Tippek kisebbeknek: márciusi könyvújdonságok

A várható könyvújdonságokból szemezgettünk és csokorba szedtük, hogy milyen megjelenésekre számíthatnak a gyerekek a közeljövőben. Összeállításunk kétrészes. Most inkább a kisebbeknek, a folytatásban pedig a nagyobbaknak válogattunk olvasnivalót. Korábbi cikkeinkre kattintva pedig azt is megtudhatod, hogy melyek voltak az év első ovis és kisiskolás gyerekkönyvei, és milyen újdonságokból válogathattak februárban a kisebbek és nagyobbak a könyvespolcokról. Kellemes böngészést, és sok jó olvasnivalót kívánunk ebben a hónapban is!

Bíborka és a varázsfőzet

 

Szerző: Mechler Anna

Illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-766-8

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Közeledik a virágvarázslat ideje – de vajon mi lesz akkor, ha a tündérek a nagy napon éppen betegek? Hogyan kaphat megfelelő segítőt egy gyógynövény, ha reggel még az sem biztos, hogy az összes tündérlány részt tud venni a ceremónián? Szerencsére Herba anyó úrrá lesz a helyzeten. Ebben az évben egy csodálatos szépségű virág tűnik fel a varázsgömbben, és Bíborka személyében kedves, lelkiismeretes támogatót kap. A tündérlány sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról, és közben új barátokat is szerez. A bíbor kasvirág ugyanúgy segíti Bíborkát a mindennapokban, mint ahogy a kislány gondoskodik róla. A bűbájos mesék olvasása közben észrevétlenül ismerhetjük meg a gyógynövények gyógyhatását.

Megjelenés: 2020. március 11., a Virágtündérek titkai-sorozatban már megjelent: Olina és a varázsszirmok

Babaróka esti meséi

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-506-0

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Babaróka nagyon nem szeret aludni menni, de nagyon szeret esti mesét hallgatni. Főleg, ha Mamaróka maga találja ki fejből a meséket! Babaróka kedvencei pedig a gombák. Hiszen a kisgombák és a kisrókak nagyon hasonlóak: nem fogadnak szót az anyukájuknak, nem találják a helyüket a többiek között, szomorúak, ha kicsúfolják őket. Babaróka akár álmos, akár beteg, akár csak kicsit odabújna Mamarókához, mindig kér egy mesét, Mamaróka pedig tud mesét a csiperkéről, a pöfetegről, de még a gyilkos galócáról is! Kiss Judit Ágnestől megszokott melegszívű és érzékeny szövegek Egri Mónika finom rajzaival.

Megjelenés: 2020. március 2., a Babaróka-sorozatban már megjelent: Babaróka ajándéka, Babaróka kertje. A szerzőtől ajánljuk továbbá: A tündérkeresztanya

Torzonborz és a holdrakéta

 

Szerző: Otfried Preussler

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-476-3

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kíváncsi vagy mit művelt Torzonborz, a rabló, mielőtt a híres “újabb gaztettekre” szánta el magát? Üstöllési főtörzsőrmesternek főhet a feje: Torzonborz, a hírhedt rabló már megint megszökött a börtönből. Micsoda katasztrófa! Jancsi és Lackó elhatározzák, hogy kézre kerítik a gazfickót, és örökre megszabadulnak tőle. Az ötlet egyszerű: papírdobozokból és egy krumpliszsákból holdrakétát építenek, és fellövik vele a Holdra. Sima ügy… Vagy mégsem?

Megjelenés: 2020. február 28., A sorozat további kötetei:Torzonborz, a rabló,Torzonborz újabb gaztettei, Torzonborz megjavul

Rojt és Bojt

 

Szerző: Nattán-Angeli Nóra

Illusztrátor: Pájer Lilla

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-113-3

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rojt és Bojt két cica volt. Rojtosak és bojtosak voltak, az ég volt a gazdájuk. Játszóterük pedig az egész világ. Amikor labdáztak, a háztetőkön egymásnak passzolták a Holdat. Ha sáros volt a csukájuk, a meccs végére a Holdból alig látszott valami.

Megjelenés: 2020. március 2., a Két Cica Könyvek-sorozatban már megjelent: Spicc és Pipa

Fityirc és a felhő

 

Szerző: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-564-0

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kuflizást nem lehet elég korán kezdeni! Most a legkisebbeket hívogatjuk az elhagyatott rétre. Lessétek meg Fityirccel a felhő furcsa formáit!

Megjelenés: 2020. március 20. A sorozatban már megjelent: Pofánka és a szőrmöncök. A kufik-sorozat bekerült a legjobb ovis mesekönyvsorozatok közé. A linkre kattintva kiderül miért, és melyik mesekönyvek kerültek még a toplistába! Kedvcsinálónak olvasd el a A kuflik és a szélposta, a Kuflik a föld alatt,  A kuflik és a pofavágóverseny, valamint A kuflik és a máshogyoszkóp című kötetekről írt ajánlónkat is!

Kisnyuszi bibis lesz

Szerző: Jörg Mühle

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-563-3

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szegény Kisnyuszi elesett! Gyorsan, keressünk egy ragtapaszt, és gyógyítsuk meg, hogy boldogan szaladgálhasson tovább! Interaktív lapozó a legkisebbeknek.

Megjelenés: 2020. március 20., A sorozatban már megjelent: Kisnyuszi aludni megy, Kisnyuszi fürödni megy

Kirándulós dalok

 

Szerző: Gryllus Vilmos

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Teknős Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-324-702-0

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mindig is szerettem kirándulni. Erdőt-mezőt járni, állatok után leskelődni, növényekkel ismerkedni, vízcsobogást hallgatni, madarakban gyönyörködni. És néha, hazaérve dalt írni, énekelni róluk. A titkokat rejtő erdőről, a bokrok sűrűjében pöfögő szúrós gombócról, a férgek után kutató harkályról, a boszorkányosan ügyes pókokról, a tóparton szárítkozó kárókatonáról, vagy egy meleg nyári estén a réten ciripelő tücsökről. De jó is kirándulni! Aki nem hiszi, járjon utána…
Gryllus Vilmos

Megjelenés: 2020. március 2., ajánljuk még: Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok

Mackó virágos böngészője

 

Szerző: Dudás Gergely

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-476-043-6

Korosztály: 4+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mackónak már nagyon elege van a sötét, hideg télből, ezért úgy dönt, gumicsizmát húz, és elindul megkeresni a tavaszt. A Mackó virágos böngészőjében hol a pocsolyákban megbújó békákat próbáljuk megtalálni, hol a tyúkólban frissen kikelt csibét kell megkeresnünk, vagy éppen egy rügyező növényekkel teli réten kutatunk a kis szöcske után. A hosszan tartó böngészés egy szabadtéri ünnepségben végződik.
A főszereplő Mackót Dudás Gergely (művésznevén: Dudolf) a Mackó karácsonyi böngészője című kötetből ismerhettük meg. A pandás képével világhírűvé vált szerző-illusztrátor mackós böngészői és a bennük található furfangos képrejtvények eltűnt tárgyak fellelésére épülnek. Ahogy a karácsonyi, úgy a tavaszi-nyári virágos kötetben is izgalmas képrejtvények és grafikus feladványok várnak megoldásra.

Megjelenés: 2020. február 26., a szerzőtől ajánljuk továbbá: Mackó karácsonyi böngészője

Bori és az esküvő

 

Szerző: Julia Boehme

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-772-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Zizi szülei összeházasodnak, és Borit is meghívták! Ez lesz élete első esküvője! Ráadásul még virágszirmokat is szórhat vagy lehet, hogy ehhez már túl idős? De – mint azt Bori, Anna, és legfőképpen Zizi is megtapasztalhatja – nincs esküvő nehézségek nélkül. Egy újabb izgalmas Bori regény az esküvőről és a válásról.

Megjelenés: 2020. március 26., a Barátnőm, Bori-sorozat újdonsága még: Bori közlekedik

Varázslatos utazás – Esti mesék a világ minden tájáról

 

Szerző, illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-490-5

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kötet a világ minden tájáról származó tündérmeséket gyűjti egy csokorba. Ezek jellegzetes, egymástól elütő néphagyományokat elevenítenek meg, és egytől-egyig egyformán lebilincselőek. A történetek rövidek, élvezetesek és kalandosak, tele feledhetetlen szereplőkkel. Nincs bennük semmi félelmetes, amely nyugtalanítaná vagy megijesztené a gyerekeket elalvás előtt. Segítenek álomba ringatni a kicsiket, hogy éjszakánként zavartalanul pihenhessenek Álomországban.

Megjelenés: 2020. március 31., Láng Anna illusztrációival találkozhatsz továbbá Farkas Nóra: Apa szeret! című mesekönyvében is. Esti mesének ajánljuk továbbá Sam Taplin: Ötperces esti mesék című kötetét,  valamint a Tízperces esti mesék, és a José Morán: Utazz 80 mesével a Föld körül című meseválogatásokat is.

Kukucs könyvek – Ki volt az?

 

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-723-1

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

– Jaj, jaj! – nyafog Kitty. –
Itt egy kis baleset történt!
Vajon ki lehetett az?
Told el az ujjaddal a kis képet, és megtudod, hogy ki kakilt a bocira.

Megjelenés: 2020. március 20. A Kukucs Könyvek-sorozat eddig megjelent köteteivel és további bűbájos lapozókönyvekkel is megismerkedhetsz erre a linkre kattintva.

A kukás – Tudod, mit csinál?

 

Szerző: Ralf Butschkow

Kiadó: Manó Köynvek (2020)

ISBN: 978-963-403-770-5

Korosztály: 1-3

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Van egy barátom, aki kukás Mi történik a szeméttel? Melyik hulladékot melyik konténerbe kell dobni? Melyik jármű viszi el az egyéb, vagyis kommunális hulladékot? És mi is az a recycling? Ebben a történetben ezekre és még sok más kérdésre is választ ad Péter, a kukás.

Megjelenés: 2020. március 23., a sorozatban még várható: Tudod, mit csinál? A focista

Ajánljuk továbbá Várfalvy Emőke: Négy Kerék Autóklinika, valamint Mechler Anna: Bernát, a mentőautó című mesekönyveket, továbbá a legjobb járműves könyvekről szóló vidám összeállításunkat is.

Folytasd a böngészést a nagyobbaknak szóló összeállításunkkal, vagy kattints a linkekre az év első ovis-, bölcsis– és kisiskolás könyvújdonságaiért. A februári könyvajánlókat itt és itt tudod elérni!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató