Őszi könyvújdonságok 3. rész – Ifjúsági ismeretterjesztők

Őszi válogatásunk harmadik részében az ismeretterjesztő könyveké a főszerep. Összeállításunkba az színes érdekességeken túl, a tudomány számtalan területéről – matek, számtek, biológia, kémia, földrajz, történelem – is kerültek izgalmas kötetek. Kellemes böngészést!

Fedezd fel! A kísérletek

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-169-3

Korosztály: 8+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szeretsz kísérletezni? Szeretnéd megtanulni, hogyan lehet tojásból labdát csinálni vagy úgy mozgatni a tésztaszálakat, mintha élőlények lennének? Mit szólnál hozzá, ha a saját szobádban idézhetnél elő esőt? Kapd elő ezt a könyvet, és ismerkedj meg a sok-sok elképesztő kísérlettel. Legyen belőled igazi tudóspalánta! Felkészültél? Akkor indulhat a kísérletezés!

Megjelenés: 2020. október 12., érdekelhet még:Isabel López: 103 kísérlet

Képben vagy? A jövő embere

 

Szerző: Tom Jackson

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-294-642-9

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kamaszoknak szóló új sorozat fontos témákat jár körül, bemutatva a tényeket, a lehetőségeket és a kockázatokat. Tudod, miért jó, ha képben vagy? Mert a most zajló változások a te jövődet befolyásolják. Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! Mi a transzhumanizmus és mire jó? Mi a mesterséges intelligencia? Merre fejlődik a tudomány? Milyen lesz a jövő generációja? Lehetséges a halhatatlanság, és egyáltalán akarjuk-e? Ismerd meg a tényeket, és gondolkodj róluk!

Megjelenés: 2020. október 20., a sorozat újdonsága még: Hackerek

Legyél te is bajnok!

 

Szerző: Polgár Judit

Kiadó: Bookline (2020)

ISBN: 978-963-437-155-7

Korosztály: 10+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sokan kérték, hogy írjak könyvet azoknak a gyerekeknek, akik már egy ideje sakkoznak, tehát ismerik a figurákat, a lépéseket, a játék alapszabályait, és talán egyszer majd versenyezni is szeretnének. Nekik szól a Legyél te is bajnok!, azaz neked, és egy kicsit a testvéreidnek, a szüleidnek, a nagyszüleidnek és a barátaidnak, azoknak, akik veled együtt kalandoznak vagy szeretnének eligazodni a sakk varázslatos világában. A fejezeteket úgy állítottam össze, hogy logikusan haladva, piramisszerűen épüljön fel a tudásod, és egyre jobb legyél. Gyakorlati példákon keresztül vezetlek be a sakk elméletébe, és személyes történetekben mesélek arról, hogy az elméleti alapokat miként alkalmaztam a gyakorlatban. A tanultakat jól kiemelve összegezzük, a sakkos gyakorlójátékok, furfangos rejtvények és villámkérdések pedig szórakoztatva mélyítik el a tudásod. A sakk az életem részévé vált, és nem csak abban az értelemben, hogy profi sportoló lettem. A játék szabályait, filozófiáját a mindennapokban is használom. Bizony, a te életed számos területén is jelen van a sakk, csak talán eddig még nem fedezted föl. Tarts velem, és megmutatom, hol találod! Polgár Judit

Hihetetlen

 

Szerző: Catarina Sobral

Kiadó: Vivandra Kft. (2020)

ISBN: 978-615-534-737-5

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Minden akkor kezdődött, amikor a nagy dolgok még kicsik voltak” A portugál szerző (magyarul megjelent művei: Asimpa, Az én nagypapám) ezúttal a gyerekeknek non-fiction könyvet írt-rajzolt, amelynek témája a “a hogyan kezdődött minden?’, az Univerzum kialakulása. Mi történt az ősrobbanástól (Nagy Bumm) az élőlények (növények, állatok, emberek) megszületéséig? A színes rajzok és a vicces magyarázatok valamennyi olvasó képzeletét megragadják.

Böngészd át a legjobb csillagászati gyerekkönyvekről szóló írásunkat és a világűrről szóló újdonságokat is!

Zseblámpával – Az emberi testben

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-158-7

Korosztály: 10+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szuper időtöltés a felfedezés! Használd a kötethez a mellékelt karton zseblámpát, és fedezd fel az emberi test titkait! Mintha röntgennel világítanád át s tested, úgy tárul fel a könyvben az emésztőrendszer, a csontok, az izmok, a létfontosságú szervek. Vedd a kezedbe a lámpát és indulj egy csodálatos utazásra!

A sorozat újdonsága még: A tenger alatt

Ajánljuk továbbá az Egyszer volt… Az emberi test titkainak enciklopédiája című ismeretterjesztő albumot is.

MI MICSODA  Junior – Kísérletek könyve

 

Szerző: Christina Braun

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-294-603-0

Korosztály: 5-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kutatók alaposan megfigyelik a természetet és a környező világot, kérdéseket tesznek fel, és kísérleteket végeznek, hogy feltevéseiket igazolják. Te is szeretnéd jobban megérteni a hétköznapi jelenségeket? Ismerj meg és próbálj ki néhány egyszerű kísérletet! Fennmarad-e a jégkocka a vízen? Hogyan mozog a levegő? Hogyan terjednek a hangok?

Megjelenés: 2020. október 26., érdekelhet még Caz Buckingham – Andrea Pinnington: Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő album

Ismerd meg a dinók hangját!

 

Szerzők: Caz Buckingham – Andrea Pinnington: 

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-983-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Utazz vissza az időben több mint 65 millió évet, hogy felfedezd a világ leghíresebb dinoszauruszait, és megismerd a hangjukat! A dinórepertoár rögzítésére természetesen nem volt lehetőség, a valósághű felvételeket egy profi dinoszaurusz-szakértő és egy ügyes hangmérnök a legújabb kutatásokra alapozva alkotta meg. Az eredmény ez a páratlan, dinóhangos könyv. A gombok megnyomásával meghallgathatod az állathangokat, ingyenesen letölthető applikációnk segítségével pedig akár 3D-s formában is a szobádba varázsolhatod kedvenc dinoszauruszaidat. Tapasztald meg a kiterjesztett valóság (AR) élményét!

Ismerd meg a sorozat korábbi részeit is:  Ismerd meg az éjszakai állatok hangját!, Ismerd meg az afrikai állatok hangját!Ismerd meg a kerti madarak hangját!, Ismerd meg a tengeri állatok hangját!, Ismerd meg az erdei madarak hangját!

TIPP: olvasd el a legjobb dinoszauruszos gyerekkönyvekről szóló összeállításunk! Folytatásként kattints erre a bejegyzésre, ahol dinoszauruszos könyvújdonságokat találsz!

Görög hősök és mítoszok

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-167-9

Korosztály: 10+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A görög mitológia tizenkét főhőse mutatkozik be a gyerekeknek ebben a kötetben, hiszen izgalmas kalandjaikat és tanulságos életüket minden korosztálynak érdemes megismernie. Olvashatnak többek között az emberiség jótevőjéről, Prométeuszról, a leleményes Héraklészról és Odüsszeuszról, a bátor Akhilleuszról vagy az argonauták kalandjairól. Aki elég bátor ahhoz, hogy elmerüljön ezekben a mesés történetekben, az egyenesen az ókori Görögországban találhatja magát!

Megjelenés: 2020. október 27. Ajánljuk még Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból és 25 szelfi a török korból című kötetét.

Képes történelmi atlasz

 

Kiadó: Napraforgó Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-057-3

Korosztály: 10+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Azóta, hogy az első civilizációk létrejöttek Egyiptom és Mezopotámia folyóvölgyeiben, több mint hatezer év telt el. Ezalatt rengeteg minden történt az emberiséggel. Ismerjük meg a történelem fordulópontjait, száguldjunk át hatezer év históriáján, hogy megérthessük a múltunkat és megsejtsük a jövőt. Ebben a könyvben a történelmi események összefoglalása mellett részletes térképek és rengeteg kép segíti az ismerkedést a kor főszereplőivel és tetteikkel.

Megjelenés: 2020. október 20., ajánljuk még Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberiség történetének képes enciklopédiája

Képes ismeretterjesztés gyerekeknek – Robotok

 

Kiadó: Cash Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-559-385-7

Korosztály: 10+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A robotok régebb óta itt vannak a közelünkben, mint azt sokan gondolnák. Az ókori görögök és egyiptomiak gőzzel vagy vízzel működő elmés szerkezeteket készítettek, hogy elkápráztassák a templomokba járó híveket. Leonardo da Vinci, a középkor egyik legnagyobb zsenije tankokat, helikoptereket és más harceszközöket, gépeket tervezett, amelyek zömmel nem valósulhattak meg, hiszen jóval megelőzték korukat. Napjainkban azonban a csodák idejét éljük, mindenütt körülvesznek bennünket a robotok és automata módon működő eszközök. Önvezető autók jelentek meg az utakon, intelligens gépek művelik a földeket, a világűrben repülő robotok pedig hamarosan értékes nyersanyagokkal látnak el bennünket. Lehet, hogy nemsokára megvalósul a Star Wars és a Transformers világa, s az emberi faj társaként a mesterséges intelligenciák uralják majd az univerzumot? Színes képekkel illusztrált könyvünkben bepillantást nyerhetsz a nem is annyira távoli jövőbe.

Megjelenés: 2020. október 20., a Képes ismeretterjesztés gyerekeknek-sorozatból még várható: Túl minden határon, 100 ország – 100 fantasztikus hely

A Föld

 

Szerző: Marcus Johnson

Kiadó: Kreatív Kiadó (2020)

ISBN: 978-606-646-823-7

Korosztály: 10+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi okozza a földrengéseket? Hogyan jönnek létre a hurrikánok? Mit értünk klímaváltozás és globális felmelegedés alatt? Fedezd fel, miért olyan különleges és egyedi a Föld. Tudj meg többet a bolygó élővilágáról és arról, mit tehetsz azért, hogy megőrizd a környezetet a következő nemzedékek számára.

Érdekelhet még Matt Whyman: Bolygónk csodái – Our Planet

Sziasztok, érzelmek!

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-231-7

Korosztály: 6-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az érzelmek felismerése és megfelelő kezelése nagyon fontos képesség, különösen gyerekkorban. Amikor azonban a szülők megpróbálják elmagyarázni az érzelmeket a gyerekeknek, hajlamosak a felnőttek szókincsét, érvrendszerét használni, így az üzenet nem ér célba. Ebben a kötetben a felnőttek külső szemlélőként jelennek meg, a történetek főszereplője két gyermek. Bálint és Hanna testvérek, a szüleikkel és a nagyszüleikkel élnek. Hétköznapi történeteikben az olvasó felismerheti a különböző érzelmeket, mint a boldogságot, az irigységet, a dühöt vagy a féltékenységet. Ebben a történetekben elhelyezett kis ikonok is segítenek, mert ezeken a pontokon a felolvasó nagyok és a mesehallgató kicsik együtt dönthetik el, vajon éppen milyen érzelmek dúlnak a főhősökben, így maguk is megtanulják felismerni őket.

Megjelenés: 2020. október 20., érdekelhet még:Az érzelmek színes világa –  Mit érzel? 

Az óvodásoknak ebben és ebben a bejegyzésünkben válogattunk az őszi könyvpremierekből, míg a kisiskolásoknak itt és itt. Kattints a következő linkekre, ha a szeptemberi kisiskolás és tizenéves újdonságokkal folytatnád! Izgalmas ismeretterjesztőket találsz ebben a bejegyzésünkben is! Böngészd át a zöld gyerekkönyves újdonságokat is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!