Nyári könyvmerítés 4. rész – Kisiskolás válogatás

Íme egy újabb merítés a nyári gyerekkönyves újdonságokból! 10 izgalmas tipp, 10 olvasmányos és szórakoztató kötet, amelyeket közösen, vagy akár már önállóan is forgathatnak a kisiskolások. Sok szuper olvasnivalót, kellemes böngészést kívánunk!

Kicsikből nagyok – Coco Chanel

 

Szerző: María Isabel Sanchez Vegara

Illusztrátor: Ana Albero

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-063-7

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték. A kis Coco Gabrielle Chanel néven látta meg a napvilágot Franciaországban. Anyja halála után árvaházba került, ahol a szigorú apácáktól megtanult varrni. Később kávéházi énekesként, varrónőként és kalapkészítőként dolgozott, míg végül a világ egyik leghíresebb divattervezője lett. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható Coco életéről.

A sorozat további újdonságai: Jane Goodall, Frida Kahlo, Davis Attenborough

 

A gyerekeknek szóló inspiráló életrajzi sorozatból ajánljuk továbbá a magyar hírességek életútját bemutató köteteket: Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodottKertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Ajánljuk továbbá a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot című életrajzi kötetet is, amely olyan híres emberek – filozófusok, írók, tudósok, feltalálók, zenészek, építészek, uralkodók – történetét mutatja be a gyerekeknek, akik eszméikkel, találmányaikkal, ötleteikkel fontos mérföldkövet raktak le az emberiségnek.

Loni és a varázsvár

 

Szerző: Vörös István

Illusztrátor: Kasza Julianna

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-773-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vörös István meseregényének első részben (Loni és a kísértetek) Loni, a kisiskolás embergyerek és Levélke, az ötszázéves kísértetkislány – dacára a korkülönbségnek – nagyon jó barátságba keverednek. Az önmagában is olvasható új részben Levélkéék (anyja, Sarkifény Vízlevegőtűz Sztrasidla Klára és apja, Gorboda Tamás) meghívja Lonit és egész családját (anyját, Ildit, apját, Tamást, és bátyját, Petit) vértesi otthonukba, a Varázsvárba. Kezdve egy igazán rejtélyes (sőt: kísérteties) vonatúttól az este nyolcas reggelin keresztül a rendszeres éjszakai repkedésekig egy rövid időre Loniék megtapasztalják, milyen is kísértetként élni… Annyit elárulhatunk, hogy cseppet sem félelmetes! (Na jó, csak nagyon ritkán.) Ahogy a regénybeli gyerekek mondják: “Ez nem volt se jó, se rossz, se hihető, se hihetetlen! Ez minden volt!”

A sorozatban már elérhető: Loni és a kísértetek. Ajánljuk még Barbara Cantini: Halálka – A történet, amin meghalsz a nevetéstől! című kötetet is.

Viharka a sötétség ura

 

Szerző: Julien Hervieux

Kiadó: Móra Könyvkiadó (20219

ISBN: 978-963-486-823-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Viharkának, a sötétség ifjú urának sorsát előre eldöntötték. Ha nagykorúvá válik, el kell majd rabolnia egy hercegnőt, hogy – a hagyomány szerint – alulmaradjon a lovaggal szemben, aki végül megmenti a lányt. A nagy pillanatig azonban a kis uraságnak leckéket kell vennie gonoszságból, csak hogy pokolian untatják a tanórák… Egy napon óriási ötlete támad: nem vár tovább, MOST AZONNAL elrabolja a hercegkisasszonyt!
Vajon mi sül ki ebből a vakmerő cselekedetből?

Bibliai szuperhősök

 

Szerző: Miklya Luzsányi Mónika

Illusztrátor: Oravecz Gergely

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-818-7

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ki volt a régi idők Supermanje? Milyen csodákat vitt véghez az ókori X-Men? Miért lehet szupermenő, ha valaki balkezes? Milyenek voltak az egykori harcos asszonyok? A Bibliai szuperhősök különleges képességekkel megáldott ószövetségi szereplők életútjának sorsfordító pillanatait mutatja be rövid, fordulatos jelenetekben. A manapság reneszánszukat élő szuperhősök és az ókori jelességek közti párhuzamba vonásának célja, hogy felkeltse a mai kiskamaszok figyelmét a bibliai személyek iránt, akiknek bátorsága, igazságérzete és hite mindannyiunk számára követendő példa lehet.

Érdekelhet továbbá Frank Schwinger: Odin és bandája

A világ legrosszabb osztálya

 

Szerző: Joanna Nadin

Illusztrátor: Rikin Parekh

Kiadó: Teknős Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-324-851-5

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A 4. b a világ legrosszabb osztálya. Stanley-t és a legjobb haverját, Mandzsitot ez persze nem izgatja, nekik ugyanis BOMBABIZTOS tervük van rá, hogyan ússzanak meg mindent, hogyan legyenek az osztály Kekszkirályai, vagy hogyan nyerjék meg a Nagy Kiselőadás-versenyt. Hogy ehhez meg kell szegniük a házirend néhány… vagy inkább jó néhány szabályát? Annyi baj legyen! Vigyázat! Nyomokban tejtől cuppogós cipőt, igazi hörcsögcsontvázat és egy csomó rókázást tartalmaz.

A sorozat következő kötete: A világ legrosszabb osztálya tovább rosszalkodik

Ajánljuk még az Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon és a Kirándul az osztály című köteteket.

Szupermalac és Űrkapitány – Idővihar

 

Szerző: Dóka Péter

Illusztrátor: Máli Csaba

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-272-7

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Búcsúzik olvasóitól Szupermalac és Űrpatkány, a két szeretnivaló szuperhős, akiket nemcsak könyvekből, hanem a népszerű magyar animációs sorozatból is ismerhetünk. A trilógia befejező részében hőseink úgy döntenek, hogy mostantól nem a világ megmentésén fáradoznak, hanem inkább űrfagyit árulnak. Szupermalac gyorsaságának és Űrpatkány kiváló receptjeinek hála hamarosan az egész galaxis az ő jeges csemegéjüket nyalogatja – ám éppen ebből lesz a baj… Szupermalac és Űrpatkány utolsó kalandja során a galaxis legkegyetlenebb szerelmespárjával száll szembe: a Fekete Hóemberrel és Durcival, a morcos pingvinlánnyal. Képesek lesznek megállítani őket, és életre tudják kelteni Ködváros megfagyott lakóit?
A kötet humoros, izgalmas és szívszorító búcsú a két jó baráttól, Pati patkánytól és Csocsó malactól. Vajon teljesül az álmuk, és híres szuperhősök lesznek? (Vagy örökké fagylaltot fognak árulni?)

A Szupermalac és Űrkapitány korábbi részei: Hősök leszünk!, A három űrbetyár

Állatkommandó – Langaléta Lajos esete

 

Szerző: Halusz Léna

Kiadó: Könyv Guru (2021)

ISBN: 978-615-615-357-9

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Eltűnt, ellopták, elveszett! Riadóóó! Hol van az Állatkommandó?”
Szikla Szilárd, az Állatkert gondozója az állatkommandósokhoz fordul segítségért. Az eltűnt zsiráfot, Lajost kell megtalálniuk. “A borzalom, ami történt, hogy eltűnt Langaléta Lajos, a giganyakú zsiráf. Már egy hete, hogy teljesen nyoma veszett. Riasztottuk a rendőröket, csendőröket, tűzoltókat, a katasztrófavédelmi szerveket. De Lajos szerveiről semmi hír…”
A megbízást elvállalva rögvest nyomozásba is kezd Melák, a “félelmetesen hosszú és rémisztően széles” nagykutya, Gizda, a folyton gizdáskodó kandúr-pandúr és Csúzli, a szárnyas fejvadász, a papagáj, aki mindenre nagy ívben tojik (szó szerint is).
S hogy hová tűnt Lajos, az Állatkert sztárja? A kalandos mese végére erre a rejtélyre is fény derül.

Érdekelhet még: Usch Luhn: Ebadta Banda – Lotta, a megmentőRuff Orsolya: A zöld macska és a titkos átjáró

Mágikus állatok iskolája – Kinyomoztuk! 1. – Levélrejtély

 

Szerző: Margit Auer

Kiadó: Babilon Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-294-670-2

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ideális olvasmány kezdő olvasóknak: önálló, izgalmas történet, nagy betűk, rövid sorok, sok színes kép és rejtvények a Mágikus állatok iskolája szereplőivel. Murphy a kanadai jegesmedve nyomoz. Ida furcsa, széttépett levelet talál a postaládájában. Valaki meg akarja ijeszteni? De kicsoda? Talán egy gyerek a mágikus állatok iskolájából? Az nem lehet, ők aranyosak! A jegesmedve különös nyomokra bukkan…

A sorozat újdonsága még: Mágikus állatok iskolája – Kinyomoztuk! 2. – Papucstolvajok

Egy mopsz naplója – Kutya a rakétán

 

Szerző: Kyla May

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-470-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg a földkerekség legcukibb mopszliját! Név: Buborék Báró Becenév: Bubi Mit szeret? A ruhákat, a mogyoróvajat és a gazdáját, Bellát. Mit nem szeret? Mogyit, a mókust, a fürdést és az esőt. Miután Bella benevez az iskolai feltaláló versenyre, Bubi segíteni akar neki, hogy ő legyen a nyertes. Bubi azonban véletlenül tönkreteszi Bella művét. Most mi lesz? Vajon sikerül neki mindent helyrehozni?

Érdekelhet még: Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni, Usch Luhn: Ebadta banda – Lotta a megmentő

A Százfok-öböl réme – Zabaszauruszok 5.

 

Szerző: M. Kácsor Zoltán

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-437-799-3

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A három jó barát, Rilex, Kunyi és Barmol CSÚF CSAPDÁBA esnek a Végtelen-síkságon. A szabadulásuk egyedül Kunyin múlik, mint ahogyan az is, eljutnak-e végül a bölcsek falujába, VALAMIDERENGBE. …A FÖRTELMES DRAGALÁD eközben rajtaüt Gyíktaréjon, Leiszút Feliszút és barátai csak egy TITKOS JÓAKARÓNAK köszönhetik, hogy az utolsó pillanatban megmenekülnek. De vajon elérik a céljukat, és le tudják csendesíteni a Csendetlen-óceánt? Egy biztos: a JÓSLAT szerint a világot csak a JÓSZÍVŰ ÉNEKES TOLVAJ mentheti meg! A gyerekek és a szülők körében is nagy népszerűségnek örvendő Zabaszauroszok 5. kötetét már népes rajongótábor várja, és szerencsére ezúttal sem kell csalódniuk. Kunyi pimaszabb, Rilex pedig bölcsebb, mint valaha – ész mi tagadász, Leiszút Feliszút isz hossza a szokászos formáját. Szőt! A történet ezúttal is bővelkedik izgalmas kalandokban, váratlan fordulatokban, ráadásul előbukkan benne néhány soha nem látott fura teremtmény is. M. Kácsor Zoltán azt vallja: a gyerekeket leginkább azért csodálja, mert őket szó nélkül beengedik Meseországba. A népszerű meseregény-sorozat azonban a legjobb bizonyíték arra, hogy a szerző maga is bejáratos ebbe a mindannyiunk által olyannyira szeretett és semmi mással nem pótolható birodalomba.

A sorozat eddig megjelent kötetei: Utazás Dínómdánomba, Sárkánytörvény, Acsargó-mocsarak, Dragalád visszavág, A Százfok-öböl réme

A cikk folytatását itt találod! Folytasd a böngészést az óvodások, kisovisok és a legkisebbek nyári újdonságaival!

További kisiskolás könyvcsemegéket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!