Könyvtippek karácsonyra kisiskolásoknak (4. rész)

Karácsonyi cikksorozatunk a kisiskolások könyvajánlójával folytatódik. Ebben a bejegyzésünkben is figyeltünk arra, hogy mindenhonnan merítsünk. Az idei könyvújdonságok mellett helyet kaptak a népszerű sorozatok és toplistás kedvenceink is. Cikkünk ezúttal is kétrészes, ebben az összeállításunkban bátran válogathatsz a kisebbeknek is, a folytatásban pedig a picit nagyobbaknak és a sorozatimádóknak találhatod meg a tökéletes fa alá valót.

A jó mese olyan, mint a jó vers, kicsit elemelkedik a földtől.

Csukás István

 

A szomjas troll – Kis viking kalendárium

 

Szerző: Varró Dániel

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó: Jelenkor Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-676-780-8

Korosztály: 5-10

 

Novemberi könyvújdonság Varró Dániel A szomjas troll kötete. A Kis viking legendárium a kietlen északi fjordok világába röpíti el a gyerekeket. A szójátékokban gazdag mesekönyvben harcimókus, vérpocok, orklány, szárnyas vadmalac na meg egy lakkaszörpre szomjas troll mosolyogtatja meg olvasóit. Nagyon szép és igényes kötet, aminek szövetborítós kivitele a régi időket idézi. A lélegzetelállító rajzok ezúttal is Maros Krisztina munkáját dicsérik. A szomjas troll belapozóját ide kattintva tudod megnézni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és “varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

 

Nádtengeri rejtélyek

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Centrál Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-324-603-0

Korosztály: 5-10

 

 

November közepén jelent meg Berg Judit nagy sikerű Lengemesék-sorozatának legújabb kötete. A Nádtengeri rejtélyek több szempontból is különleges. Nemcsak a vadonatúj, izgalmas kalandok és Vilkó bebarnult haja miatt, hanem azért is, mert ebben a kötetben a gyerekek maguk alakíthatják a történeteket. Ráadásként egyes részeket pár másodperces minijelenetekben is élvezhetik egy applikáció segítségével. A lengék történetei ezúttal is Timkó Bíbor álomszerű rajzai nyomán elevenednek meg. Ha kíváncsi vagy a kötet belapozójára, kattints erre a linkre. A Lengemesékről szóló ajánlónkat pedig ide kattintva tudod elolvasni.

Ha a Lengemesék még hiányoznak a polcotokról, akkor az első részt (Nádtengeri Nyár) javasoljuk a fa alá, később pedig jöhet majd a folytatás. Kis aktualitás, hogy a Lengemesék második részét most kezdték el vetíteni a mozikban, ami nagyszerű közös családi program lehet decemberben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Döntsd el te, mi legyen a mese vége! Ez a könyv nemcsak attól különleges, hogy a Nádtenger lakói vadonatúj kalandokba keverednek a már bebarnult hajú Füttyös Vilkó vezetésével, hanem azért is, mert rajtad múlik, hogyan alakuljon a történet! Elkezdődik a mese, de hamar felmerül a kérdés, merre folytassák útjukat a szereplők. Te döntesz, és így a bonyodalom az általad választott irányban kanyarog tovább. Ahány elágazás, annyi lehetséges folytatás. Van köztük vicces, meglepő, békés és harcias, izgalmas és szelíd. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét “gyárthatsz” magadnak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét mini-rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassátok azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, már meg is nézhetitek a rövid kis jeleneteket.

 

Matricás Laci és a múzeumi rablás

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Mayer András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-431-5

Korosztály: 7-10

 

 

A Most én olvasok! sorozatot a kezdő olvasók számára indították, és népszerű kortárs magyar szerzők, különböző nehézségi szinten megírt mesekönyveit tartalmazza. A köteteket tudatosan, pedagógiai szempontok alapján szerkesztették, a történetek összefüggnek, de a részeket önállóan is olvashatják a gyerekek. Az első két szinten egy-két szótagú szavakból álló, rövid mondatos, egyszerűbb történetek találhatók, később pedig már nehezebb szavak, nyelvtanilag összetettebb mondatok és hosszabb történetek szerepelnek. A Most én olvasok! eddig megjelent sorozatai: Berg Judit – Tökmagok, Gévai Csilla – Amíg olvasok, Igaz Dóra – Az első bé-, Kertész Erzsi – Fecó-, Finy Petra – Milu-, Wéber Anikó – Marci-, Vadadi Adrienn – Matricás Laci történetei.

Összeállításukban a sorozat egyik legújabb kötetét, A Matricás Laci és a múzeumi rablás című könyvét emeltük ki, ami egy 2. szintű könnyített olvasmány. Ebben a mesében Matricás Laci fejébe veszi, hogy kalitkát készít a papagájának, és nem kis fejtörést okoz neki, hogy ezt meg is tudja valósítani. Azoknak, akik most tanulnak olvasni, érdemes majd az 1-es szinttel elkezdeni (Matricás Laci a híres rabló) a sorozatot.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar “olvasni tanulok”-sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. Vadadi Adrienn meséjében Matricás Laci, a híres rabló úgy dönt, udvari kalitkát készít a papagájának. Ám ehhez rabolnia kell pár apróságot… El is indul, de útközben a minden lében kanál Sárikába ütközik. Márpedig ő senkitől sem fél, csakis Sárikától!

A Most én olvasok! sorozatról ebben a bejegyzésünkben írtunk bővebben. Ízelítőként pedig Gévai Csilla: Amíg megváltjuk a világot (4. szint) kötetét tudjuk bemutatni belapozóban.

 

A lány, aki orvos akart lenni

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Maros Krisztina

Kiadó: Naphegy Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-476-007-8

Korosztály: 6-10

 

 

A lány, aki orvos akart lenni egy életrajzi mese egy erős, bátor nőről, aki sosem adta fel és elérte az álmait. Hugonnai Vilma történetén keresztül nemcsak egy igazi példaképpel ismerkedhetnek meg a gyerekek, hanem a társadalmi előítéletekkel is, továbbá inspirálhatja őket arra, hogy bármilyen akadállyal is kell szembenézniük, kitartsanak az álmaik mellett. A könyv szövegezésre a korosztálynak megfelelően egyszerű, az életrajz világos és lényegre törő – nemcsak lányoknak ajánlott.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hugonnai Vilma a lenyűgöző kitartás szimbóluma. Olyan korban született, amikor a nők még nem járhattak egyetemre. Más volt, mint a többi lány: mindenképpen tanulni szeretett volna, hogy orvos lehessen. Zürichben megszerezte az orvosi diplomát, ezt azonban Magyarországon nem használhatta. Csak ötvenéves korára sikerült elérnie, hogy a magyar egyetem orvosi karán is levizsgázhasson.

További nagyszerű és különleges nő történetéről olvashatsz az Esti mesék lázadó lányoknak című kötetekből, amelynek elsőt részét ebben az írásunkban mutattuk be, a második részét pedig belapozónkban tudod megnézni közelebbről.

 

Filmek és cipők

 

Szerző: Noel Streatfeild

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-570-1

Korosztály: 6-12

 

 

 

Noel Streatfeild mára már klasszikusnak számító regényei (Balettcipők, Színpadi cipők, Korcsolyacipők) után most egy újabb bájos kisregénnyel debütált a könyvesboltokban. Ez a történet a bátortalan kis Jane-ről szól, aki kaliforniai nyaralása során bekerül a filmforgatások világába, amitől egyszeriben megváltozik az élete.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ki gondolta volna, hogy a jelentéktelen kis Jane Winterből filmsztár lesz? Az öccse, Tim, zseniális zongorista volt, a nővére, Rachel pedig balett-táncos. Jane semmiben sem tűnt ki a tehetség terén, sőt, ő volt a család fekete báránya. Egy kaliforniai utazás azonban mindent megváltoztatott és Jane minden bizonnyal élete legizgalmasabb nyarát élhette át. Noel Streatfeild mára már klasszikusnak számító regényei (Balettcipők, Színpadi cipők, Korcsolyacipők) méltán népszerűek ma is. Ezúttal a Titkos kert című regényből készülő film forgatására is bekukkanthatunk.

Petya és Tulipán

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Bognár Éva Katinka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-173-4

Korosztály: 5-10

 

 

A Petya és Tulipán egy imádnivaló, humorban és fordulatokban gazdag meseregény. A bájos karakterekkel (nagybajszú cincér, Berci mókus, balerina flamingó, Mezitláb Jaguár, stb.) és sok-sok rejtéllyel átszőtt történet gyámoltalan főhőse egy cirkuszból szökött mackó, aki Petyáéknál keres menedéket. Ezzel veszi kezdetét egy izgalommal teli nap, aminek a végére egy nagy rejtély is megoldódik. A Petya és Tulipán bővebb ismertetőjét ide kattintva tudod elolvasni, vagy megnézheted a belapozóját ezen a linken.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerjétek meg Petyát, ezt a vörös hajú, rátermett kisfiút! Egy rozoga bérház legfelső emeletén lakik, a padlás alatt. Na persze nem egyedül: itt lakik még Aurél, egy nagybajszú cincér; Berci, a mókus; Ficam, a balerinának készülő flamingó és Mezítláb Jaguár, aki bárhol, bármilyen helyzetben el tud aludni. És ne feledkezzünk meg Ciliről, Petya kishúgáról sem. Ám mindenekelőtt és elsősorban itt van Tulipán, ez a nagy, bumfordi, imádni való medve. Épp most esett be a padlásról. De mit keres Petyáéknál? Honnan jött? És mi az a rejtélyes Sundabunda Cirkusz? Iblekra és Hopplekra tényleg boszorkányok? Ki az a titokzatos, Hergenszőrif nevű őz, aki imádja a találós kérdéseket? És legfőképp: hová tűnt Apu? Ezt mind ki kell deríteni: még ma!

A Petya és Tulipán bekerült a legjobb kisiskolás mesekönyvek közé, olvasd el miért, és melyik mesekönyvek kerültek még a felsorolásba. A szerző A boszorkánycica című verses mesekönyvét pedig ezen a linken tudod megtekinteni.

Esti mesék a szeretetről

 

Szerző: Boldizsár Ildikó

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-041-9

Korosztály: 5-10

 

 

Az Esti mesék-sorozat gyönyörű és tanulságos történeteit Boldizsár Ildikó író-mesekutató válogatta össze a különböző kontinensek mesekincseiből. Az Esti mesék a szeretetről a sorozat zárókötete és európai, ázsiai, dél-amerikai meséket is tartalmaz, amelyek közös, összebújós felolvasásokra, vagy akár önálló olvasásra is tökéletesek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi a közös az önző óriás, a kilenc gyermekét egyedül nevelő csizmadia és a rút Csimbók herceg között? Az, hogy a szeretet, amelyet ők éreznek valaki iránt, vagy valaki más érez irántuk, képes megváltoztatni és jobbá, szebbé tenni az életüket. Boldizsár Ildikó író-mesekutató – az Esti mesék-sorozat záróköteteként – ezúttal olyan történetek válogatott össze, amelyek mind a szeretetről szólnak, ám nemcsak annak hatalmáról mesélnek, hanem azokról a nehézségekről is, amelyek a szeretettel legyőzhetők. Az esti mesék között akad európai, ázsiai, dél-amerikai is, sőt: Oscar Wilde és Jókai Móra egy-egy klasszikus meséjével is megismerkedhetünk ebben a gyönyörű, színes kötetben.

Az Esti mesék- sorozat további kötetei: Esti mesék lányoknak, Esti mesék fiúknak, Esti állatmesék, Esti tündérmesék, Esti mesék a boldogságról

 

Titoktündér – Rejtélyek tündérországban

 

Szerző: Beck Andrea

Illusztrátor: Mácsai Márta

Kiadó: Beck Mérnöki Menedzsment Kft. (2018)

ISBN: 978-615-807-062-1

Korosztály: 5-10

 

 

Beck Andrea népszerű sorozata kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott. A Titoktündér-mesék középpontjában a pozitív gondolkodásra nevelés, az önbizalom fejlesztése és a vidám, gondtalan életszemlélet kialakítása és megtartása áll. A sorozat nyolcadik része novembertől elérhető a könyvesboltokban, és olyan fontos témákat ölel fel például, mint hogy hogyan álljunk hozzá a megmérettetésekhez, elképzelhető-e, hogy a másiknak van igaza, vagy hogy meg kell-e változnunk azért, hogy elnyerjük mások barátságát?

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Titoktündér-sorozat nyolcadik részében a rejtélyeké a főszerep: nyomozni fogunk Tündérországban, és a saját életünkben is egy kicsit. Olyan talányokra derül fény sok más téma közt, mint például: Érdemes-e megsértődni valamin, ha csak egy kis részét ismerjük a történetnek? Hogyan legyünk jók? Előfordulhat-e, hogy a másiknak van igaza? Meg kell-e változnunk azért, hogy mások barátságát elnyerjük? Tényleg csak a legjobb a jó? Mi a helyzet a lopással, és lehet-e ugyanazt a dolgot több módon is értelmezni? Hogyan kezeljük a csúfolódást, kirekesztést, kudarcot? Erősebb-e a szeretet a varázsszereknél? Hogyan álljunk hozzá a megmérettetéshez (verseny, dolgozat stb.)? És vajon győzhet-e valaha Carola, az undok tündér? A válaszok megismeréséhez ezúttal is a gyerekek, sok-sok tündér, némi varázslat, és mindennapi csodák segítenek hozzá minket.

A Titoktündér-sorozat eddig megjelent részei: A Titoktündér, A Titoktündér – Családi Könyv, A Titoktündér -Titok Klub, A Titoktündér – A Tündérek Könyve, A Titoktündér – A Titok Akadémia, A Titoktündér – A Tündérek kalendáriuma, A Titoktündér – Tündérek a világ körül

 

Irány észak!

 

Szerző, illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-386-8

Korosztály: 4-8

 

 

 

A népszerű illusztrátornő rajzaival nagyon sok mesekönyvben találkozhattunk már. Többek között Lackfi János Dombontúli meséit,  Igaz Dóra, Doktormeséit,  Balázs Ágnes Mesék örökmozgóknak-, Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi-sorozatát is ő formálta képekbe. Az Irány észak! igazi különlegesség, ez ugyanis Horváth Ildi első saját mesekönyve és ráadásul nagyszerűre sikerült. A történet egy barátságos törpecsalád kalandjairól szól, akik a a nagyváros után az Északi-fennsíkon kezdenek új életet. A fordulatokban és humorban gazdag mesekönyvet részletesen is bemutattuk ebben a bejegyzésünkben, de megnézheted a belapozóját is, ha erre a linkre kattintasz.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A törpecsalád levelet kap: szűk kis kuckójukból egy óriási, zegzugos lakásba költözhetnek az Északi-fennsíkon. Nagy az öröm, mert már alig fért el egymás hegyén-hátán a két eleven gyerek, Piros és Menyus, és apa meg anya is rég vágyott egy nyugodt sarokra. Az Északi-fennsík ráadásul izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat tartogat a kíváncsi törpegyerekeknek, hiszen erre lakik a nyuszipók, akinek kedvence az óriásrépa, a párduccsiga, aki mindent összenyálaz, no meg a félel-metes fennsíki húsimádó. A fiókok tömve vannak varázs-receptekkel, bogárlámpással, és apa egy titokzatos térképet is talál… Horváth Ildi első saját mesekönyvének hősei őrzik az otthoni fejből mesélés összebújós, kedves hangulatát, miközben tele vannak fantáziával, ötlettel, humorral.

 

Harry Potter – Utazás a mágia történetében

 

Kiadó: Animus Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-324-547-7

Korosztály: 6+

 

 

 

 

A kultikus mesesorozat megjelenésének huszadik évfordulójára adták ki ezt a rendkívül részletgazdag, színes képes albumot. A Harry Potter – Utazás a mágia történetében a mágia több ezer éves múltja, varázslatos tárgyai és kulisszatitkai tárulnak fel. Igazi csemege a Harry Potter-rajongóknak – J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzaival és kézirataival! Ha kíváncsi vagy rá közelebbről is, megtudod nézni a belapozóját ezen a linken.

A mesesorozat rajongóinak ajánljuk továbbá a Harry Potter és Legendás Állatok Útmutató a varázslóvilághoz című albumot is, ami a napokban jelent meg a könyvesboltokban és számos ponton kapcsolódik a Legendás állatok és megfigyelésük – Grindelwand bűntettei című új mozifilmhez.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját ünnepelve ismerkedj meg a British Library Harry Potter – A mágia története című kiállításán bemutatott varázslatos tárgyakkal! A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel e könyv lapjain. Ismerd meg az alkímia világát, készíts magadnak saját bájitalt, csodálj meg egy igazi mandragóragyökeret, tudd meg, valóban létezik-e a bezoárkő, böngészd Leonardo da Vinci jegyzetfüzetének lapjait vagy a csillagos ég legrégebbi atlaszát! Ráadásként J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzai és kéziratai révén a könyvsorozat megalkotásának folyamatába is bepillantást nyerhetsz!

 

 

Kisiskolás könyvajánlónkat ezen a linken folytatjuk! Cikksorozatunk első és második részében pedig az óvodás korosztály, harmadik részében a bölcsödések könyvkínálatát mutattuk be. A fentieken túl ajánljuk még a legjobb kisiskolás mesekönyvek című összeállításunkat is, hátha azok között van az ideális ajándék. Ha pedig karácsonyi és télapós könyvújdonságokat keresel, gyere át erre az oldalra.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató