Kisdiák mesetár: avagy TOP 10 mesekönyv kisiskolásoknak (1. rész)

A kisiskolásoknak szánt mesekönyvek már nemcsak az esti mesélés során lehetnek élvezetesek, hanem önálló olvasásra is kiválóan alkalmasak. Rendszerint olyan könnyű olvasmányok, amelyekre rövid fejezetek, egyszerűbb mondatszerkezetek és nagyobb, olvashatóbb betűméret a jellemző. Emellett továbbra is fontos szerep jut az illusztrációnak, hogy visszacsatolja az olvasottakat, és támogassa a gyerekek képzelőerejét. Korábbi, Hurrá olvasok! cikkünkben már bemutattunk olyan olvasást segítő sorozatokat, amelyeket kifejezetten kezdő olvasóknak ajánlottunk. Ezúttal pedig csokorba szedtük a legkedveltebb kisiskolás mesekönyveket.

 

TOP 10 mesekönyv kisiskolásoknak

Válogatásunkba olyan mesék kerültek, ahol a kedves és lebilincselő történetek egyszerre szórakoztatóak, izgalmasak és viccesek. Szép lelkű, meleg történetek, amelyek megmozgatják a gyerekek képzelőerejét. Van benne vagányság, huncut és rátermett főszereplők, meghökkentő és humoros fordulatok, sok-sok kuncogni való kikacsintás. Vannak radírgumi, mobiltelefon vagy pitypang-méretű lények. Csodás világok, pittyentős varázslatok, repülés felhőkön vagy őz hátán, miért is ne? Van aki egész apróra változik, van aki eleve az, van olyan, aki képes kutyus alakját ölteni, de a kalandorok között még időutazó is akad. Az összeállításnál szempontunk volt, hogy széles skálából merítsünk mesekönyveket. Lányostól a fiúsig, humorostól a meghökkentőn át a kalandosig. A kínálat nagyon nagy, de egy dolog közös bennük: mindegyik könyvnek óriási nagy szíve van. Cikkünk kétrészes, mutatjuk melyik mesekönyvek kerültek az elsőbe! 

Petya és Tulipán

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Bognár Éva Katinka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-173-4

Korosztály: 5-10

 

 

Petya és Tulipán ízig-vérig izgalmas és humoros meseregény, nagyóvodások és kisiskolások letehetetlen kedvence. Harcos Bálint fordulatokkal teli, izgalmas történetében nemcsak a különc őz (mert hát van ilyen), hanem a gyerekek képzelőereje is szárnyalhat. Krimibe illő meseregény, titkokkal és végig ott lebegő, megoldásra váró rejtélyekkel. Mindezt nagyszerű rajzok, rengeteg humor és vicces jelenetek fűszerezik. A történet szereplői Petya, a talpraesett vörös hajú kisfiú és a kicsik: Aurél, a bajszos cirkuszi cincér és okleveles artista. Berci, a mókus, Ficam, alias kecses flamingó, Mezítláb Jaguár és Petya kishúga, Cili. Így élnek együtt egy bérház legfelső emeletén Apával, akinek nemrég rejtélyes módon nyoma veszett. Ekkor csöppen (azaz pottyan) az életükbe Tulipán, a cirkuszból szökött kedves, bumfordi mackó. Tulipán segítségre szorul: üldözik, ráadásul társaiért is vissza kell mennie a szörnyű Sundabunda cirkuszba. Nem is kérdés, hogy Petyáék segítenek neki és ezzel kezdetét veszi a kalandokkal és izgalmakkal teli napjuk. Miközben nemcsak új barátokra tesznek szert, hanem egy bűnszövetkezetet is lefülelnek. Nem is akárhogy! Ha kíváncsi vagy az izgi részletekre, kattints korábbi bejegyzésünkre és olvasd el mit írtunk róla!

A Petya és Tulipán mesekönyvbe bele is lapoztunk, ha kíváncsi vagy rá közelebbről, kattints lapozónkra!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerjétek meg Petyát, ezt a vörös hajú, rátermett kisfiút! Egy rozoga bérház legfelső emeletén lakik, a padlás alatt. Na persze nem egyedül: itt lakik még Aurél, egy nagybajszú cincér; Berci, a mókus; Ficam, a balerinának készülő flamingó és Mezítláb Jaguár, aki bárhol, bármilyen helyzetben el tud aludni. És ne feledkezzünk meg Ciliről, Petya kishúgáról sem. Ám mindenekelőtt és elsősorban itt van Tulipán, ez a nagy, bumfordi, imádni való medve. Épp most esett be a padlásról. De mit keres Petyáéknál? Honnan jött? És mi az a rejtélyes Sundabunda Cirkusz? Iblekra és Hopplekra tényleg boszorkányok? Ki az a titokzatos, Hergenszőrif nevű őz, aki imádja a találós kérdéseket? És legfőképp: hová tűnt Apu? Ezt mind ki kell deríteni: még ma! Megható, kalandos és vicces meseregény öt éven felülieknek Harcos Bálinttól, a Szofi-könyvek, A Tigris és a Motyó és A csupaszín oroszlán szerzőjétől.

Harcos Bálint Szofi-sorozata bekerült a Foxbooks legjobb ovis mesesorozatok toplistájába. Ha kíváncsi vagy, melyik könyvek kerültek még oda, olvasd el cikkünket! Nemrég jelent meg a sorozat legújabb kötete is, Szofi átváltozik címmel, amibe ide kattintva bele is nézhetsz! A szerző verses lapozója, kisebbek nagy kedvence a Csupaszín oroszlán szintén bekerült a legjobbak közé. Olvasd el mit írtunk róla!

 

Lengemesék III. – Ősz a Nádtengeren

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Centrál Média (2015)

ISBN: 978-963-341-080-6

Korosztály: 5-10

 

 

Berg Judit nagy sikerű Lengemesék-sorozata az érintetlen természet mélyén, egy mesebeli nádasban játszódik. Ott élnek a lengék, a Nádtenger aprócska, a pitypang fejénél nem nagyobb, élénk tekintetű zöld lényecskéi. A lengéknek fiatalon zöld, érettebben barna a hajkoronájuk, szerves egységben élnek a nádas élővilágával, harciasak, bátrak, összetartóak és őrködnek a Nádtenger békéje felett. A főhős Vilkó, egy talpraesett, szabályszegő lengefiú, akinek nem barnult be a haja, ezért különösen helyt kell állnia, hogy bizonyítsa rátermettségét társai előtt. Négy évszak – négy könyv: a Nádtenger életével, a lengék mindennapjaival és hősies küzdelmeikkel négy izgalmas epizódon keresztül, tavasztól-télig ismerkedhetnek meg a gyerekek. A Lengemesék egy csodálatos világba röpít el, érdekfeszítő, friss és üde olvasmány, kalandos tanmese összetartásról, bátorságról, helytállásról, gyarlóságról és barátságról.

Az Ősz a Nádtengeren, a sorozat harmadik része is rengeteg kalandot és izgalmat tartogat a gyerekeknek. Vilkó, hogy segítsen egy fecskefiókán elhagyja a Nádtengert, hogy hozzon a gyógyító Ezerfű oldatból neki. Akarata ellenére viszont nagy bajba sodorja a Nádtenger lakóit, mert útja során felfigyel rá egy vízipatkány. A patkány gonosz tervet sző ellenük, amihez szövetségesnek hívja a lengék régi ellenségeit, a harácsokat… A népszerű Lengemesékről bővebben is olvashatsz ebben a cikkünkben. A Lengemesék harmadik részébe bele is lapoztunk, ha kíváncsi vagy a hangulatára, ide kattintva megnézheted.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ősszel a Nádtenger élete megváltozik. Vándormadarak ezrei éjszakáznak a csendesen hajladozó nádszálakon, mások hosszú téli álomra készülődnek. Lengevár lakóira, a zöldbőrű lengékre is sok feladat vár: be kell gyűjteniük a termést, hogy legyen mit enniük a télen, és elő kell készíteniük a nagy fűzfa odvát, hogy menedéket adjon a fagyok idején. Berg Judit nagy sikerű Lengemesék-sorozatának legújabb kötetében sosem látott, új ellenség fenyegeti a Locsogó-tó nyugalmát. A jószívű és elszánt Füttyös Vilkó idegen vizekre merészkedik, majd minden eddiginél nagyobb veszedelembe csöppen. Timkó Bíbor varázslatos rajzai hűen mutatják be a nádas élővilágát, miközben az olvasót észrevétlenül repítik a békaderbi helyszínére, a füstifecskék szárnyai közé vagy éppen az ellenséggel vívott nagy csata közepébe.

A sorozat további kötetei: Tavasz a Nádtengeren, Nádtengeri Nyár, A Nádtenger télen, Lengekalendárium – Négy évszak a Nádtengeren

 

Lámpaoltó Pöttyös néni

 

Szerző: Kiss Noémi

Illusztrátor: Nagy Norbert

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-375-2

Korosztály: 5-8

 

 

Íme egy mesekönyv, ami Budapest valós helyszínein játszódik, de a képzelet szárnyán és a felhők felett lebeg. Egy fővárosi ikerpár és egy hegyes orrú, kissé hóbortos lámpaoltó, a Pöttyös néni (és varangya) kalandjait meséli el. Barátságuk egy szokatlan estén kezdődött, amikor valamiért nem sötétedett be. Az ikrek épp a szobájuk ablakában kémlelték az eget, amikor egy felhőn prüszkölő, morgó és fújtató nénire lettek figyelmesek. Ő volt az, a lámpa(ezúttal nem)oltó Pöttyös néni, aki a kapcsolószekrénye kulcsát kereste ilyen hevesen. Az ikrek lehalászták a bosszús nénikét, és miután mindenki megnyugodott, a kulcsot is segítettek előkeríteni neki. Ez volt hát barátságuk kezdete, és ettől a naptól kezdve számtalan vidám és egyben szokatlan kaland várt még rájuk – földön és levegőben egyaránt. Azt tudtad például, hogy egyszer egy kis időre eltűnt egy óvoda a Bajza 44-ből? Hogy pompás szerelő található a Szív utcában? Na és azt, hogy hová járnak a varangyok ugróiskolába? Lefogadom, azt sem, hogy a Margitszigetről egy felhőlétra vezet Pöttyös nénihez… Na de a Füvészkertben vagy a Római parton biztosan te is jártál már… 

Kiss Noémi első gyerekregénye fordulatokkal, képzelőerővel és humorral teli mesekönyv. A történetek Budapest oly nagyon ismert, kedvenc helyszínein játszódnak és az illusztrációban is pazarul visszaköszönnek. Ha kíváncsi vagy a részletekre, klikkelj korábbi cikkünkre, ahol bővebben is bemutatjuk a könyvet! Ebbe a könyvbe bele is lapoztunk, ha továbbkattintasz, megtudhatod, milyen!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amália és Dodó ikerpár, a Kolumbusz utcában laknak. És hogy ki Pöttyös néni? Talán boszorkány, vasorrú bába? Furfangos, hóbortos öreg, aki mindig tettre készen a város felett lebeg? Bors néni vagy Csudálatos Mary távoli rokona? Egy biztos: pöttyös a pongyolája, felhőn lakik, fő foglalkozása pedig a lámpaoltás. De ért ő mindenhez, amire a gyerekek vágynak… – Dodó, Amália és Pöttyös néni csodálatos kalandokat és bonyodalmakat élnek át Budapesten, Zuglótól a Római partig, a Margitszigettől a Füvészkertig. Nem a Marson, hanem a Duna felett! Kiss Noémi (Ikeranya, Sovány angyalok) első gyerekeknek szóló regényében egy ikerpár mindennapjai elevenednek meg: egy kis varázslattal – és Nagy Norbert csodálatos illusztrációival – fűszerezve. Óvodás és kisiskolás gyerekeknek ajánljuk.

 

Irány észak! – Egy törpecsalád kalandjai

 

Szerző, illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-386-8

Korosztály: 4-8

 

 

 

Horváth Ildi rajzaival számtalan mesekönyvben találkozhattunk már, és nemrég megjelent a népszerű grafikusnő első önálló gyerekkönyve is, Irány észak! címmel. A mese egy törpecsaládról, Galádékról szól, akik egy nap levélben értesülnek róla, hogy egy törpevillát örököltek, fent a messzi északon. A család városi életét hátrahagyja és – csatorna taxival, majd galambexpresszel – elindulnak a Vihar-hegy lábához, új életük felé. Az Északi-fennsík sok szokatlan dolgot tartogat számukra, de a törpecsalád szerencsére nyitott az új dolgokra. Felfedeznek, kirándulnak és ismerkednek, hamar otthon érzik magukat. A gyerekek még házi kedvencekre is szert tesznek (egy fennsíki futrinka és egy párduccsiga lesz a szerencsés). Jókat esznek, sokat kirándulnak, így élik fennsíki életüket, mígnem egy nap rábukkannak egy kincses térképre. A kincsek pedig azért vannak, hogy felkutassuk őket, ezért Galádék elhatározzák, hogy utánajárnak, a térkép hová vezet…

Pazar illusztráció, humorral és fantáziával teli történet, rövid fejezetek, nagy betűméret: Horváth Ildi mesekönyvét kezdő olvasóknak is bátran ajánljuk. Az Irány Észak! mesekönyvről bővebb beszámolót is írtunk. Érdemes elolvasnod, hátha ez lesz a top-kedvenced! Ebbe a könyvbe bele is lapoztunk, ha kíváncsi vagy rá, ide kattintva te is belenézhetsz!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A törpecsalád levelet kap: szűk kis kuckójukból egy óriási, zegzugos lakásba költözhetnek az Északi-fennsíkon. Nagy az öröm, mert már alig fért el egymás hegyén-hátán a két eleven gyerek, Piros és Menyus, és apa meg anya is rég vágyott egy nyugodt sarokra. Az Északi-fennsík ráadásul izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat tartogat a kíváncsi törpegyerekeknek, hiszen erre lakik a nyuszipók, akinek kedvence az óriásrépa, a párduccsiga, aki mindent összenyálaz, no meg a félel-metes fennsíki húsimádó. A fiókok tömve vannak varázs-receptekkel, bogárlámpással, és apa egy titokzatos térképet is talál… Horváth Ildi első saját mesekönyvének hősei őrzik az otthoni fejből mesélés összebújós, kedves hangulatát, miközben tele vannak fantáziával, ötlettel, humorral.

Két kis dinó a zsírkrétakorban

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-213-7

Korosztály: 5-10

 

 

A Két kis dinó a nagyobb ovisok és az önállóan olvasó kisiskolások körében nagyon népszerű mesesorozat, eddig öt résszel. Szellemes és élvezetes történetek, dinók, izgalom, kaland és történelem egyben, sok humoros jelenettel fűszerezve. A történetek főhőse két mobiltelefon méretű őslény. A csapat esze Trikó egy szelíd növényevő tricerotopsz és társa, Nyamm, az ösztönlény tirex. Az időutazó dinókkal barátságuk kezdetén, a zsírkrétakorban ismerkedünk meg. A két mini dinónak egy vágya van, normál méretűnek lenni, aminek van is egy lehetséges módja. Megtudják ugyanis, hogy minden vulkán teljesít egy (csak egy!) kívánságot. A közelükben pedig pont van egy működő vulkán… 

A kívánság azonban félresikerül és a kis dinók napjaink Magyarországán találják magukat. Ettől fogva két vágyuk is lesz: nagyra nőni és visszajutni saját korukba. Amihez vulkánokat ugyan találnak, de valami bökkenő mindig akad. Térben és időben nem mindig klappolnak ezek a kívánságok: vagy a vulkán nem elég erős, vagy ők nem elég pontosak… De nem is baj, hiszen így sok új világgal és nem utolsó sorban barátokkal ismerhetnek meg. Annyira belejönnek, hogy úgy döntenek, újabbakat is felfedeznek, mielőtt hazatérnek. Napjaink Magyarországa után, Mátyás király udvarába, onnan Italiába jutnak el. A Vezúv zsírkrétakor helyett az ókori Krétára, Santorini Kolombusz Spanyolországába röpíti őket, hogy aztán a Santa Maria fedélzetén elindulhassanak a kóla és a hamburger hazája felé… A meséket Kőszeghy Csilla kedves illusztrációi díszítik. A Két kis dinó-sorozatról bővebben is beszámoltunk, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Hadd mutassuk be Trikót, történetünk főhősét! Trikó triceraptosz. Három szarvat visel a fején, mégis nyugodt és szelíd. Állítólag páfrányevő, de a főtt kukoricát és a gumicukrot sokkal jobban szereti. Aztán itt van Nyamm. Ő tirex. Nagyon erős, harcias és gyors, de nem a sok eszéről nevezetes. Húsevő, de bármit hajlandó megkóstolni, ami az útjába kerül. Kedvence a véres dinócsigolya és a téliszalámis zsemle. Különös ismertető jegyük még: mindketten nagyon picik. Hogy miért ekkorák, és hogyan kerültek a zsírkréta korból a mi világunkba, megtudhatjátok Berg Judit legújabb meséjéből, melyhez Kőszeghy Csilla rajzolt nagyon vicces triceraptoszokat, tirexeket, raptorokat, sőt, cinkeszauruszokat is. Kezdő olvasóknak is ajánljuk!

A sorozat további részei: Két kis dinó Budapesten, Két kis dinó a középkorban, Két kis dinó Krétán, Két kis dinó felfedezi Amerikát

 

Folyt. köv.: cikkünk második részében folytatódik a toplistás felsorolás, amit erre a linkre kattintva tudsz elolvasni.

Ha pedig kisebbeknek keresel mesekönyveket, olvasd el a legkedveltebb ovis mesekönyvekről szóló írásunkat, amibe olyan mesekönyvek is bekerültek, mint a Szamócka-, a Mesél az erdő- vagy a Marék Veronika mesél-sorozat. Ajánljuk továbbá figyelmedbe a legjobb magyar óvodás mesekönyvsorozatokat is, amelyekről ebben és ebben a toplistás összeállításunkban írtunk.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!