Könyvújdonságok tizenéveseknek – őszi válogatás

Korábbi bejegyzéseinkben már bemutattuk a legizgalmasabb őszi gyerekkönyves újdonságokat. Az óvodásoknak szóló összeállításunkat ebben a bejegyzésünkben találod, míg a kisiskolás korosztálynak itt válogattunk olvasnivalót. A szeptemberi könyveső tovább folytatódik – íme a legújabb tizenéves olvasnivalók!

Andris és a fehér démon

 

Szerző: Bartos Felícián

Illusztrátor: Bölecz Lilla

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-606-0

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy nem túl boldog reggel után Andris lemegy a térre, és olyan kalandba csöppen, amiről nem is álmodott. Egy másik, különleges világba kerül, ahol körberajongják, igazi hőstetteket várnak tőle, és azt szeretnék, ha legyőzné minden veszély forrását: a fehér démont. Ehhez egyszerre kell hadvezérré, harcossá és remek stratégává válnia, és azt is el kell érnie, hogy a világ furcsa lakói – alakváltó kövek, hatalmasra nőtt puhanyulak, beszélő fák – mind mellé álljanak. Képes lehet erre egy tizenhárom éves fiú, aki összes harci tapasztalatát egy stratégiai játékból meríti, amelyben rablólovagok és császári katonák küzdenek egymással? Talán igen, ha új barátai segítenek neki, leginkább Babka, a zseniális szervező, és Glória, a remek tanácsokat adó hajdani királylány. Andris nekilát kidolgozni a haditervet. Már nincs sok ideje: a démon a főváros felé tör, és legyőzhetetlen homokkatonái nem ismernek irgalmat.

Megjelenés: 2020. szeptember 3.

Én és a cseresznyefa

 

Szerző: Paola Peretti

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-257-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mafalda kilenc éves, nagy, vastag, sárga keretes szemüveget visel, és kívülről fújja Italo Calvino művét, A fára mászó báró kalandjait. Elszökik a tanárai elől, és felmászik az iskola bejáratánál álló cseresznyefára Ottimóval, hűséges, tarka macskájával együtt, aki mindenhová követi. Arról álmodozik, hogy egyszer majd felköltözik erre a fára, ám néhány hónap múlva nem fogja már látni, mert a szeme fénye napról napra kihunyóban van: lassacskán megvakul. Kíváncsi kislány, és megrémíti az a gondolat, hogy sötétben fog maradni, ezért naplót vezet, amelyben feljegyzi azokat a dolgokat, amelyeket már nem fog tudni többé csinálni, mint például megszámolni a csillagokat vagy épp focizni Filippóval, az iskola legrosszabb gyerekével, aki csak vele hajlandó szóba állni. A családja és a barátai segítségével Mafalda megérti, hogy másképpen is lehetséges látni. A virágok illatából megtanulja megmérni a távolságot, amely a cseresznyefától elválasztja, és új lista írásába fog: feljegyzi azokat a dolgokat, amelyek fontosak neki, és amelyeket továbbra is tud csinálni. Ez a kis Mafalda története, de egyúttal Paola Perettié is, a magával ragadó erővel bíró írónőé, aki meg akarta írni az első regényét, amikor megtudta, hogy súlyos szembetegsége van. Ez a könyv megtanít látni azt, ami még nincs, és harcolni az álmainkért.

Megjelenés: 2020. szeptember 14., ajánljuk továbbá a Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka és a Wéber Anikó: Visszhangország című gyerekkönyveket is.

Egy kis boszi naplója

 

Szerző: Emma Steinkellner

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-251-6

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A VARÁZSLAT NEHEZEBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK. A tizenhárom éves Luna Hush imád mindent, ami boszorkányos. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a boszorkányság a valóságban nem olyan, mint a filmeken, könyvekben vagy kísérteties történetekben. Amikor néhány nyolcadikos gyerek piszkálni próbálja halloweenkor, valami nagyon furcsa dolog történik. Kiderül, hogy a Massachusetts állambeli Kramerville-ben évszázados boszorkánydráma játszódik. És a meglepetés: Luna családja van az egész középpontjában. Amikor a lány ereje megmutatkozik, a dolgok teljesen elszabadulnak. Befogad egy beszélő macskát, belép egy varázsnaplóba, és rejtett világot tár fel. Nemzedékekkel korábbi titkok tárulnak fel, ahogy Luna feltárja a város, családja és önmaga bonyolult örökségét.

Megjelenés: 2020. szeptember 17. Érdekelhet még: Ulrike Rylance: Bors Bori – Kirándul az osztály

A viharlámpa fénye

 

Szerző: Papp Román

Kiadó: Landra Kft. (2020)

ISBN: 978-615-008-230-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az összeomló ősi birodalomból egy maroknyi fiatal az Ígéret Földje felé indul. Az olvasó átélheti velük az utat a vadonban, a küzdelmet a támadókkal és a mentőexpedíciót a hegyek között, miközben barátokra és szerelemre találnak! Izgalmas, humoros, fordulatos történet, ami ma játszódik, mégis visszarepít a sokezer évvel ezelőtti múltba.

Megjelenés: 2020. szeptember 6., ajánljuk még Emma Carroll: Égi tolvaj című kalandregényt is.

VIP Világirodalmi paródiák – Újratöltve

 

Szerző: Ördögh Ottó

Illusztrátor: Kárpáti Tibor

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 9789634866046

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

VIP, mint kiemelten fontos személyek: Shakespeare, Dante, Beckett vagy Hemingway. VIP, mint a világirodalom legjelentősebb műveinek paródiája. VIP, mint egy sziporkázóan humoros kötet címe, amely 29 (+ 3) jelentős irodalmi alkotás stílusparódiáját gyűjti össze. Akad köztük eposz, antik versforma, tanmese, dráma, verses mese, regényfolyam és novella. Megismerhető belőlük Homérosz, Anakreón, Platón, Ezópus, Dante, Petrarca, Puskin, Gogol, Proust, Kafka, Bulgakov vagy Borges legmarkánsabb írói stílusjegye. VIP, mint a húsz legfontosabb kötelező olvasmány, vagyis a humornak lekötelezett, azaz lebilincselő paródia.
Az először 2008-ban megjelent kötet most felújított, bővített kiadásban, “újratöltve” kerül az olvasók kezébe. Az irodalmi paródiákat Kárpáti Tibor illusztrációi gazdagítják.

Megjelenés: 2020. szeptember 3.

A János vitéz-kód

 

Szerző: Szabó Borbála

Kiadó: Pozsonyi pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-642-5

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A RENDŐRSÉG KÖZLEMÉNYE
“Eltűnt Turchányi Albert, 11 éves általános iskolai tanuló. A körülbelül 145 centiméter magas, zömök testalkatú, barna szemű, szemüveges, rövid, barna hajú fiú 2019. november ­25-én, hétfőn az iskolai könyvtárból ismeretlen helyre távozott. Eltűnésekor zöld színű farmernadrágot és szürke “A CSAPATMUNKA AZ, AMIKOR SOKAN CSINÁLJÁK, AMIT ÉN MONDOK” feliratú pólót viselt.”
Ugyanekkor Petőfi Sándor János vitéz című művében ­ismeretlen, új szereplő jelenik meg: egy zömök testalkatú, barna ­szemű, szemüveges, rövid hajú fiú…x És ezáltal a mű igen különös fordulatokkal gazdagszik. Ám az új János vitéz nem mindenki tetszését nyeri el. Az indulatok elszabadulnak. Úgy tűnik, Magyarországot soha nem látott katasztrófa fenyegeti.

Megjelenés: 2020. szeptember 8. Az Abszolút Könyvek-sorozatból ajánljuk még Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben

Képtelen történet

 

Szerző: Benyák Zoltán

Kiadó: Főnix Könyvműhely (2020)

ISBN: 978-615-599-930-7

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Max történeteket ír. Különlegeseket, vicceseket, fantasztikusakat. Ez a munkája, és jól csinálja. Olyan jól, hogy észre sem veszi, a meséiben él. Egy olyan világban, ahol a történetei veszik körbe: hősök, fura lények, vad tájak. Ám egy napon bekopogtat az egyik szereplője, egy szemtelen kislány, és arra kéri, segítsen megtalálni az egyik történetben elveszett holmiját. Max belemegy a dologba. A lánnyal az oldalán kilép biztonságos tornyából, és a kalandok rögtön elsodorják. Egyenesen a szörnyek, legendák, gonosz tervet szövő szereplők világába. Benyák Zoltán páratlan fantáziával alkotta meg új regényét. Újra átélhetjük az Alíz csodaországban, vagy Óz, a nagy varázsló élményét. Lehetünk gyerekek, elengedhetjük a fantáziánk, együtt nevethetünk, aggódhatunk hőseinkért a Képtelen történet minden egyes oldalán.

Megjelenés: 2020. szeptember 2.

RRRrrrrettentő töri – Rettegett Rómaiak

 

Szerzők: Terry Deary – Martin Brown

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-457-647-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A történelem borzalmas dolog tud lenni! RRRrrrrettentő töri – vágatlan, cenzúrázatlan változat! Itt mindent megtalálsz a rémes rómaiakról és a római uralom alatt nyögő Britanniáról, Nerótól a bátor Boudiccáig, aki megpróbálta visszatessékelni a római népséget oda, ahonnan jöttek… Ha kíváncsi vagy arra, hogy… …mit viseltek a rómaiak a harci szoknyájuk alatt, …hogyan lőtték be a sérójukat az ókorban a britek, …miért volt szükségük a gazdag rómaiaknak vomitóriumra (“hányódára”), akkor olvasd el ezt a kis könyvecskét, amely nemcsak e néhány kérdésre ad választ, de ismerteti a rettenthetetlen római hadsereg taktikáit és a kelták furfangjait, szórakoztató játékokat tanít, ízletes ókori recepteket közöl, na és persze a hajmeresztő eseményeket is töviről hegyire elemzi.

Megjelenés: 2020. szeptember 25., érdekelhet még: Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberiség történetének képes enciklopédiája

Fiatalok, merészek, lenyűgözőek – 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot

 

Szerző: Stella Caldwell

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-695-8

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vannak olyan fiatalok, akik nyilvánosan is vállalják véleményüket, felszólalnak és igazságot követelnek! Ismerkedj meg 25 fiatallal, akik megrengették a világot, köztük menekültekkel, gyermekjogi aktivistákkal, lázadó rapperekkel, feltalálókkal és környezetvédő harcosokkal. Felix Finkbeinertől Greta Thunbergig, Malala Juszufzaitól Ryan Hreljacig, mind képesek voltak arra, hogy változtassanak a világon. A történetük után következik egy “Légy merész, mint…” rész, ahol a hősök elképzelt tanácsot adnak olyan élethelyzetekre, melyekkel olvasóink nézhetnek szembe, például iskolai bántalmazás, önbizalomhiány vagy magány.

Megjelenés: 2020. szeptember 7. Ajánljuk még: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot, Elene Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 

További tizenéves olvasnivalókat találsz ebben a bejegyzésünkben is! Folytasd a böngészést a kisiskolások őszi újdonságaival!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató