Iskolás könyvújdonságok (10. rész): tizenéves olvasnivalók

Cikksorozatunkat a tizenéveseknek szóló könyvpremierek bemutatásával folytatjuk tovább. Korábbi bejegyzéseinkben a legkisebbek, az óvodások és a kisiskolások újdonságaiból is szemezgettünk az újdonságokból, sőt az ismeretterjesztő könyvekből is válogattunk egy csokorra valót. Most már a tizenéves korosztályon a sor! Íme 15 menő könyvújdonság 10-14 éveseknek – kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Panthera 5. – Zúdulók

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Bernát Barbara

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-084-4

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az előző részből megismert pilóta, Ander, és szerelme, Ingola hercegnő nem sokáig élvezhetik a nyugalmat a messzi északon, ahol szökésük után éldegélnek – Ingolát ugyanis két talányos alak, a zúdulók üldözik. Van valami a lánynál, amire a havonjáró király foga fáj, és amit mindenképpen meg akar szerezni… Biztonságos helyre kell menekülniük – és mi lenne biztonságosabb Rozika néni tisztaszobájánál? Csakhogy semmi nem úgy alakul, ahogy elképzelik: Andert elfogják a Pantherán, így az Aura-Ingola páros jut csak el a “kinti világba”, hogy régi barátaink, Kismukk, Vince, Noémi, Virág, Helga, Gekkó, no meg Rozi néni és Mihály bá hathatós segítségével megküzdjenek a zúdulókkal. Mindeközben a Pantherán Jácint és Jávor megpróbálnak segíteni Anderen (bár Jávor, szokása szerint, inkább összezavarja a dolgokat, mint előreviszi…)

Beépített robot

 

Szerzők: Bertie Fraser, David Edmonds

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-121-6

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Dotty, az android különleges feladatot kap. Be kell épülnie egy iskolai osztályba, és el kell hitetnie maga körül mindenkivel, hogy ő egy hús-vér tizenegy éves lány. Ha sikerül, az őt kifejlesztő kutatócsapat rengeteg pénzt nyer, hogy folytathassák a munkájukat, és tovább tökéletesíthessék Dotty programját. Igen ám, de világszerte több másik robot is versenybe száll, és ha ez nem lenne elég, minden iskolában kihirdetik, hogy aki leleplez egy androidot, busás jutalomban részesül. Vajon sikerül Dottynak megnyernie a versenyt? Ebben a regényben a pörgős cselekmény éppúgy megfér a filozófiával, mint a kiskamaszos humor az első szerelem és a valódi barátság kérdéseivel. Hol sírunk, hol nevetünk – miközben mi is elgondolkozunk, vajon mitől ember az ember. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

Vámpír Vilma és az emléktolvaj

 

Szerző: Laura Ellen Anderson

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-890-3

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kedvenc vámpírlánykánk újabb kalandjai! Elérkezett Vámpyr Vilma hatalmas szülinapi bulijának éjjele, ő pedig BORZASZTÓAN izgatott. Ám Noktürnia teremtményei különösen viselkednek, mintha egyikük sem emlékezne semmire – még Vilma szülinapi bulijára sem! Vajon mi történhetett – valaki ellopta az emlékeiket? Rájön-e Vilma, mi áll a háttérben, és meg tudja-e menteni a családját és a barátait, mielőtt még róla is teljesen megfeledkeznek?

Igaz barátok

 

Szerzők: Shannon Hale, Leuyen Pham

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-488-6

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor a barátság nem tart örökké… Shannon és Adrienne kicsi koruk óta legjobb barátok. Egy napon azonban Adrienne elkezd Jennel barátkozni, aki az osztály legnépszerűbb lánya, és a Banda nevű társaság vezetője. A Bandán belül mindenki Jen kedvence akar lenni, és néhány lány ennek érdekében bármit megtenne… akár zaklatna is másokat. Shannon sosem tudja előre, mit rejt számára a következő nap. Vajon ő és Adrienne barátok maradnak? Képes lesz kiállni magáért? És ő benne van a Bandában – vagy mégsem? A Newbery Honor díjas Shannon Hale és a New York Times bestseller illusztrátora LeUyen Pham közösen mesélik el ebben a könyvben, hogy milyen nehéz igaz barátokat találni, és miért éri meg az erőfeszítés.

Lúzer Rádió, Budapest 6. – A szívzűr-hadművelet

 

