savannah backpage listcrawler com new orleans escort girls denver backpage tysons eacorts san antonio

Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Kiss Judit Ágnes selymes mesevilágába mi először a Babaróka ajándéka című kötettel csöppentünk, és a bűbájos sorozat (Babaróka kertje, Babaróka esti meséi) azóta is a kislányom egyik megunhatatlan kedvence. A szerzőnő nemrég egy lebilincselő meseregénnyel rukkolt elő, a talányos Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg címmel, amibe mi szintén egy csapásra beleszerettünk. Minden összetevő adott is ehhez: izgalmas kalandok, váratlan fordulatok, toplistás karakterek – tündérek, hercegek, sejtelmes lidércek, kalózok, unikornis, sárkány… na és egy fontosságos küldetés. Belevágsz?

Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-580-0

Korosztály: 6-10

 

 

A könyv főhőse Zsálya, egy kedves kislány, aki olyan, mint a suliban bármelyikük: sok barátja van, imád játszani, fél a rovaroktól, rajong az unikornisokért, ahogy manapság mindegyikük. Egyszóval Zsálya látszólag egy egészen átlagos kislány, ám egy valamiben mégis különleges: az ő neve valójában Salvia hercegnő, és hamarosan egy nagy küldetéssel kell szembenéznie. Hm, hogy is van ez?

Az egész egy fülledt nyári estén kezdődött, amikor a nyitott ablaknál egy különösen nagy éjszakai lepke csapódott Zsálya lámpájának. És ha ez nem lett volna önmagában is elég rémisztő, ez a valami még meg is szólalt…

– Fényilonca vagyok. És… és ha te is azzal jössz, hogy dagadt vagyok…! Vedd tudomásul, hogy volt egy sérülésem, és egy csomó ideig nem tudtam repülni. És hát ettem, meglátszik, na. Majd lerepülöm.

Nos a hívatlan vendég nem szender vagy molylepke volt, hanem Fényilonca, a folyton zsörtölődő tűzpille a mesebeli Aevus királyságából. A lepketündér elmesélte neki, hogy a birodalom hercegének szüksége van rá. Csak az tud neki segíteni, aki a földi világban, a herceggel pontosan egy napon, egy órában és percben született. Azaz pont akkor, amikor ő. Elmondta, hogy Zsályát valójában Salvia hercegnőnek hívják, és az édesapja (habár egész nap egy irodában dolgozik) valójában egy király, és az anyukája pedig egy királynő.

A meglepet fruska mindezt kicsit kétkedve fogadta, de Fényilonca rámenőségének hála ráállt, hogy segít Aevus hercegének. Megtudta, hogy a birodalomban az idő egy ideje megváltozott. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, az önző király pedig egyáltalán nem öregszik, és esze ágában sincs a fiának átadni a trónt. Sőt! De Zsálya segítségével helyre állhat a rend, és hogy pontosan mit kell tennie, ahhoz el kell látogatnia Aevus hercegéhez. Ám ez nem is olyan egyszerű feladat, mert ahhoz, hogy átléphesse a birodalom kapuját, előbb meg kell tanulnia unikornison lovagolni. Mi sem könnyebb! – gondolnánk, pedig valójában ehhez hosszú előkészületre van szükség. Nemcsak, mert egy unikornist megülni nem kis mutatvány, hanem mert köztudott például az is, hogy az unikornisok csak azt engedik a hátukra ülni, akit először meglátnak. Zsályának tehát ott kell lennie a saját hátasa kikelésénél. Fényilonca át is adott neki egy iciripiciri tojást, amiről a legnagyobb titokban kell gondoskodnia, amíg ki nem kel…

Milyen nehéz bármit is elrejteni, ha az ember együtt lakik a szüleivel!

Persze a küldetést titokban tartani nem egyszerű feladat egy kicsi lány számára, akitől a szüle minden este jó éjt puszival és esti mesével köszönnek el. De a pirinyó tojás szerencsére szépen növekedett, és hamarosan eljött a nagy nap is, amikor az unikorniscsikó végre megérkezett. A neve – ahogy az anyukája megüzente – Efirfira lett. Gyönyörű kék szemei, szivárvány színű szárnya és sörénye teljesen elbűvölték Zsályát. Fényiloncától azt is megtudta, hogy az unikornisok szarva csak később nő ki, és a nyakukban egy kis aranycsengettyűvel jönnek a világra.

Efirfirát Fényilonca egyelőre magával vitte az anyukájához, de amikor Zsálya legközelebb találkozott vele, már a hátára is felülhetett. Kezdetét vehette az oktatás! Unikornison lovagolni nehezebb volt, mint azt gondolta, de Zsálya minden gyakorlással egyre ügyesebb lett, és mire eljött a nagy nap – ő és a herceg születésnapja – készen állt a küldetésre. Azt a kérdést pedig, hogy de mi lesz, ha a szüleinek feltűnik a hiánya, Fényilonca szokás szerint kicsit zsörtölődve intézte el.

Nem azért vagyok tündér, hogy nehézséget okozzon egy ilyen csekélységet megoldani.

Vajon a birodalom olyan gyönyörű volt, aminek álmában vélte? Milyen kihívások várnak rá odaát? Megtud egy ilyen kicsi lány birkózni egy ekkora feladattal? De sok ideje nem volt töprengeni ezen. Ahogy a palotába ért, egy óriásgyík teremőr sietve egy Aldo nevő öregemberhez vezette. Hamarosan megtudta azt is, hogy el kell jutniuk az Idősárkányhoz, túl a Három Hold Hegyen, és rá kell venniük, hogy fordítsa vissza az időt a rendes kerékvágásba. A küldetésre Zsálya Efirfirán, Aldo Denionon a hatlábú paripán vágott neki, és természetesen velük tartott Fényilonca is.

Az útjuk számtalan váratlan és veszélyes kalandot tartogatott kis hőseinknek. Volt, hogy gonosz helyeken növekedő nyálkás-ragacsos göröngyvarangyok támadtak rájuk, amit nem is úsztak meg ép bőrrel. Kiderült, hogy léteznek ellenállhatatlanul finom ehető virágok, de az is, hogy a meggondolatlan falánkságnak súlyos ára lehet. Megesett, hogy a segítség váratlan helyről érkezett hozzájuk, és ismerkedtek egy barátságos kalózcsaláddal is. Egyszer egy erdei boszorkány állta útjukat, és kérte tőlük, hogy fejtsék meg, pontosan kik is ők valójában. Máskor meg rémes erdei lidércek kérték tőlük, hogy nézzenek szembe a legnagyobb félelmeikkel. Huhúúú, neked mi volna az?

Vajon kis hőseink időben eljutnak az Idősárkányhoz? Hogyan vehetnék rá, hogy segítsen nekik? Visszajutnak épségben a palotába valaha is? Találkozhat végre-valahára Aevus hercegével? Az öreg király vajon tétlenül nézi végig mindezt? Na és mi történik mindeközben otthon, Zsálya szülei rájönnek kislányuk eltűnésére…? 

A Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg egy olvasmányos és fordulatokban gazdag meseregény. Izgalmas és szórakoztató, egy újabb imádnivaló mesekötet Kiss Judit Ágnes tollából. Ismételt kalaplengetés Szimonidesz Hajnalka lélegzetelállító illusztrációjáért, ami különleges hangulatot kölcsönöz  és nagyszerűen illik Zsálya történetéhez.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kiss Judit Ágnes meseregényében minden benne van, ami egy jó meséhez kell: unikornis, tündérek, sárkány, herceg, hercegnő! Csak éppen minden egy kicsit másképp… Zsálya hétköznapi kislány, akit nagy feladatra szemelnek ki: egy nap megjelenik a szobájában egy tündér, és a segítségét kéri. Hazája, Aevus királysága ugyanis nagy bajban van – egy idő óta másképp telik az idő. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, a király nem öregszik, hatalmát pedig nem szeretné átadni fiának, a hercegnek. Zsálya az egyetlen, aki a földi világ lakójaként Aevus hercegével egyazon hónapban, napon, órában és percben született, neki kell segítene, hogy a herceg megkaphassa jogos jussát, az őt illető trónt. Zsálya tehát elindul, és Fényilonca, a zsörtölődő tündér, Efirfira, az unikornis és Aldo, a titokzatos öregember társaságában megpróbálja teljesíteni a küldetést.

A szerzőtől ajánljuk továbbá A tündérkeresztanya című mesekönyvet, valamint a méltán népszerű Babaróka-sorozatot (Babaróka ajándéka, Babaróka kertje, Babaróka esti meséi) is! Kiss Judit Ágnes újdonsága még a Ki brummog a barlangban? című kitalálós-verses lapozókönyv is.

Ajánljuk még Acsai Roland: Tili és Tiló, Dér Adrienn: A kaszabmanóvalamint Lilien Berg: Kincső és az álomherceg című meseregényét is.

Ha tetszett bejegyzés, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

93%
Nagyon jó

Fordulatokban gazdag, olvasmányos és szórakoztató meseregény 5-8 éveseknek.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény