Karácsonyi könyvtippek óvodásoknak (1. rész)

Közeleg a szeretet, az ajándékozás ünnepe. Egy jó könyv mindig tökéletes választás. De hát annyi jó mesekönyv van, melyiket vegyük meg? Nehéz eligazodni és rátalálni a megfelelőre, pedig egy jó választással maradandó emléket szerezhetünk a gyerekeknek. Cikksorozatunkban a kicsik minden korosztálya számára ajánlunk könyveket, ezzel szeretnénk a szülőknek, nagyszülőknek vagy akár a barátoknak segítséget nyújtani a tökéletes ajándék kiválasztásához. Összeállításunkban szerepelnek időtlen mesekönyvek, újdonságok és népszerű sorozatok legújabb kötetei is. 

Csak egyetlen gyógymód tartja életben a képzeletet: az olvasás. Az olvasás erősíti a fantáziát, és arra készteti, hogy még erősebb legyen.

Kurt Vonnegut: Virágvasárnap

Mostani, első bejegyzésünkben az óvodásoké a főszerep és annyi jó mesekönyvet találtunk, hogy cikkünk kétrészesre sikeredett. A sorrendnek itt nincs jelentősége, ezért mindenképp érdemes lesz továbbkattintanod, hátha a folytatásban találod meg a tökéletes könyvötletet.

 

Kippkopp karácsonya

 

Szerző, illusztrátor: Marék Veronika

Kiadó: Ceruza Kiadó (2018)

ISBN: 978-615-550-608-6

Korosztály: 2-6

 

 

Marék Veronika időtlen klasszikusa ma már szinte alapmese, a gyerekpolcok elmaradhatatlan darabja. A gesztenyefiú ott volt kiskorunkban velünk is, és nosztalgikus jóérzéssel most mi is átadhatjuk ugyanezeket a meleg történeteket gyerekeinknek. A sorozat első, talán leginkább közkedvelt része 1980-ban jelent meg Kippkopp a fűben címmel, amit azóta még hét kötet követet. Mind nagyszerű, de ha ragaszkodunk a téli, ünnepi hangulathoz akkor a Kippkopp karácsonya vagy a Kippkopp a hóban is jó választás lehet. Természetesen vadonatúj utánnyomásban érhetők el a könyvesboltokban.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A történetből a gyerekek megtudhatják, hogyan töltötte karácsonyát Kippkopp, a gesztenyegyerek és kis barátja, a cinke.

A sorozat további elemei: Kippkopp a hóban, Kippkopp a fűben, Kippkopp és a többiek (diafilmen is!), Kippkopp és Tipptopp, Kippkopp gyerekei, Kippkopp, hol vagy? Kippkopp és a hónapok

 

Szofi és a Mikulás

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Cristina Quiles

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-226-7

Korosztály: 3-6

 

Harcos Bálint Szofi-sorozata négy éve látta meg először a napvilágot a Szofi tüsszent résszel és azóta a kisovisok töretlen kedvence. A pajkos kislány kacagtató történeteit Cristina Quiles elbűvölő illusztrációi teszik még varázslatosabbá. A Szofi-sorozatnak eddig hét kötete jelent meg, a legújabb a Szofi átváltozik, amibe ide kattintva bele is nézhetsz. De ha kifejezetten ünnepi hangulatú ajándékot keresel, a Szofi és a Mikulás is kitűnő választás lehet. Ebben a kötetben a mindig lelkes hátulgombolós a Mikulás mellé szegődik, hogy az ajándékosztásban segítségére legyen. Vajon mi sül ki ebből?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szofi krampusz lett! Ugye ez nem meg­lepő? De az, hogy azért lett krampusz, mert fél, hogy virgácsokat kap? És mert SEGÍTENI akar a Mikulásnak? Ez már igen! Csakhogy ha Szofi elkezd segíteni, akkor minden a feje tetejére áll Szálljatok be ti is a szánba Szofi és a Mikulás mellé, és éljétek át varázslatos, éjjeli utazásukat a háztetők felett!

A sorozatban még megjelent: Szofi tüsszent, Szofi varázsol, Szofi varázsol, Szofi lufija, Szofi a vidámparkban, Szofi bújócskázik, Szofi átváltozik

A Szofi-sorozat bekerült a Foxbooks legjobb magyar mesekönyvsorozatok válogatásba, olvasd el, miért, és tudd, meg, melyik mesekönyvek kerültek még oda. A sorozat legújabb, 2018-ban megjelent része a Szofi átváltozik, nézd meg belapozónkat, hogy megismerhesd közelebbről is a sorozatot! A szerzőről és könyveiről, köztük néhány szofis kulisszatitokról pedig ebben az interjúban tudhatsz meg többet.

 

Kicsi Mimi karácsonya

Szerző: Tamás Zsuzsa

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Naphegy Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-476-018-4

Korosztály: 3+

 

Az Év Gyerekkönyve díjas író óvodásoknak szóló Kicsi Mimi-sorozata bekerült a legjobb magyar mesekönyvsorozatok válogatásunkba is. A sorozat kötetei egy kedves kisnyúl családi, baráti kalandjait mesélik el az óvodai beilleszkedéstől, a kistestvér érkezéséig. A mesekönyvsorozat legújabb része Kicsi Mimi karásonya címmel idén novemberben jelent meg, és az ünnepi készülődés, az együttlét és a gondoskodás hangulatát hozza el a legkisebbeknek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Közeledik a karácsony, nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában. Mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel. A mézeskalács illatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötetében üdítően más hangon mesél a karácsonyról, mint amit megszoktunk, és egyszerűen, de nagy érzékenységgel beszél nehéz kérdésekről.

A sorozat további kötetei: Kicsi Mimi barátai, Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnap, Kicsi Mimi nagytesó lesz, Kicsi Mimi, pici Bori (diafilmen is!), Kicsi Mimi és a Kökény ovi

 

Babaróka kertje

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft. (2018)

ISBN: 978-963-410-421-6

Korosztály: 3-6

 

 

A Babaróka kertje csak nemrég jelent meg a könyvesboltokban. Aki olvasta a mesekönyv első részét (Babaróka ajándéka), annak ez a könyv telitalálat, aki nem, annak bátran mehet akár mindkettő. A Babaróka az a fajta igazi melegszívű mesekönyv, amelyiknek belső atmoszférája van. Gyönyörűen árnyalt, mégis egyszerű és érthető leírások teszik a történeteket nagyon-nagyon szerethetővé. Ráadásul a fejezetek ismerős hétköznapi szituációkról, a szülő-gyerek hullámvölgyekkel teli kapcsolatáról szólnak, annyira, hogy az ember szinte a bőrén érezheti azokat. A Babaróka kertje belapozóját ide kattintva tudod megnézni. A Babaróka ajándéka könyvről pedig ebben a bejegyzésben írtunk bővebben és itt lapoztunk bele.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Babaróka látogatóba megy Kiscicáékhoz, de Kiscicáéknál semmi sem olyan, mint otthon. Mások az illatok, mások az ízek, mások a szokások – de attól még játszani nagyon jól lehet együtt! Babaróka nem akar aludni – sötét van, szomjas, éhes, nem jön álom a szemére – csoda-e, ha Mamaróka türelmetlen? Babaróka egy hétvégét apával marad, mert Mamaróka elutazik. Tavasz, tél és nyár, szánkózás, bevásárlás, nyaralás és táncház, sok-sok öröm, és persze némi veszekedés, hiszti és egymáshoz bújás. A Babaróka kertje meséi, az előző kötethez hasonlóan, egytől egyig igazi szülő-gyerek történetek. Mert amellett, hogy kisgyereknek lenni és szülőnek lenni nagyon jó, néha mindkettő nehéz is tud lenni – de ezekben a mesékben lehet bal lábbal kelni, nyűgösnek, fáradtnak és dühösnek lenni, sőt, még össze is lehet néha veszni, hogy aztán szépen kibékülhessünk. Pontos, finom szöveg, érzékeny rajzokkal Kiss Judit Ágnestől és Egri Mónikától.

 

Mesél az erdő a manókról

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-571-8

Korosztály: 4+

 

 

 

Tony Wolf klasszikus mesesorozatának nem kell cégér. Sokunk gyerekkori kedvence, ami hosszú szünet után most újra elérhető a könyvesboltokban. A Mesél az erdő a manókról már a sorozat ötödik része és nagyon friss kötet, október legvégén jelent meg. Ezzel a sorozattal egészen biztosan nem lehet mellé nyúlni, nosztalgiából még biztosan a szülők is örülnének neki… csak vásárlás előtt puhatoljuk ki, nehogy az ajándékozottnak már ez a rész is meglegyen. Tony Wolf klasszikus sorozatáról bővebb ajánlót korábbi bejegyzésünkben olvashatsz. Ha szeretnél belenézni ebbe a lélegzetelállító mesekönyvbe, nézd meg a Mesél az erdő a manókról, vagy a Mesél az erdő a tündérekről belapozónkat!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A népszerű sorozat legújabb részében az erdő lakói összebarátkoznak a manókkal, akik végre előbújhatnak a fatörzsből, ahova eddig be voltak zárva. Sok móka és nevetés vár a törpékre, hiszen újdonsült barátaik mindig valami turpisságon törik a fejüket. Az elragadó, vidám illusztrációk remekül kiegészítik a kedves történeteket.

A sorozat már megjelent részei: Mesél az erdő az állatokról, Mesél az erdő a törpékről, Mesél az erdő az Óriásokról, Mesél az erdő a tündérekről

 

Brunó Budapesten – Pest szíve

 

Szerző, illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-060-0

Korosztály: 3-6

 

 

 

Bartos Erika legújabb sorozatában egy kisfiú kalauzolja el a gyerekeket Buda és Pest nevezetességein. A Brúnó Budapesten harmadik kötete szeptemberben gördült le a nyomdaszalagról, és a pesti belváros legjellegzetesebb helyszíneit mutatja be a szerzőtől megszokott ábrázolásban. A Pest szíve egy impozáns kötet és kitűnő választás, ha szeretnénk mesélve tanítani a gyerekeket fővárosunkról. A kiadványba erre a linkre kattintva bele is tudsz nézni közelebbről.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e, hogy a Kiskörút Pest régi városfalának helyén húzódik, a Kagykörút vonalán pedig a Duna mellékága folyt egykor? Ismered-e a Parlament, az Operaház, a Nemzeti Múzeum vagy a Nyugati pályaudvar történetét? Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein. A hatkötetesre tervezett Brúnó Budapesten sorozat Pest szíve című kötetéből Pest belvárosát, fontos nevezetességeit ismerhetjük meg. A könyvhöz foglalkoztatófüzet is készült.

A sorozatban még megjelent: Buda tornyai, Buda hegyei. Előkészületben: Pest fényei, Duna, Budapest környéke. A Brúnó Budapesten kötetek mellett foglalkoztatófüzetek is kaphatók! Bartos Erika népszerű Bogyó és Babóca-sorozata bekerült a legjobb magyar mesekönyvsorozatok közé, ebben a bejegyzésben bővebben is olvashatsz az összeállításról.

 

A boszorkánycica

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Bognár Éva Katinka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-323-3

Korosztály: 3-6

 

 

Szintén idei könyvújdonság Harcos Bálint Boszorkánycicája. Ha szereted a verses meséket és a kemény fedeles lapozók után szintet lépnétek, A boszorkánycica biztonságos választás, ismerős terep lesz. A történet főhőse Pindur, egy kóbor sorsra jutott kedves kandúrcica, aki állásajánlatra jelentkezik egy boszor.., akarom mondani Hölgynél. Vajon sikerül a csupaszív cicának helytállnia? A boszorkánycica belapozóját erre a bejegyzésre kattintva megnézheted.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Harcos Bálint új, verses meséjében Pindur, az elkergetett cica elindul, hogy gazdát találjon magának – Banyaguff, a vén boszorkány pedig épp cicasegédet keres. A kicsi, de vagány Pindur mellett két másik macska, Masni és Csimbók is megpróbálnak a banya kegyeibe férkőzni, és beleadnak mindent, hogy kiállják a három próbát… Bravúros verselésű, ellenállhatatlan történet, Bognár Éva Katinka boszorkányosan szép rajzaival!

 

Karácsonyi kalandok Tesz-vesz városban

 

Szerző, illusztrátor: Richard Scarry

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-415-826-4

Korosztály: 3+

 

 

 

Micsoda briliáns könnyebbség Tesz-vesz rajongó gyerekeknek! Nem is kell tovább keresgélni, hiszen most jelent meg a legújabb Tesz-vesz kötet, ami nemcsak hogy vadiúj, de ráadásul karácsonyos! A televízióból is ismert, kissé zűrös városka lakói ezúttal ünnepi lázban égnek, de a rejtélyek és leleményes megoldásuk ezúttal sem maradnak el. Ráadásul ez a kötet extra meglepetéseket is tartogat! Nézd meg belapozónkat!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Karácsony közeledtével Tesz-Vesz város lakói ünnepi hangulatba és – szokásukhoz híven – kacifántos helyzetekbe kerülnek. Vajon mit keres Cicó, Cicus és Hatalmas Hilda Egon hernyótalpas almamobiljával az erdőben? Milyen meglepetést kap betegeitől Villám, a háziorvos? És ki hárítja el az üzemzavart a Mikulás műhelyében? A behavazott városkában játszódó kalandok mellett egy fordulatos társasjáték, két kottával közölt karácsonyi dal, sőt az illatalma elkészítési módja is helyet kapott ebben a különleges Tesz-Vesz-kötetben.

 

3-5-8 perces mesék – Mikulásra és karácsonyra

 

Szerzők: Anne Ameling – Monika Parciak

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-316-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

A mesekönyvsorozat kötetei a kedvünktől és álmosságunktól függően három, öt, illetve nyolc percben elmesélhető rövid kedves történeteket tartalmaznak, és eddig négy kötetben, tematikában jelentek meg. A sorozat legújabb része októberben került a könyvesboltokba, 3-5-8- perces mesék szép álmokhoz címmel és közel húsz, a megnyugvásban, ellazulásban segítő mese található benne. Ha nem ragaszkodsz az ünnepi tematikához, akkor érdemes lehet a legújabb kötetet keresni. A 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra pedig tökéletes választás, ha a tél és az ünnepek hangulatát szeretnénk megidézni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

– Légyszi, még egy utolsót! – Na, jó, egy rövidet… Ismerős ez a párbeszéd az esti elalvás előtt? Akkor ezt a könyvet nektek találták ki! A meghitt és frappáns 3-5-8 perces mesék egytől egyig igazi ünnepváró meglepetések! Egy közös mézeskalácssütés, vidám szánkózás, kalandos hógolyócsata vagy egy varázslatos meglepetés a téli erdőben meghitté teszik a Mikulás és a karácsonyvárás izgatott napjait. A közel húsz történet tökéletes választás az adventi időszakra: olvass belőle minden este egyet, és hipp-hopp itt a karácsony!

A sorozatban még megjelent: 3-5-8- perces mesék elalváshoz és összebújáshoz, 3-5-8- perces mesék viccelődéshez és bolondozáshoz, 3-5-8- perces mesék szép álmokhoz

 

Karácsonyi böngésző

 

Szerző, illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Naphegy Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-963-986-979-0

Korosztály: 0-3

 

 

 

Kőszeghy Csilla böngészője egy részletgazdag, mégis áttekinthető illusztrációs könyv a téli ünnepekről. Kiváló választás, ha az ember egy kis ünnepi ráhangolódásra vágyik. Strapabíró kemény lapos, forgathatják akár a legkisebbek is. Megtalálható benne minden, ami a télben szerethető: Mikulásgyár, korcsolyázás, szánkó és sült gesztenye, hóangyal, ovis Télapó, ünnepi készülődés, égősor, hókotró, tánc, mulatság, Betlehem. Igen. Kicsit nehéz abbahagyni a felsorolást. A könyv ugyan két éve jelent meg, de ha még nincs meg, kell hogy legyen otthon egy ilyen téli böngésző, amit az ember minden decemberben újra és újra elővehet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amerre csak nézünk, mindenki a karácsonyra készül. A művelődési házban az adventi előadásra próbál a zenekar, a gyerekek a pásztorjátékra készülnek. Az óvodában díszeket készítenek, a városban felkerül a házakra a fénylő égősor. Ebben a böngészőben az adventi készülődés és a karácsonyi éj időszakát mutatjuk be. A szereplők útját követve lapról lapra…

 

Cikkünk kétrészes, kattints ide a folytatásért. Ha pedig a bölcsis korosztálynak keresel fa alá valót, kattints erre a bejegyzésünkre. Amennyiben ünnepi témájú mesekönyvet keresel, mindenképp érdemes átböngészned a mikulásos és karácsonyi könyvújdonságokat felsorakoztató bejegyzésünket is.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!

 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató