TOP 10 ovis mesesorozat (2. rész)

A legjobb magyar mesekönyvsorozatokat bemutató írásunk második részében újabb óvodás szíveket megdobogtató kedvenceket mutatunk be.

 

Lássuk a TOP 10 ovis mesesorozat folytatását!

Ebben a részben olyan neves szerzők könyvei szerepelnek, mint például az Anna, Peti és Gergő sorozatról is ismert Bartos Erika, az Év Gyerekkönyve díjas Tamás Zsuzsa, vagy az óvodalét egyik legautentikusabb ismerője, Vadadi AdriennLássuk tehát melyek a további ovis fő kedvencek, azaz a TOP 10 magyar mesekönyvsorozat! 

 

Kicsi Mimi barátai

Szerző: Tamás Zsuzsa

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Naphegy Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-986-983-7

Korosztály: 3-6

 

A 2014-es Év Gyerekkönyve díjas író első Kicsi Mimi kötete 2015-ben jelent meg, és azonnal sikert aratott. A sorozatban egy kedves kisnyúl kalandjait követhetjük nyomon, és olyan események részesei lehetünk, mint az óvodai beilleszkedés, vagy a kistestvér érkezése a családba. A Kicsi Mimi barátai részben a kisnyúl kicsit elhanyagolva érzi magát, mert mióta megszületett a kistestvére, az anyukája igen elfoglalt. Szerencsére a barátság ebben az élethelyzetben is segítségére siet. Az első részben Barni, a mókusfiú lép be Mimi életébe, és megismerhetjük hullámvölgyekkel teli kapcsolatukat. A másodikban pedig egy új kisfiú, Mathieu érkezik a nyúloviba. Kicsi Miminek azonban az elválással is meg kell tudni barátkoznia. Hiszen nem elég, hogy Barni elutazik pár napra a szüleivel, de az új barátja, Mathieu elköltözik és nem fog többé óvodába járni. A kisnyulat az anyukája segíti át ezeken a nehéz helyzeteken, és Miminek végül sikerül megérteni, hogy hogyan fogadhatja el az elválást. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mimi mostanában sokszor hallja azt a szót a mamától: “mindjárt”. Mióta megszületett Bori, a kistestvére, kevesebb idő jut rá. Milyen jó, hogy összebarátkozik az öreg tölgy lombjában lakó mókusfiúval, Barnival, és hogy az oviba megérkezik a kedves Mathieu! És bár megesik, hogy a barátok olykor összevesznek, vagy el kell búcsúzniuk egymástól, mégis olyanok, mint a bolygók, amelyek egymás körül keringenek. Tamás Zsuzsa, Az év gyermekkönyve díjas író két újabb kedves meséje segít megbírkózni a kicsiknek a nagy változásokkal.

A sorozatban még megjelent: Kicsi Mimi és a Kökény ovi, Kicsi Mimi nagytesó lesz, Kicsi Mimi, Pici Bori

 

Bogyó és Babóca alszik

Szerző és illusztrátor: Bartos Erika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-615-544-127-1

Korosztály: 2-5

 

 

A csigafiú és a katicalány első kötete 2004-ben látott napvilágot, és azóta is rendületlenül foglalja az ovispolcokat. Így vagy úgy, szinte minden gyerek találkozott már vele. Napjaink egyik legpopulárisabb ovis meséje, amit nemcsak könyv formában ismernek a gyerekek, az ebből készült rajzfilmsorozat, Pogány Judit narrációjával, több tízmilliós nézettséget ért már el a YouTube-on. De létezik Bogyó és Babóca társasjáték, diafilm, bábelőadás, mindenféle játékok, figurák stb. is. A mesék könnyű, érthető nyelvezetét és egyszerű, gyerekrajzszerű grafikáit egy-kettőre bezárják a szívükbe a gyerekek. A történetek mondanivalójában olyan témák szerepelnek, mint a barátság, szomorúság, vidámság, félelem, segítőkészség, irigység, stb. Hosszú a sor, de van mese sok közös játékról, születésnapról, óvodáról, utazásról, ünnepekről, nemalvásról, összesen húsz darab (plusz az egyéb kiadványok). Hogy miért is kedvelik annyira a gyerekek, talán jól mutatja a kislányom rövid válasza: „Mert szép“. Hát ennyi, kérem. Íme a titok egy szakértőtől, tömören.

 A Bogyó és Babóca alszik részben a kukac nem tud aludni, mert fél, és barátjához, a csigafiúhoz kopogtat be segítségért. Ám a Rossz álomban a kukac csak nem bír elaludni. Éhes, szomjas, fél a sötétben, nem álmos. Ismerős? Végül az empátia és a barátság ezt is megoldja és a csigafiú segít a kukacnak álomba merülni. A Csillagház a csillagos éjszakai égbolt, és a különös égi lény miatt lett a kislányom egyik kedvence. Mert hát ő is imád csillagokat nézni, fontoskodni, segíteni, na meg titkokat felfedezni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hahó, jó hírt mondok! Két új lényecske kopogtat az ajtón: Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány. Engedjük be őket a gyerekszobába, s fogadjunk, mindjárt kedvencekké is válnak! – írta Marék Veronika az első kötet megjelenésekor. Azóta sok-sok új rész jelent meg, és bátran állíthatjuk: Bogyó és Babóca sok-sok gyereknek nagy-nagy kedvencévé vált!

A sorozatban megjelent: Bogyó és Babóca buborékot fúj, Bogyó és Babóca sportol, Bogyó és Babóca rajzol, Bogyó és Babóca alszik, Bogyó és Babóca kertészkedik, Bogyó és Babóca süteményei, Bogyó és Babóca épít, Bogyó és Babóca segít, Bogyó és Babóca jelmezbálban, Bogyó és Babóca ünnepel, Bogyó és Babóca társasjátéka, Bogyó és Babóca a jégen, Bogyó és Babóca rokonai, Bogyó és Babóca zenél, Bogyó és Babóca beteg, Bogyó és Babóca világot lát, Bogyó és Babóca az óvodában, Bogyó és Babóca a levegőben, Bogyó és Babóca karácsonya,Bogyó és Babóca. További kiadványok: Bogyó és Babóca foglalkoztató, Bogyó és Babóca a Varázsszigeten kifestő,  Bogyó és Babóca bábkönyv, Bogyó és Babóca: Évszakos könyv

 

Peti tűzoltó lesz

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Igor Lazin

Kiadó: Pozsonyi pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-234-2

Korosztály: 2-5

 

 

Kisfiúk ide, kislányok oda, ha nínós autót látnak, mindegyik gyereknek szaporábban dobog a szíve. Csillogó szemmel követik az utcán (enyém van, hogy tapsol is), rohannak ablakhoz, utca végére, kerítéshez. Nínózva tologatják az autókat otthon, a játszón, kerítésre fel, kanapéról le. Az én kislányom ráadásul, ha megnő, most épp tűzoltó akar lenni (de legalább már nem kukás). A nínós masinák szerelmeseinek ajánljuk Vadadi Adrienn: Peti tűzoltó lesz című ovis könyvét. A könyv három történetet mesél el, amikor az óvodás kisfiú tűzoltós, rendőrös és mentős szerepjátékot játszik. A szuper fantáziadús játékokba kis barátai, Ákos, Dani, Maja és Lea is bekapcsolódnak, mert hát tüzet oltani, gyógyítani és nyomozni mindenki imád! Vadadi Adrienn Óvodás lettem! meséi igazi belevaló kisovisoknak szóló kedves történetek az óvodás mindennapokról. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Peti imád rohangálni, hangoskodni, viháncolni. Akár tűzoltósat játszik, akár rendőröset, akár mentőset, jó hangosan szirénázik, és mindenkit bevon a csoportból a játékba. Ákossal addig ­oltják a tüzet, míg el nem ázik minden, Leáékkal meggyógyítják a babákat, igaz, előtte Peti is elesik, Ákossal pedig kisebb koccanások után elirányítanak mindenkit az udvaron. A mindennapi ovis történeteket Vadadi Adrienn író és óvónő utószava kíséri arról, hogy miért fontos a szerepjáték a kicsik érzelmi és szociális fejlődése szempontjából, és hogyan támogassuk őket ebben.

Az Óvodás lettem sorozatban megjelent még: Dorci, a legkisebb óvodás, Dani biciklizni tanul, Maja barátokra lel, Ákos óvodába megy

 

Gondri gazdára talál

 

Szerző: Babucs Éva

Illusztrátor: Mester Kata

Kiadó: Geopen Könyvkiadó (2015)

ISBN: 978-615-533-142-8

Korosztály: 2-5

 

A Gondri-történetek főhőse egy fekete kiskutyus, aki elszántan keresi gazdáját. Közben sok mindenkivel megismerkedik és rengeteg kalandon megy át. A mi kedvencünk a második rész, amikor Gondri gazdára talál. Ebben segít neki Natasa, a barátságos óriás bernáthegyi. Útja során megismerkedik egy tüskés labdával, akarom mondani egy sünnel, és megment egy megszeppent csigát is (ó, megint azok a cuki csigák!) a sün falánkságától. A csigás résznél muszáj kiemelni, mennyire cukin rejtőzik el lapról-lapra a megszeppent puhatestű. A végén már csak a szarva látszik ki a napraforgó tányérja mögül. A kislányom alig várja, hogy ehhez a részhez érkezzünk, és kuncoghassunk a jeleneten, na meg a pórul járt, szeme-sem-áll-jól sünin. Szerintem ezért a jelenetért ez a könyv a kedvence. Ami Gondrit illeti, később ő kerül irtó veszélybe, de végül aztán minden jóra fordul az életében. Rendkívül élénk színek, méhecskék, csigák, gombák, katicák és egy szerethető kiskutyus – mi kell még egy vicces esti meséhez?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Miközben Gondri elszántan keresi gazdáját, különös kalandokba bonyolódik. Vándorútja során találkozik falánk sünnel, gyanútlan csigával, hatalmas, vajszívű őrkutyával és haragos bácsival, akik újabb meglepetéseket tartogatnak számára. Gondri már nem is reméli, hogy gazdát talál magának, és szörnyű veszélybe sodródik, ám végül minden jóra fordul…

A sorozatban még megjelent: Gondri gazdát keres, Gondri és a Raccs, Gondri nyomoz

 

Borisz bemutatkozikblank

 

Szerző és illusztrátor: Radnóti Blanka

Kiadó: Naphegy Kiadó (2015)

ISBN: 978-963-986-954-7

Korosztály: 2-5

 

A kutyabarát kisovisoknak ajánljuk a fiatal dalmata-labrador keverék, Borisz kedves történeteit. Az első rész az életrevaló, ám óvatosan bátor kutyus kalandos hétköznapjáról szól, és kiderül egy kiskutya szemével a villám, de még a hangos porszívó is mennyire ijesztő lehet. Sőt megtudhatjuk azt is, hogy bármennyire irigylésre méltó és guszta, egy kutyusnak egyáltalán nem finom a paradicsom, de pláne a hagyma. Kutyabarátok figyelem! A könyv megvásárlásával 100 Ft a NOÉ Állatotthon Alapítványnak megy!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Borisz egy fajtatiszta dalmador. Azaz labrada. Az anyukája pöttyös dalmata, az apukája csokibarna labrador. Borisz senkitől sem fél. Egészen addig, amíg nem találkozik a lakás ordító, hosszú nyakú szörnyével, a hörgő-zörgő busszal vagy a vízköpő kígyóval. És még nincs is vége a napnak
Bizonyos, hogy Borisz a kisebbek kedvence lesz. A letisztult színekben, formákban gazdag képeskönyv kajla kiskutyájában a gyerekek társat találhatnak nagyon is komoly gondjaikhoz, egy kicsit talán enyhítve azokat. Hiszen mindenki szokott félni olykor-olykor. Még Borisz is, aki időközben felnőtt kutya lett, ám ugyanolyan jámbor, mint kölyökként volt. És még valami nem változott: a legszívesebben felhabzsolná az összes paprikát és paradicsomot. Radnóti Blanka, gazdi és illusztrátor egy munkája 2013-ban elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat. Ezzel a mesekönyvével azokhoz a gyerekekhez fordul, akik szeretik a kutyákat. És melyik gyerek ne szeretné?

A sorozatban még megjelent: Borisz, a szuperhős, Borisz világgá megy

Az összeállításban elsősorban a kisóvodásoknak szóló mesékből válogattunk. Ezeket a könyveket a viszonylag kevés szöveg és nagy-nagy, vidám illusztrációk jellemzik. De szuper óvodás sorozatokból nincs hiány, a toplistát hamarosan a nagyobbaknak szóló összeállításunkkal folytatjuk!

Toplistás összeállításunk első részét itt tudod elolvasni. Ha óvodásoknak szóló mesekönyvet keresel, ajánljuk figyelmedbe az Összeköt a szeretet illetve a Babaróka ajándéka bűbájos mesekönyveket. A legkisebbek és az ovisok nagy kedvencei is Axel Scheffler verses-mesés lapozói, amelyekről korábbi cikkünkben részletesen is olvashatsz. Közeleg a szeptember. Az óvodai életről és felkészítésről szóló legjobb könyveket ebben és ebben a cikkünkben találhatod meg. Ha pedig esti meséhez keresel könyveket, rengeteg ötletet találsz az elalvást segítő mesékről szóló írásunk első és második részében.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!