7+1 óvodás könyvújdonság

Helló május! Ismét a várható könyvújdonságokból szemezgettünk és ezúttal az óvodás korosztálynak válogattunk egy kis csokorra valót. Hét bűbájos gyerekkönyv, köztük esti mesék, vidám történetek, egy-egy zenei CD, hangoskönyv és ismeretterjesztő is került a válogatásunkba. Ráadásként pedig egy nagyon aktuális és hasznos kötetet is bemutatunk a koronavírusról, gyerekeknek. Íme 7+1 izgalmas óvodás könyvújdonság!

Kata és a balett

 

Szerző: Igaz Dóra

Illusztrátor: Endrődi Kata

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-541-1

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem minden kislány szereti, ha tökéletes a haja és csinos a ruhája – például Kata sem. Éppen ezért a balettért sincs oda, ellentétben a barátnőjével, aki viszont még a közös játékidőt is szívesen feláldozza ezért a szenvedélyért. Vajon mit lát benne? Tarts te is Katával, és ismerd meg a balettművészetet – talán még az is kiderül, hogy nem csak a lányos lányoknak való!

Megjelenés: 2020. április 21., a szerzőtől ajánljuk még: Holnapra kutya bajod!, Most én olvasok! – Tiki otthonra talál

Pitypang és Lili – Jó éjszakát, Pitypang!

 

Szerző, illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-582-4

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amióta Lili nagytestvér lett, nem szeret egyedül aludni a szobájában. Furcsa hangok, zajok jönnek a kert felől. Biztos valami félelmetes szörny lapul a bokorban… Vagy mégsem? Apa kézen fogja Lilit, és kimennek meglesni, mi minden történik az esti kertben…

Megjelenés: 2020. május 20., a sorozat korábbi részei: Pitypang születésnapja, Pitypang a zebrán, Pitypang segít, Pitypang testvérei

Zsebtenger

 

Szerző: Rutkai Bori

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-583-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Találkoztatok már Pók King Konggal? És a ­zsebküklopszokkal? De a Láthatósági Bácsival már egészen biztosan! Tudjátok, ő piciklizik, akarom mondani biciklizik el mindig a kukutyini sarki kisbolt előtt, amikor viszi haza a zöldséget Rizibizi néninek, a feleségének. Ha ismeritek őket, azért, ha nem, akkor meg azért utazzatok el ­Kukutyinba ezzel a nagyon vidám, bolondos, tavaszi-nyári mesekönyvvel, amiben dalokat és játékokat is találtok a mesék mellett. Képzeljétek magatokat a Zsebtenger partjára, készítsetek indián kártyát, emlék-memorit, palackbóját. A ­felnőttek dobják sutba a telefonjukat, és kezdődjön a közös alkotás! ­Engedjétek szabadon a fantáziátokat, ahogy Rutkai Bori szokta, aki nemcsak ­énekes, zene- és dalszerző, de festő-, író- és horgoló­művész. Ha ­pedig már sokat alkottatok, táncoljatok egy nagyot a Rutkai Bori Banda ­dalaira!

Megjelenés: 2020. május 7.

Tündérzene – CD

 

Szerző: Berg Judit – Bizek Emi

Kiadó: Universal Music Hanglemezkiadó Kft. (2020)

ISBN: 060-250-720-888-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Berg Judit, IBBY-díjas meseírónk népszerű Panka és Csiribí sorozatából ez a negyedik megzenésített hangoskönyv. A meséket most is Bizek Emi varázslatos zenéi színesítik. A történeteket ez alkalommal Böhm Anita meséli el. Aki figyel, felfedezheti, hogy minden szereplőhöz egy hangszer hangja társul. Zongora, fuvola, pikoló, fagott, hegedűk, brácsák, csellók és nagybőgők, rézfúvósok és ritmushangszerek kísérik végig az erdő lakóinak történeteit. A két kis tündér, Panka és Csiribí és barátaik kalandjaiban ezúttal hangszerek játsszák a főszerepet. Felbukkan egy nyughatatlan tücsökhegedűs, kiderül, miért hasznos egy kürt, tudnak-e furulyázni a sárkányok, és hogy milyen hangszeren játszanak a sellők. Végül pedig arra is fény derül, hogy mire jó egy cintányér a konyhában. A sorozat korábban megjelent zenés meselemezei: Micsoda Idő, Tündér Biciklin, Tündérváros. Berg Judit 2005 óta foglalkozik írással hivatásszerűen, eddig 55 könyve jelent meg. Írói munkásságáért 2011-ben József Attila-díjjal jutalmazták. Bizek Emi kétgyermekes édesanya és zeneszerző. Az ELTE ének-, zenetanár, karvezetés szakán végzett. Zeneszerzőként eddig 13 lemeze jelent meg. “Álomszép – zene babáknak és mamáknak” című CD-sorozata mára arany- és platina-lemezek. Kepes András: “Világfalu” című sorozatához szerzett filmzenéiért 2006-ban Fonogram-díjat kapott.

Megjelenés: 2020. május 29., Berg Judit újdonságai közül ajánljuk még a Sári születésnapja című mesekönyvet is. Ajánljuk továbbá: Sári a Vadasparkban

Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-580-0

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kiss Judit Ágnes meseregényében minden benne van, ami egy jó meséhez kell: unikornis, tündérek, sárkány, herceg, hercegnő! Csak éppen minden egy kicsit másképp… Zsálya hétköznapi kislány, akit nagy feladatra szemelnek ki: egy nap megjelenik a szobájában egy tündér, és a segítségét kéri. Hazája, Aevus királysága ugyanis nagy bajban van – egy idő óta másképp telik az idő. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, a király nem öregszik, hatalmát pedig nem szeretné átadni fiának, a hercegnek. Zsálya az egyetlen, aki a földi világ lakójaként Aevus hercegével egyazon hónapban, napon, órában és percben született, neki kell segítenie, hogy a herceg megkaphassa jogos jussát, az őt illető trónt. Zsálya tehát elindul, és Fényilonca, a zsörtölődő tündér, Efirfira, az unikornis és Aldo, a titokzatos öregember társaságában megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Megjelenés: 2020. május 20., a szerzőtől ajánljuk továbbá: A tündérkeresztanya, Babaróka ajándéka, Babaróka kertje, Babaróka meséi

Ismered Harisnyás Pippit?

 

Szerző: Astrid Lindgren

Illusztrátor: Ingrid Vang Nyman

Kiadó: Móra Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-601-5

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kötet a világhírű sorozat első darabjának, a Harisnyás Pippi című regénynek a rövidített változata, amely a legfiatalabb olvasók számára is ajánlható, akár önálló olvasáshoz. A történetek jelentős részét tartalmazza, tömörebb formában, de ugyanolyan szórakoztatóan. Harisnyás Pippi vagány, szeplős és vörös hajú kislány, aki a Villekulla-villában lakik. Van egy táskányi pénze, így a szülei nélkül is elboldogul. Egy lóval és egy Nilsson úr nevű majommal él együtt. Ha csak teheti, barátaival, a szomszéd házban lakó Tomival és Annikával játszik. Pippivel sosem unalmas az élet, hol palacsintát süt, hol születésnapi zsúrt rendez nekik. Bármilyen helyzetben feltalálja magát: könnyedén elbánik a betörőkkel, és akár egy cirkuszi előadás szereplőit is megszégyeníti ügyességével.

Megjelenés: 2020. május 25.

A hangyaboly

 

Szerző: Petra Bartíková

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-673-6

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A hangyabolyban mindig nagy a nyüzsgés. Sok ezer kis szorgos lény építi, szépíti ezt a lenyűgöző otthont. Látod ott azt a kis hangyát? Épp a járatokat tisztogatja, az a másik lárvákat cipel melegedni a napfényre, ők ketten őrséget állnak, és a királynőnek is itt kell lennie valahol… megtalálod? A hangyák igazi hősök. Elpusztítják a kártevőket, szellőztetik a talajt, és óvják az erdő egészségét. Gyere, ismerd meg őket!

Megjelenés: 2020. május 30., a sorozatban már megjelent: A fa. További ismeretterjesztő gyerekkönyveket találsz ezen a linken. A legújabb zöld gyerekkönyvekről pedig itt olvashatsz.

Hanna és az elefántnyi távolság – A koronavírusról gyerekeknek

 

Szerző: Eva Lohmann

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-222-2

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az óvodásoknak és szüleiknek szóló kötet a koronavírus-járvány időszakának nehézségeit, a helyes viselkedés és kapcsolattartás kérdéseit járja körül, a gyerekek nyelvén, miközben elmagyarázza a betegséget okozó vírus terjedésének lényegét is. Játékosan vezeti fel, miért fontos “elefántnyi távolságot” tartani másoktól, miért és hogyan kell kezet mosni, miért nem lehet óvodába és játszótérre menni, miért nem lehet most a nagymamával találkozni vagy zsúrokat rendezni – de mindezek helyett lehet más izgalmas dolgokat csinálni OTTHON! Lehet például erkélypikniket rendezni a szülőkkel és a testvérekkel!

Megjelenés: 2020. május 12., ajánljuk továbbá a népszerű mesekönyv illusztrátor, Axel Scheffler Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek című kötetét is.

Májusban az iskolások ezekből az újdonságokból válogathatnak. További óvodás újdonságokért olvasd át az áprilisi megjelenésekről szóló összeállításainkat is ezen és ezen a linken! Folytasd a böngészést a márciusban és a februárban megjelent ovis mesekönyvekkel is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató