Gyerekkönyves újdonságok: Fókuszban az ismeretterjesztők (8. rész)

Könyvválogatásunk következő részében az ismeretterjesztőké a főszerep. Összeállításunkba a színes érdekességeken túl a tudomány számtalan területéről – természetrajz, kémia, földrajz, történelem, zenetudomány stb. – válogattunk izgalmas olvasmányokat, de a kísérletező kedvű olvasók is találhatnak kedvükre valót. Kellemes böngészést!

Rejtélyes világegyetem

 

Szerző: Will Gater

Kiadó:  HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-116-0

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Készen állsz egy csillagközi kalandra? Utazz velünk a Föld biztonságos légköréből a világűr legtávolabbi szegleteibe, csodáld meg a Naprendszer bolygóit, a messzi csillagokat és a változatos formájú galaxisok végtelen sorát! Ismerd meg az égitestek tanulmányozásának lehetőségeit, a csillagászok izgalmas felfedezéseit és a még megfejtésre váró kozmikus rejtélyek sokaságát! A lenyűgöző fotók, látványos illusztrációk és inspiráló történetek emberléptékűvé szelídítik a képzeletünket évezredek óta megmozgató, hatalmas világegyetemet.

A sorozat további kötetei: A természet ezer arca, Csodálatos állatok gyűjteménye

A tudás enciklopédiája – Világűr

 

 

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-148-1

Korosztály: 8+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lenyűgöző képek, fantasztikus tények a világegyetemről, az ősrobbanástól a fekete lyukon át az űrutazásig. Fedezed fel a Naprendszer bámulatos bolygóit és holdjait! Csodáld meg az éjszakai égbolt látványos csillagképeit! Ismerd meg a különböző űreszközöket, az űrállomások működését és az űrruhák funkcióit!

A sorozatban még elérhető: A tudás enciklopédiája – A világ, ahogy még sosem láttad, A tudás enciklopédiája – Emberi test, A tudás enciklopédiája – Állatok, A tudás enciklopédiája – Dinoszauruszok

Böngészd át a legjobb csillagászatról szóló gyerekkönyves összeállításunkat! További 3 világűrről szóló kötetet találsz ebben a bejegyzésünkben!

Világlátó

 

Szerzők: Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski

Kiadó:  Manó Köynvek (2021)

ISBN: 978-963-403-975-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fedezd fel a világot a foteledben ülve ebből az új, kibővített térképkönyvből! A csodálatosan megrajzolt oldalpárokat böngészve megismerheted 66 ország földrajzát, fontos történelmi és kulturális helyszíneit, eseményeit, az ott élő híres embereket, valamint az ott található jellegzetes állatokat és növényeket. A képzeletbeli utazás során bárhova eljuthatsz! Norvégiában fjordok várnak, a kongói dzsungelben gorillák rejtőznek, Kubában rumbázhatsz, Kínában pedig megkóstolhatod a híres száznapos tojást. Ez a gyönyörű könyv a Föld országainak színes sokféleségét hirdeti, bemutatva azok gazdagságát a hatalmas hegyektől kezdve a legkisebb bogarakig, és persze azt is, ami a kettő között van.

Érdekelhet még: Állatok a világban – Képes atlasz gyermekeknek, A világ zászlói – Képes atlasz gyermekeknek

Láss csodát! – 50 természeti jelenség – 50 lenyűgöző történet

 

Szerző: Rachel Williams

Kiadó:  Babilon Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-294-664-1

Korosztály: 6+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a könyv a természet mindennapos eseményeit meséli el. Néhány történet lassan, napok, hetek alatt játszódik le. Ilyen a lepke kibújása a bábból, vagy az ahogy a mókus bespájzol magának télire. A napfelkelte vagy egy felhő születése viszont a pillanat műve. Hagyd, hogy magaddal ragadjanak a természet meséi, lassulj le, figyelj, és láss csodát! Mesés illusztrációk, sok-sok ismeret. Lépj közelebb a természethez! Lassíts, és láss csodát!

Ajánljuk még: Catherine Barr: Az óceán világa egy teknős szemével, Charlotte Milner: A vizek világa, Quim Tomas: Az állatvilág utazóiPedro Alcalde: Az állatvilág zenészei

Ismerd meg! Látványos konyhai kísérletek

 

Szerző: Nick Arnold

Kiadó: Álomgyár Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-570-053-0

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vidd haza a tudományt a laborból, és végezz érdekes kísérleteket a konyhátokban! Vad kotyvalékok, lebegő elegyek, színes kémia, hevítés és fagyasztás, édes és sós… ízleld meg a tudományt! A szerző, Nick Arnold tudományos ismeretterjesztő könyveket ír gyerekeknek. Munkáival számos díjat nyert. Ha éppen nem ír, a világot járja, és könyvesboltokban, iskolákban, könyvtárakban tart előadásokat gyerekeknek.

A sorozat újdonsága még: Ismerd meg! Lenyűgöző szabadtéri kísérletek, Ismerd meg! Lebilincselő tudományos kísérletek

Csak anya meg ne lássa! – 16 undi és büdi otthoni kaland

 

Szerző: Kris Hirschmann

Kiadó: Álomgyár Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-570-051-6

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Azt hiszed, hogy a tudomány száraz és unalmas? Tévedsz! A tudomány kíváncsiságot ébreszt, jó szórakozást kínál és kirobban belőle a képzelet! Tapadj rá erre a 16 színes, szagos kísérletre. Kotyvassz kétféle ragacsot, hámozz meg egy tojást úgy, hogy nem töröd el a héját, növeszd a szappant hatalmas méretűvé, mumifikálj nagyon büdi halat. Minden kísérletet igazi tudományos tényekkel magyarázunk. Szóval fogj egy orrcsipeszt, húzz gumikesztyűt és készítsd elő a védőszemüvegedet… ideje, hogy belekóstolj a tudomány őrült oldalába!

Érdekelhet még: Clive Gifford: Hű, de büdi!

Kísérletezd ki(nt)! – 25 elképesztő kísérlet a szabadban

 

Szerző: Suzanne Fossey

Kiadó:  Álomgyár Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-570-152-0

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kísérletezz a szabadban! Huszonöt elképesztő kísérletet ismerhetsz meg ebből a könyvből, amelyeket szabadtéren, akár a kertedben is el tudsz végezni. Építs titkos tudóslabort a kertben vagy saját meteorológiai állomást, és eredj űrkőzetek nyomába! Számos izgalmas kaland vár. Ráadásul megismerheted a kísérletek mögött megbúvó tudományos hátteret is. Ha neked is elnyerte a tetszésedet, keresd a Kütyük helyett-sorozat további részeit is.

Érdekelhet még: Szórakoztató tudomány: 103 kísérlet otthon

Elképesztő rovarok – Az űrutazó muslicáktól a zombi katicabogarakig

 

Szerző: Anne Sverdrup-Thygeson

Kiadó:  (2021)

ISBN: 978-963-565-134-4

Korosztály: 6+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Jópofának találod a rovarokat? Esetleg kicsit visszataszítónak? Egy dolog biztos: mindenütt ott élnek körülöttünk – erdőkben, kertekben, patakokban vagy épp a lakásban –, és bár időnként bosszúságot okoznak, jelenlétük ezen a bolygón pótolhatatlan. Ebben a könyvben számtalan történetet olvashatsz a rovarvilágról. Szó lesz arról, hogyan fogják munkára a hangyák a levéltetveket, miért viszket a szúnyogcsípés, és miként tud megállni a légy fejjel lefelé a plafonon. Mire a könyv végére érsz, más szemmel tekintesz majd ezekre a hatlábú, négyszárnyú élőlényekre, és az is kiderül, miért nélkülözhetetlenek sok növény- és állatfaj, valamint az ember számára.

Ajánljuk még: Jess French: Rovarok, pókok, csigák

Fák, levelek, virágok és magvak – A növényvilág képes enciklopédiája

 

 

Szerzők: Dr. Chris Clennett, Dr. Sarah Jose

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-042-2

Korosztály: 7+

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fedezd fel a növények csodálatos világát a legapróbb magoktól a legmagasabb fákig! De ne állj meg itt! Ismerkedj meg a legfurább, legbüdösebb, leghalálosabb virágokkal és a trükkös ragadozó növényekkel! Tudd meg, hol tárolják a kaktuszok a vizet, melyik virág néz ki úgy, mint egy házi méh, és hol él a világ legmagasabb fája. A gyönyörű könyv több mint ezer látványos képen és izgalmas tényen keresztül nyújt betekintést a növények csodálatos világába.

Ajánljuk továbbá a Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albumát is!

Milyen fát láttam? – 85 fa- és cserjefaj

 

Szerző: Holger Haag

Kiadó:  Sziget Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-572-343-8

Korosztály: 7+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Felismered a fákat a környezetedben? Melyik fa létezett már a dinoszauruszok korában is? A fejezetek levéltípusok szerinti felosztása és a színes ábrák segítenek abban, hogy gyorsabban be tudd azonosítani a fákat.

Érdekelhet még: Jen Green: A fák varázslatos világa

Biológia érthetően – Átfogó és szemléletes segítség az önálló tanuláshoz

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-136-8

Korosztály: 12+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha mindened a biológia, vagy egyszerűen csak jó jegyekre hajtasz, a Biológia érthetően összefoglalja számodra a lényeget. Könyvünk segítségedre lesz az iskolai tananyag több szempontú megközelítésében és megértésében, valamint a dolgozatokra való felkészülés során. A témakörök tematikus áttekintése, a tudományos fogalmak és jelenségek ismertetése és a biológiai folyamatok szemléletes bemutatása megbízható támogatást nyújt az önálló tanuláshoz. A kötet külön fejezetet szentel a biológia minden részterületének. A Fontos tudnivalók hasznos vázlatként szolgálnak az egyes témakörökhöz. A tudományos fogalmak megértését látványos képanyag segíti. A biológiai folyamatokat jól követhető ábrák szemléltetik.

Kihalt állatok atlasza

 

Szerző: Radek Maly

Kiadó:  Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-889-7

Korosztály: 7+

A KIADÓ SZINOPSZISA

“És még ma is élnek, ha meg nem haltak” – a tündérmesék jól ismert befejezését az e könyvben szereplő 41 élőlény közül egyikről sem lehet elmondani pozitív kicsengéssel. A mamut, a dodó, a neandervölgyi ember: mind kihaltak. Tovább élnek azonban Radek Malý leírásaiban, Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský egész oldalas, színes illusztrációin. A fajokról, alfajokról készült pompás, részletes ábrázolások és leírások arra hívják fel a figyelmünket, hogy az életnek milyen sok formája eltűnt már a Földről. Megelevenednek előttünk a kék bolygó örökre elveszett élőlényei, és talán tudatosodik bennünk az is, hogy a még meglevők sorsa a mi kezünkben van, a környezet változása mellett az állatfajok kihalása sem hagyhat bennünket hidegen. A könyv arra is figyelmeztet, hogy az ember mintha nem tanulna a saját hibájából: az állatfajok eltűnése ma is folytatódik. Oldalról oldalra közeledünk a jelenkorhoz, olyan élőlényekről is olvashatunk, amelyek néhány évvel ezelőtt még léteztek, mint például a zanzibári leopárd (1996-ig), a pireneusi kőszálikecske (2000-ig) vagy a kínai folyamidelfin (2007-ig). Óhatatlanul felmerül a keserű kérdés: vajon melyik élőlényé lenne a következő oldal.

Érdekelhet továbbá: Jess French: A medve-mentőakcióSara Starbuck: A leopárd-mentőakció

Zeneértő – Ráhangoló gyerekeknek

 

 

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-166-5

Korosztály: 8+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kalandos utazásunk változatos zenei stílusokon kalauzol végig, Bach csellószvitjeitől az ikonikus Queen-slágerekig. Tudd meg, miért mozgunk a zenére, és mi a kapcsolat a matek és a zene között! Ismerd meg a különböző hangszereket és a zeneművek fajtáit, felépítését, alkotó- és előadóművészeit! Ha olvasás közben meg is hallgatod az ajánlott zeneszámokat, a könyv végére igazi zeneértővé válhatsz.

Segíts a gyerekednek! Zene lépésről lépésre

 

Szerző: Carol Vorderman

Kiadó:  (2021)

ISBN: 978-963-304-382-0

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Zene lépésről lépésre — biztos alapok a zenetanuláshoz. Kötetünk életkortól, hangszertől és tudásszinttől függetlenül segít a zeneelmélet megértésében és elsajátításában. Az alapismeretektől halad az olyan összetettebb zenei fogalmak felé, mint az akkordok, skálák és zenei formák, így saját tempónkban egészíthetjük ki vagy fejleszthetjük tovább tudásunkat. A színes illusztrációk és alkalmazás hanganyagai a zenetanulás bármely szakában hasznos segítséget nyújtanak gyerekeknek, szülőknek és tanároknak egyaránt.

A cikk folytatását – benne 15 ismeretterjesztő könyvújdonsággal – itt tudod elérni. További ismeretterjesztő gyerekkönyveket találsz még ebben és  ebben az összeállításunkban is.

Folytasd a böngészést további kisiskolás könyvújdonságokkal ezen és ezen a linken!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!