Várfalvy Emőke: Négy Kerék Autóklinika

Ha köhög, ha hörög, ha csattog, ha kattog, ha zötyög, ha puffog, ha nem indul, vagy nem jól indul… pánikra nincsen semmi ok, hiszen Zoliék mindenre találnak megoldást! Várfalvy Emőke autós-szerelős mesekönyve egészen biztosan lázba hoz minden járműrajongó csemetét. A Négy Kerék Autóklinika valódi autó-különlegességekkel, csupaszív szerelőkkel, folyton aggódó ügyfelekkel, kényes esetekkel és csavar(kulcs)os megoldásokkal várja a gyerekeket. Elvihetlek egy körre?

Négy Kerék Autóklinika

 

Szerző: Várfalvy Emőke

Illusztrátor: Orosz Annabella

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-615-580-822-7

Korosztály: 3-6

 

 

A Négy Kerék Autóklinika három vidám és odaadó szerelője mindig izgatottan várja, mi lesz az aznapi teendő. Ott van a nyakigláb Horváth Zoli, azaz Hozi, aki egy tengerkék kombival jár. Aztán Lengyel Zoli, azaz Lezo, aki még fagyok idején is bringával közlekedik, és Cseh Gabi, alias Nemzoli, aki rendszerint motorral száguld a Négy Kerék Autóklinika műhelye felé. A szervizes kollégák mellett az ügyfelekért, na meg a papírmunkáért Misa felel – aki versenyautós bögréből szürcsöli a kávét, és hasonló lelkesedéssel rajong a járművekért. Ő osztja ki minden reggel a teendőket is. A hét első napján mindjárt egy különleges ügyfél, Katica várta őket. Katicához régi ismeretség fűzi a fiúkat, ő ugyanis egy eredeti, VW Bogár. Imi bá nagy szerelme, élete autója és szeme fénye. Egy autópiacon talált rá kicsi kincsére, eléggé leromlott állapotban még évekkel ezelőtt. Zoliéknak köszönhetően nyerte vissza régi állapotát, és bár hetekig tartott a munka, de megérte, mert Katica újra gyönyörű lett – és boldogabb, mint valaha… Most pedig elérkezett a szokásos éves szerviz ideje. Vajon az öreg Bogárral ezúttal is minden rendben lesz? Vagy megviselte idős csontjait, akarom mondani kaszniját, a sok furikázás?

Tóbiás egy szürke kis Polski, aki évek óta viszi gazdáját dolgozni kitartóan és hűségesen. De mostanában nincs minden rendben vele. Tóbiás már hetek óta köhögve ébredt, ahogy aznap reggel is. A gazdája, Tibor is tudta, hogy ide szerelő kell, de húzta-halasztotta, és valahogy sosem jutott el Zoliékhoz vele.

Jaj, Tóbiás, csak még a mai napot bírd ki, ígérem, holnap utánajárunk ennek a csúnya hangnak – biztatta a gazdája.

Tóbiás igyekezett, ahogy csak tudott, de a nap végére szegény végleg beadta a kulcsát. Akárhogy is szerette volna, nem bírt elindulni többet. Mi lehet Tóbiás baja? Javítható még egyáltalán? Vajon hallgat Tibor másokra, megválik öreg barátjától, és a roncstelepre fordul vele? Segíthet rajta még a Négy Kerék Autóklinika?

Másnap idegesen csörgött a telefon (Misa megérzi, amikor egy ügyfél idegesen csörög). A mindig csinos, mindig kedves, ám egy kicsit hebrencs Icuka volt az, aki egy halványrózsaszín (a színkódja egész pontosan barbirózsaszín) Mini boldog tulajdonosa. Icuka problémái általában valami apró figyelmetlenségből adódtak, ezért a fiúk mindig kő-papír-ollóval döntötték el, hogy ki menjen ki a helyszínre. Előfordult már, hogy bezárta a kulcsot az autóba, máskor odafagyott az ablaktörlőlapát, behúzva hagyta a kéziféket, vagy körömlakklemosóval próbálta eltávolítani a madárpiszkot.

Meghalt, meghalt az én drága Pindurkám – törölgette sűrűn hulló könnyeit Icuka, a már tőle megszokott eltúlzott jajveszékelés közepette.

Vajon milyen problémája lehetett Icu Rózsabogárkájának? Most is csak apróságról van szó, vagy ezúttal komolyabb bajba kerülhetett? Na és melyik fiú lesz az aznapi (nem)szerencsés szerelő?

Zaffi, a megbízható családi autó hátsó ülése mindig csordultig volt gyerekekkel. Három sajtkukac fiú és egy cserfes kislány vette minden nap birtokba az olajzöld öreg masinát.

Ha belenéztek az utastérbe, mindent megértetek majd! Szerintem nincs olyan bogár, kő, bot, ételmaradék és legókockaszín, amiből ne lenne mutatóban a padlómon. Arról nem is beszélve, hogy ha még egyszer végig kell hallgatnom az Alma együttes valamelyik CD-jét, frontálisan belerohanok egy kamionba. Na jó, azt azért mégsem. De egy elektromos zárlatot simán össze tudok hozni a lejátszóban.

Egy ilyen hangzavaros út közben azonban apa vészjósló kopogásra figyelt fel… Vajon mi történhetett? Nos, annyit elárulhatok, hogy úgy néz ki, Zaffinak lesz ideje kipihenni a fáradalmait, mert ezúttal jó pár napig kell vendégeskednie Zoliéknál. Igaz, a három vidám szerelő mindent meg is tesz, hogy újra a régi formájában legyen, de egy dolog csak nem hagyja nyugodni a drága Zafirát: vajon a gyerekek rendben eljutnak a suliba nélküle…?

A hét utolsó napján aztán egy hófelhőt sodort a városba a szél, és nagy pelyhekben hullani kezdett a hó. Nem sokkal később pedig izzani kezdtek a telefonvonalak a Négy Kerék Autóklinika portáján. Így esett, hogy  aznap az áprilisi hóesés mellett egy másik meglepetés is érte a csapatot. Autómentős Pityu ugyanis egy valódi tűzoltó rohamkocsival állított be a szerelőműhelybe.

Mi ezt nem szerelhetjük – jelentette ki Lezo Misának, de látszott rajta, hogy legszívesebben azonnal csőkulcsot ragadna, és nekiesne megjavítani a bicegő rohamkocsit.

Nos, ezúttal tehetnek kivételt? Tudnak Zoliék segíteni a bajbajutott tűzoltóautónak? Ami pedig az izgalmakat illeti, sajnos azon a napon egy régi kis kedvencük is pórul járt: nemsokára egy szomorkás piros bogárhátú gördült be a szerelőműhelybe…

A Négy Kerék Autóklinika egy igazán szerethető, vidám autós könyvcsemege, ahol barátságos szereplők, szuper bájos esetek, és imádnivaló masinák várják a járműrajongó kisgyerekeket. Várfalvy Emőke mesekönyvében az autók igazi társak, és jó barátok. Gondolkodnak, aggódnak, és bármit megtennének a gazdájukért – ahogy igaz ez fordítva is. A vidám történeteket és bűbájos karaktereket nagyszerűen formálják meg Orosz Annabella illusztrációi. Kisiskolásoknak önálló olvasásra is ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Négy Kerék Autóklinika egy kis vidéki városban működik, és a szerelőknek köszönhetően a legjobb a környéken. A három Zoli, azaz Hozi, Lezo és Nemzoli rajong a régi autókért, hiszen azokat sokkal izgalmasabb javítani, mint az új modelleket. A kötet öt meséjében egy-egy öreg autót gyógyítanak meg. Katica, az öreg bogárhátú, a köhögős Tóbiás, a kis rózsaszín Mini, a családi autó, Zaffi és az Autómentős Pityu által bevontatott tűzoltó-rohamkocsi legalább annyira különleges és szeretnivaló, mint a gazdáik. A Zolik pedig fantasztikusan ügyesek! A kötetet minden meseszerető kisgyereknek ajánljuk, de járműrajongóknak kötelező!

Járműrajongó gyerekeknek ajánljuk továbbá Mechler Anna Kerék Mesék-sorozatát, és a Bernát, a mentőautó című mesekönyvet is. További autós olvasmányokért böngészd át ezt a bejegyzésünket is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

93%
Nagyon jó

Olvasmányos és nagyon szerethető ovis mesekönyv, "járműrajongóknak kötelező!"

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató