Wéber Anikó: Örökszerda

Abszolút letehetetlen. Abszolút nyomozás. Abszolút időhurok.

Abszolút rejtélyes, abszolút lendületes, abszolút lebilincselő. A karantén bezártsága és a kamaszlét valósága ihlette Wéber Anikó legújabb ifjúsági regényét. Az Örökszerda izgalmas és fordulatos nyomozós kaland a javából. Egy különleges időhurok-történet, ahol az idő megállt, a főszereplő kiskamaszok pedig a holnap határán rekedtek. A nap ismétlődik, a titkok és a veszélyek fokozódnak. Csakis Dávid és Réka bátorságán és találékonyságán múlik, hogy továbbléphetnek-e. A gyanúsítottak köre adott, de ahogy előre haladnak, minden egyre csak zavarosabb. Vajon ki dolgozik ellenük és kiben bízhatnak? De a legújabb Abszolút Könyvek nemcsak egy misztikus nyomozás története, hanem a kamasz lélek mélységeivel, árnyalataival is találkozhatunk benne. Felbukkan a gyász feldolgozása, a sérülékenység, a barátság, a bizalom és a valós érzelmek elrejtése is. Kezdődhet az Örökszerda?

Elkezdeni valamit a legizgalmasabb. Abból még bármi lehet.

Örökszerda

 

Szerző: Wéber Anikó

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-726-2

Korosztály: 10-14

 

 

 

Dávid Júnó ugatására riadt fel az éjszaka közepén. Kiment, hogy megnézze, mi a baj, és látta, hogy a kutya kölyke, Dakota kiszökött, és az út közepén figyel valamire. A fiú kisétált hozzá, és amikor az ölébe ugrott, észrevette, hogy a szemben lévő ház előtt egy kísérteties kislány kifejezés nélküli arccal bámul rá. Aztán egy villanás, hirtelen reggel lett, és az ágyában találta magát. Álmodta, vagy valóban megtörtént vele?

Minden egy átlagos szerdának indult. Azaz átlagosnak nem mondható, mert Dávid osztálykirándulás helyett otthon nyomta az ágyat betegen, és nagyon szorított, hogy legalább másnapra, a suli királyválasztására összeszedje magát. Nem lehet olyan peches, hogy lemaradjon arról is. Apa külföldi úton, anya reggel benyitott hozzá, hogy megnézze, jobban van-e. Elmondta, hogy ebédre grízes tésztát talál a hűtőben, hogy figyelje majd a csomagküldő futárt, és kérte, hogy adja oda a pizsamáját, mert indulás előtt még egy mosást is betesz. Azzal elviharzott dolgozni.

Április 13-a van, de igazi nyári időre számíthatunk. napközben 25-28 fok várható – mondta a csinos meteorológus hölgy.

A nap unalmas volt, a barátai képeket küldtek a kirándulásról, a szomszéd néni buktát hozott neki, becsengettek hozzá az utca új lakói, a bájos Ring Melinda és Borka, mert a begurult hozzájuk a kislány labdája. Megjött a futár, később egy idegen fickó kopogtatott be hozzá, ott hagyta a névjegyét, hogy újrabetonozná a járdájukat. Majd egy taxi érkezett még a szomszéd házhoz, és kiszállt belőle a tegnap esti kísérteties lány

Ideköltöztem a nagynénikémhez – felelte szemrebbenés nélkül az új szomszéd, és úgy leste Dávidot, mint egy vadászó macska a zsákmányát.

Dávid segített a csomagokkal, de nem hozta szóba, hogy úgy érzi, egyszer már találkozott vele. Zavartan hazament, lassan anya is megérkezett, este lett, elment lefeküdni, és alig várta, hgy másnap iskolába menjen. De éjfél körül ismét Júnó ugatására ébredt. Kiment, látta, hogy Dakota az út közepén áll, odament hozzá, szemben kinyílt az ajtó, és ott volt Réka, a kísérteties lány. Megint. Óriási fény villant, majd reggel az ágyban találta magát. Kipattant, hogy induljon végre a suliba, de az anyukája megállította, hiszen még csak szerda van, pihenje ki magát. Grízes tészta a hűtőben, napközben futár, adja oda a pizsamáját, és ne felejtse majd el kivenni a mosást.

Április 13-a van, de igazi nyári időre számíthatunk. napközben 25-28 fok várható – mondta a csinos meteorológus hölgy.

A nap hátborzongatóan megismétlődött. Borkástól, szomszéd nénistől, futárostól, vállalkozóstól, mindenestől. Minden pontosan úgy történt, mint az előző napon. Tényleg újra szerda volt. Dávid kóválygó fejjel ment lefeküdni, alig várta hogy elaludjon és végre TÉNYLEG csütörtök legyen. De éjfél körül megint meghallotta a kutyaugatást… Vajon miért ismétlődnek a napok? Miért nem lesz holnap? Hogyan kerülhetne ki ebből a körforgásból? Na és miért bámulja és ki az a titokzatos szomszéd lány?

Megint elbújok. Eltakarom az arcom, hogy ne ismerjen fel a szörny. Ha felveszek egy maszkot, akkor nem vesz észre. Akkor senki sem találhat rám. Nem támadhatnak meg. A szomszéd fiú sem tud semmit, ez biztos. Az ismétlés biztonságos. Semmi váratlan nem történhet. Olyan, mint egy sorozatot újra és újra megnézni.

Dávid tehetetlennek érezte magát. Hamarosan azonban rájött, hogy nemcsak ő, hanem a furcsa lány is újra éli a napokat. Bármennyire kiismerhetetlennek is látja, nincs mit tenni, össze kell fognia vele, hogy kiderüljön, miért rekedtek a szerdában. Ezzel kezdetét veszi a nyomozás. Hamarosan kiderítik, hogy Réka édesanyja hátra hagyott egy üzenetet. Ebből kiderül, hogy a lánynak különleges képessége van: megtudja állítani az időt. De az IDŐKEZELŐK saját hasznukra nem, csakis egy bajbajutott megmentésére tudják erejüket használni, és ők is indíthatják újra az időt, ha akarják. Ehhez Rékának rá kell jönnie, hogy miért állította meg az órát, ki a bajbajutott személy, és mitől kellett megóvnia. El kell érnie, hogy a baj ne történjen meg, és ha a veszély elhárul, az idő is újraindulhat. Csakis rajta áll.

Persze gondolhatnék rá úgy is, hogy mindennap új eséllyel indulunk. Amit tegnap elrontottunk, mára megsemmisül, és csinálhatjuk sokkal jobban. Mint az üres, tiszta lap a naplómban, a szerda is arra vár, hogy újra megtöltsük. A lehető legjobb történettel.

De sajnos van egy nehezítő tényező is. Léteznek az IDŐZAVARÓK, akik saját érdekükben elérhetik, hogy az időt leállítsák, és hátráltatni fogják abban, hogy újraindítsa. Rékáék azt is megtudják, hogy az ismétlődő napokon csak azokkal tudnak szóba állni, akikkel a nulladik napon is találkoztak. Tehát a bajbajutott és az időzavaró is közöttük lesz. Vajon ki az időzavaró, mi a tipped? Dávid anyukája, Réka nagynénje, vagy a kicsi Borka és Melinda? Esetleg a futár, a vállalkozó vagy a taxis a ludas? Na és Dávidnak milyen szerepe van mindebben? A gyerekek egy veszélyekkel teli nyomozásba csöppennek, miközben egy sötét bűntényre is fényt derítenek. Mindenki gyanús, senkiben sem bízhatnak, magukon kívül senkire sem számíthatnak. Minden mindennel összefügg, a szálak találkoznak, a titkok feltárulnak és ők egyre mélyebben elmerülnek az örökszerdában. Lehet, hogy végleg benne ragadnak?

Sokféle csend van. Van a nyári kánikula csendje. Amikor itthon vagyok a kertünkben, és levél se rezzen, madár se csipog, csak a nap bágyaszt. Van a téli este csendje. Amikor kinézek a kollégium ablakán, és mozdulatlanul állnak a kopár fák, ágaikkal tartják az égboltot. Van a meglepetés csendje. Amikor elakad a szavam, és hirtelen nem tudom, mit mondhatnék. Van az álmodozás csendje. Amikor másik világba menekülök, és csak ott kiabálok, nevetek, táncolok. Van az írás csendje. Amikor új birodalmat teremtek papíron. Nekem ez a kedvencem. Van a gyász csendje. Amikor nincs mit mondanom hangosan. Akivel beszélni szeretnék, ahhoz már csak magamban szólhatok. Remélem, meghallja… Van a rejtőzködés csendje. Elbújok. Senki sem tudhatja, mit gondolok, mert maszkot viselek.

Van, hogy elvesztik a reményt, van hogy eluralkodik rajtuk a kilátástalanság és a félelem veszi át az irányítást. De nem bukhatnak el. Vajon küldetésük sikerrel jár? Eljut Dávid valaha is a királyválasztásra, és ehet mást is ebédre, mint grízes tésztát? Időközben különleges kapcsolat alakul ki Réka és Dávid között, a fiú kezdi meglátni nyomozótársa valódi arcát és megjelenik előtte az igazi, érző szomszéd lány. Vajon akkor is ilyennek látja majd, ha átlépnek az örökszerdán?

Sokféle csend van. Például vihar utáni csend. Amikor elment a rossz, minden békés, és én előbújhatok a rejtekhelyemről. Vagy az öröm csendje. Amikor megszólalni sem merek, nehogy elűzzem a varázslatot.

Az Örökszerda egy fordulatokban gazdag, rejtélyekkel átitatott nyomozás története. Letehetetlen kamasz krimi – abszolút könnyed, abszolút szórakoztató, abszolút lebilincselő. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ébredtél már úgy, hogy azt érezted, minden ugyanolyan, mint előző reggel? Felkelés, reggeli, iskola – mintha az egyhangú napok során megállt volna az idő? Dáviddal pontosan ez történik. Szerinte csütörtök van. Az anyukája szerint szerda. Majd megismétlődik az előző napja. És megint. És megint. Ráadásul mintha senki más nem venné észre, hogy az örökszerdában ragadtak! A fiú kétségbeesetten nyomozni kezd: vajon miért történik ez az egész? Rékával, a szomszéd lánnyal hamarosan egy bűnügy kellős közepébe csöppennek, ahol mindenki gyanúsított, akivel találkoztak ezen a bizonyos szerdán – és senkiről sem tudni, hogy igazat mond vagy titkol valamit… A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

A szerzőtől ajánljuk még a Visszhangország, valamint a Cseresznyeliget titka című ifjúsági köteteket is.

TIPP: olvasd el az Abszolút Könyvekről szóló írásunkat is, amiben megismerkedhetsz Kate Scott: Óriás, valamint a Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című sikerkönyvekkel. Az Abszolút Könyvek-sorozatból ajánljuk még: Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Izgalmas, fordulatos, lebilincselő.

  • Élmény