Repülő, ninós autó, markoló: azaz a legjobb járműves könyvek kicsiknek

Autó, kocsi, verda, járgány és még nagyon sokféleképpen hívhatjuk, de egy biztos, a fiúk már egész pici koruktól rajonganak a négykerekűkért. Ahogy kicsit is öntudatukra ébrednek már nyúlnak is a közelükben lévő jármű után vagy hazafelé sétálva mutatják nekünk a kirakatokban a következő megvásárolni való példányt. Otthon pedig hosszú órákig képesek tologatni őket különböző – a hónapok múlásával egyre életszerűbb – hangok kíséretében. Nincs ez másképp a könyvekben fellelhető keréken guruló alkalmatosságokkal sem. Lehet az kis piros autó, nínózó mentő vagy hatalmas karral rendelkező sárga munkagép, a kicsik valósággal megőrülnek, ha felfedezik egy-egy kedvencüket a könyvek lapjain. Ez az összeállítás most nekik szól, íme a legmenőbb járműves könyvek a legkisebbeknek!

 

Járművek nagy könyve

 

Szerző, illusztrátor: Stephan Baumann

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-917-3

Korosztály: 2+

 

 

Első kiszemeltünk egy a címét meghazudtolva, méretre ugyan kisebb, de nagyon kompakt könyv telis tele érdekesebbnél érdekesebb járművekkel. A cél jelen esetben, hogy megismertessék a gyerekekkel az egyes haszonjárművek funkcióit, a mezőgazdaságtól az építkezéseken át egészen a hulladékgyűjtésig. A nagy, színes és pontos illusztrációk mellett néhány mondatos szöveg magyarázza, hogy az adott jármű milyen feladatok elvégzésére alkalmas. Vicces, ahogy egy kertésznadrágos apró cica, hol viccelődve, hol aggodalmasan de mindig segítőkészen lapról lapra végigkíséri a könyvet. Egyedül az úttestre dőlt fát motoros fűrésszel éppen feldaraboló tűzoltónak öltögeti a nyelvét, ki tudja miért? A könyvben van szántó-vető traktor, kombájn, rakodó- és fakitermelő gép, tűzoltó (természetesen), kukásautó (naná!), de még lánctalpas markoló és billenős teherautó is. Mindez kemény, gyűrhetetlen és téphetetlen lapokon, mérete végett pedig bárhova magunkkal tudjuk vinni. Ahogy a kiadvány alcíme is jól sugallja, első járműves könyvnek mindenképpen ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebben a könyvben minden oldalpár egy nagy járművel ismerteti meg a kisgyermekeket. A kicsik kiválaszthatják, melyik a kedvenc járművük: traktor, kombájn, fakitermelő gép, tűzoltóautó, autódaru, homlokrakodó, markoló, billenős teherautó, földgyalu vagy kukásautó.

Kukucs, itt a repülőtér

 

Szerző, Illusztrátor: Rebecca Finn

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-314-8

Korosztály: 2+

 

 

Interaktív járműves könyv következik, ahogy a sorozatcím Húzd! Told! Forgasd! is mondja. Ezúttal a légi közlekedés rejtelmeibe kaphatunk betekintést a felszállás előtti nyüzsgéstől egészen a madarak közti suhanásig. A könyv lapjaiba néhol tárcsák vannak beépítve, amik forgatásával megelevenednek az adott helyszínek, néhol pedig tolni vagy húzni való elemek teszik mozgalmassá a történetet. Sőt, az utolsó oldalon még egy utasszállító gépet is irányíthatunk, egyszerűen egy ujjunk segítségével. Nálunk amúgy is nagy sikert szoktak aratni az efféle kiadványok, fiaim sokkal inkább az elbeszélés aktív részeseinek érzik magukat ha az egyes könyvek mozgatható elemeit babrálhatják közben. Nekik még nem volt részük a légi közlekedésben, ezért minden (az egyébként természetesen hatalmas) fantáziájukra van bízva, hogy mégis hogyan élik bele magukat a könyv lapjai által eléjük tárt helyzetekbe. A rengeteg poggyászát kereső és cipelő utas kavalkádjába vagy a repülőgépre libasorban felszállni igyekvő túristák izgalmába.
Az illusztrációk aranyosak, élénkek a színek és a lapok elég kemények és vastagok, hogy jól bírják a gyűrődést.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nyüzsgő reptér, rengeteg ember; told be a kart, vagy húzd ki, tekerd el! Mozgasd, csúsztasd hátra-előre; indul a járat, szállj repülőre! A Kukucs-könyvek kellően nagyok és strapabírók ahhoz, hogy állják a kíváncsiskodó ujjacskák rohamát! Kinyitható, tologatható és húzogatható részeik szórakoztató elfoglaltságot kínálnak a kicsiknek, a ritmusos versek pedig többszöri, közös mondókázásra csábítanak. A Kukucs, itt a repülőtér minden lapja izgalmat tartogat, hiszen a reptéren és a felhők között is folyamatosan jönnek-mennek a gépek.

A sorozat további részei Kukucs, itt a játszóház, Kukucs, itt a kert és Kukucs, itt a karácsony címmel kaphatók.

 

Mentőjárművek – Keress! Találj! Mesélj!

 

Szerző: Susanne Gernhauser

Illusztrátor: Stefan Stiedel

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-841-1

Korosztály: 3-6

 

Igazi csemege a könyvpiacon Susanne Gernhauser sorozatának új része a Mentőjárművek. Az elöször még nínós autóként megjegyzett, nagyon de nagyon hangosan elsuhanó járgányok a kicsik egyik nagy kedvencei a négy keréken gurulók piacán. Fiaim érdeklődését is ezek a hol piros, hol sárga, hol pedig kék szirénázó masinák keltették fel elsőként, még mielőtt kukásautó lázban nem kezdtek égni. Ebben a könyvben pedig megismerkedhetünk az összes olyan járművel, ami valamilyen oknál fogva megkülönböztető jezést használ. Persze a már jól ismert mentőn, tűzoltóautón és rendőrőn felül (és naná hogy azért a kukásautó is feltűnik az egyik oldalon!) láthatunk itt autómentőt, a katasztrófavédelem darus autóit, utcaseprő gépet, de még mentőhajót is. 

Ahogy a sorozatcím már sugallja, a könyv egyben egy böngésző is. Méghozzá az a fajta (mi jobban is szeretjük ezeket), ahol a másfél oldalas, olykor jól telepakolt, tartalmas képek mellett külön-külön láthatjuk az épp megkeresésre váró dolog illusztrációját. Így ez maga adja a feladatot és valamiféle támpontot is nyújt, hogy pontosan hogyan is néz ki az, amit épp meg kell találnunk. Itt azonban a böngészési lehetőségek mellett egy pár mondatos történetet is találunk arról, hogyan is alakúlt ki a konkrét szituáció amit a képen látunk, mik az előzményei és az adott mentőjárművek milyen feladatot hajtanak végre éppen. Így a könyv egyben lapozó, böngésző és ismeretterjesztő is, amivel eléri, hogy más-más korosztály számára is érdekes legyen. Nem utolsó sorban pedig nagyon izgi helyzetekkel találhatjuk szembe magunkat a karamboltól kezdve, az árvizen át egészen egy bajba jutott katamarán kimentéséig.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Legyen szó akár karambolról, akár tűzesetről, akár árvízről: a mentőjárművek percek alatt a helyszínre érnek! E képeskönyvet lapozgatva sok-sok érdekességet tudhatnak meg a kíváncsi apróságok a villogó kék fénnyel, szirénázva száguldó járművekről. A többi Keress, találj, mesélj! könyvhöz hasonlóan minden oldalpár szélén kiemeltünk néhány tárgyat vagy élőlényt, melyeket a gyerekek megkereshetnek az adott oldalpár nagyméretű képén.

A Keress, találj, mesélj! sorozat további kötetei Keress, találj, mesélj! 1., Keress, találj, mesélj! 2., Miniböngészők, Állatok, Járművek, Boldog karácsonyt!, Óvodai nagy böngésző, Évszakok, Vidám húsvét, Új nagy böngésző és Járműves nagy böngésző címen kaphatók.

 

1000 dolog, ami megy

 

Szerző, illusztrátor: Gabriele Antonini

Kiadó: Holnap Kiadó (2015)

ISBN: 978-963-349-136-2

Korosztály: 3-6

 

 

Az 1000 dolog, ami megy egy hihetetlenül tartalmas, a járművek tényleg minden fajtájára kiterjedő válogatás. Olyan szárazföldi, vízi vagy légi járművek szerepelnek benne, amikről egy, a témában általános tudással rendelkező ember (és most szándékosan nem a gyerek szót használtam) nagy valószínűséggel még életében nem hallott. A könyv 57 oldalon át sorolja az érdekesebbnél érdekesebb közlekedési eszközöket a londoni földalatti vasúttól egészen az egyszemélyes tengeralattjáróig. A járművek 29 különböző témakörre vannak osztva, és a közismertebbek (motorkerékpárok, nagyhajók, helikopterek) mellett olyanok is feltűnnek mint pl. történelmi hajók, régimódi járművek vagy szokatlan járgányok.

Az ábrák alatt csak az adott alkalmatosság neve szerepel, de ilyen bőség mellett ez pont elég is. Itt nem cél, hogy elmondják, mit mire használnak (persze a nevek sokszor ezt is egyértelművé teszik) csak, hogy tudjuk az egyes járműveknek mi a pontos megnevezése. Első kézbevételkor Bence fiam felolvastatta velem az összes eszköz nevét és hát bizony jócskán voltak olyanok, amikről életemben először hallottam. Ő persze jegyezte őket és onnantól az életünkben nem autók voltak, hanem kabriók, oldtimerek és nyújtott limuzinok. Már nem nagyolhattam el az utcán sem a dolgokat, simán motorok helyett choppereket, teherautók helyett üzemanyagszállító tartálykocsikat repülők helyett pedig P-40 Tomahawkokat (na persze ez nem minden estben volt tényleg az) ismertünk fel. Én örülök, hogy már nagyon kicsi korától ennyire sokféle járművet meg tud különböztetni, nagy segítsékünkre volt ebben ez a könyv. Az meg, hogy most már én is tudom, hogyan is néz ki tulajdonképpen egy vasúti ágyazatrendező gép vagy egy ekranoplán, csak hab a tortán.

Ezt a kötetet ajánljuk mindenkinek, aki szeretne mihamarabb szabadulni az autó, motor, hajó sémáktól és szeretné ha gyermeke járművekkel kapcsolatos szókincse rohamosan és nagyszabásúan bővülne.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az emberek ősidők óta a közlekedés újabb és újabb módjait találják fel. Olyan dolgokat, amikkel földön, vízen és fent a levegőben lehet utazni. Ebben a könyvben pontosan 1000 jármű szerepel az összehajtható kerékpártól a ló vontatta kocsikon át az űrhajókig, amelyekkel felfedezzük a Naprendszert, sőt még az azon túli világot is. A képek nem méretarányosak. Például a 17. oldalon látható hajók valójában hetvenszer nagyobbak a 12. oldal autóinál. Minden kép alatt szerepel a jármű neve, a könyv végén pedig egytől egyig megtalálhatóak betűrend szerinti listába szedve is.

A sorozat másik kötete 1000 Állat címmel kapható.

 

Markoló, traktor, kukásautó – Nagy járműkönyv

 

Szerző: Daniela Prusse

Illusztrátor: Wolfgang Metzger

Kiadó: Scolar Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-244-617-2

Korosztály: 2+

 

Igazán impozáns, szép kinézetű könyv következik főleg a munkagépek szerelmeseinek. A Markoló, traktor, kukásautó bemutat számunkra minden járművet amit az építkezésen, a mezőgazdaságban, a hulladékfeldolgozásban, a tűzoltóságon vagy a reptereken használunk. Részletgazdag képeken át kísérhetjük figyelemmel, hogy a könyvben szereplő emberek milyen gépeket vesznek igénybe, hogy munkájukat minél hatékonyabban láthassák el. Az első fejezetben van buldózer, betonkeverő, homokrakodó és még úthenger is. Családi házak építésén és egy autópálya meghosszabbításánál figyelhetjük meg a különböző járműveket munka közben. A pár szavas leírások mellett néhol kérdéseket is kapunk, amik az adott illusztrációkra vonatkoznak. Van ahol ki kell találnunk, melyik jármű simítja ki az utat, máshol pedig azt, hogy vajon a gazda által frissen kaszált fű kinek az elesége lesz. Megint máshol pedig egyszerűen meg kell találnunk egy macskát. Bármennyire is reménykedtünk, sajnos ő nem a nagyon vicces kertésznadrágos cica egy korábbi könyvünkből.
A kukásautók oldalán (amit külön azért is imádunk mert minden narancssárgában pompázik) a már jól ismert szemétszállíton felül láthatunk billenőplatós teherautót, tartálykocsit, utcaseprő gépet, de még unimogot is. Az egyébként egy terepjáró, mint utóbb megtudtuk. A tűzoltóság épülete nagyon részletes ábrán van bemutatva, ahol a titkárságtól kezdve a híradóügyeleten át egészen tömlőszárító toronyig minden helyet kapott. Majd akció közben is láthatjuk kedvenc munkaruhásainkat, amint egy hatalmas ház füstölgő ablakain át mentik a bentrekett lakókat. De azt is megmutatják nekünk, hogy ők árvíz esetén is nagy segítségünkre lehetnek. Van itt még tanyasi élet, repülőtéri nyüzsi, sőt még egy gyönyörű panoráma kép is egy hőlégballonból nézve.

Összefoglalva nagyon jó kis könyv, tényleg rengeteg járművet felvonultatva, részletgazdag illusztrációkkal és izgalmas helyzetekkel. Néha böngészőként is használjuk, egyes oldalain tényleg nagyon nehéz egy-egy megbúvó dologra rátalálni, annyira tartalmasak a képek. Jól bírja a gyűrődést és külön szeretjük az első oldalon feltűntetett táblát elakadásjelző bójákkal, ahova a könyv tulajdonosának a nevét írhatjuk be.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Markoló, traktor, kukásautó és ez még nem minden! Buldózer, homlokrakodó, betonkeverő, úthenger, kombájn, bálázógép, utcaseprő gép, billenőplatós teherautó, tolólétrás, emelőkosaras tűzoltóautó a Ravensburger kiadó e képeskönyvében a kisgyermekek megtalálják mindazokat a járműveket és munkagépeket, amelyek az építkezéseken, a földeken, a repülőtereken dolgoznak, és amelyeket a tűzoltók és a szemétszállítók használnak.

 

Építkezés a föld alatt és a magasban


Szerző, illusztrátor: Stefan Seelig

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-320-9

Korosztály: 2+

 

 

 

Egyik legújabb és talán legkedveltebb szerzeményünk az Építkezés a föld alatt és a magasban egy kisebb méretű, ám kihajtható lapjainak köszönhetően méretét jócskán megnövelhető könyvecske. Témája az építkezés, ám a jól megszokott házépítésen túl bemutatja a hidak építését vagy, hogy hogyan fúrják az alagutakat. A folyamatokat olyan részletesen mutatja be, hogy elolvasás után már minden lépéssel abszolút tisztában lehetünk. Az ábrák nagyon szemléletesek, és bár a legkisebb jóindulattal sem mondanám, hogy szakember vagyok ezen a téren, biztos vagyok benne, hogy minden pontosan úgy néz ki, ott van és úgy működik, ahogy a való életben is. A könyv minden egyes oldala kihajtható, így mérete megduplázódik, ahogy a közölt információk mennyisége is. A ki-be hajtogatásoktól azonban semmilyen mértékben nem sérül a könyv, milliószor újra és újra ki és becsukhatjuk a plusz oldalakat. Láthatjuk egy toronyház épülését, rengeteg munkással, járművel, óriási daruval, de még a betonkeverő, a fűrész és a hegesztő működését is illusztrálják nekünk. A következő oldalon pedig már egy széles folyón átívelő híd elkészítése van folyamatban, ahol a munkásemberek mellett, hogy színesítsék a képet feltűnnek horgászok, kacsák, kajakosok és még egy labdájával épp strandolni készülő testvérpár is. Ezután betekinthetünk a föld alá – ahol nagyon furcsa masinákkal ássák az alagutat, a nem túl kényelmes terepen – és láthatjuk, hogy a fejtőgép éppen egy megkövesedett dinoszaurusz csontváz mellett dolgozik, ami így valószínüleg még akár évszázadokra is észrevétlen maradhat. 

Ez a kiadvány mindenképpen különleges darabja a kollekciónknak, nemcsak kihajtható lapjai miatt, hanem mert a végletekig részletgazdag, pontos és törekszik arra, hogy minél behatóbban elmagyarázza az egyes munkafolyamatokat. Szeretjük, használjuk, és persze már nagyon várjuk a hasonlóan érdekes és szemléltető folytatást!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy nagyvárosban számos építkezés zajlik. De minden építkezés más és más. Egyes épületek magasan az égbe emelkednek, máskor mélyen a föld alatt folyik a munka. És vajon hogyan kerül a híd a folyó fölé? A könyv három példán keresztül mutatja be a magasépítés, a mélyépítés, valamint a hídépítés folyamatát, a nagy, kihajtható lapok pedig számos apró, felfedezésre váró részletet rejtenek.

 

Ha a legkisebbeknek keresel könyveket, olvasd el a legjobb interaktív könyvekről, és a toplistás lapozókról szóló összeállításunkat. Kisfiúk pedig a legjobb dínós valamint a legjobb cápás- halas könyvekről szóló összeállításunkat is biztosan imádni fogják.

 Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!