Az év első gyerekkönyvei: ovis-válogatás

Az év első gyerekkönyveiről szóló összeállításunkat a legkisebbek után, az óvodás korosztálynak szóló mesekötetek bemutatásával folytatjuk. Íme egy kis ízelítő a januári és februári könyvpremierekből!

Tony Wolf mesél – Robinson visszatér

 

Szerző: Peter Holeinone

Illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-753-8

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az erdő lakói mind odagyűlnek Robinson, a világjáró hörcsög köré, hogy meghallgassák, mit mesél… Történetek kalandokról, rejtélyekről, varázslatokról. Ismét elmerülhetünk Tony Wolf csodálatos világában!

Megjelenés: 2020. január 21. Ismerkedj meg Tony Wolf örökzöld Mesél az erdősorozatával is!

Oviba megyek!

 

Szerzők: Catherine Leblanc – Dany Aubert

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-288-5

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az ovi közel van, de Kismackó egyáltalán nem örül, hogy közeledik az óvodába járás ideje. “Nem akarok oviba menni!” jelenti ki határozottan. Anna, a kishúga viszont nagyon szeretne végre bepakolni egy uzsonnástáskát, labdázni a barátaival, és hallgatni az óvó nénik meséit. “Milyen jó neki!” sóhajtja újra és újra. Kismackó édesanyja szelíden segíti eloszlatni az aggodalmakat, és sokat mesél arról, hogy milyen lesz az ovi. Mire véget ér a nyár, Kismackó biztos benne, hogy az óvoda jó hely, pont ilyen nagyfiúknak való, mint ő. Ez az új Kismackó-történet segít a gyerekeknek, hogy leküzdjék a félelmeiket az újtól és az ismeretlentől. A sorozat többi része is a gyerekkor meghatározó pillanatairól szól: Akkor is szeretnél? Elég nagy vagyok már?

Megjelenés: 2020. január 28. A sorozatban már elérhető: Megérkezett!, Akkor is szeretnél?, Elég nagy vagyok már?

Busó mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-100-3

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Didergősen, unalmasan indult a februári nap. Ám Misi és a testvére, Dórika jó mókát eszeltek ki: mindenféle rémpofákat rajzoltak, s ezeket kitették az ablakba. Ekkor ért haza Apa, aki meglátva a rajzokat, rácsodálkozott: de hát ezek busó maszkok! Rögvest megszületett az ötlet: Misivel és a kisfiú kedvencével, Rókussal, utazzanak el Mohácsra, és vegyenek részt az épp esedékes busójáráson. Misinek nagy élményben volt része: a színes forgatagban számtalan busóval találkozott, részt vett a nagy máglya meggyújtásán, s megismerte a busók és e furcsa farsang érdekességeit.
A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

Megjelenés: 2020. január 20. Érdekelhet továbbá Csapody Kinga: Utazik a család – Irány Dél-Baranya! – Harkány, Mohács és Siklós című családi utazós mesekötete is.

Bori közlekedik – Barátnőm, Bori

 

Szerzők: Liane Schneider – Annette Steinhauer

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-736-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bevásárolni mentek? Vagy épp az oviba tartotok? Az utca mindig tele van: biciklisták csengetnek, autók és teherautók dübörögnek el melletted az úttesten. Ebből a színes képekkel teli könyvből barátnőddel, Borival sétálva megtanulhatod a helyes és biztonságos közlekedés szabályait, és sok más kérdésre is választ kaphatsz. Mik a legfontosabb közlekedési jelzőtáblák? Kik használhatják a kerékpárutakat? Hogyan kell helyesen viselned a bukósisakod? Mit kell tenned, hogy a sötétben is jól lásson a többi közlekedő?

Megjelenés: 2020. január 7. A Barátnőm, Bori-sorozatban várható még: Bori mérges (február 7.)

A témában ajánljuk továbbá Pásztohy Panka: Pitypang a zebrán című mesekönyvét.

Berci Rozinál alszik – Barátom, Berci

 

Szerző: Christian Tielmann

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-760-6

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Juhé! Berci életében először Roziéknál aludhat. Gyorsan be is pakol a bőröndjébe. Beteszi a pizsamáját, a fogkeféjét, és természetesen az elemlámpáját. De vajon el tud majd aludni jó éjt puszi nélkül?

Megjelenés: 2020. február 2.

Kukucskálj bele! – Mik azok az érzések?

 

Szerző: Katie Daynes

Kiadó: Teknős Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-324-710-5

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mitől vagyunk boldogok, szomorúak, mérgesek, rémültek vagy épp izgatottak? És hogyan tudunk megbirkózni a bennünk kavargó sok-sok érzéssel? Kukucskálj be a kis fülek alá, és megtudod a válaszokat!

Megjelenés: 2020. február 3. A Kukucskálj bele! sorozatból ajánljuk még: Milyen a világűr? Járművek, Hogyan születik a kisbaba?, Hogyan látunk? Milyen a tested? Hogyan beszélnek az állatok?

Nézd meg! Mi az a Hold?

 

Szerző: Katie Daynes

Kiadó: Teknős Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-324-703-7

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Változtatja az alakját, és világít az éjszakában… De mégis pontosan mi az a Hold? Ha kíváncsi vagy, lapozd végig a könyvet, hajtogasd ki a füleket, és megtudod. Kilövéshez felkészülni: irány a Hold!

Megjelenés: 2020. február 3. Ismerkedj meg a Nézd meg! ismeretterjesztő gyerekkönyvsorozattal közelebbről is!

Vigyél haza! Erdők a nagyvilágban

 

Szerző: Pavla Hanácková

Illusztrátor: Linh Dao

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-420-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Járd be velünk a világot, és ismerd meg az erdők különböző típusait, lakóikkal és növényeikkel együtt! Velünk tartanak az utazáson barátaink, az állatok is. Számukra ez életre szóló kaland: haza akarnak térni oda, ahová tartoznak, ám nem tudják, hol is lehet az otthonuk. Szerencsére Dani a segítségükre siet. Végigjárja, felfedezi a különféle erdőket, és megtalálja a megfelelőt mindegyik barátja számára. És hogy mi történik az állatokkal, miután hazatértek? Biztos szívesen elmesélik neked. Gyere velünk az utazásra, sok érdekességet láthatsz majd! A könyvből a kis olvasó (de még a felnőtt is) számtalan érdekességet, fontos tényt tudhat meg az állatokról és élőhelyükről. Természetesen a környezet- és az állatvédelem kérdése is szóba kerül. A különleges ismeretterjesztő történetet vicces-kedves illusztrációk egészítik ki. Nincs is jobb, mint játszva tanulni!

Megjelenés: 2020. február 10.

 Talpam alatt a föld

 

Szerző: Charlotte Guillain

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-872-6

Korosztály: 4+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor a város utcáit járod, a zajok és a rengeteg látnivaló lekötik a figyelmedet. Megállsz időnként, hogy lenézz a lábad elé? Eltűnődsz azon, mi történik mélyen a talajban? Utazz velünk a Föld rétegein át, egészen a bolygó középpontjáig, mielőtt ismét a felszínre bukkannál a másik féltekén! Lenyűgöző látványban lesz részed útközben.

Megjelenés: 2020. február 20. További ismeretterjesztős könyvújdonságokért látogass el erre a linkre!

Fejem felett az égbolt 

 

Szerző: Charlotte Guillain

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-873-3

Korosztály: 4+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor felnézel az égre, eltűnődsz időnként azon, mi történik a felhőkön túl? Utazz velünk a légkör rétegein át, egészen a világűrig, mielőtt ismét visszatérnél a szilárd talajra! Futóáramlások, sarki fények, hullócsillagok – megannyi lenyűgöző látnivaló vár rád útközben.

Megjelenés: 2020. február 20. Ajánljuk még a legjobb csillagászatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is.

Jakab Borit keresi – Első böngészőm

 

Szerző: Sandra Grimm

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-765-1

Korosztály: 2-5

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Végre itt a nyári szünet! Jakab Anyával, Apával és Borival nyaralni indul. Mindenhol rengeteg a látni- és felfedeznivaló: a benzinkútnál, a kempingben, az állatkertben és az aquaparkban is. Jakab ezernyi klassz dolgot lát. Te is látod őket? Ráadásul Bori folyton eltűnik. Segítesz Jakabnak megtalálni? Vidám böngészés Jakabbal és Borival

Megjelenés: 2020. február 25. Érdekelhet még Aleksandra Artymowska: 80 böngészővel a Föld körülDudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője

Keress, találj, mesélj! – Erdei nagy böngésző

 

Szerző: Susanne Gernhauser

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-095-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e, milyen kisebb-nagyobb állatok élnek az erdőben, és hogy melyik hol lakik? Megtalálod-e az állatcsaládokat? És azt a kis mókust, amelyik minden oldalpáron felbukkan? Ezt a csodaszép képeskönyvet lapozgatva a gyerekek felfedezhetik, hogyan változik évszakról évszakra az erdő. A tizenegy részletgazdag képen megannyi érdekes dolgot lehet megfigyelni.

Megjelenés: 2020. január 30.

Keress, találj, mesélj! – Tavasszal

 

Szerző: Susanne Gernhauser

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-083-9

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Végre itt a tavasz! Az első napsugarak kicsalogatnak a kertbe, és mehetünk biciklizni a tóhoz! Nézd csak Andrist: most mindenhová a piros futóbiciklijén megy! Ezzel a vidám böngészőkönyvvel várhatják a gyerekek a tavaszt és a húsvétot.

Megjelenés: 2020. január 30. További nagyszerű böngészőket találsz ebben a bejegyzésünkben is. Érdekelhet még Sabine Cuno: Vidám húsvét

Folytasd a böngészést az év bölcsis és kisiskolás könyvújdonságairól szóló írásainkkal!

TIPP: A foxbooks.hu-n tematikusan is rákereshetsz a gyerekkönyvekre, legyen szó az autókróldinoszauruszokról vagy akár a halakról.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.