Gaston érzelmei: mesék egy unikornisról, aki megtanulta kezelni az érzéseit

A Gaston érzelmei egy óvodásoknak szóló mesesorozat, amely az érzéseik feltárásában segít a legkisebbeknek. A kedves könyvecskékre először a borítója miatt figyel fel az ember, ott pózol ugyanis aktuális lelkiállapotában a cuki főszereplő, Gaston. Gaston egy unikornis. De nem ám akármilyen.

Aurélia Chien Chow Chine francia grafikus és óvodai relaxációs terapeuta, aki szakmai tapasztalatát felhasználva írta meg a Gaston-sorozatot, hogy segítségére legyen a kisgyerekeknek az érzelmeik feltárásában és kezelésében. A sorozat a nyolc legalapvetőbb érzelmet dolgozza fel – féltékenység, félelem, szomorúság, düh, boldogság, megbánás, szégyenlősség, durcásság – amiből egyelőre az első négy kötet elérhető. Lássuk, mit várhatunk a sorozattól!

 

Félek! Szomorú vagyok! Féltékeny vagyok! Dühös vagyok! Gaston vagyok!

Gaston egy kaméleon-unikornis, akinek a sörénye szivárvány színben ragyog, de a színe a hangulata szerint váltakozik. Sárga, ha boldog, rózsaszín, amikor féltékeny, piros, ha dühös, narancs, amikor bűnbánó. Lila, amikor szégyenlős, zöld színű, ha ijedt, ha durcás világoskék és sötétkék, amikor szomorú. Gaston sörénye a történetben előrehaladva, lapról-lapra alakul át, ahogy fokozatosan eluralkodik rajta egy érzelem. Az érzelmeket nagyon jól kifejezik a hozzájuk társított színek, de az unikornis lelkiállapotáról a testbeszéde és mimikái is árulkodók. 

Gaston pont úgy viselkedik, mint egy kisgyerek, ugyanolyan érzései vannak, mint nekik. Az egyszerű, rövid történetek lehetővé teszik a kicsik számára, hogy megértsék, milyen a féltékenység vagy a szomorúság. A színes illusztrációk kedvesek, kifejezőek, a rajzok frissek és szerethetők. Az unikornis pedig nagyon jó választás ehhez a mesekönyvhöz. Manapság nagyon divatos, a gyerekek imádják, mégis elvétve találhatunk a könyvesboltokban egyszarvús mesekönyveket. A könyv interaktív, már az elején bevonja a gyerekeket és felkéri őket, hogy egy egyszerű és ötletes módszerrel megmutassák, milyen a hangulatuk. Ehhez az időjárás különböző szimbólumaiból (szivárvány, napocska, esőfelhő, villámlás stb.) kell kiválasztaniuk azt, amelyik a legjobban kifejezi az érzelmi állapotukat.

 

Gaston érzelmei – Féltékeny vagyok

 

Szerző, illusztrátor: Aurélie Chien Chow Chine

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-911-1

Korosztály: 3-6

 

 

A féltékenységről szóló részben Gastonékhoz ellátogat az unokatestvére és nagyon elszomorodik, mert úgy érzi, háttérbe szorul és minden figyelmet csak a vendégük kap. Jozefin szuper ajándékot kapott, amilyet ő is szeretne, apa csak vele játszik, még az utolsó süteményt is neki adták… Gastonnak kezd elege lenni. A kis unikornisnak lassan elnehezül a szíve, a sörénye erős rózsaszínre vált és eluralkodik rajta a féltékenység. Hogyan segítsünk Gastonon…? 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gaston ma féltékeny. Hiszen minden az unokatestvére, Jozefin körül forog. Fedezd fel, hogyan lesz újra jókedvű! – Gaston éppen olyan unikornis, mint a többiek. Egy dolgot kivéve… Sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi! 1 kaland Gastonnal + 1 légzőgyakorlat = 0 féltékenység. Gaston történetei az érzelmek feltárásában és kezelésében nyújtanak segítséget. Aurélie Chien Chow Chine grafikus és óvodai relaxációs terapeuta könyve.

Habár Gaston alapvetően boldog, valami mégis mindig felborzolja a kedélyeit. Pont mint nekünk. Gaston egyszer féltékeny, máskor szomorú, mert nem játszanak vele a barátai, fél a sötét szobájában egyedül, de az is megesik, hogy bal lábbal kel fel és aznap semmi de semmi sem sikerül neki. Ugye milyen ismerős helyzetek? Mihez kezdjen Gaston? Hogyan béküljön meg és lépjen túl ezeken? A szerzőnő erre különböző relaxációs légzőgyakorlatokat ajánl és tanít meg a legkisebbeknek. A könyv nagyon szemléletesen mutatja be a gyakorlatokat (fénylő aranypajzsot rak magára a sötétben, a szívéről leszakítja a szoros láncot) mégis kérdéses, hogy a módszer ilyen kicsi korban elsajátítható-e. Igaz, azt mondják, nem lehet elég korán elkezdeni.

Mi is teszteltük, természetesen. A kislányom lelkesen csapot bele a mesébe, Gaston elsőre nagyon szimpatikus volt neki, nyitott lett, könnyen azonosult vele. Sajnálta, amikor szomorú volt, megértően bólogatott, amikor dühöngött. A relaxációs gyakorlatot viszont annyira nem értette, inkább megtörte kicsit a lendületét, ő inkább a feloldást, a mese csattanóját várta (mi lesz szegény egyszarvúval?), ami ha nem vesszük ki részünket a légzőgyakorlatokban, hirtelen jön, és így nem is annyira felemelő. A módszer fogadtatása talán más lett volna, ha a könyvet “helyzetben” veszük elő, ha az a cél, hogy átlendüljön valamilyen negatív érzésen, vagy visszatérő félelmén. De egyelőre bármikor került sor az unikornisos mesére, ő a szivárványra bökött a könyv elején. Hát, egye fene!

 

Segítő könyvekről szóló bejegyzéseink között ajánljuk továbbá Al Ghaoui Hesna Holli, a hős című könyvét is, ami félelemkezelésről ad tippeket gyerekeknek. Ha óvodáskorú kisfiad vagy kislányod nehezen ül meg egy helyben, érdemes beleolvasnod Balázs Ágnes Mese örökmozgóknak sorozatába. Meséket keresel elalváshoz? Nézd meg, melyek a legjobb elalvást segítő mesekönyvek! Farkas Nóra Összeköt a szeretet című mesekönyvét pedig nemcsak ovis beszoktatáshoz ajánlunk!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

 

70%

Bájos óvodás mesekönyv az érzelemkezelésről.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény