13 kisiskolás könyvújdonság (6. rész)

Cikksorozatunk újabb részében a kisiskolás korosztálynak válogattunk olvasnivalót. Összeállításunkban már hatéves kortól szemezgettünk az újdonságokból, amelyek közösen, vagy akár már önállóan is forgathatók. Íme 13 kisiskolás könyvújdonság – kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Tacskó, vizsla és a többiek – Kutyás könyv gyerekeknek

 

Szerző: Horváth Ildi

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-089-9

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szeretnéd tudni, hogy mióta élnek együtt az emberek és a kutyák, és kik a legközelebbi rokonaink? Szeretnéd megérteni a kutyák beszédét, és megtanítani a saját kutyádat egy csomó hasznos dologra? Szeretnél megtudni sok-sok apró érdekességet és legendát a kutyákról? Kíváncsi vagy, hogy mi jellemző a különböző kutyafajokra, miközben egy gyönyörű képeskönyvet lapozgatsz? Tudj meg (majdnem) mindent a kutyákról!

Ismerkedj meg Horváth Ildi Irány észak! című meseregényével is!

Rajzolj egy krumplit! 3.

 

Szerző: Agócs Írisz

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-081-3

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Rajzolj egy krumplit! első részéből kiderült, hogy szinte bármilyen állatot és embert könnyű rajzolni, elég, ha elkezdjük egy krumplival, aztán kiegészítjük itt-ott egy háromszöggel vagy körrel, két gombszemmel vagy egy bolyhos farokkal. Nincs megállás, aki egyszer belejött, folytatni akarja! Ennek a könyvnek a segítségével pillanatok alatt malacok, jegesmedvék, baglyok, hangyászok, gepárdok és vidrák népesítik majd be a papírlapokat, cukin mosolyogva, kajlán lépdelve, krumplisan gömbölyödve. Az egyszerű rajzokat az olvasni még nem tudó ovisok is követni tudják, de érdemes olvasni mellé a szöveget is: Agócs Írisz szóban is sziporkázik, csupa vicc, szójáték, csupa jókedv ez a könyv, ami garantált sikerélményt és jó szórakozást nyújt minden korosztálynak!

Agócs Írisz sikersorozatából még elérhető: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…Rajzolj egy krumplit! 2. Lesz belőle pingvin, zebra, pelikán…

A karácsonyi malac

 

Szerző: J.K. Rowling

Illusztrátor: Jim Field

Kiadó: Animus Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-324-881-2

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza! Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Soha ne add fel – Mese arról, hogyan győzd le az akadályokat

 

Szerző: Al Ghaoui Hesna

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes

Kiadó: Open Books (2021)

ISBN: 978-963-572-111-5

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Holli szorongva indul a táborba, ahol a beilleszkedését nemcsak egy beképzelt osztálytárs ármánykodása, hanem a saját félelmei is jócskán megnehezítik. Ekkor szegődik mellé ismét Mumus, az apró házi rém, aki segít neki felismerni, hogy hibázni szabad, sőt jó is lehet! De hogy lehet a problémákra, megoldandó feladatokra kihívásként tekinteni? Holli varázskönyvében mindenki átalakulhat! Holli végigkalauzolja a gyerekeket egy nem mindennapi erdei kiránduláson, ahol a gyerekek is vele játszhatnak. Gyere, tarts Hollival és küzdd le te is az akadályokat! Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól ismert, immár kétgyermekes anyuka a félelem megszelídítéséről szóló, Holli, a hős című gyermekkönyve után legújabb kötetében különleges utazásra hívja ifjú olvasóit.

A szerzőtől ajánljuk még: Holli, a hős – Mese arról, hogyan félj bátran

Marci és a bűvészolimpia

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-053-0

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legvidámabb osztályban nagy az izgalom: Bűvészolimpiát rendeznek a városban! Minden gyerek részt szeretne venni rajta, de csak egy csapat győzhet. Csakhogy együtt dolgozni nem is olyan könnyű: van, aki mindennel elégedetlen, van, aki állandóan veszekszik, van, aki túl hangos, van, aki túl halk… Marci elhatározza, hogy nekik mégis sikerülni fog!
Wéber Anikó megint egy nagyon fontos témát boncolgat: miközben végigizguljuk Marciékkal a felkészülést és a versenyt, megtanuljuk elfogadni, hogy a másik másképp gondolkodik. A konfliktusokban könnyen magára ismer az olvasó, és eljut oda, ahova a bűvészcsapat: együtt mégis könnyebb! Még ha elsőre nem is tűnik úgy.

A legvidámabb osztály történetéből még elérhető: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban, Marci az Állatkertben – Marci at the Zoo, Marci a várkastélyban – Most én olvasok! 4. szint, Marci és a farsang – Most én olvasok! 3. szint, Marci és a kincsesláda – Most én olvasok! 2. szint, Marci és a legvidámabb osztály – Most én olvasok! 1. szint, Marci iskolás lesz – Most én olvasok! – Nagybetűs szint

Ismerkedj meg az Olvass velünk! sorozat köteteivel is. Böngészd át az olvasás segítő sorozatokról írt cikkünket is! Ajánljuk még: Olvass Borival! Bori és a vad póni  és az Olvass Borival! Háziállatok Bori osztályában

A bálna és a srác

 

Szerző: Kiss Noémi

Illusztrátor: Molnár Jacqueline

Kiadó: Pagony Kiadó (6-10)

ISBN: 978-963-587-087-5

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Ki ismerte a fiút, aki olyan picinek született, mint egy légy?” – így kezdődik a történet a Srácról, aki a messzi északon élt, kisebb volt, mint a többiek, nem szerette, ha Cérnának hívják, és egy napon elege lett abból, hogy mindenki csúfolja. Az apró, ám bátor fiúról, aki elhatározta, hogy világgá megy. De ugyanannyira szól a történet a cserfes, kicsit duci kislányról, Lídáról is, na meg arról, hogyan kötöttek barátságot egy csapdába esett fókával, egy törött szárnyú kormoránnal, a világ legszelídebb bálnájával, vagy hogy miként esett Lída az óriások fogságába, és hogyan próbálta kiszabadítani őt Cérna… Kiss Noémi varázslatos regénye a barátságról, a bátorságról, a menekülésről és a szabadságról mesél – Molnár Jacqueline pedig gyönyörű illusztrációkat készített hozzá.

A szerzőtől ajánljuk még: Lámpaoltó Pöttyös néni

Macskák mesés könyve

Szerzők: Arany János, Bálint Ágnes, Bella István, Berg Judit, Borsi Bálint, Borsos J. Gyöngyi, Charles Perrault, Csepregi János, Csoóri Sándor, Csukás István, Ecsédi Orsolya, Edward Lear, Gimesi Dóra, Harold Monro, Kertész Erzsi, Lackfi János, Lázár Ervin, Lewis Carroll, Luis Sepulveda, Majoros Nóra, May Szilvia, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Móricz Zsigmond, Mosonyi Aliz, Nemes Nagy Ágnes, Rudyard Kipling, Somfai Anna, Szabó Imola Julianna, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, T. S. Eliot, Tóth Krisztina, Várfalvy Emőke, Varró Dániel, Weöres Sándor, Zalán Tibor

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)1)

ISBN: 978-615-580-859-3

Korosztály: 3-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szereted a macskákat? Lehetnek világcsavargó kalandorok, titkok tudói vagy álmatag házikedvencek, kétségkívül lenyűgöző teremtmények. Less bele titokzatos világukba: a macskairodalom színe-javát kínáljuk ebben a pompásan illusztrált kötetben!
És ha még nem vagy macskarajongó? Olvasd el ezt a könyvet, és majd az leszel!

A Kalandor

 

Szerzők: Rakonczay Gábor, Peter Jones

Illusztrátor: Igor Lazin

Kiadó: Peter Jones Magic (2021)

ISBN: 978-615-818-360-4

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bálnák, cápák, világvége sziget, viharok, grönlandi és Déli-sark expedíciók, Atlanti-óceán átkelések… Rakonczay Gábor gyerekkori tervei a nagy kalandokról, melyek mára megvalósultak.Amikor kissrác voltam, megkérdezték mi leszek, ha nagy leszek? Kalandor – válaszoltam én. Olyan szakma nincs…. – Már miért ne lenne?! – mondtam én. Ebben a csodamesében, elképesztően izgalmas és inspiráló történeteket olvashatunk a Föld legkülönbözőbb részein véghezvitt expedíciókról. Igor Lazin rajzaival, Peter Jones – Ausztrál-Magyar, gyerekkönyv író – meséli el Rakonczay Gábor elképesztő kalandjait, melyeknek üzenete, hogy az álmaink kellő kitartással mindig megvalósíthatóak. Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinness világrekorder és hatszoros óceánátkelő hajós, az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa. Rendszeresen teljesít több száz kilométeres ultrafutásokat. 29 nap alatt átkelt Grönlandon és egy 44 napos expedícióval elérte a Déli-sarkot. 3 könyv szerzője és eddig 5 országban, több mint 200 ezer ember hallotta célmegvalósítással kapcsolatos előadásait.

Hogyan rajzoljunk cuki szörnyeket?

 

Szerző: Angela Nguyen

Kiadó: Sziget Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-572-349-0

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rajzolj képzeletbeli elbűvölő bestiákat! Találj ki új fantasztikus lényeket! Ragadj magadhoz egy tollat és rajzolj!
CUKISÁGOK VILÁGA

Ajánljuk méG: Barabás Zsófi – Moizer Zsuzsa: Mindenki tud rajzolni

Egy kiskutya, aki töknek öltözött

 

Szerző: Bella Swift

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-032-8

Korosztály: 6-10 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Anna és családja izgatottan készül a halloweenre, a gyerekek kísérteteket, pókokat gyártanak, hogy feldíszítsék anya kutyabarát kávézóját, ahol nagy buli lesz. Millinek is jelmezbe kéne bújnia, de a kis mopsznak inába száll a bátorsága, ha lehetne, ő inkább kihagyná a boszorkányokkal, szellemekkel és egyéb rémségekkel teli estét. De aztán rájön, hogyan tudja legyőzni a félelmét…

A sorozatban még elérhető: A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni, A kiskutya, aki nyuszi akart lenni, A kiskutya, aki unikornis akart lenni

Egy mopsz naplója – Kutya a hóban

 

Szerző: Kyla May

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-487-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az iskolában hószünetet rendeltek el, aminek Bella nagyon örül, hiszen így Bubival egész nap odakint játszhatnak. A baj csak az, hogy Bubi nem szereti a havat, mivel az csúszós, hideg és nedves. Ami még ennél is rosszabb, hogy a szomszédba egy új fiú költözött, vele együtt pedig egy ijesztő, szörnyeteg-méretű állat is. Vajon Bubi le tudja küzdeni a hóval szembeni félelmét, hogy új barátot szerezzen? Ez a gazdagon és színesen illusztrált gyerekkönyv kicsiket és nagyokat egyaránt meggyőz arról, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja.

A sorozatból még elérhető: Egy mopsz naplója – Kutya a rakétán

A homoklakó

 

Szerző: Tasi Katalin

Illusztrátor: Mészely Ilka

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-564-988-2

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyereket ütlegelni szigorúan tilos! Kivéve félrenyelés esetén, térdünkre fektetve, lassú ritmusú, erőteljes mozdulatokkal, hátba. Vajon mi történik, ha megjelenik az oviban egy fura süvölvény, aki sosem fogad szót? Mit gondolnak az ovisok? Megijednek tőle? Elkerülik? Azt kívánják, bárcsak sose jött volna? Vagy valaki legszívesebben csak behúzna neki egyet, amikor az óvó néni nem látja? Nehéz megélni, ha olyasvalakivel találkozunk, aki idegesítő és szokatlanul viselkedik. Pedig egyvalamiben biztosan olyan, mint mindenki más: rossz neki, ha bántják. A mese a csúfolódás, és az elfogadás témáját dolgozza fel

Kornél a kobra

 

Szerző: Gáti István

Illusztrátor: Klement Csaba

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-879-8

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ugye te is azt hitted, hogy a tetoválás örökké tart? Janó is így gondolta, ám mikor ötvenedik tetkója hipp-hopp eltűnt jobb karjáról, igencsak meglepődött. Vajon miért szökött meg Kornél, a kobra? Hova kúszik egy kígyótetoválás a mai Budapesten? Sikerül új otthont találnia? Gáti István friss hanggal, humorral és játékossággal írt verses meséjét Klement Csaba rajzai elevenítik meg.

A cikk folytatásáért kattints tovább erre a linkre! További kisiskolás könyvújdonságokat találsz ebben és ebben a cikkben! Az óvodások könyvújdonságait itt és itt és itt találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!