Újabb 15 kisiskolás könyvújdonság (7. rész): Válogatás 6-12 éveseknek

Folytatjuk a kisiskolás könyvpremierek bemutatását. Összeállításunkban már hatéves kortól szemezgettünk az újdonságokból, amelyek közösen, vagy akár már önállóan is forgathatók. Íme 15 újabb kisiskolás könyvújdonság – kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet

 

Szerző: Milbacher Róbert

Illusztrátor: Baranyai (b) András

Kiadó:  Csimota Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-564-987-5

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Milbacher Róbert első gyereknek írt regénye.Sutyorka község postahivatalában éli mindennapjait Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója és arany okleveles távírásza, valamint barátja, Flambi Sanyi, a rövidlátó postás. A napjaik meglehetősen eseménytelenül telnek. Nyugalmukat Regenyei Réka, a község hivatalos madárfelelőse szakítja meg, aki egyik napon döbbenten tapasztalja, hogy reggelre az összes madár eltűnt a környékről. A két barát azonnal Réka segítségére siet.A nyomozás során kiderül, hogy Szent Gérce király szobra is eltűnt, és a gyanú egyre inkább az Enyveskezű Útonállókra terelődik. Kalandos útjukról, Tibike egyre színesedő és egyre végeérhetetlenebbnek tűnő részletekkel számol be a nagyvilágnak, így adva át tetteik hírét az örökkévalóságnak.

Egy jeti lakik a pincében

 

Szerző: Dér Adrienn

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó:  Cerkabella Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-580-850-0

Korosztály: 7-10

A KIADÓ SZINOPSZISA

A KÖNNYEN OLVASHATÓ REGÉNY könyvcsalád első kötete. Azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik már biztonsággal olvasnak – ezek a regények valódi irodalmat kínálnak, izgalmasak és szórakoztatók!
Katiéknál valaki lopja a tejet éjszakánként. És ez a problémának csak a kezdete. Az Elkódorgott Nemlétező Lények Ügyosztálya vezetésével mentőakció indul: földön, föld alatt, vízen és levegőben… Mindenkinek, aki szereti a meghökkentő kalandokat és a jetiket!

Ismerkedj meg Dér Adrienn: A kaszabmanó és a Hősteki és az eltűnt holdtehén című meseregényeivel is!

Gibbon és Makákó 3. A nagy félreértés

 

Szerző: Várszegi Adél

Illusztrátor:  Grela Alexandra

Kiadó: Csimota Könyvkiadó  (2021)

ISBN: 978-615-564-985-1

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A folyamatosan őrült kalandokba keveredő gibbon és makákó távozása óta az állatkertben nem történik semmi igazán izgalmas, egészen addig a napig, amíg az elefánt ki nem találja, hogy ő is ugyanolyan jól szeretne tájékozódni a sötétben, mint a vakond.
– Szagalapú az egész? – kérdezi tőle. – Nem is kell hozzá látnom?
-Dehogy kell! Csak csukd be a szemed, összpontosíts arra a szép, hosszú ormányodra, és már kész is az átállás.
Ezzel a végzetes tizenkilenc szóval kezdődik a történet, vagyis előbb az elefánt, majd a teljes állatkert kálváriája: a nagy félreértés, a háború, a mentőakció és végül a kibékülés.

A sorozatban elérhető: Gibbon és Makákó 1., Gibbon és Makákó 2. És akkor jött még egy!

Karácsonyi kitérő

 

Szerző: Zágoni Balázs

Illusztrátor: Szabó-Nyulász Melinda

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-900-9

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít, és még kétségbe ejtőbbé válik a helyzet, mint tavaly. Lehet még szép a karácsonyuk? Vajon ott keresik a karácsony szentségét, ahol kell és érdemes? A HUBBY-díjas Zágoni Balázs szórakoztató, megható és elgondolkodtató új könyvéhez Szabó-Nyulász Melinda készített illusztrációkat.

Százéves karácsony – Az időtükrön át

 

Szerző: Sally Nicols

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-074-5

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Alex és Ruby az időtükör segítségével karácsonykor Viktória királynő korába utazik. Igen ám, de az egyik rokonukat, Edithet az apja a legrosszabb hírű bentlakásos iskolába akarja küldeni! Alexéknek pedig mindenáron meg kell ezt akadályozniuk.
Megható karácsonyi történet a viktoriánus Angliából, amely bemutatja a család és a szeretet erejét. Már tudsz olvasni? Mit gondolsz, el tudnál olvasni egyedül egy egész regényt? Próbáld meg! A Zseblámpás Könyvek egész biztosan neked valók! Nagybetűs, nem túl hosszú, izgalmas és vicces történetek várnak! Készíts be a takaró alá egy zseblámpát is, mert ezeket a könyveket nem fogod tudni letenni!

Szuper télapós és karácsonyi könyveket találsz ebben a bejegyzésünkben is!

A vasorrú bába

 

Szerző: An Leysen

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-284-0

Korosztály: 5-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egyszer volt, hol nem volt egyszer egy Olgi nevű kislány. Az édesapjával élt egy szép kis házikóban. Nagyon boldogok voltak együtt. Csakhogy Olgi apukája új asszonyt hozott a házhoz… aki kegyetlenül bánt a gyermekkel. A mostoha nővére, a Vasorrú Bába egy messzi, sötét erdőben élt, és még az új feleségnél is sokkal gonoszabb volt. A Vasorrú Bába igazi boszorkány volt! Azt is mesélték, hogy szerette a gyerekeket… megenni! Egyik nap a mostoha elküldte Olgit a Vasorrú Bábához. Mitévő legyen most?

A szláv – és a magyar – mesevilágban létező boszorkány, a Vasorrú Bába elevenedik meg ebben a mesében. An Leysen idézi meg a gonosz boszorkányról és a bátor, kedves kislányról szóló izgalmas mesét.

A szerzőtől ajánljuk még: An Leysen: Diótörő

Lufi és a boszorkányfarsang

 

Szerző: Balázs Ágnes

Illusztrátor: Metzing Eszter

Kiadó:  Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-907-8

Korosztály: 7-10

A KIADÓ SZINOPSZISA

A sorozat harmadik részében folytatódnak a nyári szünetről visszatért, immár negyedik osztályos Dalos Hanna, azaz Lufi kalandjai. Kistestvérei, akik ráadásul ikrek, folyton üvöltenek, jó barátja, Szamóca új osztálytársnőjével van elfoglalva, szóval Lufi egy kicsit magányosnak érzi magát. Még jó, hogy talál egy rejtekhelyet, a régi cimborákra pedig mindig lehet számítani. Egy kutya elől menekülve véletlenül összetörnek három doboz cserépangyalkát. Így kerülve összetűzésbe Vali nénivel, a boszorkányos öregasszonnyal. A látszat azonban sokszor csal, és a zord külső egy különleges embert takar, akinek élete – Lufinak hála – végül szerencsés fordulatot vesz. Persze semmi sem megy olyan könnyen… A számos kiadást megélt, nagy sikernek örvendő Lufi-sorozat Metzing Eszter vagány illusztrációival igazán élvezetes olvasmány lehet fiúknak és lányoknak egyaránt.

A sorozatban elérhető: Lufi és Szamóca, Lufi és a zűrös vakáció

Ajánljuk még: Usch Luhn Ebadta Banda – Lotta a megmentő

A varázsmag szövetsége

 

Szerző: M. Nyírő Mária

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-947-1

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Füzes Dóri egy átlagos negyedik osztályos kislány. Legalábbis ezt hiszi magáról. Akarata ellenére egyik pillanatról a másikra egy varázslatos világban találja magát, ahol új barátokra lel. Velük együtt megannyi próba elé állítja a közös feladat, Varázsfölde megmentése. Dóri a különleges utazása végén pedig nemcsak emlékeket visz haza magával… M. Nyirő Mária első kalandregénye nemcsak a gyerekeket kápráztatja el, hanem segítséget nyújt a szülőknek és a pedagógusoknak is, hogy a közös olvasást milyen beszélgetésekkel tudják még színesebbé, izgalmasabbá tenni.

A csibukok varázslatos földjén

 

Szerző: Veronica Cossanteli

Kiadó:  Cartaphilus Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-266-806-2

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“A gyermekeimmel együtt tagadhatatlanul beleszerettünk E. A. Wyke-Smith A csibukok varázslatos földjén című könyvébe… és persze Gorbóba, az egész díszes társaság legragyogóbb gyöngyszemébe.” J. R. R. Tolkien. Pip és Flóra nagy bajba keveredtek. Megszöktek a Sunny Bay Elhagyott és Váratlanul Elárvult Gyermekek Nevelőotthonából, ahol életük szomorú és kilátástalan volt, ám sorsuk most sem nevezhető épp rózsásnak… A két kis árva meghökkentő és varázslatos világba csöppent, ahol fahéjmedvék, lápi koboldok, bukdácsok és talán még takonyférgek is élnek, és persze mindenekelőtt a csibukok, ezek az esetlen, kelekótya, de végtelenül elbűvölő lények, akik J. R. R. Tolkien gyermekeinek szívét is rabul ejtették. E. A. Wyke-Smith elbűvölő meseregénye, amely A hobbit egyik fő inspirációjaként szolgált, most olvasható először magyarul.

Farkasok Erdeje – Tara és Lupó kalandjai

 

Szerző: Annette Moser

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-298-7

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tara és Lupó, a két farkastestvér együtt van, amióta csak az eszét tudja. Ők ketten elválaszthatatlanok, és együtt fedezik fel a Farkasok Erdejét: az ott élő állatokat, a barlangokat, a patakokat, az erdő összes titkát. Egy nap azonban idegen farkas jelenik meg az otthonukban, aki azt állítja, hogy ő Lupó valódi apja, és el akarja magával vinni a fiút! A farkaskölykök azonban elhatározzák, hogy nem válnak el egymástól, ígéretüket meg is pecsételik: mancsot adnak rá. Így aztán elszöknek, és kezdetét veszi a nagy kaland… Ajánlott felolvasáshoz vagy önálló olvasásra.

Darwin sárkányai

 

Szerző: Lindsay Galvin

Kiadó: Móra Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-030-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

1835 A hajósinas Syms Covington élete legnagyobb kalandja felé tart a Beagle fedélzetén a világhírű tudós, Charles Darwin segédjeként. Az úti cél: a Galápagos szigetek. Egy vihar után hajótöröttként egy lakatlan szigeten köt ki, és olyan felfedezést tesz, ami megváltoztathatja a világot… Most már nemcsak a saját életéért kell küzdenie, hanem egy eddig felfedezetlen faj sorsa is az ő kezében van.

Tengernyi kaland – A cseles bálnales

 

Szerző: Bosnyák Viktória

Illusztrátor: Dudás Győző

Kiadó: Tintató Kiadó (2021)

ISBN: 978-615-012-601-2

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Körtemájer-Sercli kapitányról köztudott, hogy igyekszik utasai kedvében járni. Cápa Robyval mégsem valami segítőkész. Roby ugyanis valami hatalmas disznóságra készül bálnaügyben. Akkorára, mint egy bálna. A bálnát pedig jobb nem felbosszantani, mert akkor az expedíció kudarcba fulladhat, a Csámpás hableány teljes legénysége meg vízbe. Vajon a világ legnagyobb állata a legdühösebb is? Minek egy cápának egy bálna? És ki a csuda flexel állandóan? Bosnyák Viktória és Dudás Győző Tengernyi kaland-sorozata nemcsak izgalmas olvasmány, de nézegetni is öröm – kicsinek és nagynak. Főleg 8-11 éveseknek, rókáknak és környezetvédőknek. De fiatalabb halszemű nénikék és idősebb tengerbiológusok is élvezhetik. (Meg a tengerbiológus halszemű nénikéje, ha épp nem flexel.)

A Tengernyi kaland-sorozatban még elérhető: Fókuszban a kókusz – tengernyi kaland, Tikk-takk – tengernyi tudás

Nindzsa kölyök

 

Szerző: Anh Do

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-537-1

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nelson elég fura srác. Haszontalan, esetlen és egy kicsit sem menő! Ám amikor felvirrad a tizedik szülinapja, felfedezi, hogy igazi nindzsa lett belőle! Méghozzá az utolsó nindzsa a földön! De hogyan fogja megmenteni a világot, ha még az alsónadrágját is folyton fordítva veszi fel?! Vajon a nagymamája találmányaval és vadóc unokatestvére, Kenny segítségével képes lesz-e Nelson elsajátítani a nindzsamesterség fortélyait és meg tudja-e menteni szülővárosát, Duck Creeket?

Szimat naplója – A galád lények támadása – Szimat-sorozat 2. rész

 

Szerző: Dav Pilkey

Kiadó:  Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-475-6

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

George és Harold új igazságosztójának kalandjai folytatódnak! A hős eb újabb veszélyek után nyomoz, ám ezúttal szörnyű, galád lényekkel kell szembenéznie. Dav Pilkey elképesztően népszerű képregénysorozata, a Szimat naplója minden korosztály számára érdekes olvasmány és olyan általános értékeket hangsúlyoz, mint az együttérzés, kedvesség, kitartás és az, hogy maradjunk hűek önmagunkhoz.

A sorozat korábban megjelent kötete: Szimat naplója – Szimat-sorozat 1. rész. 

Alsógatyás Kapitány és a biorobotikus fikafiú ádáz összecsapása (az ocsmány orrmaradványok esete)

 

Szerző: Dav Pilkey

Kiadó:  Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-494-7

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

George és Harold ismét mókás képregényt gyártott, és ezúttal céltáblájuk az iskola legokosabb, de ugyanakkor legárulkodósabb tanulója, Melvin Sneedly volt. Ám ez a tréfa nem maradhatott megtorlás nélkül, és Melvin úgy döntött, hogy visszavág! A tervébe azonban hiba csúszott, és egy váratlanul érkező, hatalmas tüsszentés eredményeképpen megszületett a félelmetesen gusztustalan Biorobotikus Fikafiú. Vajon Alsógatyás Kapitány képes lesz eltakarítani a sok trutymót?

A sorozatban még elérhető: Alsógatyás Kapitány és a szupergonosz szipirtyó haragja, Alsógatyás Kapitány és Pukisgatyó professzor veszedelmes terve, Alsógatyás Kapitány és az alattomos űrlény konyhásnénik inváziója (és a hasonlóan gonosz stréberzombik támadása), Alsógatyás kapitány és a beszélő vécécsészék támadása, Alsógatyás kapitány kalandjai színesben, Alsógatyás ​kapitány kalandjai

A cikk folytatásáért – benne további 13 kisiskolás könyvújdonsággal – kattints tovább erre a linkre! További kisiskolás olvasnivalót találsz ebben és ebben a cikkben! Az óvodások könyvújdonságait pedig itt és itt és itt találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!