13 kisiskolás könyvújdonság (4. rész)

Cikksorozatunk újabb részében a kisiskolás korosztálynak válogattunk olvasnivalót. Összeállításunkban már hatéves kortól szemezgettünk az újdonságokból, amelyek közösen, vagy akár már önállóan is forgathatók. Íme 13 kisiskolás könyvújdonság – kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Két kis dinó és a honfoglalás

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-786-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Valószínűleg mindnyájan ismeritek már Trikót, a világ legkisebb triceratopsz krónikását, és Nyammot, a harcias tirexet. A két kis dínó a zsírkréta korból pottyant először Büdi­pestre, később Mátyás király udvarába és a reneszánsz Itáliába kerültek, onnan az ókori Görögországba, majd Kolumbusz Kristóf hajójára – a legújabb részben pedig a honfoglaló magyarok között találják magukat!
Miközben kiderül, hogy őseink Trikó és Nyamm nélkül ­ta­­lán meg sem találták volna az új hont, szinte mindent meg­­tudunk a honfoglalásról, a hét vezérről és Árpádról – sőt, a magyar hiedelem- és mondavilágot is megismerjük Emese álmától kezdve Csaba királyfi legendájáig. Kalandosan, viccesen, mégis sok-sok új ismeretet szerezve – ahogy ezt a Két kis dínó sorozattól megszokhattuk.

A sorozat korábbi kötetei: Két kis dinó a zsírkréta korban, Két kis dinó Budapesten, Két kis dinó a középkorban, Két kis dinó Krétán, Két kis dinó felfedezi Amerikát. A Két kis dinó-sorozatról itt írtunk bővebb ajánlót.

Bingaminga és Morfió

 

Szerző: Takács Mari

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-564-974-5

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mikor érünk oda? – kérdezte hosszú hallgatás után Bingaminga, aki ötnapi gyaloglás után már a hétévesek lendületességével rogyott le egy nagyobb tengerparti kőre. – Szerintem itt vagyunk – válaszolta Jinga. Valter és Biloba pedig egyetértően bólogatott. – Jaj de jó! – lelkendezett a fiatal varázsló, és vetkőzni kezdett, hogy mielőbb megmártózhasson a vízben. A többiek is követni akarták a példáját, hiszen azóta, hogy Babotában búcsút vettek Zenkától és Zanekától, a tudós házaspártól, nem sokszor pihentek meg. Ám abban a pillanatban, amikor hozzáláttak a nadrágszárak felgyűréséhez, egyszer csak megjelent mellettük egy ajtó. A semmiből.”

A szerzőtől ajánljuk még: Bringaminga és a babkák

Ajánljuk továbbá Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg, Dér Adrienn: A kaszabmanó, Wéber Anikó: Örökszerda című köteteket is.

Szeretettel üdvözöl: Bálna

 

Szerző: Megumi Iwasa

Illusztrátor: Jörg Mühle

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-771-2

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mióta utolsó tanítványa, Pingvin visszatért tanítani a Pingvin-szigetre, Bálna professzor rettentő magányos. Egyre csak várja a választ a levelekre, amiket Pelikánnal küldött a látóhatáron túlra. Egy napon végre levelet kap – méghozzá egy magányos kisbálnától! Tarts Bálna professzorral ezen a megható, vicces, kalandokkal teli úton, ahol még egy olimpia megrendezése sem lehetetlen feladat!

Már megjelent: Szeretettel üdvözöl: Pingvin

Mesék az Operából – Hoffmann meséi

 

Szerző: Acsai Roland

Illusztrátor: Cserkuti Dávid

Kiadó: Holnap Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-349-326-7

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gonosz Lindorf megpróbál Hoffmann boldogságának útjába állni, és hogy ő szerezze meg Stella szívét, aljas tervet eszel ki: addig akarja meséltetni hősünket, míg el nem késik a kedvesével megbeszélt randevúról. A három mese három különböző, mégis összefüggő történetet tár az ifjú olvasók elé. Vajon sikerül-e Lindorf terve, vagy egy váratlan fordulat meggátolja ebben?
Offenbach műve az operairodalom máig közkedvelt klasszikusa, az általános műveltség része. A szövegkönyv alapjául szolgáló E.T. A. Hoffmann-novellák pedig a fantasztikus irodalom klasszikusai. Offenbach és E.T.A. Hoffmann felnőtteknek szóló meséit a méltán népszerű író, Acsai Roland írta át gyermekeknek szóló, modern, humoros, izgalmas mesekönyvvé, amit bátran ajánlhatunk kiskamaszoknak és gyermeklelkű felnőtteknek is, akik így közelebb kerülhetnek a kultúra klasszikus műveihez. Ebben segítségükre lesz a nagyszerű illusztrátor megkapó, összetéveszthetetlen képi világa is.

Ismerkedj meg a Mesék az Operából-sorozat Hunyadi László című kötetével is!

Mire felnövünk

 

Szerző: Haász János

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Athanaeum Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-543-057-4

Korosztály: 5+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fanni ma a halmazokról tanult. Azt mondta, nem fogom érteni, aztán mégis lerajzolta. Két karika, ami középen összeér. Nagyon nevettem, hogyne érteném. Hogy amikor anyával és apával sétálunk, azért én vagyok középen, mert én vagyok, akiben anya és apa összeér. Van egy gyerek. Vannak kérdései, és őszinte – néha túlzottan őszinte – pillanatai. Van egy gyerek. Nézi a világot. Keresi benne a helyét. A Mire felnövünk versek füzére, amelyek főszereplője egy kisiskolás fiú, akinek boldog, kiegyensúlyozott családjában egy betegség hirtelen mindent megváltoztat, a fiú pedig szívfájdító kérdések és bizonytalanságok sorával kénytelen szembesülni.

Az Anyacsalogató Hadművelet

 

Szerző: Kemendy Júlia Csenge

Kiadó: Napkút Kiadó (2021)

ISBN: 978-615-628-335-1

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Különös legendák keringenek a Tündérfürt utca egyetlen épülete, egy elhagyatott szélmalom körül. Egyesek szerint ha tizenkétszer körbeszaladod, a malom tündérei valóra váltják a kívánságodat. A falubeli gyerekek vágyai pedig sorra teljesülnek is. Szilágyi Filkó bármit megtenne azért, hogy bizonyítékot találjon a tündérek létezésére, és végre elhallgattassa kételkedő ikertestvérét, Kelement. A nyomozásnak újabb lendületet ad a malomba költöző új jövevény, aki bátorrá tevő gumicsizmájában fenekestül felforgatja a fiúk mindennapjait. De vajon tényleg tündérek teljesítik a kívánságokat? Mi van akkor, ha egy kívánság örökre kívánság marad? Szegődj a tündérek nyomába Bertivel, Filkóval és Kelemennel, hogy megtudd a választ!

Érdekelhet még: Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén

Maja és Molli – Banánnadrág, barinők és fiúk

 

Szerző: Emma Wunsch

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-269-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Maja hercegnő és Molli, aki korántsem hercegnő, a lehető legteljesebb ellentétei egymásnak és a lehető legjobb barátnők! Megelégelve az örökös dolgozatíratást, Maja és Molli tanítónője meghökkentő bejelentést tesz: elő fognak adni egy iskolai színdarabot! Amelynek címe, az osztály döntése folytán, Banánnadrág lesz! Az iskola végül örömforrássá válik, és a projekt arra inspirálja a lányokat, hogy további jó ügyeknek is harcosai legyenek. Molli elhatározza, hogy kampányt indít a polisztirolhab ebédlői tálcák ellen, és úgy gondolja, Maja személyében tökéletes és hatalmas szövetségese van. Maja azonban, Molli nem csekély bosszúságára, inkább a saját jó ügyét tartja szem előtt: a szerelmet! Ámde amikor a barátnők összekülönböznek azon, hogy melyik ügy fontosabb, nagyon összevesznek. Vajon sikerül megmenteniük a barátságukat, mire elkezdődik az előadás? A lányok nem tudnak egymás szemébe nézni, és külön-külön próbálják képviselni a jó ügyeiket, túlságosan messzire mennek, és emiatt a barátságuk során első ízben összevesznek.

Ajánljuk továbbá az Ebadta Banda-sorozat Lotta a megmentő című ifjúsági kötetét is.

Lufi és a zűrös vakáció

 

Szerző: Balázs Ágnes

Illusztrátor: Metzing Eszter

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-766-1

Korosztály: 8-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A számos kiadást megélt, nagy sikernek örvendő Lufi-sorozat Metzing Eszter vagány illusztrációival most visszatért. A sorozat második része csak úgy zsizseg az izgalmaktól. Lufi a nyári vakációja alatt ugyanis vándortáborba megy. A vadóc kisiskolással együtt izgulhatjuk végig a bakonyi túrázásokat, a számháborút és a kincsvadászatot. Lufi közben titkos társaságot is alapít, hogy bosszút álljon az utálatos Pál Laurán és a Kukucska ikreken. Mire rájön arra főhősünk, hogy milyen is igazi barátság, talán a regény legnagyobb rejtélye is kiderül, hogy mikor születik meg a kistestvére.

A Lufi-sorozat kötetei: Lufi és Szamóca, Lufi és a zűrös vakáció, Lufi és a Boszorkányfarsang, Lufi és a hajmeresztő szerelem, Lufi és az elcserélt születésnap, Lufi és a nyolcpecsétes titok, Lufi és a hóba rajzolt szív, Lufi és a párizsi randevú

Ajánljuk még: Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon, Kirándul az osztály

Egy mopsz naplója – Kutya a rakétán

 

Szerző: Kyla May

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-470-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg a földkerekség legcukibb mopszliját! Név: Buborék Báró Becenév: Bubi Mit szeret? A ruhákat, a mogyoróvajat és a gazdáját, Bellát. Mit nem szeret? Mogyit, a mókust, a fürdést és az esőt. Miután Bella benevez az iskolai feltaláló versenyre, Bubi segíteni akar neki, hogy ő legyen a nyertes. Bubi azonban véletlenül tönkreteszi Bella művét. Most mi lesz? Vajon sikerül neki mindent helyrehozni?

Érdekelhet még: Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni

A világ legneveletlenebb unikornisa 3. – Sulidiszkó életre-halálra

 

Szerző: Pip Bird

Kiadó: Digitanart Stúdió (2021)

ISBN: 978-615-571-637-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tarts te is a világ legneveletlenebb unikornisával a varázslat és randalírozás elegyébe ebben a vicces sorozatban! Az Unikornis Suliban mindenki izgatottan készül a félévzáró sulibulira. A gyerekek és az unikornisok is alig várják már, hogy magukra öltsék legmenőbb ruhájukat, és a táncparkettre perdüljenek.
A Sulibuli Bizottság elnöki székébe Darcy ül, mert feltett szándéka minden idők legjobb buliját szervezni. Ám az iskolai küldetést eltéríti, amikor még több csillámot próbál szerezni hatalmas diszkógömbjéhez, és ezzel mindenkit veszélybe sodor. Mirára és Dave-re hárul a feladat, hogy mindent helyrehozzanak. Vajon kikerül a Piros osztály a Kristálylabirintus barlangból? És bemutathatja-e ámulatba ejtő táncát Mira és Dave?

A sorozat további kötetei: A világ legneveletlenebb unikornisa – Mentőküldetés a hegyen, A világ legneveletlenebb unikornisa 2. – Sportnap az unikornissuliban

Bori és az elátkozott tizenhármas

 

Szerző: Julia Boehme

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-941-9

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori igazán nem babonás. Pedig a színjátszó kör meghallgatása éppen péntek tizenharmadikára esik, amin Anna annyira izgul, hogy lassacskán mindenkit megőrjít. Bori ennek ellenére meg van győződve arról, hogy minden simán megy majd. Viszont ezután egymást érik a különös események. Lehet, hogy a tizenhármas szám mégiscsak balszerencsét hoz?

A Barátnőm, Bori sorozatból érdekelhet még: Bori közlekedik, nagyobbaknak: Olvass Borival! – Bori és a vad póniHáziállatok Bori osztályában

Sherlock Dog – A fantomcica

 

Szerzők: Claudio Comini, Renzo Mosca

Kiadó: Alexandra Könyvesház (2021)

ISBN: 978-963-447-957-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legenda szerint egy dermesztően hideg, esős éjszakán reszkető, ázott kismacska nyivákolt Sir Bassethound ajtaja előtt. Sok-sok évvel később a grófot rejtélyes támadás érte, a tetthelyen macskalábnyomokat találtak. A gróf az eset után megtébolyult. Senki sem tudja, mi történik Zegernye Grófságban, de itt az ideje, hogy valaki kiderítse… Sherlock Dog és John Matchson készen állnak a bűntény megoldására!

Geronimo Stilton – Belzebub Bob Bon serege

 

Szerző: Geronimo Stilton

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-437-806-8

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rács mögött a Csatornatöltelékek Bandája! Vagy mégsem? Hirtelen garázda patkányok lepik el Cin Cityt, káoszt okozva mindenütt. De miért olyan egyformák? És ki áll a háttérben? A szuperegerek saj(á)tos szuperképességeikkel kiderítik!

A cikk folytatását itt találod. További kisiskolás könyvcsemegéket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben. Az óvodás újdonságokat itt és itt a legkisebbeknek szóló köteteket ide kattintva böngészheted át.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!