Adorable little girl wearing santa hat smiling on wooden floor. Winter clothes for Christmas

Könyvtippek karácsonyra kisiskolásoknak (5. rész)

Karácsonyi könyvajánlónkat ezúttal a kisiskolásoknak szóló cikkünk második részével folytatjuk. A első részt ezen a linken találod, többek között Varró Dániel, Berg Judit és Vadadi Adrienn könyvújdonságaival. Az óvodás korosztálynak ebben és ebben a bejegyzésünkben találsz könyv kedvenceket, a legkisebbeknek pedig ebben a bejegyzésünkben gyűjtöttük össze a fa alá valót. Ha pedig karácsonyi és télapós könyvújdonságokat keresel, erre a linkre érdemes kattintanod. De lássuk most, mit ajánlunk még a 6-10 éveseknek!

A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.

Bruno Bettelheim

 

Esti mesék lázadó lányoknak

 

Szerző: Francesca Cavallo – Elena Favilli

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-119-5

Korosztály: 6-12

 

 

Ennek a könyvnek ott a helye minden lány és fiatal nő éjjeliszekrényén.

Geri Stengel, Forbes magazin

Az idei év egyik nagy slágere az elsöprő nemzetközi sikert arató Esti mesék lázadó lányoknak  című bestseller, amely a közösségi adománygyűjtés legnagyobb könyves sikereként valósulhatott meg. A könyv száz nagyszerű és sikeres nő történetét meséli el, hogy példaként szolgáljanak a gyerekeknek. A kötet második része, újabb elképesztő női példaképekkel, most került a könyvesboltokba. A könyvben szereplő portrékat ezúttal is a világ különböző országaiban alkotó grafikusok készítették, amelyeket erre a linkre kattintva meg is nézhetsz. Az első rész részletes ajánlóját pedig itt tudod elolvasni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a New York Times sikerlistáját is megjárt szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket. Az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.

Holli, a hős

 

Szerző, illusztrátor: Al Ghaoui Hesna

Kiadó: Bookline Könyvek

ISBN: 978-963-437-346-9

Korosztály: 5-12

 

 

 

A haditudósításairól híres riporternő nagy visszhangot kapott könyve után (Félj bátran) ezúttal a gyerekeknek írt mesekönyvet a félelemkezelésről. A (fő)hős Holli, egy félős kislány, aki az iskolai fellépése miatt retteg, de egy házi rém, Mumus segítségével megtanulja leküzdeni a félelmét. A Holli, a hős a gyerekpolcok elmaradhatatlan darabja. Nagyszerű mese és bátorság-kézikönyv egyben, amit a gyerekek egész életük során kamatoztathatnak. Ha kíváncsi vagy rá közelebbről is, nézd meg belapozónkat, vagy bővebb ismertetőért kattints erre a bejegyzésünkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned – teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni! Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való. Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal. Csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!

Doktor Proktor puki pora – (Dermesztően) csendes éj

 

Szerző: Jo Nesboo

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-041-3

Korosztály: 7-10

 

 

 

A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több, mint 20 nyelvre fordították le. Nagyszerű hír a sorozat kedvelőinek, hogy az ötödik rész, a (Dermesztően) csendes éj legördült a nyomdaszalagról és már ott undiskodik a könyvesboltokban. Eszement, izgalmas, vicces és fordulatos kalandokra számítsunk, a Nesbo-féle atmoszférával és abszurd humorral átszőve. Kikapcsolós és kacagtatós olvasmány, amin akár együtt is kuncoghatunk majd a gyerekekkel…

Doktor Proktor, Lise és Bulle ebben a pukkasztikus kalandban nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy megmentse a karácsonyt. Amikor a norvég király eladja az ünnepet egy gonosz vállalkozónak, sokak számára válik gyászossá a szenteste. Thrane úr ugyanis bejelenti, hogy csak az ünnepelhet, aki az üzletében 10.000 norvég korona értékben vásárol ajándékot. Akik nem akarják – vagy nem tudják – kifizetni ezt az összeget, elfelejthetik a karácsonyi hangulatot is: a karácsonyrendőrség mindenkit letartoztat, aki engedély nélkül állít fát, énekel karácsonyi dalt, ad ajándékot, vagy épp karácsonyi pulykát eszik. Doktor Proktorék persze ezt az igazságtalanságot nem hagyhatják annyiban! Elhatározzák, hogy megkeresik a Mikulást, és megmentik a karácsonyt. Ehhez pedig sugárhajtású rénszarvasokra, néhány csepp időszappanra, a híres és titkos Bestiák, amelyek bár ne lennének című könyvre, és, természetesen, némi pukiporra van csak szükségük.

A sorozat további kötetei: Doktor Proktor puki pora, Doktor Proktor puki pora 2. – Idővihar a kádban, Doktor Proktor puki pora 3. – Szeleburdi világvége, Doktor Proktor puki pora 4. – A nagy aranyrablás

 

Mesélő Budapest

 

Szerző: Tittel Kinga

Illusztrátor: Kecskés Judit

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2016)

ISBN: 978-615-550-170-8

Korosztály: 9-12

 

 

A Mesélő Budapest  több, mint egy családi útikalauz. Nagyszerű olvasmány, amely a főváros érdekességeit, főbb nevezetességeit és neves alakjait tárja az olvasók elé. Igényes, csodaszép könyv, ahol a színes, illusztrált kerületi térképek, fotók, művészettörténeti kikacsintások egészen új színben láttatják Budapestet. Tittel Kinga lebilincselő könyvében szinte megelevenedik a város: Budapest mesélni kezd. Nemcsak érdekfeszítő olvasmány, hanem városi séták tervezésében is segítségünkre lehet. Ha még nincs meg a gyerekeknek, unokáknak, érdemes becsomagolni a fa alá.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudod-e mi az a patina? Vajon kik voltak a huszárok? Sejted, mi volt valaha a körút és a Vígszínház helyén? Hallottál már a hídmesterekről és arról, hogy mi a feladatuk? Tudod-e ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kocka bárónak? Miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, és azt nem akarták tönkretenni? Tudod-e, hogy mit rejt a Várhegy gyomra? Miért van hét tornya a Halászbástyának? Miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten? Ha mindezt, és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest. A Mesélő Budapest egy családi útikönyv, de akár hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Számtalan kép és térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi a kötetet még színesebbé és izgalmasabbá.

Oroszlánszívű testvérek

 

Szerző: Astrid Lindgren

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-058-7

Korosztály: 6-12

 

 

 

A svéd Astrid Lindgren (Harisnyás Pippi) könyvei több, mint százmillió példányban keltek el világszerte. Az Oroszlánszívű testvérek a szerző 1973-as kötete, ami hosszú kihagyás után új kiadásban érhető el a könyvesboltokban. Szép, felemelő meseregény, amely szívbemarkolóan mesél a testvéri kötelékről, bátorságról, félelemről, szeretetről és az összetartozásról. Fontos könyv, fontos kérdésekkel, amit ebben a korosztályban inkább közös olvasásra ajánlunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Jonatan a legjobb testvér a világon. Akkor sem habozik, amikor öccse, Karl az égő házban reked: életét kockáztatva menti ki őt. Ezzel a tettével nyeri el az Oroszlánszívű nevet. És ezzel a tettével kezdődnek a fivérek kalandjai is a mesés Nangilaja hegyei közt, Cseresznyevölgyben és Vadrózsavölgyben. A helybéli lakosok békéjét ugyanis a teljhatalomra törő, gonosz Tengil fenyegeti. Astrid Lindgren meseregénye varázslatos, álombéli tájakra repíti hőseit. A kedves falusiak és az elszánt gonoszok rettentő küzdelme során a szerző úgy fogalmazza újra az élet, a halál és a hűséges szeretet örök kérdéseit, hogy a történetbe belefeledkező olvasó maga is új fényben látja ezeket.

 

Göröngyös Úti Iskola – Ne parázz!

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Metzing Eszter

Kiadó: Cerkabella Kiadó (2018)

ISBN: 978-615-580-810-4

Korosztály: 7-11

 

 

Kertész Erzsi (Fény Sebestyén-, Panthera-sorozat) kisiskolásoknak szóló sorozata a problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Olyan témaköröket jár körül (önelfogadás, másoknak való megfelelés stb.), amelyek többnyire jelen vannak a gyerekek mindennapjaiban. A sorozat tartalmában és terjedelmében is ideális a kisiskolásoknak önálló olvasásra, de átbeszélős közös olvasásokra is. A Ne parázz! a sorozat legújabb kötete és egy szorongó kislány történetét dolgozza fel.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármelyik másik iskola. Itt is mindig történik valami. Saci mindig kedves, rendes és szorgalmas. Igaz, a matekot mostanában egyre kevésbé érti, és amikor becsúszik egy kettes, el is titkolja. Sőt, akkor sem szól semmit, amikor észreveszi, hogy az egyik osztálytársnője rosszban sántikál. Mindennek tetejébe ott van még a karácsonyi fellépés is. A család már nagyon várja, hogy énekelni lássák őt a színpadon. A kislány borzasztóan izgul, és mintha egyre jobban kaparna a torka…. Még szerencse, hogy idős barátjának, a bolondos Tata bácsinak minden nehézségre akad egy-két jó ötlete. Hogy micsoda? Kiderül a könyvből!

A sorozat további kötetei: Helló, felség!, Lássatok csodát!

 

Egy ropi naplója 14. – Hóháború

 

Szerző: Jeff Kinney

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-457-552-8

Korosztály: 8-12

 

 

Egy napon híres leszek, de egyelőre itt dekkolok a felső tagozatban egy csapat idióta társaságában.

A New York Times bestseller Egy ropi naplója a 8-12 évesek egyik sláger könyvsorozata, az a fajta egyszerű, könnyed, humoros olvasmány, ami hozzásegítheti őket ahhoz, hogy megszeressék a könyvolvasást. A sorozat legújabb, immár tizenharmadik kötete most december 11-től lesz elérhető a könyvesboltokban, Hóháború címmel.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Miután Greg Heffley iskolája hószünetet hirdet, az utcájuk zimankós csatatérré változik. A helyi hóhányók hatalmas hóvárakat építenek és hihetetlen hócsatákban harcolnak meg egymással. És az egészben a főkolompos Greg Heffley és a legjobb barátja, Rowley Jefferson. Greg és Rowley figyelme sosem lankadhat, hiszen nem tudhatják, ki barát, ki ellenség ebben a fagyos háborúban. Vajon megélnek a jég hátán is? Vagy alaposan ráfáznak?

A sorozat eddig megjelent kötetei: Rodrick, a király, Az utolsó szalmaszál, Kutya egy idő, A rideg való, Négy fal között, A harmadik kerék, Pechszéria, A nagy kiruccanás, Régi szép idők, Duplapara, Lépjünk le!

 

Pálcikakutya és a cukorka

 

Szerző: Tom Watson

Illusztrátor: Ethan Long

Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft. (2018)

ISBN: 978-963-261-984-2

Korosztály: 7-10

 

Egy valóban jó történet, valóban furcsa rajzokkal.

A sorozat szereplői, Pálcikakutya és barátai – Pindur, Csíkos, Nelli és Blöki –  egy külvárosi parkban élő kóborkutyusok, akik a legelképesztőbb kalandokba keverednek, hogy teljesítsék küldetésüket, azaz megtöltsék a folyton korgó gyomrukat. A mókás rajzok és a fordulatos történetek minden gyerekszívet megragadnak. A legújabb rész, a Pálcikakutya és a cukorka december 4-étől található meg a könyvesboltokban.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Boszik, szellemek és koboldok! Te jó ég! Ahogyan az éj leszáll a környékre, mindenfelé furcsa kis emberi lények bukkannak fel. Vannak köztük boszorkányok, űrhajósok és szellemek is. Pálcikakutya és barátai szeretnék megtudni, merre tartanak – és hogy mit is csinálnak. Míg Nelli, Pindúr, Csíkos és Blöki pánikba esnek, Pálcikakutya leleményességét és bátorságát felhasználva rátalál valami igazán édesre: egy kis cukorkára! De az ízelítő persze nem tölti meg az éhes kutyusok gyomrát. Több édességre vágynak, méghozzá azonnal. Hogy az övék lehessen a tökéletes lakoma, sok veszéllyel és akadállyal kell szembenézniük. Az éjszaka pedig sötét, telis-tele furcsa lényekkel… Ó, de az édességek! Pálcikakutyának pedig mint tudjuk, semmi sem jelenthet akadályt!

A sorozat további részei: Pálcikakutya, Pálcikakutya és a hot dog, Pálcikakutya és a fagyi, Pálcikakutya és a fánk, Pálcikakutya és a spagetti, Pálcikakutya és a spagetti

 

Idődetektívek 23. – A hamis király

 

Szerző: Fabian Lenk

Illusztrátor: Almund Kunert

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-849-7

Korosztály: 9-12

 

 

Az Idődetektívek a rejtély-kedvelő kisiskolások népszerű könyvsorozata, amely a lebilincselő kalandok mellett történelemismerettel is gazdagítja a gyerekeket. A három jó baráttal varázslatos időutazást tehetünk többek között a fáraók, szamurájok, vikingek de akár Shakespeare, Caesar vagy Leonardo da Vinci korába is. A könyvek végén a történelmi tények függeléke és korabeli szószedetek is találhatók. A sorozat legutóbbi, huszonharmadik(!) része pedig idén jelent meg és a Tudorok korába röpíti el a gyerekeket.

A KIADÓ SZINOPSZISA

London, 1549. A trónon az anglikán egyházat megalapító hírhedt uralkodó, VIII. Henrik egyetlen fia, a mindössze tizenkét esztendős VI. Eduárd ül. Egy sikátorban Julian találkozik egy fiúval, aki meglehetősen hasonlít hozzá. Tréfából úgy döntenek, hogy ruhát cserélnek. Az ismeretlen fiú azonban nem más, mint maga a gyerekkirály, akit környezete több hataloméhes tagja is szeretne mindörökre félreállítani. A szerepcsere következtében Julian élete egy pillanatra sincs biztonságban…

A sorozat elérhető kötetei: A jósda rejtélye, A Vörös Bosszúálló, Loenardo da Vinci és az árulók, Drake kapitány, a királynő kalóza, Michelangelo és a halál színe, Kleopátra és a kobra, Kém a Napkirály udvarában, A jósda rejtélye, oroszlánszívű Richárd, Marco Polo és a Titkos Szövetség, Shakespeare és a fekete álarcos, Montezuma és az istenek haragja, Ceasar és a nagy összeesküvés, A berni csoda, A keresztes lovagok ezüstje, Összeesküvés a Holtak Városában, A szamuráj esküje, Hannibál, az elefántok ura, A fáraó halálának titka, A vikinges varázskardja, Titkos jelek Pompeiben, Mozart és a kottatolvajok, Csalá Olümpiában

 

Végezetül pedig a kisiskolások könyvajánlója sem zárulhat böngésző nélkül.

Mindenre képes szótár

 

Szerző, illusztrátor: Tom Schamp

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-437-035-2

Korosztály: 3-99

 

 

 

Az egyik legimpozánsabb böngésző jelenleg a könyvesboltokban a díjnyertes belga illusztrátor, Tom Schamp Mindenre képes szótára. A szerző állítása szerint ami ebben az albumban nem található, az valószínű nincs is. Nagy méret, igényes kivitel, szerethető figurák, részlet gazdag illusztráció, a szerzőtől megszokott szuper stílusban. Nagyon impozáns ajándék, amibe ide kattintva bele is nézhetsz. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Melyik a világ legnagyobb (és legviccesebb) böngészője? Tom Schamp szerint éppen ez, amit a kezedben tartasz! A flamand illusztrátor a Mindenre képes szótárba mindent belerajzolt, így az a tevékenység, természeti jelenség, tárgy vagy élőlény, amelyet nem találsz meg benne, valószínűleg nem is létezik. Lapjain tematikus csoportokban jelennek meg az otthoni és kerti kellékek, a szárazföldi és vízi állatok, az egzotikus növények, ételek és italok, öltözékek, évszakok, sportok és művészetek – csak győzzünk mindent megtalálni! Mert ez a böngésző tényleg mindenre képes, arra is, hogy játszva tanítson.

Tom Schamp másik nagyszerű böngészője Ottó és a város címmel érhető el a könyvesboltokban. Ajánlkuk továbbá a Aleksandra Artimowska 80 böngészővel a Föld körül és Piotr Socha Méhek albumát is.

 

A kisiskolásoknak szóló ajánlónk kétrészes, az első rész ezen a linken olvasható. Cikksorozatunk első és második részében az óvodás korosztály, harmadik részében pedig a bölcsödések könyvkínálatát mutattuk be. Ajánljuk figyelmedbe továbbá a legjobb kisiskolás mesekönyvek című összeállításunkat is, illetve az idei karácsonyi és télapós könyvújdonságokat felsorakoztató bejegyzésünket.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató