Szórakoztató tudomány: 103 kísérlet otthon

Kistudósok, kutatók, örökké kíváncsi felfedezők figyelem! Elő a kísérletező vénákkal, most itt van egy könyv, ami pont nektek szól! Csinálnál tornádót a nappaliban? Esőt, visszhangot, vagy zuzmarát házilag? Készítenél kidurranthatatlan lufit, minigitárt, rakétát vagy tengeralattjárót akár? Mindezt teljesen önállóan, otthon, biztonságosan? Akkor most103 kísérlet, na meg rengeteg tudományos tény és érdekesség csak rád vár! Teszel egy kísérletet?

 

103 kísérlet

 

Szerző: Isabel López

Illusztrátor: Alberto López Ayerbe

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-483-031-3

Korosztály: 7-14

 

 

Ha kezünkbe vesszük az albumot, rögtön szembeötlik, hogy nemcsak a tartalma, de a megjelenése is igen tekintélyes. A 103 kísérlet ugyanis egy nagyméretű, strapabíró tudományos gyerekatlasz. Azonban impozáns mérete ellenére a kivitele nagyon is praktikus, hiszen a spirálfűzésnek köszönhetően könnyen kezelhető, kényelmesen lapozható kötet. Kézre áll a kísérletek közben, nem törik be az oldal, nyugodtan áthajthatjuk a lapokat, magunk mellé tehetjük az asztalra, és böngészhetjük, amíg csak szükségünk van rá. Sőt az sem nagyon árt neki, ha munka közben rácsöppen ez mag az. A másik, amire rögtön felfigyelhetünk, hogy az oldalak nemcsak strapabíróak, hanem igen jól rendszerezettek is. Átláthatóak, könnyen érthetőek, pontokba szedett leírásokat és magyarázatokat tartalmaznak. Színesek és vidámak egyben, amelyek csak úgy hívogatják a gyerekeket, hogy próbálják ki a jobbnál jobb ötleteket. A kísérleteket a könyv három fő témakör – hang, víz, levegő – szerint mutatja be. Mindegyiknél először is felsorolja, hogy milyen eszközökre van szükségünk hozzá, majd bemutatja, hogy hogyan vihetik véghez a mutatványt a kísérletező kedvűek. Mindezek mellett természetesen azt is elmagyarázza a gyerekeknek, hogy milyen jelenséget figyelhetnek meg, és hogy mi annak a tudományos magyarázata. Az oldalakon a különböző témakörök, bekezdések egymástól jól elhatárolva, különböző színű hátterekkel, – mint egy-egy jegyzet, vagy post-it – jelennek meg. A kísérletek leírását vidám, szemléltető rajzok is gazdagítják.

Az első témakörben a hanggal kapcsolatos érdekes kísérletekkel ismerkedhetnek a gyerekek. Olyan izgalmas jelenségeket tapasztalhatnak meg, mint például, hogy hogyan láthatják a hangot, van-e hang a légüres térben, vagy hogy hogyan terjednek a hullámok. Megtanulhatják kiszámolni, milyen messze van tőlük a vihar, ha dörög az ég, vagy hogyan kelthetnek ők maguk is égzengést a szobájukban. Készíthetnek mennydörgő csövet és hangtálat, kipróbálhatják a harangjátékot is. Gyárthatnak minigitárt, lencsés dobot, pánsípot, harsonát, sőt játszhatnak éneklő poharakkal. Előállíthatnak sztetoszkópot fütyülő madzagot, spárgatelefont, vagy akár otthoni visszhangot is. Te melyikkel kezdenéd?

Hasonlóan izgalmas ötleteket tartogat a kötet második része. Ebben a fejezetben a víz lesz az úr, de persze csak mértékkel. A gyerekek megtapasztalhatják, hogy mi úszik, és miért vagy miért nem a vízen. Készíthetnek házi tengeralattjárót, kipróbálhatják a tojásúsztatást, vagy festhetnek akvarellt, ha kedvük tartja. Megfigyelhetik a víz körforgását, vagy hogy hogyan is működik valójában a sós, illetve a szappanos víz. Sőt készíthetnek strapabíró szuperbuborékot és óriás szappanbuborékot is! Szétválaszthatnak különböző oldatokat, olvaszthatnak jeget hő nélkül, csinálhatnak sós vízből édeset, sőt házilag esőt és zuzmarát is! Talán még a felnőtteknek is izgalmas fejezet lehet a levegőé. Tudtad például, hogy hogyan fújható fel a léggömbö fújás nélkül, vagy hogyan készíthetünk kidurranthatatlan lufikat? Na ugye, hogy ugye? Na és hogyan kerülhet be egy nagy tojás a PET palackba? A könyv megtanítja a gyerekeket arra is, hogyan készíthetnek otthon könnyedén papírsárkányt, helikpterrotort, buborékos szélmalmot, szélforgót, házi tornádót vagy épp légzsákot, ha szeretnének.

A 103 kísérlet egy nagyon tartalmas és szórakoztató ismeretterjesztő album. Játékos tudásatlasz, amely bevezeti a gyerekeket a fizika és kémia alapjaiba: tanítja és szórakoztatja is őket egyben. Közelebb hozza az iskolában tanultakat, komplexebb látásmódot ad nekik, kinyitja a szemüket a környezetükre. Megérthetik, hogy a tudomány valójában nem száraz és tankönyvszagú, hanem nagyon is izgalmas és érdekes. De a 103 kísérlet mindezek mellett nagyszerű móka, és közös szórakozás is lehet az egész család részére.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kísérleteztél-e már hanggal, vízzel, levegővel? Ebben a kötetben 103 ötletet találsz arra, hogy te magad is megtapasztald, milyen érdekes és szórakoztató a tudomány. A kísérletekhez csupa egyszerű dologra lesz csak szükséged, és máris megtudhatod, hogyan idézd elő a vihar hangjait, miért úsznak a tárgyak a vízen vagy milyen vicces kísérleteket végezhetsz el szappannal.

Kis felfedezőknek ajánljuk továbbá az Egyszer volt… Az emberi test titkainak enciklopédiája című ismeretterjesztő albumot, valamint a Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő albumot is. Érdekelhet még a Mit érzel? ismeretterjesztő kötet is, amely az érzelmek színes világába kalauzolja el a gyerekeket.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

80%

Tartalmas és szórakoztató ismeretterjesztő album, amely játékos módon vezeti be a gyerekeket a fizika és kémia alapjaiba.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény