Dobó Dorottya: A zapumai kóbor villamos

Jártál már Zapumában? Zötykölődtél már a város legendás kóbor villamosán? Szelted már keresztül-kasul a tájat egy sárga kötött pályással országhatárokon át? Pedig ez a kaland most csakis rajtad áll! Belevágsz? A zapumai kóbor villamos egy rejtélyekkel és izgalmakkal teli meghökkentő utazás története. Szórakoztató kalandregény, lebilincselő kamaszkrimi, váltsál jegyet rá!

A zapumai kóbor villamos

 

Szerző: Dobó Dorottya

Illusztrátor: Buzási Viktória

Kiadó: Napkút Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-263-997-0

Korosztály: 6-12

 

 

Főhősünk Tomi, egy különleges városkában élt a szüleivel és négy tesójával. Hogy nem hallottál még Zapumáról? Ezzel sajnos nem vagy egyedül. Pedig ez az ország Európa szívében, Csehország és Szlovákia között terül el. De hopszika! Egy adminisztratív malőr miatt Csehszlovákia felbomlásakor megfeledkeztek róla, és nem sorolták egyikhez sem. A helyiek eleinte próbálkoztak, hogy felkerüljenek a térképre, de ma már csak legyintenek. Habár Zapuma Köztársasága egyeseknek nem létező hely, nagyon is valóságos. Egy csodaszép, modern kisváros, polgármesterrel, kis utcákkal, hegyekkel, völgyekkel és a teljes várost átszelő villamoshálózattal is büszkélkedhet. A városon belül ugyanis mindenki kizárólag villamossal, vagy gyalog közlekedhet.

Visszatérve Tomira, a fiú minden reggel korán kelt, hogy még iskola előtt kitakarítsa a villamosokat, és a plusz pénzzel a családi kasszába besegítsen. Rendszerint vele tartott Guszti is, Tomi fekete loboncos puli kutyája. Nos, aznap hajnalban is álmosan tette a dolgát a kocsiszínben. Egészen jól haladt, ezért úgy döntött, egy kis szünetet igazán megérdemel. Elszenderült egy percre. Ábrándozásából a villamos ajtajának csattanása riasztotta fel. Elképedve látta, hogy a szerelvény nemcsak bezáródott, de el is indult vele. A fülkében senki, sehol senki. Csak ő és Guszti zötyögtek a villamoson, ami egyre határozottan rótta a síneket. Mi történhetett?

A város még mindig aludt. A végtelen csend és béke ólomként nehezedett Tomi vállára, hiszen azt jelentette, hogy még akár órákig itt lehet, mielőtt valaki észrevenné.

Vajon merre tart és miért zakatol látszólag cél nélkül a sárga járgány? Ki áll a dolog hátterében és mit akar elérni vele? Elsőként Horgas Kelemen, a morcos villamosirányító észlelte a bajt. Kelemennek egy csepp kétsége sem volt afelől, hogy a dolog mögött csakis a Tomi, a huligán takarítófiú lehet. Riadóztatta az illetékeseket: hamarosan ott toporgott Orosz Lenke, a közlekedési várostitkár, Harmatos Zsombor, a villamosigazgatóság ifjú elnöke, Monostori Gábor rendőrfőkapitány és a polgármester úr is személyesen. De bármit is próbáltak, bárhogy is erőlködtek, rá kellett jönniük, hogy tehetetlenek: elvesztették az irányítást a villamos felett. Még nagyobb volt az ijedtségük, amikor egy zsaroló levélből kiderült, hogy a szellemvillamos a polgármester unokáját túszként magával vitte, és a kislányt szörnyű baleset érheti, ha a polgármester azonnal nem mond le!

Mindeközben a villamoson is zajlott az élet. Tomi beletörődött, hogy nem tehet mást, kivárja, mi lesz az utazás vége. Unottan nézett ki az ablakon, amikor egyszer csak, legnagyobb meglepetésére egy szőke loknis kislány ereszkedett be a fülkébe.

Az álmodozó Bogi volt az, aki imádott felhőket kémlelni a villamos tetején. Meséket, történeteket szőtt róluk, és a szíve mélyén igaznak is képzelte őket. Fel sem tűnt neki, hogy a villamos elindult közben. De nem is lepődött meg különösebben, hiszen szerinte varázsvillamoson ülnek!

A felhőket néztem. Ez a legjobb hely az egész városban, jól látszik minden, amit a felhők csinálnak. Ma egy delfin menekült a boszorkány elől – magyarázta a lány. – Már nem látszik – folytatta, mikor látta, hogy Tomi az eget kezdi fürkészni az ablakon át. – Most csak a tengert látni, ebbe ugrott bele a delfin.

Bogi, Tomi és Guszti – immár hármasban utaztak keresztül-kasul a városon, mígnem lassan a sínek végéhez értek. Tomi gombóccal a torkában készült a kisiklásra, de semmi ilyen nem történt, a szellemvillamos a pályát elhagyva robogott tovább az ismeretlenbe.

– Ez nem lehet igaz! – ámult el Tomi, Én megmondtam, hogy varázsvillamos – vágta rá elégedetten Boglárka.

A csodajárgány innentől erdőn-mezőn át, országhatárokkal mit sem törődve szelte szakadatlan az öreg kontinenst. De merre tart, mi lesz a végállomás, és mi lehet az elraboló célja vele? Tényleg a végsőkig elmegy, és a vesztébe viszi a villamost, ha a polgármester nem mond le? Valóban ott van valahol egy elrabolt kislány a szellemvillamoson, akin Tomiéknak segíteniük kellene? Megúszhatják a kalandot és lesz elég lélekjelenlétük, ha szükséges? Megérkezik valaha is a felmentősereg? Útjuk során Tomi is egyre nyitottabb lesz, átlépi határait és ábrándos útitársával is egyre közelebb kerülnek.

Látod azt a hatalmas vízilovat? – mutatott az ég felé, de Tomi egy nagy pacán kívül mást nem látott a felhőben. – Ott van mögötte a királylány. Az előbb még itt táncolt, de nézd – folytatta, és kinyújtotta a mutatóujját egy távolabbi felhő irányába -, ott jön a sárkány, és ezért el kell bújnia a víziló mögé.

Mindeközben… A városvezetés nemzetközi segítséget próbált kérni, de senki sem vett komolyan egy ismeretlen országból érkező feljelentést, így kénytelenek voltak maguk kézbe venni az ügyet. Hamarosan nyomra bukkantak, és a kétségbeesett polgármesterrel karöltve a tettek mezejére léptek. Vajon sikerül felgöngyölíteniük a szokatlan bűnesetet? De idővel Horgas Kelemen sem tétlenkedett, és külön utat járva, taxival az elszabadult villamos után eredt. Eközben a villamos csak száguldott tova az ismeretlenbe, az izgalmak fokozódtak, és ádáz versenyt futottak az idővel. Vajon megáll valaha is a zapumai kóbor villamos?

A zapumai kóbor villamos egy letehetetlen ifjúsági kötet, amire érdemes jegyet váltania a kisiskolás gyerekeknek. Rejtélyes, izgalmas, szórakoztató – szállj csak fel rá, legyél te is a kaland részese! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Zapumában elszabadult szellemvillamos járja a várost, fedélzetén két gyerekkel és egy pulival. Tomi nehezen találja a közös hangot az álomvilágban élő Bogival, ám a villamos rejtélyének felderítése érdekében kénytelen együttműködni a lánnyal. Bogi egy vérbeli kopó alaposságával veszi észre a bűntény kibogozásához szükséges apró jeleket, és csakhamar meglepő magyarázattal áll elő az elszabadult járművel kapcsolatban. Mindeközben a villamosigazgatóság központi épületében is nyomozás kezdődik, miután váratlan levelet kap a polgármester. Miért indult el vezető nélkül a járat? Mi történik, ha eléri a város villamoshálózatának végét? Hogy menekülnek meg a szerelvényen ragadt gyerekek? És egyáltalán, miért nincs rajta Zapuma a világon egyetlen térképen sem? Légy részese a kóbor villamos kalandjának!

A rejtélyek kedvelőinek ajánljuk még Wéber Anikó: Örökszerda, valamint a Visszhangország című ifjúsági regényét. Érdekelhet még Harcos Bálint: Petya és Tulipán, Dér Adrienn: A kaszabmanó, Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

Letehetetlen, rejtélyes, izgalmas, szórakoztató.

  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató