Annette Herzog: Na de ki kérdez egy kandúrt?

Na de ki kérdez egy kandúrt? De most tényleg. Annette Herzog könnyed, vidám és élvezetes ifjúsági regényében egy macska szemével vizsgálhatjuk a világot. Hogy a macskalét unalmas? Egész nap csak dorombolnak és henyélnek, élik a kedvencek kényelmes, eseménytelen életét? Tévedés! A kiváltságokért harcolni kell – és meg is kell tudni tartani azokat. Ami pedig jár, az jár! Különösen igaz ez, ha egy felettébb önérzetes kandúrról van szó…

 

Na de ki kérdez egy kandúrt?

 

Szerző: Annette Herzog

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-025-2

Korosztály: 9+

 

 

 

Annette Herzog német származású gyerekkönyvíró, aki jelenleg Koppenhágában gyártja a könyveket, és a Na de ki kérdez egy kandúrt? az első itthon is megjelent kötete. A történet főhőse egy rátermett, na meg talán egy csöppet rátarti kandúr – és ha őt kérdeznétek, ez egy ilyen ragyogó példánynál már csak természetes (Na de ki kérdez egy kandúrt?). Arisztotelész ereje teljében van. Nyúlánk, kecses, fényes a bundája és vág az esze… szóval mit kerteljünk, remek példány. Azaz kandúr.

Bemutatkozom: Arisztotelész vagyok. Sötét csíkos orosz kék, tulajdonképpen egész csinos macska hosszú bajusszal és zöld szemmel. A harmadik évemet taposom, szóval a legszebb korban vagyok.

Arisztotelésznek mindenről meg van a véleménye, és mindenről határozott elképzelése van (Na de ki kérdez egy kandúrt?). Arisztotelész, csak úgy, mint a többi macska, imádja a neki kijáró kényelmet, a lustálkodást és kényeztetést, de legeslegjobban Anna ölében szeret üldögélni. Ahogy Anna cirógat, úgy nem cirógat senki! Ha Anna rá figyel, a világ rendben van. Ha nem – és hát ezeknek a mai gyerekeknek állandóan valami fontosabb (pedig mi lehet ennél előrébb való?!?) dolguk akad – nos, akkor Arisztotelész tesz róla, hogy mégis rá figyeljen. Ha ez nem sikerül…? Nos az kizárt. Akkor az éles eszű kandúr tervet sző, ravaszkodik, bevet minden furfangos-kandúros trükköt, feszegeti a határokat – még akkor is, ha nem feltétlenül jön jól ki belőle. Képes akár a végsőkig is elmenni, hogy kiharcolja a család figyelmét, és tudtukra adja summás véleményét (Na de ki kérdez egy kandúrt?)

Szóval előbb vagy utóbb eléri, amit szeretne, különösen, ha például olyan felháborító veszély fenyegeti, hogy egy KUTYÁVAL kell osztoznia Anna szeretetén. Micsoda?!? Ez most komoly? Na azt már nem! Na de menjünk sorban. Az egész kalamajka azzal kezdődött, hogy közeledett Anna születésnapja. Nos ez a nap a kandúr szerint az ő születésnapja is egyben – hiszen pont egy éve, aznap hozták ki a menhelyről, Anna szülinapjára – na de ebben a házban ugyan ki kérdezne meg egy kandúrt… Ez eszébe sem jutott senkinek! Ahogy viszont közeledett a dátum, Anna ÁLLANDÓAN a barátnőjével tervezgetett (miért nem kérdezik őt?!?) és talán valóban nem fordított annyi figyelmet Arisztotelészre. Már az is elég bosszantó, hogy eltelt egy év, és MÉG MINDIG a pincében van a szálláshelye. Pedig neki Anna ágyában – na jó elsőre talán csak az ágya mellett – a helye! Ezen SÜRGŐSEN változtatni kell! (Na de ki kérdez egy kandúrt, ugyebár…) Ha mindez nem lenne elég, kiderül, hogy Anna egy kutyát, igen EGY KUTYÁT szeretne a születésnapjára! Hát itt tényleg mindenki elveszítette a józan eszét? Hát itt tényleg senki sem kérdez meg egy kandúrt?!? Hogy egy kutya osztozzon vele az ő Annáján?!? Hogy esetleg átvegye a helyét, sétálni meg mindenfelé menjen vele? Ho-oogy… na azt már nem! Talán, talán ha világgá menne! Igen, még az is jobb lehet, mint átélni ezt a megaláztatást. Ha itt hagyja őket, akkor…, akkor majd ráébrednek, hogy milyen nagyszerű kandúrt veszítettek! 

A sértődött Arisztotelész nagy felháborodottságában és (túl)hirtelen felindulásában elszökött otthonról. Inkább a szabad macska élet! Az is jobb, mint eltűrni ezt a szégyent. Egyébként is bármikor találhat figyelmesebb gazdit magának. Ez nyilván nem okozhat nehézséget egy ilyen okos, elszánt macskának. Arisztotelész tehát sértődötten maga mögött hagyja otthonát, és ezzel kezdetét veszik a kandúr izgalmas, mi több, rázós kalandjai. 

Kipróbál egy-két menő dolgot, boltba megy (már megbánja, hogy üres hassal indult el), busszal közlekedik… de útja cseppet sem veszélytelen. Hősies harcokba keveredik, betörőkkel száll szembe (ha Anna látná!), sőt összetalálkozik egy kutyával is. Kiderül, hogy végül a kutyák is lehetnek helyesek. Némelyikük. A maguk módján. Nem mind. A kapun kívül, természetesen. Már ha egy ilyen éles eszű, tapasztalt kandúrt kérdeznétek… De kezdeti lelkesedése hamar elpárolog, bátorsága egyre zsugorodik, az izgalmak pedig fokozódnak, és már nem vágyik másra, csak hogy egyszer újra hazatérjen. Vajon sikerül valaha hazatalálnia? Anna lemond róla, vagy egyszerűen lecseréli Arisztotelészt egy kutyára?

A Na de ki kérdez egy kandúrt? egy nagyon szerethető, üdítő és humoros ifjúsági regény. Vidám, könnyed és megmosolyogtató történetével nagyszerű választás lehet a nyári szünetre – nemcsak macskásoknak (Na de ki kérdez egy kandúrt?) A hetyke macska mókás történeteit Pe Grigo rajzai teszik még elragadóbbá.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Arisztotelész, a menhelyről családhoz költöző kandúr úgy gondolja, hogy egy macskának kizárólag a legpuhább ágyban és a legtöbbet simogató ember ölében van a helye. Továbbá, hogy a legtökéletesebb születésnapi ajándék egy macska. Nem, nem egy kutya. Kutya semmiképp sem. NA DE KI KÍVÁNCSI EGY KANDÚR VÉLEMÉNYÉRE? Arisztotelész nem tudja, mivel kelthetné fel folyton rohanó, zajongó, civakodó családtagjai figyelmét: menjen világgá, mentse meg a legfőbb ellenségét, bánjon el a betörőkkel és váljon egyúttal hőssé? Igen. Mindez csak nem okoz nehézséget egy okos, a legszebb korban lévő, mindenre felkészült és elszánt macskának?

További izgalmas olvasnivalók iskoláskorúaknak: Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben, Wéber Anikó: Cseresznyeliget titkaAbszolút jó könyvek az ifjúságnak (Kate Scott: Óriás és Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot).

Érdekelhet még: Matthew Syed: Szuper vagy! című rendkívül inspiráló kötete, amely a gyerekeknek szeretne segíteni abban, hogy elérjék az álmaikat.

Cicakedvelők figyelmébe ajánljuk még Nattn-Angeli Nóra: Spicc és pipa, valamint Szabados Melinda: Kilincscica és az ovi csodálatos világa című mesekönyvek belapozóit is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

90%

Könnyed, humoros és élvezetes ifjúsági regény, nyolcéves kortól.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató