincs Erwin Moser mesekönyved, és nem ragaszkodsz a legújabbhoz, akkor a Fantasztikus jóéjtmesék is nagyszerű választás, ahogy a címe is elárulja, sok-sok képzelőerőt megmozgató esti mesével. Ha kíváncsi vagy a Moser-könyvek hangulatára, nézd meg belapozónkat amit Az egércirkusz című könyvéről készítettünk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Közeledik Morci király születésnapja. Alattvalói szeretnék méltó módon megünnepelni, az előkészületekbe bevonják Egérország lakóit is. Szegény Morci rettenetesen meghízott, és az utóbbi időben semminek sem tud örülni, csak unatkozik egész álló nap. A különleges ajándékok láttán talán felvidul! Aztán persze minden másképpen alakul, mint ahogyan azt a macskák és az egerek eltervezték… Erwin Moser legújabb, bűbájos történetét egyaránt ajánljuk ifjú olvasóinknak és felolvasásra is. A könyvet ezúttal is a szerző tollrajzai teszik még élvezetesebbé.

Legszebb meséim

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-569-5

Korosztály: 3-8

 

 

 

A világszerte népszerű Mesél az erdő-sorozat alkotója ebben a könyvében a legszebb klasszikus meséket hozza el a gyerekeknek. A mesekötet különlegességét Tony Wolf álomszép illusztrációja adja és olyan időtlen gyöngyszemek találhatók benne, mint A kis hableány, a Brémai muzsikusok, vagy A rút kiskacsa. Tony Wolf meseválogatása október végén jelent meg a könyvesboltokban, ami tökéletes időzítés az idei karácsonyra. Azoknak ajánljuk, akik gyerekkorunk kedvenceit is szeretnék elmesélni esténként a gyerekeknek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ki ne szeretné, ha a polcról levéve kitárulna a világ mesekincstára, és előbukkannának a legszebb klasszikus mesék. Ennél már csak az lehet tökéletesebb, ha mindannyiunk kedvenceit Tony Wolf csodálatos rajzait nézegetve olvashatjuk újra. Minden családban ott a helye! A kötetben ez a 43 mese kapott helyet: A kis hableány, Pöttöm Panna, A rút kiskacsa, Az ólomkatona, A császár új ruhája, Borsószem hercegkisasszony, A tűzszerszám, Hókirálynő, Pinokkio, A róka és a szőlő (La Fontaine), A ló és a szamár (Aesopus), A teknős és a nyúl, Az egerek gyűlése (La Fontaine), A gém, a halak és a rák (Tolsztoj), A falusi és a városi egér (Aeszópusz), Az oroszlán háborúba megy, A holló és a róka, A tücsök és a hangya, A sót cipelő szamár (Aeszóposz), A farkas és a bárány, A varjú meg a páva , A két kiskecske, A hiú szarvas (La Fontaine), A róka meg a gólya vendégsége, A béka és az ökör (La Fontaine), Az oroszlán meg az egér (Tolsztoj), A róka, a kígyó és a földműves, A húst vivő kutya (Aeszópusz), Jancsi és Juliska (Grimm), Hófehérke és a hét törpe, A három kismalac, Rumpelstitkin (Grimm), A hét kecskegida (Grimm), A csizmadia szerencséje, Hüvelyk Matyi, Az aranylúd (Grimm), A nyúl meg a sün (Grimm), Brémai muzsikusok (Grimm), A hét holló (Grimm), Az aranyhal (Grimm/orosz népmese), Gulliver (Swift)

A kuflik és a szélposta

 

Szerző, illusztrátor: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-400-1

Korosztály: 3-6

 

Kuflik, az egyik legújabb őrület, tarol a gyerekeknél ez a kedvesen képtelen nem is kifli, nem is kukac bumfordi hetes. A kufli-sorozat kicsit abszurd, kikacsintós humora elsőre szokatlannak tűnhet talán, de a minden képtelenségre kapható gyerekek mégis azonnal beleszeretnek az elhagyatott rét kedves lakóiba. A sorozat első kötete 2013-ban Egy kupac kufli címmel jelent meg, a legújabb rész pedig idén szeptemberben gurult le a nyomdaszalagról. A kuflik és a szélposta ajánlóját ide kattintva olvashatod, vagy megnézheted a belapozóját ezen a linken. A kuflik a mesekönyvön kívül diafilmen, foglalkoztató füzetekben, társasjátékban és animációs filmen is elérhetők már, csak ki kell választani a megfelelőt!

A KIADÓ SZINOPSZISA

SSZSSSFUŰŰSSHH! SSZHUSHHHŰŰŰFF! Fű, de fúj a szél az elhagyatott réten! És hogy bosszankodnak a kuflik, hogy elviszi az összes levelet! Várjunk csak! Elviszi a leveleket? Hohó! Ezen akkor érdemes elgondolkodni, igaz? Egy másik napon Bélabá észrevesz a távolban valamit, ami olyan, mint egy… vagy nem is, inkább mint valami… Hogy igazából mi lehet, azt nem látja rendesen, de érdekesnek tűnik, az biztos! Elő is veszi a távcsövét, de sajnos kiesik és elgurul az üvege… Főzz magadnak egy kanna orrbogyóteát, kuporodj a fotelba, és kísérd el a kuflikat ebbe a hűvös, szeles könyvbe!

A kuflik-sorozat bekerült a legjobb magyar mesekönyvsorozatok közé, olvasd el, miért és azt is megtudhatod, melyik mesekönyvek kerültek még ebbe a toplistába.

A sorozat további kötetei: Egy kupac kufli, A kuflik és a nagy eső, Szerintem mindenki legyen kufli, Jó éjszakát kuflik, Kuflik a hóban, A kuflik és a mohamanyi, Kuflik a láthatatlan réten, A világ első kuflizenekara, Tengerre, kuflik!

 

A száguldó hóember és más történetek

 

Szerző: Balázs Ágnes

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-059-4

Korosztály: 3-6

 

 

Balázs Ágnes Mesék örökmozgóknak-sorozata igazi kis sajtkukacoknak készült. Olyan gyerekeknek, akik nehezen tudnak egy helyben maradni, mesehallgatás alatt is izegnek-mozognak, nem akarnak lemaradni semmiről. Mert ebben a sorozatban a mozgolódás alapfeltétel, mi több, követelmény! A sorozat legújabb, hóemberes kötete idén szeptemberben jelent meg, és ide kattintva megtudod nézni a belapozóját. A Mesék örökmozgóknak-sorozatról pedig ebben a bejegyzésben olvashatsz bővebben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak. Örökmozgó, mesehallgatásra és játékra fel! Keltsd életre a kíváncsi hópehely, a mohó kishörcsög vagy a száguldó hóember történetét!

 

Pitypang és Lili – Pitypang a zebrán

 

Szerző, illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-430-8

Korosztály: 3-8

 

 

Jó hír a sorozat kedvelőinek: novemberben újabb (idén a harmadik!) kötettel bővült Pitypang és Lili története. Pásztohy Panka könnyed és kedves illusztrációi sok népszerű mesekönyvből visszaköszönnek, de mostani, óvodásoknak szóló sorozatát íróként és illusztrátorként is jegyzi. Ha kutyabarát apróságnak keresel mesekönyveket, Pitypanggal és Lilivel szinte biztos lehet a siker.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lili sokat sétál Pitypanggal. Pitypang már azt is megtanulta, hogy ha szeretnének átmenni az úttesten, előbb meg kell állni, és meg kell várni, míg zöldre nem vált a lámpa. És ha nincs lámpa? Akkor a zebránál kell átmenni, és alaposan körül kell nézni. És ha nincs zebra? Akkor festeni kell egyet! Lili és Pitypang előtt semmi sem lehetetlen! Ha nem is így, de megoldják, hogy legyen zebra egy forgalmas kereszteződésben. Hogy hogyan? Kiderül Pitypang és Lili legújabb meséjéből!

A Pitypang és Lili sorozat további részei: Pitypang születésnapja, Szeretem a kiskutyám!, Mentsük meg a kiskutyám!, Gyógyítsd meg a kiskutyám!

Három szülinapi torta

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-426-1

Korosztály: 3-6

 

 

Vadadi Adrienn népszerű ovis meséi folytatódnak. A legújabb kötet idén novemberben jelent meg Három szülinapi torta címmel. Ezúttal a már jól ismert ovis csapatba új kisfiú érkezik. Szili kicsit más, mint a többiek: korábban született. Vadadi Adrienn mesekönyveit óvónői pályafutása teszi igazán hitelessé kis olvasói körében, ebben a részben pedig Szilin keresztül az elfogadással is megismerkedhetnek a gyerekek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az óvodába új gyerek érkezik: Szili. Peti érdeklődve fogadja, de amikor a kisfiú a focilabdát választja jelnek, rögtön összerúgja vele a port. Minek focilabda valakinek, aki ügyetlenül fut és tornázik, ráadásul alig látja a kaput? Lea és Maja is megörül Szilinek, mert kisebb és válogatósabb a többieknél, ezért nagyon jó kisbabának a játékban. De miért mond mégis ellent nekik, és miért nem marad nyugton? Szili más, mint a többi kisgyerek: korábban született. Mégis ugyanolyan: szeret együtt játszani a többiekkel, borzasztóan érdeklik a dínók és az állatok, és nagyon örül, ha az óvó néni ölében ülve magáról mesélhet. Az óvó néni támogatásával hamar megszeretik a gyerekek, és megtanulják elfogadni, hogy mindenki másban a legjobb!

Vadadi Adrienn számos mesekönyvet írt a kisiskolás és óvodás korosztálynak. Az Óvodás lettem mesesorozata bekerült a Foxbooks legjobb óvodára felkészítő könyvei közé. A legjobb iskolára felkészítő könyvekről és a Nyomás a suliba! mesekönyvről ebben a cikkünkben olvashatsz. A Kockacukor lovassuliról pedig a legnépszerűbb kisiskolás mesekönyvek összeállításunkban írtunk.

 

Hihetetlen történet az óriáskörtéről

 

Szerző, illusztrátor: Jakob Marin Strid

Kiadó: Kolibri Kiadó (2013)

ISBN: 978-615-523-453-8

Korosztály: 3-8

 

 

 

A Hihetetlen történet az óriáskörtéről nem egy idei könyvújdonság, de nagyon-nagyon szerethető mesekönyv, nagyszerű ajándék, amivel garantált lehet a sikerünk, és nemcsak a kicsik körében… Ha nincs még meg, érdemes beszerezni, mert most még elérhető a könyvesboltokban (ezért nem maradhatott ki válogatásunkból sem). A mesekönyvet bővebben ebben az írásunkban mutattuk be, ahol a népszerű dán író és karikaturista, Martin Jakob Strid másik magyarul is megjelent, Mimbo Jimbo és a hosszú tél című mesekönyvét is bemutatjuk. A Hihetetlen történet az óriáskörtéről mesekönyvről belapozót is készítettünk, amit pedig ide kattintva tudsz megnézni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Találkoztál már olyan kalózzal, aki él-hal a görögdinnyéért? Hallottál a Rémséges Tengeri Sárkányról? És tudod, mitől rejtélyes a Rejtélyes Sziget? Nem?! Nos, akkor ideje, hogy körtére szállj! Tarts Micóékkal, akik az óriás gyümölcsből vájt hajón indulnak Napváros eltűnt polgármesterének nyomába… A neves dán képregény-rajzoló vicces és agyafúrt könyvét mindenki élvezni fogja, aki szereti a rejtélyeket és az izgalmas szerkezeteket!

A Hihetetlen történet bekerült a Foxbooks legjobb óvodás mesekönyvek-válogatásába, olvasd el miért, és hogy melyik mesék kerültek még bele – hátha újabb tippeket is találsz benne karácsonyra!

Első nagy állatatlaszom

 

Szerző: Andrea Erne

Illusztrátor: Anne Ebert

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-825-1

Korosztály: 4-7

 

 

Ha pedig mesék helyett inkább ismeretterjesztő könyvet szeretnél a mindig kíváncsi kistudósoknak ajándékozni, akkor a népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozat Első nagy állatatlaszom kötete tökéletes választás. Az idén megjelent kihajtogatós állatatlasz komolyan veszi a kicsiket, részletesen bemutatja az állatok legfontosabb élőhelyeit, a kontinensek élővilágát. Térképeken is végigkövethető, hol, milyen éghajlat jellemző, milyen a növényzet, melyik állatok hol élnek. Spirálfűzött, nagyméretű, kemény lapos könyv, kihajtható ablakokkal, sok-sok érdekes információval és rengeteg tudnivalóval a természetbúvár óvodásoknak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatban megjelenő állatatlasz igazi csemege az állatokat szerető óvodásoknak és a kisiskolásoknak. A könyvből megismerhetik az egyes földrészek és az óceánok különböző élőhelyeit és azok jellegzetes állatvilágát. Megtudhatják többek közt, hol élnek a világ leghosszabb kígyói, miért van púpjuk a tevéknek, hogyan védekeznek az állatok a meleg és a hideg ellen, miért veszélyeztetett sok állatfaj. A már hazánkban is közkedvelt Ravensburger-játékok közé tartozó képes szakkönyvsorozat kedves illusztrációkkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal ad választ a rengeteg kérdésre. Minden egyes oldal új témakört jár körül, melyek részletgazdagságában a felnőttek segíthetnek eligazodni, akár egy-egy óvodai vagy kisiskolás foglalkozás keretében. A sorozat nyomdai kivitelezése egyedülállóan magas színvonalú. Fő különlegessége, hogy minden könyv közel 50 titkos ablakot rejt, melyek fedelét felnyitva a gyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat.

 

Téli böngésző

 

Szerző: Rotraut Susanne Berner

Kiadó: Naphegy Könyvkiadó Kft. (2018)

ISBN: 978-963-986-912-7

Korosztály: 3-6

 

 

 

Végezetül, ha böngészőt szeretnél a fa alá, Rotraut Susanne Berner Téli böngészőjét is bátran ajánljuk a kicsiknek. A kötet az Éjszakai-, Tavaszi-, Nyári- és Őszi böngészők után nemrég került a könyvesboltokba és részletgazdag, szerethető illusztrációkkal mutatja be egy vidám kisváros téli hétköznapjait.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha kinyitjuk a könyvet, megelevenedik egy vidám kisváros életének sok apró részlete. Hogyan telnek az itt élő emberek és állatok hétköznapjai? Sétáljunk végig az utcákon, kukkantsunk be a házakba és az üzletekbe! Lássuk, miről mesélnek a képek! Juli papagája elszökik otthonról, és mindig máshol bukkan fel. Szegény Ágnes megint lekési a buszt és gyalog indul útnak. Egy szép, piros pénztárca pedig kipottyan valakinek a zsebéből…

Cikkünk első részében Kőszeghy Csilla Karácsonyi böngészője szerepelt, ha ünnepi hangulatú ovis böngészőt keresel, azt is érdemes fontolóra venned. További böngészőkért olvass bele óvodásoknak szóló böngésző-összeállításunkba, vagy nézd meg a Mindenre képes szótár, illetve a 80 böngészővel a Föld körül című könyvek belapozóit.

 

Ne feledd, ez a cikkünk kétrészes, érdemes az első részt is átolvasnod, hátha abban találod meg az igazit! Karácsonyi könyvtippeink folytatódnak a legkisebbeknek, valamint a kisiskolásoknak és tizenéveseknek szóló ajánlatokkal.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!

 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató