Őszi könyvújdonságok 5. rész – Kisiskolás olvasnivalók

Jöhet a folytatás? Őszi cikksorozatunkban csokorba szedjük a legizgalmasabb gyerekkönyves megjelenéseket. Korábbi bejegyzéseinkben már bemutatkoztak a legizgalmasabb mesekönyvek, ismeretterjesztők, óvodás és kisiskolás kötetek, ebben a részben pedig ismét a 6-12 évesekre fókuszálunk. Felkészültél az újabb őszi könyvesőre?

Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-662-3

Korosztály: 5-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után… De hiába derül ki az igazság, Marci, a vidámságfelelős legnehezebb feladata még hátra van: hogy lesz megint mindenki boldog a legvidámabb osztályban? A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjai hosszabb regényben folytatódnak, már folyékonyan olvasóknak, de még mindig nagy betűkkel, sok képpel, könnyen olvashatóan.

Ismerkedj meg a Most én olvasok! sorozattal közelebbről is! Nézd meg a sorozatból Dávid ádám: Koppány betűket firkál és Igaz Dóra: Tiki otthonra talál, Vadadi Adrienn: Matricás Laci, a híres rabló című könyvek belapozóit! Wéber Anikótól ajánljuk továbbá a Visszhangország című meseregényét.

Betűzgető könyvek – Macska és a kaland

 

Szerző: Várfalvy Emőke

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-828-9

Korosztály: 5-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egyedülálló ez a kötet, ugyanis benne a mesék nagy nyomtatott betűkkel vannak szedve, így az alsó osztályosoknak az olvasástanulás kezdeti fázisában kitűnő gyakorlási lehetőség, a felfedezés örömét kínálja. A könyv azonnali olvasási sikerélményt nyújt, és a diszlexiás gyerekek is könnyebben olvassák. Az olvasással nem iskolai keretek között ismerkedők is betűzgethetik, hiszen ők a nyomtatott nagybetűket ismerik. A BETŰZGETŐ KÖNYVEK sorozat negyedik kötetében Macska kalandozik. Vajon hogyan lesz a lusta házicicusból valódi kalandor? És mennyire kell vagánynak lennie ahhoz, hogy kikezdjen a park legnagyobb kutyájával?

A sorozatban megjelent: Mészöly Ágnes: Róka útra kel, Majoros Nóra: Borz beköltözik, Kertész Erzsi: Patkány a táskában. Előkészületben Maksai Kinga: Alpaka eltéved című kötete. 

A szerzőtől ajánljuk még a Négy Kerék Autóklinika című mesekönyvet is!

Berci nem megy iskolába – Karanténmese

 

Szerző: Bendl Vera

Illusztrátor: Remsey Dávid

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-669-2

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Hurrá, bezárják az iskolát! Végre, végre, végre! Erre vártam már ezer éve!”
Berci nem mehet iskolába – és, valljuk be, Berci ennek igencsak örül: végre egész nap otthon lehet. Aminek mégsem örül, az az, hogy mindez egy fránya vírus miatt alakult így. Ráadásul kiderül, hogy azért mégiscsak lesz tanítás, csak éppen online, és még Mamóval sem lehet találkozni, mert Mamóra most különösen vigyázni kell.
A kapcsolattartás egyetlen módja a grannykype. Hogy mi az a grannykype, mi az az antikáköpeny, mi szükség van galambokra, sütikre, sőt leguánnyálra, és mindennek mi köze van a vírushoz – kiderül három gyerek, Berci, Juszti és Borka, valamint jó néhány varázslatos nagyszülő fantasztikus kalandjából.

Kisebbeknek ajánljuk: Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek

A szupercsapat – Mire jó az oltás?

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Mayer Tamás

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-702-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Emma királykisasszony nem fél semmitől. Semmitől, csak az ol-tás-tól. Úgyhogy el is dönti, ő bizony nem akar oltást kapni, és ezt anyukája engedélyével közli is tudós háziorvosával. Doki nem erőszakoskodik, csak előveszi csodafegyverét: a varázskönyvet, ami megmutatja, milyen jó fej testőrség dolgozik éjjel-nappal azon, hogy legyőzze az Emmát támadó ádáz vírusokat és bacikat. Ám sajnos néha ők sem elég erősek, és ilyenkor jól jön nekik egy kis segítség, némi előképzettség és edzés. Na, itt jönnek képbe a védőoltások… és végül Emma is rájön, hogy megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe.

Megjelenés: 2020. október 15., a szerzőtől ajánljuk még: Szeretnék egy aranyhalat!

Bagoly napló 1. – Fesztivál a fa tetején

 

Szerző: Rebecca Elliott

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-457-549-8

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vajon sikerül megrendezni a bagolysuliban a Virágözön Fesztivált? Suhanó Évi túl NAGY feladatra vállalkozik, amikor felajánlja, hogy tavaszi fesztivált rendez az iskolájában. Még barátnője, Lizi segítségével sem sikerülne mindennel időben elkészülnie. Évi már nagyon fél és izgul. Vajon kér-e segítséget Katától (más néven Undokságos Undokkatától)? Vagy le kell fújni a fesztivált? Ez a könyv egy kedves kisbagoly naplójaként íródott, és Rebecca Elliott huhogtatóan gyönyörű illusztrációi díszítik minden oldalon. Színes és érdekes könyv kezdő olvasóknak.

Megjelenés: 2020. október 22., kezdő olvasóknak ajánljuk még: Olvass Borival! Bori és a vad póni

Anya! Ugye megtarthatom?

 

Szerző: Vetter Szilvia

Illusztrátor: Túrós Babett

Kiadó: Katica Könyvműhely (2020)

ISBN: 978-615-569-744-9

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Minden Anyuka és Apuka előbb-utóbb találkozik azzal a kérdéssel, hogy kapjon-e kisállatot a Gyerek, és ha igen, vajon mikor? Hogyan lehet eldönteni, hogy megérett-e a kis lurkó arra, hogy felelősen gondozzon egy élőlényt? Ezt a kérdést segít megválaszolni szórakoztató formában az a 7-11 éves gyerekeknek szóló mesekönyv, amit most a kezében tart. Ricsi, a kisfiú, Peti, a gyurgyalag, kutyák, vadon élő állatok, mesefigurák segítenek kalandjaikon át kiigazodni a felelős állattartás, az állatmentés és az állatvédelem színes, emberségre tanító világában. A mese végén található kérdésekre csak az tudja a választ, aki már elég nagy ahhoz, hogy saját állata legyen. Így, ha jön az elkerülhetetlen kérdés: “Anya! Ugye megtarthatom?” – már tudni fogjuk, mi a választ!

Megjelenés: 2020. október 31., a témában ajánljuk továbbá Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat. Érdekelhet még: Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija

Dodó

 

Szerző: Pacskovszky Zsolt

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-663-3

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Dodó – mert mindenki csak így hívja a háromévesen világra jött madarat – nem találja helyét a csupa hóbortos állat és ember között. Ráadásul minden még rosszabbra fordul a szigeten, amikor Mixi helyét törpe növésű bátyja, Mini veszi át. Mini rajong a tehénfociért, a többi állatról azonban azt gondolja, a tányérban a helyük – pörkölt formájában. Mi lesz így Dodóval és a társaival? Törődjenek bele szomorú sorsukba? Vagy hallgassanak Barníliára, a tudálékos tapírra, és csináljanak forradalmat?

Érdekelhet továbbá Berg Judit Két is dinó-sorozata is!

Vámpírtündér 10. – Holdas Hanna és Hófiú

 

Szerző: Harriet Muncaster

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-491-2

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Holdas Hanna különleges kislány, hiszen vámpírtündér. Az édesanyja tündér, az édesapja vámpír, ő meg egy kicsit mindkettő. Hanna imád a hóban játszani, főleg, miután hóból készült barátja életre kel. Sajnos még a varázshó sem tart örökké. Meg tudja-e menteni Hanna Hófiút, mielőtt az elolvad?

Nicsak, ott egy mopsz!

 

Kiadó: Álomgyár Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-614-530-7

Korosztály: 6-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Jaj, ne! Hová lettek a rakoncátlan mopszok? A te feladatot előkeríteni őket!
Kezdj neki, máris indulhat a keresés! Ebben a nyüzsgő jelenetekkel teli, vidám és színes karakterekkel és bolondos tárgyakkal teletűzdelt foglalkoztatóban nem könnyű megtalálni a pajkos kis mopszokat, de nagyon mulattató, és a móka többórányi szórakozást tartogat. Hajrá! Ne hagyd, hogy kifogjanak rajtad ezek a csalafinta kis állatkák!

Megjelenés: 2020. október 10., a sorozat újdonsága még: Nicsak, ott egy unisellő!

A böngészők kedvelőinek ajánljuk továbbá: Paul Moran: Hová bújtak az unikornisok? Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője, és a Mackó virágos böngészője. Ajánljuk továbbá a népszerű Keress, találj, mesélj! sorozatot is. Ismerkedj meg az Erdei nagy böngésző és az Ősszel című kötetekkel!

Fedezd fel a bűvészetet!

 

Kiadó: Napraforgó Könyvkiadó (2020)

ISBN:-978-963-483-168-6

Korosztály: 7-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szereted a varázslatot? Szeretnél bűvész lenni, és elkápráztatni a családodat és a barátaidat, hogy leesett állal figyeljék a trükkjeidet? Abrakadabra! Ebben a könyvben rengeteg hihetetlen és meglepő bűvészmutatványt találsz! Csupa olyan kellékre lesz szükséged, amelyeket otthon is megtalálsz. Felkészültél? Akkor kezdődhet az előadás!

Érdekelhet még: Harry Potter: Utazés a mágia történetében

Csillagok meséi – Történetek csillagképekről a világ minden tájáról

 

Szerzők: Anita Ganeri, Andy Wilx

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-616-9

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az emberek évezredek óta csodálják az éjszakai égboltot, nem csoda, hogy számos legenda született a tündöklő csillagokról. Egyes történetek bosszúszomjas istenekről és istennőkről, szörnyekről és hősökről szólnak. Más mesék a természeti világ jelenségeit értelmezik, és az univerzum titkaira adnak magyarázatot.
Ez a lenyűgöző könyv a világ különböző pontjain látható csillagképekről szól. Olvasás közben eljuthatunk az ókori Görögországtól Észak-Amerikáig, Afrikától Kínán át a dél-csendes-óceáni szigetekig. Anita Ganeri, a díjnyertes szerző szövegét Andy Wilx gyönyörű, részletgazdag grafikája egészíti ki. Ketten együtt varázslatos könyvet hoztak létre, amelyet az eljövendő nemzedékek is kincsként őriznek meg.

Böngészd át a legjobb csillagászati gyerekkönyvekről szóló írásukat! A legújabb világűrről szóló gyerekkönyveket itt találod.

Kattints a folytatásért erre a linkre! További kisiskolás újdonságokat találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is! Folytasd a böngészést a legújabb mesekönyvekkel, ovis könyvekkel és ismeretterjesztő kötetekkel is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató