Ebadta Banda – Lotta, a megmentő

4 kutya + 4 barát = kaland minden mennyiségben

Kislányom kutyarajongó, de úgy rendesen. Még nem adtuk be a derekunkat, de sokszor rezgett már a léc, mert úgy néz ki, szerelme töretlen. Ezért is fogadta kitörő örömmel az Ebadta Banda könyveket – amiben nem beszélő, vagy superhero állathősök, hanem hétköznapi, hús-vér kutyusok és szerető gazdáik szerepelnek. És micsoda kalandokban lesz részük!

4 kutya + 4 barát = kaland minden mennyiségben.

Az Ebadta Banda-sorozat két csudividám kötettel (Lotta, a megmentő, Zokni főszerepet kap) debütált nemrég a könyvesboltokban. Menő csapat, felelős gazdik, igazi kis egyéniség ebek, na meg összetartás, humor, izgalmak, rejtélyek, és sok-sok vidám illusztráció várja a kisiskolás gyerekeket. Kell még ide bármi más? Lotta, a megmentő – ismerkedj meg a könyvvel!

Ebadta Banda – Lotta, a megmentő

 

Szerző: Usch Luhn

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-219-2

Korosztály: 7-10

 

 

 

Csapjunk is bele! A csapat lelke a kíváncsi és nyíltszívű Leni, valamint Lotta nevű kutyája, a különösen intelligens, aranysárga golden retriever. Különleges kapocs van közöttük, Lotta rendkívül megbízható, mindent megért és mindenben segítségére van gazdijának. Egyben ő a kutyák feje. Barátnője az okos és leleményes Paula. Ő a banda esze. Módszeres, listákat készít, vág az esze és mindig a többiek előtt jár egy lépéssel. A srácok minden akadálynál, fogós kérdésnél őt keresik meg. Paulát egyébként örökbe fogadták és imádják a nevelőszülei – kicsit talán túl sokat is megengednek a lánynak, mindenesetre tudja, hogyan csavarja az ujja köré őket. Kutyája egy kissé szertelen Jack Russell, az osztály bohóca és Mogli a neve. Harmadik barátjuk Henry, akinek ugyan nincs kutyája, de tiszteletbeli patrónusa Boldog tanárnő beagle-jének. Zokni neveletlen, rakoncátlan kutyus, de Henry imádja. Sétáltatja, nevelgeti, félti-óvja és mindketten oszlopos tagjai a csapatnak. Végül ne feledkezzünk meg Max barátjukról sem, aki ugyan sokszor vad és féktelen, de mindig helyén van a szíve. Nos neki egyelőre nincs kutyája, de nagyon szeretne. Valahol vár is már rá egy kedves, elhagyott border collie, akinek – na jó, elárulom – Kivi lesz a neve.

Az a nap is szokásosan indult, Leni Lottával, a sulikutyával startolt a iskolába, és a szomszéd srácot, Henryt várta. Eh, ma mutatják be az új tanárnőt, igazán siethetne! Amíg várakoztak, egy meglehetősen ellenszenves nő csattogott el mellettük. Fekete szerkó, vérvörös miniszoknya, szertelen fekete haj, óriási sötét napszemüveg… Hűha! Lotta megugatta, Leni összerezzent. Kiderült, ő Henry nagyijának új bérlője. Döbbenete még nagyobb volt, amikor megtudta, hogy ő lesz a már pocakos Boldog tanárnő helyettese. Ráadásul – mi tagadás, nagyon illett hozzá – Varjas tanárnő a nőszemély neve! Az első benyomás nem sikerült valami jól, de még a bemutatkozás sem. Varjas tanárnő ferde szemmel nézte, hogy kutyusok – Lotta és Mogli – is vannak az osztályteremben. 

A gyerekek számos hasznos dolgot tanulhatnak egy kutyától. Persze nem számtanból vagy helyesírásból. De a kutyák megbízhatók és hű barátok, ráadásul a legjobb vigasztalók, ha baj van.

A gyerekek nagyon nem örültek. Úgy látták, semmi jó nem sülhet ki abból, ha Varjas tanárnő lesz imádott Boldog tanárnőjük helyettese. Mi lesz még itt! Suli után Leni és Henry a kikötőbe mentek Lottával és Zoknival – nemcsak a friss séta, de egy jó kis ebéd reményében. Péter (Henry nagypapájának barátja) mindig szívesen látta őket egy kis halas szendvicsre. De arra nem számítottak, hogy ott is összefutnak majd az új tanárnővel. Ráadásul nem is akárhogy! Varjas tanárnő denevérszerű pincsije, a neveletlen Baby ugyanis nekiesett a két ebnek. Óriási kalamajka lett belőle, a három kutya acsargott, morgott, verekedett, és végül Zokni, aki irtózott a víztől, belepottyant a tengerbe. Lotta azonnal utána vetette magát, hogy megmentse, Péter meg egy mentőövvel a kezében sietett a segítségükre. Az ijedtség után azonban újabb meglepetés következett. A parton három helyett négy csuromvizes kutyus lihegett kimerülten. Péter Zoknit, Lotta viszont egy cuki border collie-t mentett meg. Hogyan kerülhetett ő is a vízbe? Úgy néz ki, a gazdátlan kutyus is a bajbajutott beagle után eredt.

Végszóra érkezett meg Max, akit halért küldtek a kikötőbe. Közte és a border collie között első látásra szerelem lett. De volna itt egy kis probléma: Max apukája nem szereti a kutyákat, soha nem engedné meg, hogy hazavigye. Most mihez kezdjenek? A srácok annyit tudtak csak, hogy ilyen fogós helyzetekben csakis Paula éles esze segíthet! Már rohantak is, de mielőtt elindultak, valami szöget ütött a fejükbe. Mit keresett Varjas tanárnő a kikötőben? Na és ki az a fura, motoros alak vele? Ami még gyanúsabb: mit rejt az a nagy láda, amit a motor pótkocsijában visznek? Miért vannak lyukak az oldalán, és ha kérdezik, miért olyan ellenszenvesek? Leniék fölöttébb furcsállották a dolgot és gyanították, hogy a motoros pár sántikál valamiben. Naná, hogy a végére járnak az ügynek!

Ezzel kezdetét vette az Ebadta Banda nyomozása. A srácoknak sok-sok furfangra, leleményességre és bátorságra volt szükségük, hogy felgöngyölítsék az ügyet. Vajon tényleg tilosban járnak ők ketten? Ha igen, gyerek létükre is leleplezhetik őket? Egyáltalán sikerül valaha is megbarátkozniuk az új tanárral? Na és Paula tényleg annyira rafinált, hogy még azt is kieszeli, hogyan maradhatna Kivi végleg Max mellett? Járj te is a dolgok végére! 

Az Ebadta Banda egy fordulatokban gazdag, izgi és szórakoztató ifjúsági sorozat, szuper kisiskolás könyvcsemege. Nagy betűs, könnyed, vidám és élvezetes – olvasni tudók bátran belevághatnak, de felolvasva is tökéletes. Kutyás én nem kutyás gyerekeknek egyaránt élvezetes lesz. Nézd csak!

Neked van már bandád? A könyv végén a bandaalapítás szabályai is pontokba szedték a gyerekeknek. Ráadásként egy bandaigazolvány-mintát is találhatnak benne, ami alapján a sajátjukat is megtervezhetik, ha szükséges. Na ugye, hogy ugye?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Le a pórázzal! Itt jön az Ebadta Banda! 4 kutya + 4 barát = kaland minden mennyiségben. Leni, Henry, Paula és Max halálra rémülnek, amikor találkoznak új tanárukkal, a szuper szigorú Varjas tanárnővel, akinek ráadásul fogalma sincs, hogyan kell a kutyákkal bánni. A tanárnő gyanús barátja pedig nyilvánvalóan valami rosszban sántikál… A négy barát rögvest nyomozni kezd. Szerencsére négylábú barátaik sosem hagyják őket cserben. Egy rakás édes kutyakölyök szorul ezúttal az Ebadta Banda segítségére.

A sorozat újdonsága még: Ebadta Banda 2. – Zokni főszerepet kap

Ajánljuk továbbá Dobó Dorottya: A zapumai kóbor villamos, valamint Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon és Kirándul az osztály című kötetek is. Érdekelhet továbbá Wéber Anikó: Örökszerda, Wéber Anikó: Visszhangország.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!