Karácsonyi könyvtippek tizenévesek (5. rész)

Az elmúlt napokban karácsonyi könyvtippekkel jelentkeztünk. Hatrészes összeállításunkban az idei gyerekkönyves újdonságokból válogatunk, amivel a szülőknek, nagyszülőknek és barátoknak szeretnénk segítséget nyújtani a tökéletes ajándék kiválasztásához.

Nagyobb csodát nem tudok elképzelni, mint hogy a fehér papíron a fekete betűk megelevenednek. Megindul a fejében a képzeletmozi. Az olvasás a legfontosabb.

Csukás István

Az első és második bejegyzésünkben az óvodásoknak, harmadik és a negyedik részben pedig a kisiskolásoknak szemezgettünk. Karácsonyi és télapós könyvújdonságokról pedig ebben és ebben a bejegyzésünkben írtunk. Cikksorozatunk mostani részében pedig már a tíz év feletti korosztálynak mutatunk ígéretes ajándéktippeket.

Éjszaka az állatkertben

 

Szerző: Bojti Anna

Illusztrátor: Ferth Tímea

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-442-1

Korosztály: 10-14

 

 

Az Éjszaka az állatkertben, kaland, játék és fantázia egyben, interaktív lapozgatós könyv nagyoknak, amelyben egy felfedezésre váró rejtélyes fantáziavilág és az egyéni kíváncsiság hajtja előre az olvasót. Olvasd el a könyvről írt összefoglalónkat itt!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az Éjszaka az állatkertben főhőse TE vagy, kedves olvasó! Egy éjszaka
nem találod a tesódat az ágyában. Nem habozol, útnak indulsz, hogy megkeresd Dodót. Ám arra nem számítasz, hogy az éjszakai állatkertbe érkezel, ahol nyüzsögnek a furcsábbnál furcsább lények… Beszélgess az utadba kerülő lényekkel, szerezz információkat és értékes tárgyakat tőlük, akárcsak egy kalandjátékban, és mentsd meg a testvéredet! Minden bekezdés végén választhatsz, hogy merre mész tovább és mit kérdezel. Most te alakítod a történetet! Ám a rejtély nemcsak egyféleképpen fejthető meg: a 400 oldalas könyvön és az állatkert zegzugos útjain sokféleképpen végigmehetsz, különböző tárgyak segítségével oldhatod meg az előtted tornyosuló akadályokat, így egy olvasás során csak egy kis szeletét ismered meg ennek a varázslatos és nagyon vicces éjszakai világnak. Ezt a könyvet legalább négyszer el lehet olvasni úgy, hogy mindig más részeket fedezel fel benne! Bojti Anna könyvét a Kaland-játék-kockázat könyvek inspirálták, de azoknál sokkal több lett: óda a budapesti állatkerthez, Alice Csoda­országához hasonló eredeti, humoros, szerethető fantáziavilág, amiben az olvasói kíváncsiság dönti el, hogy merre visz az utunk.

Ajánljuk továbbá a Titkok szigete – Kalandjáték zseniális fejtörőkkel  című kötetről szóló ajánlónkat is.

Barátságháló

 

Szerző: Somfai Anna

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Cerkabella Könyvek (2019)

ISBN: 978-615-580-819-7

Korosztály: 10-14

 

 

Izgalmas és bámulatos világokba röpíti el a gyerekeket Somfai Anna Barátságháló című ifjúsági meseregénye. Az író és fizikus ezzel a kéziratával 2017-ben megnyerte az Aranyvackor pályázat különdíját, amit immár könyvformájában is a kezünkbe vehetünk. Íme egy fordulatos és lebilincselő olvasmány a fa alá!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Időutazásos kalandok a múltban és egy másik dimenzióban! Lencsi és Fülöp egy különleges képességű macska segítségével nemcsak a gonosz ellen szövetkezik, hanem egyúttal a szigorú Márti néni körül szakadozó barátsághálót is újraszövi. Fantasztikus meseregény a világot összetartó hálókról. Somfai Anna író, fizikus ezzel a kézirattal 2017-ben megnyerte az Aranyvackor pályázat különdíját.
“Fülöp leheveredett az ágyára, és a Star Wars posztert bámulta, amit még papától kapott, amikor az utolsó részt együtt megnézték. Miféle erő lakozhat a barátságkristályban? Amióta kézbe fogta, biztos volt benne, hogy a kristályban valamiféle pozitív erő lakik. Vagy csak jó célra használta, mint a jedik? Előhúzta a zsebéből a kristályt, vizsgálgatta, forgatta. A barátságkristály szürke színben csillogott, és a végtelen jelnek csaknem a fele fényesen ragyogott rajta. Vajon Kasztórnak mi szüksége van a kristályra?”

Időfutár 8. – A visszazökkent idő

 

Szerzők: Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea

Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-410-544-2

Korosztály: 10-14

 

 

 

Óráisi várakozás övezte a népszerű Időfutár-sorozat legújabb kötetét, ami nem is csoda, hiszen a hetedik rész óriási cliffhangerrel ért véget. A négy szerző – Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea – most nemcsak folytatja, hanem le is zárja a történetet. A visszazökkent idő az Időfutár-sorozat nyolcadik és egyben utolsó része, mely ugyanolyan izgalmas, pörgős, humoros, mint az eddigiek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tibi szíves üdvözletét küldi az Apostol utcából! – hallotta Hanna színtelen hangját.
Bujdosóné visszafordult, és már nyitotta is a száját, hogy magyarázkodásba fogjon, ám akkor már lendült is a kübli. Egy fémes csattanás, és a dementor előtt elsötétült a világ. Ha emlékszünk, így zárult az Időfutár hetedik kötete. Nos, a nyolcadik innen, a küblitől indul, na meg onnan, hogy Hannáéknak majdnem sikerül hazamenniük Budapestre, a 21. századba. De – az olvasó legnagyobb szerencséjére – a dolog úgy alakul, hogy egy ideig még. Londonban maradnak, és egy szelíd tekintetű fiatalember és törvényen kívüli barátai vendégszeretetét élvezhetik. No meg I. ¬Erzsébetét. Vajon sikerül találkozniuk Shakespeare-rel is? De persze a nagy kérdés az, hogyan zökkentsék vissza az időt? Egy újabb fergeteges, okos, játékos és szellemes szöveg a Gimesi–Jeli–Tasnádi–Vészits kvartettől, szülőkről és gyerekekről, családról és barátokról, múltról és jelenről, ármányról és szerelemről, költészetről és persze színházról: hiszen színház az egész világ! És mellesleg, a történet befejeződik… (Vagy mégsem?)

Mindig karácsony

 

Szerző: Leiner Laura

Kiadó: L&L Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-565-356-8

Korosztály: 14+

 

 

 

Leiner Laura legújabb könyve telitalálat lehet a mostani és leendő rajongóknak is a fa alá. A Mindig karácsony három lány történetét meséli el, akiknek a sorsa összefonódik az ünnepek alatt. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Karácsony. Káprázatos fények az utcákon, készülődés az ünnepekre, tolongó emberek a plázákban. A bevásárlóközpont karácsonyi forgatagában, december 23-án három lány egymás mögé kerül a mozgólépcsőn, éppen akkor, amikor egy prank videónak köszönhetően 14:59 perckor hirtelen leáll a szerkezet. A Mindig karácsony Anna, Luca és Bogi történetét meséli el, akiknek látszólag semmi közük egymáshoz, sorsukat mégis ezernyi láthatatlan szál köti össze karácsonykor.

Miénk a színpad!

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-501-5

Korosztály: 9-12

 

 

 

Abszolút szerelem, abszolút színjátszás, abszolút suli. Vadadi Adrienn óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló könyvei után most először kamaszokat (és szüleiket) megszólító regénnyel jelentkezik. A könyvben a művészeti iskola drámaosztálya az év végi színpadi vetélkedőre készül. A 6/d tagjai mind kiemelkedőek, tehetségesek, egyéniségek, de összetartóak ugyanúgy. Mégis egyre több konfliktus lesz közöttük, és a káosz csak fokozódik, ahogy beköszönt az első szerelem. A bemutató pedig egyre csak közeledik… Vajon sikerül mindent rendbe hozniuk? A Miénk a színpad! egyszerre vicces, pörgős, ugyanakkor sok-sok aktuális problémát érintő regény, amely sok beszélgetés kiindulópontja lehet a kamaszok és szüleik között.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A művészeti iskola drámaosztálya híresen összetartó, idén mégis egyre szaporodnak a konfliktusok, miközben az év végi színpadi vetélkedőre, a MűvészBejáróra kellene készülniük. Milus és Viki legjobb barátnők, de nagyon különbözőek. Az osztályban zajló konfliktusok közepette vajon tényleg jóban-rosszban kitartanak egymás mellett? Mindent elmondanak egymásnak, vagy nekik is megvannak a titkaik? Hiába fulladnak káoszba a próbák, és veszik össze lassan mindenki mindenkivel, meg kell találniuk a lányoknak a saját útjukat és szerepüket. Ráadásul közben az első szerelem is beköszön. A helyzet kétségbeejtő…

Az Abszolút Könyvek-sorozatból ajánljuk még: Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka és Visszahangország című kötetét is. Az Abszolút Könyvek-sorozatról, valamint Kate Scott: Óriás és Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című ifjúsági könyvekről ezen a linken is olvashatsz.

