Karácsonyi könyvtippek bölcsiseknek (3. rész)

Annyi jó mese van…! Ezért hát elindítottuk ünnepi cikksorozatunkat, hogy könyvtippekkel segítsük olvasóinkat a tökéletes karácsonyi ajándék megtalálásában. Korábbi bejegyzéseinkben az óvodás korosztálynak már ajánlottunk mesekönyveket, amelyeket ide és ide kattintva tudod átböngészni. Ha pedig kifejezetten télapós könyvújdonságokat keresel, akkor erre a linkre érdemes majd kattintanod.

Az ősi gesztus, birtokba venni a világot, a gyerekekben változatlanul él. Ebben segít a mese. Ezt a vágyat beteljesíteni.

Csukás István

Most viszont a legkisebbek vannak porondon, hiszen ebben az írásunkban az 1-3 éveseknek válogattunk mesekönyveket. Az összeállítás során továbbra is szem előtt tartottuk, hogy könyvújdonságok, népszerű sorozatok és időtlen kedvencek is kerüljenek a felsorolásba. Lássuk hát, mit javaslunk a fa alá a legkisebbeknek!

 

5 Boribon mese – Ünnepi kiadás

Szerző, illusztrátor: Marék Veronika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-332-5

Korosztály: 0-3

 

 

Boribon és Annipanni, Marék Veronika hungarikum mesesorozata, amin generációk nőttek már fel. Ha még nincs a picinek Boribon-kötete, akkor ez a válogatás tökéletes ajándék a fa alá. A praktikus díszdoboz öt kisméretű, kézre álló, könnyen forgatható könyvecskét tartalmaz a sorozat legnépszerűbb köteteiből. Nemcsak a kis kezek forgathatják ügyesen, hanem könnyedén magunkkal is vihetők bárhová – akár a dinós, katicás, unikornisos stb. hátizsákokba is beleférnek. Az Ünnepi kiadás kötetei: Annipanni, mesélj nekem!, Boribon születésnapja, Boribon és a 7 lufi, Boribon házikója, Jó éjszakát, Annipanni!

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Marék Veronika, a Boribon-mesék szerző-illusztrátora, a Pagony legelső és egyik legfontosabb szerzője, a magyar gyerekirodalom megkerülhetetlen alakja idén ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból a kiadó egy limitált példányszámú különlegességgel kedveskedik a Boribon-rajongóknak: öt kis Boribon-történet elegáns díszdobozban kerül a könyvesboltok polcaira.

A Boribon-mesék bekerültek a legjobb magyar mesesorozatok közé. Ha szeretnél jobban megismerkedni a sorozattal, olvasd el, hogy mit írtunk róla. A Boribon-sorozat lapozó formában is elérhető, és bekerült a legjobb lapozók-válogatásunkba is. Ha ide klikkelsz, többet is megtudhatsz róla. A sorozat legújabb kötete 2018-ban jelent meg Boribon pancsol címmel, nekünk nagyon tetszett, nézd meg a belapozóját és olvasd el, mit írtunk róla ebben a cikkünkben. Marék Veronika legújabb mesekönyve A bohóc és a kismajom címmel jelent meg, amiről ide kattintva tudhatsz meg többet.

A Boribon-sorozat kötetei: Boribon és Annipanni, Jó éjszakát Annipanni, Boribon születésnapja, Annipanni, hull a hó!, Boribon és a 7 lufi, Boribon beteg, Boribon autózik, Boribon focizik, Boribon kirándul, Annipanni mesélj nekem! Boribon házikója, Boribon cicája, Boribon a bajnok, Boribon tojást fest

 

Pipp és Polli – A karácsonyfa

 

Szerző, illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-416-2

Korosztály: 2-5

 

 

 

A legújabb Pipp és Polli lapozó csak most került a könyvesboltokba. Axel Scheffler imádnivaló nagy szemű karaktereiért egyszerűen oda vannak a gyerekek. Legtöbb mesekönyvét szerzőtársával Julia Donaldsonnal jegyzi, de a Pipp és Polli sorozat egyedül a neves illusztrátor nevéhez köthető. A karácsonyfa igazi színes, kemény lapos, vidám lapozó, amit boldogan lapozhatnak a legkisebbek az ünnepek alatt.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a karácsony! Pipp és Polli feldíszíti a karácsonyfát, tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot… De jaj, hová tűntek a díszek? És miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! De szép lett a karácsonyfa!

Pipp és Pollival még a legjobb elalvást segítő mesék és a szobatisztaságról szóló összeállításunkban találkozhatsz. A népszerű illusztrátor, Axel Scheffler további könyveiről és lapozóiról pedig itt írtunk bővebb beszámolót.

A Pipp és Polli-sorozatban már megjelent: Hurrá havazik!, A kis tócsa, A szuper roller, Hol az alvókám?, A kék szörny, A piros lufi, Az új barát

 

Az öt csúfság

 

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-415-5

Korosztály: 2-5

 

És íme Julia Donaldson és Axel Scheffler legújabb verses lapozója, Az öt csúfság! A szerzőpárostól már megszokott kedves, vicces lapozó idén októberben jelent meg, tehát igazi újdonság lehet a fa alatt. De ha nem ragaszkodsz a legfrissebbhez, talán az egyik legkedvesebb lapozójukat, A majom mamáját is bátran ajánljuk mindenkinek. Ha tudni akarod, miért, olvasd el, mit írtunk ebben a cikkben róla.

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Hű, de csúnya vagyok! Förtelmes, belátom! A legcsúnyább állat vagyok a világon!” Hogy mi a közös a gnúban, a foltos hiénában, a füles keselyűben, a varacskos disznóban és a marabuban? Ők az öt csúfság, akit senki sem szeret. Vagy mégis? Kiderül Julia Donald-son szokásosan vicces meséjéből!

A szerzőpáros további verses-mesés kötetei: A Graffaló, A graffalókölyök, A legcsinosabb óriás, A zsúfolt házikó, Zog, a sárkány, Zog és a repülő doktorok, A banditapatkány, Botbenő, Macskazene, Boszi seprűnyélen, A madárijesztők esküvője. Továbbá egész kicsik számára kihajtogatós ablakokkal: A róka zoknija, Malacbújócska, Nyuszi álmos, Mackó levelei.

 

Klasszikusok kicsiknek – Csipkerózsika

 

Átdolgozta: Anna Milbourne

Illusztrátor: Karl James Mountford

Kiadó: Central Médiacsoport (2018)

ISBN: 978-963-341-258-9

Korosztály: 2-3

 

 

Ahogy a borítón is látszik, most egy gyönyörűen illusztrált ablakos lapozó következik. A kemény lapos babakönyv kihajtható fülei felkeltik a kicsik kíváncsiságát, miközben olyan klasszikus mesékkel ismerkedhetnek meg, mint például a Csipkerózsika. A sorozatot két éves kortól ajánlják, és további két kötetben (Piroska és a farkas, Hamupipőke) is elérhető.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hajtsd ki a füleket, és lesd meg a kastélyban alvó hercegnőt! Vajon sikerül a hercegnek keresztüljutni a varázserdőn, hogy ő és Csipkerózsika ráleljen a boldogságra? 2+ éveseknek

 

Ringató-lapozók: Hull a szilva a fáról

 

Szerző: Gróh Ilona

Illusztrátor: Szegedi Katalin

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-293-6

Korosztály: 0-3

 

 

A Ringató-könyvek szintén egy gyönyörűen illusztrált lapozó-sorozat, amely a legnépszerűbb magyar dalokat tartogatja a legkisebbeknek. A sorozat egyszerre szórakoztatja és fejleszti a bölcsödés korosztályt, hiszen édesanyjuk megnyugtató énekét hallgatva, segít elképzelniük is az elhangzottakat. A sorozat minden kötete két dalt tartalmaz, ebbe a részbe a címadó Hull a szilva a fáról mellett a Komáromi kisleány kezdetű dal került.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Újabb lapozóval bővül a Ringató, a Gróh Ilona által kidolgozott zenei nevelési program, amelynek legkisebbeknek szóló kiadványainak segítségével a legkedveltebb népdalokat énekelhetjük közösen. A Ringató-könyvek legkisebbeknek szóló sorozatában Gróh Ilona válogat a legnépszerűbb énekekből. Ebben a lapozóban a Hull a szilva és a Komáromi kisleány kezdetű dalt Szegedi Katalin csodálatos rajzai kísérik.

A sorozatban már megjelent: A part alatt, Én elmentem a vásárba, Megfogtam egy szúnyogot, Cifra palota, Este van már, nyolc óra

Mielőtt pedig továbbmennél, érdemes belenézned a legjobb verses lapozókat felsorakoztató bejegyzésünkbe is!

 

Kukucs-könyvek: Hova bújtál, kiselefánt?

 

 

Szerző: Sam Tamplin

Kiadó: Centrál Médiacsoport (2018)

ISBN: 978-963-341-268-8

Korosztály: 1-3

 

 

A legújabb Kukucs-könyvek két elbűvölő résszel debütált idén nyáron a könyvesboltokban. A Hová bújtál kiselefánt? egyfajta ujjvezetős lapozó, egy nagyon igényes kivitelű és bájosan illusztrált könyvecske. Praktikus, elfér a kis kezekben, könnyen forgatható, rágható, de legfőképpen hosszan és vidáman böngészhető. Rengeteg apró részlet, gyönyörű színek és sok-sok gyerek-kedvenc állat található benne. A bájos történetbe – a kiselefánt megtalálásába – pedig a kicsik is játékosan bevonhatóak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kíváncsi majom sehol sem találja a kiselefántot. Kukucskálj be a szép színes oldalak mögé, és segíts neki megkeresni! Közben talán még új barátokat is találtok…

A sorozatban még megjelent: Hová bújtál kisróka? Az ujjvezetős lapozókról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

 

Merre van Pettson?

 

Szerző és illusztrátor: Sven Nordqvist

Kiadó: General Press Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-963-643-926-2

Korosztály: 1-3

 

 

 

A svéd Sven Nordqvist világszerte népszerű mesesorozata, a Pettson és Findusz több mint harminc éve a gyerekek kedvence. Tíz kötetben és számos egyéb kiadványban (lapozók, foglalkoztatók) jelent már meg, sőt a könyvek alapján már rajzfilm és bábelőadás is készült. A történetek egy magányos, zsémbes öregember és szertelen macskája mindennapi csetlő-botló kalandjait mesélik el nagyon szerethető módon. A Pettson és Findusz meséket nem lehet elég korán elkezdeni, ezért szerencsére két lapozója itthon is elérhető a könyvesboltokban. Ebben a lapozóban Findusz nyakába veszi a tanyát, hogy megkeresse az öreget, de a háziállatok és a muklák segítségére sem igazán számíthat – viszont annál több vicces jelenetre számíthatunk mi! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Findusz rajzolt valamit Pettsonnak. De hol lehet az öreg? Hiába kérdezi, sem a tyúkok, sem a tehenek, de még a muklák sem tudják a választ.

 

Nyuszó Muszó elvesztette a maciját

 

 

Szerző: Jannie Ho

Kiadó: Babilon Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-294-445-6

Korosztály: 1-3

 

A Babilon Kiadó Tili Toli Könyv-sorozatának kötetei nagyon helyesen illusztrált, kemény lapos, húzogatós lapozókönyvek, amelyek kedves szereplőikkel, játékos történeteikkel és vidám színeikkel mosolyt csalnak minden apróság arcára. A sorozatban még megjelent: Cicó Micó bújócskázik, Bujszi kutya ölelésre vágyik, Inci Finci keresi a mamáját, Kicsi Breki keresi az elefántját.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ideje lefeküdni, de Nyuszó Muszó nem találja Mackót. Segítesz megkeresni? Strapabíró könyvecskék a pici praclikba!

Ha további interaktív lapozókat keresel, olvasd át a legjobb lapozókról szóló összeállítsáunkat is, vagy nézd meg az ablakos könyvekről szóló írásunkat. Ajánljuk továbbá a Nézd meg! ablakos könyvsorozatot, amelynek legújabb részei, a Nézd meg miért jó aludni! és a Nézd meg, milyenek a csillagok! nemrég jelentek meg a könyvesboltokban.

 

Képváltogató – Menjünk aludni

 

 

Kiadó: Babilon Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-294-464-7

Korosztály: 1-3

 

 

 

A Menjünk aludni a legkisebbek tilitolis interaktív lapozója, ahol a gyerekek különböző lehetőségekből választhatnak a mese során. Eldönthetik például, hogy melyik pizsamát vegye fel a kistigris, vagy hogy melyik mesét olvassa el apukája a kismadárnak. Nagyon szép és igényes lapozó, nyugodt, kellemes színekkel, bájos illusztrációval és ötletes álomvarázs tologatókkal.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Keltsd életre az oldalakat! A különféle mozgatható elemekkel váltogathatják a képeket a kis olvasók. Este van, menjünk aludni! Mi minden történik elalvás előtt?

A sorozatban még megjelent: Képváltogató – Színek

Az elalvást könnyítő mesékért érdemes átlapoznod a legjobb elalvást segítő mesekönyvekről szóló kétrészes cikkünket is.

 

Első felfedezéseim – Larousse-enciklopédia kicsiknek

 

Szerző: Agnes Besson

Illusztrátor: Severine Cordier

Kiadó: Geopen Könyvkiadó (2015)

ISBN: 978-963-976-534-4

Korosztály: 1-4

 

 

Lexikon babáknak – talán meglepően hangzik elsőre, mégis helytálló kifejezés az Első felfedezéseim című képes lexikonra. A Larousse-enciklopédia legkisebbeknek szóló kötete ugyanis számtalan megismerni és böngészni való érdekességet, és nem utolsó sorban sok-sok jó mókát tartogat a legkisebbeknek. Nemcsak bevezeti őket a színek, formák vagy alapfogalmak világába, hanem kellemes időtöltést, böngészést is kínál a gyerekeknek és nem utolsó sorban nagyon jó szókincsfejlesztő. Strapabíró, nagy méretű, nagyon igényes kiadvány, amiről ebben a bejegyzésünkben írtunk ajánlót.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tanuld meg a színek nevét, azonosítsd az ellentétpárokat, játssz a formákkal, ismerd fel a számokat! Légy kíváncsi, fedezz fel!

Járműlexikon

 

Szerző: Peter Nielander

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-857-2

Korosztály: 2-4

 

 

Végül egy ismeretterjesztő sorozatot mutatunk be. Az igencsak népszerű Mit? Miért? Hogyan? sorozat szinte kikerülhetetlen a könyvesboltok gyerekpolc-részlegén. A “mini” szériájuk pedig kifejezetten a bölcsis korosztálynak szól. Nagyon sokféle tematika közül választhatunk, vannak inkább kisfiúsak (kukásautó, traktor, markoló), vannak kislányosok (hercegnők), vannak praktikusak (hogyan öltözködünk), tudományosak (időjárás, éjszaka, világűr), van olyan, ami a növényekről, van ami az állatokról szól – szinte nehéz is csak egyet kiválasztani. Mi most a sorozat legújabb, ebben az évben megjelent Járműlexikon című kötetét emeljük ki. Ahogy a címe is elárulja, a járművek széles tárháza megtalálható benne, az építkezésektől a mezőgazdasági gépekig, mentőjárművektől a tömegközlekedési eszközökig és vízi járművektől a repülőterekig szinte minden. Hát kell ennél nagyobb meglepetés?

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ravensburger-sorozat e tematikus kötete 24 oldalon ismerteti meg az apróságokat a legkülönfélébb járművekkel. A közúti közlekedésben részt vevő, a várost tisztán tartó, az építkezésen és a mezőgazdaságban dolgozó járművek, a mentőjárművek, repülők és reptéri járművek, hajók és más vízi járművek mind-mind megtalálhatók e könyvben. Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és “strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.

 

Cikksorozatunk hamarosan a kisiskolások karácsonyi könyvajánlójával folytatódik. Összeállításunk első és második részében pedig az óvodás korosztály könyvkínálatát mutattuk be (három év körülieknek már érdemes ezeket is átböngészned).

A legkisebbeknek válogathatsz továbbá a legjobb járműves könyvekről szóló írásunkban, a legjobb verses lapozók, ujjvezetős, ablakos és interaktív könyvekről szóló bejegyzésünkben. Ajánljuk továbbá az elalvást segítő, az óvodára felkészítő, vagy a szobatisztaságról szóló mesekönyveket is. A foxbooks.hu-n tematikusan is rákereshetsz a gyerekkönyvekre, legyen szó az autókróldinoszauruszokról vagy akár a halakról.

További ajánlókért bátran böngészd weboldalunkat, ahol számtalan könyvtippet kaphatsz minden korosztálynak!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!