Szerző: Böszörményi Gyula

Illusztrátor: Szőnyi Gergely

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-561-892-7

Korosztály: 12+ 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pudingok kíméljenek! Halihókamóka, haversrácok, itt megint a LÚZER RÁDIÓ dübörög! Mark, a nagyvárosi száguldó kölyökriporter és agyroggyant családja, barátai, valamint sötétben surranó ellenfelei egy utolsó, orbitálisan gigabrutál nagy kalandra hívnak titeket! A LÚZER RÁDIÓ szédült csapatának nevetésre ingerlő történetéből megtudhatod, hogy kicsit sem MENŐ, ha az egyik családtagod totálisan megzakkan, viszont nagyon MENŐ, ha ettől senki nem ezoparázik be. És MENŐ az is, ha úgy szeretitek egymást, hogy a másikért még a rendőrőrsöt is megrohamozzátok, ám közel sem MENŐ, mikor Bedőke Kálmánné, született Vakarcs Jolán beköltözik a szobádba, de aki igazán MENŐ, az megküzd a szívzűrös szerelemmel is, bár közben aligha MENŐ családilag hasmarsot kapni. Viszont nagyon is MENŐ közös karácsonyfát állítani, még ha ehhez Olgi banyesszel is kell szövetségre lépni, hisz csak az MENŐ, aki képes megnevettetni bárkit, és erre – ez TUTI! – a lúzercsapat bármikor képes! Ismerd meg szédült kalandjaikat! A vidékről Budapestre költözött Kukec család, valamint a LÚZER RÁDIÓ csapatának története, mely a könyvsorozat indulása óta hangjátékként és zenés színdarabként is óriási sikert aratott, ezzel a kötettel zárul! Szomorkodásra azonban nincsen ok, és főleg idő, mivel kedvenc csapatunk, Mark, Monyó, Pet, Slambuc, Uncsitesó, Kukesz tata és a többi csodás lúzer most is épp oly őrült kalandokra hívja olvasóit, mint korábban!

A sorozat eddigig részei: Lúzer rádió, Budapest! – A Béla-irtó hadművelet – A Béla-írtó hadművelet, Lúzer Rádió, Budapest! 2. – A Cápa-csapda hadművelet, Lúzer Rádió, Budapest 3 – A kutyakütyü hadművelet, Lúzer Rádió Kehida! Az angyalrablás hadművelet – Jancsó Miklós emlékére, Lúzer Rádió, Budapest 5. – A szöcskefogó hadművelet

A Hold emlékei

 

Szerző: Kolozsi László

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-587-027-1

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pedro űrhajós volt, így azon az emlékezetes napon is, amikor eltűntek az emberek fejéből az emlékek, kinn volt a világűrben. Látta, hogy odalenn a Földet egy rejtélyes és erőteljes rádióhullám veszi körül -aztán visszatérve az űrből megtapasztalta, hogy senki nem emlékszik semmire, egyik pillanatról a másikra az összes ember elvesztette az emlékeit. Illetve: majdnem az összes. Pedrón kívül emlékszik még Matilda, egy kilencéves kislány, és Adorjáni Béla Zoltán agysebész is. Ők hárman összefognak, hogy megpróbálják kideríteni, mi történhetett, és visszaadni az embereknek a legfontosabbat: az emlékeiket. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

Merlin és bandája – Lovagkor újratöltve

 

Szerzők: Frank Schwieger, Ramona Wultschner

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-437-802-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Legendás történetek a legnagyobb lovagkori arcokról!
Tényleg olyan kalandos volt a középkor? Hogyan tudta Arthur kihúzni a sziklából a híres Excalibur kardot? És miért fürdött meg Siegfried a sárkányvérben? Hogy nézett ki egy lovagi vár? Hogyan lett Robin Hood a tolvajok fejedelme? Ha szívesen villognál legendás tudásoddal, ezt a könyvet neked találták ki! A lovagkori történelem legizgalmasabb sztorijai vadiúj csomagolásban – Merlin, a nagy varázsló vezényletével. Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!

A sorozatban korábban megjelent: Zeusz és bandája – Görög mitológia újratöltve, Caesar és bandája – Római történetek újratöltveOdin és bandája – Viking mitológia újratöltve 

A szálloda fogságában – Szabadulószoba 1.

 

Szerzők: Anne Scheller, Martine Richter

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-327-4

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez nem egy szokványos könyv! Ahogy kinyitod, máris foglyul ejt. Két izgalmas és rejtélyes eset vár egy halom csalafinta feladattal. Ezzel a könyvvel mindent megtehetsz: szabad beleírni, összehajtogatni, szétvágni vagy kitépni belőle a lapokat. Mert a végén csak egy a fontos: szabadulj meg a könyvtől! Ebben a szállodában különféle rejtélyek várnak rád: miért van a szobában egy mutatók nélküli óra? Mit jelentenek a szanaszét heverő zoknik? És mik ezek a vérfoltok a konyhában? Fejtsd meg a rejtvényeket, mert másképp nem szabadulsz!

A sorozatból még elérheted: A várkastély fogságában – Szabadulószoba 2.

Ajánljuk még: Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben

Kapd el a tolvajt!

 

Szerző: Steffen Gumpert

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-409-7

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Szimat csapat újra akcióba lendül. Indulhat a nyomozás! De ezúttal szükség lesz a te ötleteidre és megfejtéseidre is! Mert a tolvajok mindent elkövetnek, hogy túljárjanak Tiló, Liló, Ubi, a gekkó és Szimat Szilárd, nyugalmazott rendőrfelügyelő eszén. Készen állsz az izgalmas és csalafinta kalandokra? Akkor hajrá! Elő a nagyítóval! Tolvajok, reszkessetek! Krimi és rejtvény egyben. Izgalmas bűnügyi történetek megoldásra váró rejtvényekkel és humoros rajzokkal.

Tandem – Nyomozók két keréken – A fekete Raszputyin

 

Szerzők: Martin Muser, Etin Schulz 

Kiadó: Scolar KID

ISBN: 978-963-509-362-5

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“A tandem nyaktörő sebességgel száguld a földúton. Az elektromos segédmotor gondoskodik arról, hogy mihamarabb a patanyomok után eredjenek.” Elisa Klapp bűnügyi nyomozó. Anton Stuhl bűnügyi helyszínelő. És ketten együtt: a TANDEM. Nem csupán azért, mert szuper csapatot alkotnak, hanem azért is, mert szolgálati járművük az egyetlen rendőrségi tandem Németországban. Elisa, Anton és nyomkereső kutyájuk, Mopsz újra akcióba lendül, méghozzá a lóversenypályán és környékén. Az egyik futam közben Raszputyint, a gyönyörű telivért váratlanul elhagyja az ereje: hamar kiderül, hogy kábítólövedék fúródott a testébe… Olvasás közben segíthetsz a rejtélyek megfejtésében! Nyomozz te is!

A sorozat korábbi kötete: Tandem – Nyomozók két keréken: A Vörös Kenguru

Szabadulószoba – Juss ki a múzeumból!

 

Szerző: Dr. Gareth Moore

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-141-2

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Oldd meg a feladványokat, és juss ki a múzeumból! Lépteid hangosan visszhangoznak az egyiptomi gyűjtemény kihalt termében. Megborzongsz. Valami nincs rendben… Ki akarsz lépni az ajtón, de nem nyílik. Mindegyik ajtó zárva van! Nincs más hátra: rá kell jönnöd, hogyan juthatsz ki. Éld át otthon a szabadulószoba élményét az interaktív rejtvényeket tartalmazó könyv segítségével! Építsd meg a tárgyakat, és találd ki, melyek felhasználásával fejtheted meg a feladványokat! Csak így juthatsz ki a múzeum hat rejtélyes terméből, amelyekben ádáz vikingekkel és rémisztő dinoszauruszokkal is találkozhatsz. Több mint 30 megépíthető modellel

Ilyenek vagyunk hátulról – Könyv a testről

 

Szerző: Anna Fiske

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-868-2

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mindenkinek van teste, de nincs két egyforma test. Miben tér el a lányok és a fiúk, a fiatalok és az idősek teste? Miért fárasztó és miért szórakoztató, hogy van testünk? Anna Fiske norvég illusztrátor-író humorosan, skandinávos szókimondással beszél az emberi test külső jellemzőiről.

Ajánljuk továbbá: Aina Bestard: Mit rejt az emberi test?Zseblámpával – Az emberi testben

Frankenstein rém nehéz fejtörői és rejtvényei!

 

Szerző: Dan Moore

Kiadó: Kossuth Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-544-491-5

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a rejtvénygyűjtemény próbára teszi a megfigyelő és a logikai képességedet! A fejtörők Mary Shelley közismert regénye, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz témájára épülnek, és egyfajta metszetet kínálnak a viktoriánus korról. A gyűjteményt Dan Moore, hivatásos rejtvényszerkesztő állította össze (és ellenőrizte többszörösen).

Helló, Héraklész!

 

Szerző: Tasnádi István

Illusztrátor: Felvidéi Miklós

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-024-0

Korosztály: 9-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudjátok, ki vagyok én?! Hallottatok már a világ legnagyobb hőséről, Héraklészról? És úgy, hogy Herkules? Egy görög srácról van szó, úgyhogy maradjunk a Héraklésznál! Na, szóval ez a Héraklész -nem én vagyok. Csak majdnem. Én vagyok a féltesója, a nevem Iphiklész… És Iphiklész, a mezei embergyerek, elmeséli az isteni sarj, a szuperhős Héraklész történetét – iskolás éveitől kezdve (ahol sajnos Héraklésznak indulatkezelési problémái akadnak) a száműzetésen keresztül (birkapásztor lesz – még szerencse, hogy a gyönyörű Megara meglátogatja és hoz egy kis gíroszt!) a nevezetes tizenkét próbáig.

Az is oké, ha nem minden oké – Tippek és trükkök, hogy jól érezd magad a bőrödben

 

Szerzők: Dr. Tina Rae, Jessica Smith

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-103-0

Korosztály: 9-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Akár jól érzed magad, és szeretnéd, hogy ez így is maradjon, akár összecsaptak a hullámok a fejed felett, és segítségre van szükséged, ez a könyv NEKED szól.
Pozitív szemléletű útmutatónk bevezet az önismeret, a jóllét és a mentális egészség világába. A rengeteg ötlet és stratégia segíthet, hogy elégedett, kiegyensúlyozott és boldog lehess.

A cikk folytatásáért – benne további izgalmas tizenéves olvasnivalókért – katt erre a linkre!

Kisiskolás újdonságokat ebben és ebben a cikkben találsz! Az óvodások könyvújdonságait pedig itt és itt és itt találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!