Már megint ez a kandúr!

 

Szerző: Annette Herzog

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-035-1

Korosztály: 9+

 

 

 

Annette Herzog könnyed, vidám és élvezetes ifjúsági regényében egy macska szemével vizsgálhatjuk a világot. Hogy a macskalét unalmas? Közel sem! Az könyv első része Na de ki kérdez egy kandúrt? címmel jelent meg, amiről ebben a bejegyzésben bővebben is olvashatsz. A Már megint egy kandúr kötetbe pedig ezen a linken nézhetsz bele! Mindét rész 2019-es könyvújdonság, és mindkettő nagyon humoros és szerethető!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Arisztotelész családja nyaral. A magára maradt kandúr mindent megtesz azért, hogy elnyerje a házra vigyázó nagymama szeretetét. De sajnos a nagymama ki nem állhatja a macskákat! Szegény Arisztotelész biztos benne, hogy meg akar szabadulni tőle, így hát, ha kedves az élete, nem maradhat vele egy fedél alatt. Mielőbb el kell menekülnie, kis gazdája, Anna után kell utaznia… De ezúttal is minden máshogy alakul, mint azt tervezte.

Égi tolvaj

 

Szerző: Emma Carroll

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-686-9

Korosztály: 10+

 

 

 

Emma Carroll ifjúsági kalandregényét valódi történelmi események ihlették. A magával ragadó kalandregény XVI. Lajos korába repíti el a gyerekeket, és az első léghajózás igaz történetén alapul. Az Égi tolvaj egy fordulatokban gazdag, lebilincselő ifjúsági könyv, nagyszerű kikapcsolódás, és varázslatos olvasmány is egyben. Íme az összefoglalónk!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az árva zsebtolvaj, Szarka nem hisz a szemének, amikor megpillant egy fiút, amint elragadja egy repülő szerkezet. A segítségére siet, és azon kapja magát, hogy az ég felé repül. Odafentről minden más, és a lány hirtelen rádöbben, mire vágyik – az első akar lenni, aki hőlégballonon repül a francia királyi pár előtt. Lenyűgöző és inspiráló regény, amely az első párizsi hőlégballonos repülés igaz történetén alapul a 18. századból.

Képtelenség!

 

Szerző: Bosnyák Viktória

Illusztrátor: Barabás Barbara

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-036-9

Korosztály: 12-16

 

 

A nagy sikerű Tündérboszorkány-trilógia története egy különleges gimnáziumban folytatódik isteni szereplőkkel, meglepő helyszíneken és rengeteg kalanddal! Bosnyák Viktória ezúttal is izgalmas és fordulatos történetekkel várja olvasóit a Képtelenség! című ifjúsági kötetében.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szerinted lehetséges a műugrás víz és deszka nélkül? Múzeumból múzeumba, pontosabban képből képbe utazás vonatjegy és belépőjegy nélkül? Vagy képtelenség?
Csak akkor, ha Te nem az Apolló Akadémia diákja vagy! Sári, Dóri és Laci – a Tündérboszorkány-trilógia szereplői – számára ez már nem jelent kihívást. De vajon sikerül-e visszaszerezniük Dénes belépőjét is? És egyáltalán, hová lett a fiú?
Budapestről Párizsba, New Yorkba, képekbe, szobrokba vezet az útjuk, és már csak egy napjuk maradt a suli kezdésig… De hiszen tudjuk: csak az marad képtelenség, amit nem tudunk elképzelni.

A Tündérboszorkány-trilógia első részét Elképesztő! címmel keresd a könyvesboltokban.

A 10-14 éves korosztálynak szóló könyvajánlónk folytatását itt tudod elolvasni. Böngészd át kisiskolásoknak szóló válogatásainkat is ezen és ezen a linken! A karácsonyi ovis összeállításunk első részét ebben a bejegyzésben, a folytatást pedig itt olvashatod el. Az Adventi válogatás című bejegyzésünkben a legújabb télapós és karácsonyi mesekönyvek közül is válogathatsz! Ha pedig a legkisebb korosztálynak keresel olvasnivalót, érdemes átolvasnod a 2019. legbájosabb lapozóiról szóló kétrészes összefoglalónkat is, ebben és ebben a cikkben.

Minden olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató