Az év első gyerekkönyvei: a legkisebbeknek válogattunk

Helló, 2020! Az elmúlt év számtalan bűbájos mesekönyvvel kényeztette a gyerekeket, de egész biztos, hogy szuper olvasnivalókból ebben az évben sem lesz hiány. Összeállításunkban a legkisebbeknek válogattunk a januári és februári könyvpremierekből. Lássuk, melyek lesznek az év első gyerekkönyvei!

Egy nap Apával

 

Szerző: Kitty Richards

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-795-8

Korosztály: 2-5

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Toppancs izgatott lesz, amikor megtudja, hogy az apukájával fogja tölteni a napot. Reméli, hogy felfedeznek egy rejtett barlangot, vagy megmásznak egy hegyet. Csakhogy nyuszipapa kevésbé izgalmas dolgokat tervez, ezért Toppancs inkább elkóborol. Végül szorult helyzetbe kerül, ahonnan csak egy nagy és erős nyuszi szabadíthatja ki… Ez a bájos mese lírai szöveggel, kedves rajzokkal és egy kis huncutsággal nyújt kellemes olvasnivalót az apával töltött napok örömeiről.

Megjelenés: 2020. január 22. Ajánljuk továbbá Farkas Nóra: Apa szeret! című bűbájos mesekönyvét is

Jó éjt, Toppancs!

 

Szerző: Kitty Richards

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-797-2

Korosztály: 2-5

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Csitt… Feljött a hold és fényes csillagok hunyorognak a sötét égen. Minden állat elálmosodott – csak Toppancs nem. Hát ez a csibész kisnyuszi mikor fog álmodni? Altassuk el együtt Toppancsot… és magunkat is!

Megjelenés: 2020. február 3. További alvással kapcsolatos meséket találsz a legjobb elalvást segítő mesekönyvekről szóló írásunkban.

A legkisebbek kedvenc meséi – Jó éjszakát, kisnyuszi

 

Szerző: Katja Reider

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-082-2

Korosztály: 1-3

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legkisebbek kedvenc meséi a Scolar új sorozata, melyben a tipegő apróságok legfontosabb problémáit járja körül a szerzőpáros – a történeteket a bájos illusztrációk teszik igazán szerethetővé. Kisnyuszi annyira belemerül a játékba, hogy nincs kedve hazamenni, megfürdeni, vacsorázni, fogat mosni, és legfőképpen elaludni. Ráadásul ki vigyáz rá a sötétben, ha mama és papa is alszik? Bájos mese, mely segíti szülő és gyermek esti elválását, oldja az éjszakával kapcsolatos szorongásokat.

Megjelenés: 2020. január 30. A legkisebbek kedvenc meséi-sorozatról bővebben is olvashatsz ebben a bejegyzésünkben. A bűbájos sorozat további kötetei: Megvigasztallak, kismedvém! Szeretlek, kisegérkém!, Testvéred lesz, kisveréb!

Kismackó – Dinószafari

 

Szerző: Benji Davies

Kiadó: Tea Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-801-558-5

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kismackó és barátja terepjáróba ülnek, hogy bejárják a dinoszauruszparkot. Ismeretlen lábnyomra bukkannak, és a könyv mozgatható elemein nyomozni kezdenek.

„Ha mama egy óriás,
mit rejhet e kis tojás?”

Megjelenés: 2020. február 1. A sorozat további kötetei: Kismackó – Mélytengeri repülés, Kismackó az állatfarmon, Kismackó a lovagi tornán, Kismackó az állatkertben

Amikor a kisgyerekek elfáradnak – A baba első jóéjt-mondókái

 

Szerzők: Katja Reider, Katja Senner

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-091-4

Korosztály: 1-3

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A könnyen megjegyezhető mondókák és hangulatos képek a gyerekek különböző délutáni és éjszakai alvási szokásairól mesélnek. A kicsik számára ismerős élethelyzetek elevenednek meg a könyv lapjain, könnyebbé teszik az elalvást, és oldják az elválással kapcsolatos szorongásokat.

Megjelenés: 2020. január 30. A sorozatban még elérhető: Amikor a kis állatok elfáradnak. Ajánljuk továbbá a legjobb verses- és fejlesztő lapozókról szóló cikkünket is!

Amikor a kis állatok elfáradnak – A baba első jóéjt-mondókái

 

Szerzők: Sabine Cuno

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-244-608-0

Korosztály: 1-3

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A könnyen megjegyezhető mondókák és a hangulatos képek elmesélik, hogyan durmol a medvebocs, hogyan alszanak a kutyusok, a kiscicák és sok más állatkölyök. Ha a gyerekek meghallgatnak kedvenc állataikról egy-egy mondókát, könnyebben alszanak el. Ezzel kialakíthatunk egy elalvás előtti szertartást, amely estéről estére megismételhető. A kötet mondókái megkönnyítik az elalvást, és fejlesztik a beszédkészséget.

Megjelenés: 2020. január 30. Ajánljuk továbbá Jörg Mühle: Kisnyuszi aludni megy című mesekönyvét is.

Hova bújtál, kiskutyus?

 

Szerző: Sam Taplin

Kiadó: Teknős Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-324-719-8

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A katicák és a méhecskék sehol sem találják a kiskutyust. Kukucskálj be a szép színes oldalak mögé, és segíts nekik megkeresni! Közben talán még új barátokat is találtok…

Megjelenés: 2020. február 3. A sorozat korábbi kötetei: Hova bújtál, kiselefánt?,Hova bújtál, kisrókaHova bújtál kis unikornis? Hova bújtál, kisnyuszi? Hova bújtál, kis rénszarvas? További vidám babakönyvekért látogass el a legjobb interaktív lapozókról szóló bejegyzésünkre is!

A fák lombjai közt – Meglepikönyv kihúzható fülekkel

 

Szerző: Natalie Marshall

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-125-6

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Találd meg az erdőben élő összes csodás állatot! Húzd ki a kis füleket, ahol nem is egy, hanem mindjárt 2 szuper meglepetést találsz!

Megjelenés: 2020. február 20. A sorozatban még várható: Háziállatok, korábban már megjelent: A tanyán, Apróságok

Jakab cumija

 

Szerző: Nele Bauser

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-751-4

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Jakab nagyon szereti a színes cumiját, de sokszor bizony hosszan kell keresgélnie, mire sikerül megtalálnia. Vajon cumi nélkül is boldogul?

Megjelenés: 2020. január 31. A sorozatban még újdonság: Jakab és a húsvéti nyuszi (január 31.). A cumi elengedéséről szól még a Pindúr-sorozat, A cumimat akarom! című kötete is.

Milyen könnyű bilibe pisilni!

 

Szerzők: Frauke Nahrgang – Susanna Szesny

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-091-4

Korosztály: 2-4

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Leó még pelenkát hord. Barátja, Liza már bilibe szokott pisilni. Naná, hogy Leónak is menni fog! Ez a kedves könyv öröm a gyerekeknek, segítség a szülőknek bilire szoktatás idején.

Megjelenés: 2020. január 30. Ajánljuk továbbá a szobatisztaságra nevelő mesekönyvekről szóló összeállításunkat is. Érdekelhet még a Pindúr-sorozat Már nem vagyok pelenkás! című lapozója is.

Legelső könyveim – A világ kicsiben

 

Szerző: Martina Kohl

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-094-5

Korosztály: 1-3

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hat minikönyv egy dobozban – utazáshoz, esti meséléshez, együtt olvasáshoz: Nézzük meg a póniudvart! , Nézzük meg a repülőteret!, Nézzük meg az állatkertet!, Nézzük meg a tanyát!, Nézzük meg a tűzoltókat!, Nézzük meg az óvodát! A könyvecskékben szereplő jelenetek segítenek a kisgyerekeknek megismerni a világot.

Megjelenés: 2020. január 30. Ismeretterjesztő babalapozók közül ajánljuk még Gabriella Crima: Jó reggelt, vörösbegy! Jó rggelet, pillnagó!

Gaston érzelmei – Duzzogok

 

Szerző, illusztrátor: Aurélie Chien Chow Chine

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-074-7

Korosztály: 2-5

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gaston éppen olyan unikornis, mint a többiek. Egy dolgot kivéve: sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi. Ha Gaston nagyon boldog, sörénye a szivárvány színeiben ragyog. Csakhogy a kis unikornis néha szomorú, vagy féltékeny, dühös, esetleg fél. Most éppen megsértődött, és egyáltalán nincs jól. Szürkeség uralkodik a szívében. Vajon mit tegyen, hogy a duzzogásától megszabaduljon? A bájos képekkel illusztrált könyvsorozat történetei Gaston egy-egy kalandját mesélik el, és olyan légzőgyakorlatot is leírnak, melyek segítenek az érzelmek megértésében, az öröm teljes átélésében vagy a rossz érzések leküzdésében. Ajánljuk óvodásoknak, szüleiknek és óvodapedagógusoknak egyaránt.

Megjelenés: 2020. február 5. A sorozat újdonsága még: Boldog vagyok.

A Gaston érzelmei mesékről bővebben itt olvashatsz. Nézd meg a sorozat eddig megjelent köteteit a galériában!

Nyuszi húsvétja

 

Szerzők: Rosemarie Künzler-Behncke – Ana Weller

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-093-8

Korosztály: 1-3

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vidám keresgélős mese kicsiknek húsvétra. A kis Nyuszó a szokottnál is jobban várja a húsvétot, mert idén először indulhat egyedül tojáselrejtő körútra! “Biztos, hogy menni fog neki?” – aggodalmaskodik Nyúlpapa, és titokban a fia nyomába ered…

Megjelenés: 2020. január 30. Ajánljuk továbbá Katja Reider: A húsvéti meglepetés című lapozóját is. További nyuszi mesekönyvekért kattints erre a linkre!

Disney baby – Állatok

 

Szerző: Nele Bauser

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 9-7896-3403-740-8

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mennyi aranyos állat! Lapozzátok át ezt a kis textilkönyvet, és megtudjátok melyikük merre él!

Megjelenés: 2020. február 17., a Disney baby-sorozat további várható köteteit a galériában találod!

 

Isznak-e ​forró csokit a békák? Éljük túl a hideget!

 

Szerző: Etta Kaner

Illusztrátor: John Martz

Fordító: Lackfi János

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-476-9

Korosztály: 1-3

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha beköszönt a tél, bizony nemcsak az emberek, hanem az állatok is fáznak. Vajon hogyan védekeznek a hideg ellen? A jegesmedvék például házat építenek. A pingvinek pedig összebújnak. Persze nem kőből és fából épülnek ezek az otthonok, és a kis madárkák sem a kanapén húzódnak közelebb egymáshoz, hanem a maguk „állati” módján. A kérdés-felelet formában írt könyv interaktív módon tanítja meg a gyerekeknek azt, hogy mennyire kreatív a természet és az állatvilág. Lackfi János fordítása pedig igazán szórakoztatóvá teszi a könyvet.

Megjelenés: 2020. február 10.

Zöld, sárga, piros, kék – Első könyvem a színekről

 

Szerző: Ina Milk

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-063-1

Korosztály: 2-4

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kék, sárga, piros vagy zöld – bármelyik lehet a kedvenc színünk. Pelle nyuszi a fa zöldjét szereti, Emil kacsa szerint a nap sárgája a legszebb, Locke bárány a piros vitorlással játszik a leszívesebben. Neked melyik a kedvenc színed?

Megjelenés: 2020. január 15. A színek világába vezeti be még a kicsiket Berg Judit: Lengemesék színekben, illetve Dániel András: Pofánka és a szőrmöncök című lapozója is.

Pamacs a tanyán

 

Szerző: Staler Nicola

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

Korosztály: 1-3

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pamacs játszani szeretne, de hol vannak tanyasi barátai? Hajtsd ki a lapokat, és megtudod! A különleges lapozó oldalain Pamacs cica egy-egy állatcsaládot látogat meg. A kihajtható oldalakon a kis olvasók újabb és újabb érdekes apróságokat fedezhetnek fel, a gyermekkel együtt olvasgató felnőttnek pedig a részlet gazdag képek rengeteg kedves történethez nyújtanak alapanyagot és ihletet.

Megjelenés: 2020. február 10., a sorozatban még várható: Pamacs az erdőben

Látásfejlesztő babakönyvek – Süni vagyok. Te ki vagy? (textilkönyv)

 

 

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

Korosztály: 1-3

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kisbaba látása megszületése után kezd fejlődni. Az első hetekben mindent homályosan lát, azután fejjel lefelé, ám az első hónap elteltével már érzékeli az éles kontrasztokat, így fekete-fehér dolgokat keres maga körül. Ez az a pillanat, amikor e különleges textilkönyvvel megkezdhetjük kialakítani a könyvek szeretetét gyermekünkben. A lapok halk zizegése felkelti a figyelmet, és a kicsi hosszan elnézegetheti az állatokat ábrázoló kedves illusztrációkat, illetve a geometriai formákat. Néhány hónapos korában pedig felfedezi a képek rózsaszín és kék részleteit is. A könyvek böngészését nem lehet elég korán elkezdeni!

Megjelenés: 2020. február 10., a sorozatban még várható: Azt mondom brekeke. Te mit mondasz?

Folytasd a böngészést a kisiskolás és az óvodás korosztály újdonságairól szóló bejegyzésünkben!

További babalapozós újdonságokat találsz még ebben és ebben a bejegyzésünkben is. Böngészd át az óév legbájosabb babalapozóiról szóló írásunkat is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.