Óvodás könyvújdonságok

A várható megjelenésekből szemezgettünk, és ezúttal az óvodás korosztálynak válogattunk friss olvasnivalót. Bejegyzésünkből megismerheted a legújabb mesekönyveket, és kiderül, hogy milyen könyvpremierekre számíthatsz még a nyár elején (a várható megjelenések dátumát is jeleztük, ha még nem elérhető). Íme a legizgalmasabb óvodás könyvújdonságok – böngészésre fel!

Olyan leszek, mint te!

 

Szerző: Jane Chapman

Kiadó: Aion Publishing (2020)

ISBN: 978-615-813-936-6

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pikoló, a mamutkislány leghőbb álma, hogy nagy és erős legyen – akárcsak Apa, akire hősként tekint. Amikor kettesben nekivágnak a jeges síkságnak, hogy egy különleges kalandban legyen részük, Pikoló oldalát furdalni kezdi a kíváncsiság: vajon milyen felfedezéseket fognak tenni? Vajon az út végére jobban hasonlít majd Apára? Ez a szívmelengető történet a szülői szeretet fontosságát hivatott ünnepelni – kiváló minden csöppség számára, aki alig várja, hogy végre felnőtt legyen belőle.

Ajánljuk továbbá Catherine Leblanc bűbájos sorozatát: Megérkezett, Elég nagy vagyok már?  Akkor is szeretnél?, Oviba megyek! Érdekelhet még Farkas Nóra: Apa szeret! című mesekönyve is.

Pünkösdi mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-147-8

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Madárfüttyös hajnalra ébredt a falu. Peti korán kelt, hogy pünkösdi virágokra cserélje egy kislány koszorúját. Hazafelé találkozott a szomszédban vendégeskedő Fannikával – s utána számos izgalomban lett része a gyerekeknek. A meséből megismerhetjük az egyik legszebb tavaszi ünnepünk, a pünkösd szokásait. Megtudhatjuk, mi az a cucorkázás, ki is az a pünkösdi király és királyné, vagy mit jelent a törökbasázás.
A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

A a Hagyományaink-sorozatból ajánljuk továbbá Takács Viktória: Busó mese című mesekönyvét is.

3 éves lettem! Kedvenc meséink a Pagony szerzőitől

 

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-612-8

Korosztály: 3-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor az ember hároméves, rengeteg minden változik körülötte: egyedül alszik, elkezdi használni a vécét, óvodába megy, bátran beveszi a gyógyszert, kistestvére születik. Mindeközben persze rengeteg idő marad rajzolásra, maszatolásra, labdázásra, barátkozásra. Egy kötetbe gyűjtöttük a Pagony legkedvesebb mesehőseinek történeteit: Boribon, Maszat, Babaróka, Pitypang, Lea és barátai mind itt sorakoznak a lapokon. De nemcsak a kedvenceikkel találkozhatnak a kötetben a legkisebbek, hanem életük minden fontos eseményével is.

A könyv szerzői: Bartos Erika, Berg Judit, Czernák Eszter, Finy Petra, Harcos Bálint, Jeli Viktória, Kiss Judit Ágnes, Marék Veronika, Kiss Ottó, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Lackfi János, Pásztohy PankaSzabó T. Anna, Vadadi Adrienn, Varró Dániel Illusztrátorok: Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Egri Mónika, Gyöngyösi Adrienn, Horváth Ildikó, Mayer Tamás, Pásztohy Panka, Cristina Quiles, Rátkai Kornél, Takács Mari

Az elveszett tárgyak országa

 

Szerző: Sarkadi Ágnes

Kiadó: Bioenergetic Kft. (2020)

ISBN: 9786150066455

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ne bánkódjatok az elveszett tárgyak miatt, csoda jó dolguk van! Valamennyien új életet kezdenek Glejminben, az elveszett tárgyak országában, ahol a király gyermekeiként szereti őket. Velük népesíti be a földjét, sőt, még az őslakosok is nekik szolgálnak. Ha elég sok összegyűlt egy-egy fajtából, saját várost alapíthatnak. Persze, van néhány oktondi köztük, aki viszzavágyik ide, hozzánk. Igaz, csakis az olyan gazdákhoz, akik nagy becsben tartották őket. Róluk és egy szőke, tíz éves fiúról, Jakabról szól ez a történet. Ha most azt kérdezitek, hogy lehet Glejminbe jutni, én azt bizony nem tudom. Nem útikönyvet tartotok a kezetekben, hanem kalandos meseregényt. Esetleg keressetek egy megbízható megyvákot, vagy kutassátok fel dédapa utazóládáját! De a legbiztosabb tippem a piros papucs. Bujjatok bele, és meglátjátok, mi történik!

Megjelenés: 2020. június 19. Ajánljuk továbbá Nádasi-Ozsvár Andrea: Rebimesék 1. – Varázslények című mesekönyvét.

Borzas és a nagy kaland

 

Szerző: Suzanne Chiew

Kiadó: Aion Publishing (2020)

ISBN: 978-615-814-350-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

CSIRIP, CSIRIP! Három eltévedt kismadár keresi a társait, ráadásul a legfiatalabbnak még a szárnya is megsérült! Az ezermester Borzas repülő szerkezetet épít, és barátaival együtt izgalmas kalandra indul.
De vajon elég gyorsak lesznek, hogy utolérjék a madárcsapatot? Történet a barátságról, bátorságról, és arról, hogy milyen jó viszontlátni egymást.

A sorozat további újdonságai: Borzas és a nagy mentőakció, Borzas és a nagy vihar, Borzas és a nagy utazás

A kiadótól ajánljuk továbbá Camilla de la Bédoyére: Hula nyomában, valamint Ping nyomában című mesekönyveket is.

Két nyuszi mesék – Az évszakok

 

Szerző: B. Habarics Kitty

Kiadó: Katica Könyvmhely (2020)

ISBN: 978-615-569-743-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Két nyuszi mesék sorozat első kötete a legkisebbeknek szól. Három elragadó nyúlfarknyi történetet tartalmaz, melyek szeretetre, barátságra tanítanak, s az évszakok világába kalauzolják a kis hallgatókat.
B. Habarics Kitty verses-meséit olvasva elragadóan bájos történeteket ismerhetünk meg, amelyek központi témája a szeretet, amit gyermekeink iránt érzünk.

Korábban megjelent: B. Habarics Kitty: Zugerdei mesék – Üregen innen… Ajánljuk továbbá Molnár Krisztina Rita: Sálmese című mesekönyvét is.

Utazás Bekóciába – Halparádé – Gyermekversek

 

Szerző: Tamás Menyhért

Illusztrátor: Lacza Márta

Kiadó: Nap Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-332-153-9

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tamás Menyhért Kossuth-díjas költő 80 éves! 15 évvel ezelőtt, 2005-ben jelent meg a Halparádé, már talán azok is elfelejtették, akik akkor a könyvet megvásárolták. Lacza Márta csodálatos illusztrációival egy valóságos “haltanulmány gyerekeknek” lehetne a rövid összefoglaló. Mindez játékosan, csilingelve, versekben, vidáman… A másik – szintén az unokának íródott – könyv is jó régen,12 éve íródott, 2008-ban. Szintén Lacza Márta varázslatos rajzaival. “Beki. Ki más lenne gyermekverseim ihletője, mint az Angliában élő unokám” – írja a költő. Az unoka már nagylány, de a második kiadás, ami a Szerző 80. születésnapjára jelent meg, sok gyermeknek szerezhet igazi örömöt.
Az MMA támogatásával.

Megjelenés: 2020. július 22. TIPP: ismerd meg Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög című verses mesekönyvét is.

Nyúl Péter és barátai

 

Szerző: Beatrix Potter

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-831-3

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtöttük össze. A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor – több mint száz évvel ezelőtt – először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit.

Megjelenés: 2020. július 15. A legjobb nyuszis mesekönyvekért látogasd meg ezt a bejegyzésünket is. Ajánljuk továbbá Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija című mesekönyvet is.

Bingaminga és a babák

 

Szerző: Takács Mari

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-564-959-2

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

„Azt a vakornyadurrogtató zegzugos fintaevő ormótlan nagy behemótját!”
Takács Mari számtalan könyv illusztrálása után, ezúttal szerzőként debütál! Bingaminga, a nagyhírű varázsló annak próbál a végére járni, hogy vajon mitől szabadultak el a világ egyensúlyáért felelős babkák.
Valter, Jinga és Biloba segítenek neki megszabadulni a rájuk mért varázslattól, és megküzdeni a gonosz Morfió csapatával.

Megjelenés: 2020. június 16., ajánljuk továbbá Harcos Bálint: Petya és a Tulipán című meseregényét.

Antonio Vivaldi: A négy évszak

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Faltisz Alexandra

Kiadó: Holnap Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-349-313-7

Korosztály: 3-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

Karnevál idején minden megtörténhet, pláne a varázslatos Velencében. Így Tóni – történetünk hőse – cseppet sem lepődik meg, mikor a nagy forgatagban hirtelen fölkapják és egy szempillantás alatt egy apró boltocskában találja magát, ahol négy Maszka – a Tavasz, a Nyár, az Ősz meg a Tél – vetélkedik azon, melyikük is a legfontosabb. A bíráskodást Tónira bízzák, és hogy segítsenek neki, a Maszkák mesélni kezdenek, és mi megismerjük a talpraesett Rózát és hű szerelmét, a béketűrő Pepét, Bundást, a házőrzők gyöngyét, és Setét, a gyanútlan őzsutát, meg persze Fortunát, a szeleburdi szerencsehozót, aki ugyan nagyon igyekszik, de valahogy mégis mindig balul sülnek el a dolgok. Sikerül-e kibogozni a szálakat, amiket Fortuna összegabalyít? Lesz-e győztese a Maszkák versengésének? És mi köze mindehhez Vivaldi gyönyörű muzsikájának? Erről mesél most nekünk Vibók Ildi, a történetet pedig Faltisz Alexandra varázslatos rajzai keltik életre.

Megjelenés: 2020. június 17. az immár húszrészes Mesék az Operából-sorozat legújabb részei: Fodor Veronika: Pomádé király új ruhája (2019), Tallián Mariann: A bolygó hollandi (2019), Acsai Roland: Pillangókisasszony (2019), Vibók Ildi: Az Operaház meséi (2019), Acsai Roland: Hunyadi László (2019), Princzinger Anna: Tell Vilmos (2020)

Folytasd a böngészést a májusban megjelent ovis mesekönyvekkel! További újdonságokért olvasd át az áprilisi megjelenésekről szóló összeállításainkat is ezen és ezen a linken! Kattints a linkekre a februári és a  márciusi óvodás könyvpremierekért!

Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató